Król pieróg pierwszy!

MasterChef Junior
MasterChef Junior
Pod złotymi, tajemniczymi skrzyniami skrywał się temat konkurencji, która zabrała dzieci w podróż wokół kulinarnego świata. Magda Gessler sprawdziła, jak uczestnicy poradzili sobie z pierogami - a poradzili sobie wyśmienicie! Poznajcie przepisy na najlepsze pierogi świata!
MasterChef Junior
MasterChef Junior
  • Kaja Ciąpała
  • I Pierogi Empanadas
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -750 gram mąki na pierogi Basia
  • -180 – 250 ml ciepłego mleka
  • -100 gram masła
  • -1 żółtko
  • -Szczypta soli
  • -1 łyżka masła
  • -1 litr oleju do smażenia
  • Farsz:
  • -300 gram mielonego mięsa wołowego Sokołów
  • -sól,pieprz
  • -1 cebula posiekana na kosteczkę
  • -Łyżka koncentratu pomidorowego
  • -3 łyżki oleju
  • -10 zielonych, siekanych oliwek
  • -¾ łyżeczki mielonego rzymskiego kminu
  • -Pół łyżeczki papryki słodkiej zmielonej
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Mąkę wsypać do miski, stopniowo dodajemy mleko mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy masło i żółtko. Dosypać soli i całość zagnieść. Jeśli jest za gęste, należy dodać masło. Wyrabiać ciasto około 10 minut.
  • Farsz:
  • Wlać olej na patelnię, rozgrzać i następnie dodać posiekaną cebulę. Smażyć do złotego Koloru. Dodać mięso i posypać przyprawami. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać posiekane oliwki.
  • Ciasto rozwałkować na 2 milimetry, następnie wycinamy krążki. Na krążki kładziemy farsz, następnie składamy na pół i zaklejamy boki. Smażymy w oleju 180 stopni, do złotego koloru. Pierogi wykładamy na talerz.
  • Antek Wasik
  • IPierogi Mandu
  • Składniki:
  • Ciasto: -500g mąki -250g ciepłej wody -Szczypta soli Farsz -250g mięso mielone wieprzowe -1 cebula -150g kapusty pekińskiej -2 ząbki czosnku -Garść szczypiorku -Połowa imbiru -Olej sezamowy -Sos sojowy -Sos ostrygowy -sól, pieprz -cukier Wykonanie:
  • Ciasto Mąkę, wodę i sól mieszamy w misce i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Następnie odstawiamy ciasto na 20 minut. Farsz Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy aż uzyskamy złoty kolor. Kapustę kroimy i wrzucamy na ciepłą patelnie na 1 minutę. Następnie podsmażoną kapustę czosnek i cebulę mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy mięso, dodajemy sos sojowy, ostrygowy, sól, pieprz, cukier, olej sezamowy, szczypiorek i drobno pokrojony imbir. Następnie w misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na środku każdego krążka nakładamy farsz i lepimy pierożki. Surowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
  • Kornel Mazuruk
  • Pierogi Gyoza
  • Składniki:
  • Ciasto
  • -300g mąki pszennej
  • -150 ml cieplej wody
  • -Szczypta soli
  • Farsz:
  • -3 małe cebule dymki
  • -3 ząbki czosnku
  • -Zmielona wołowina
  • -150g szpinaku
  • -imbir
  • -sól, pieprz
  • -2 łyżki sosu sojowego
  • -3 łyżki oleju sezamowego
  • Wykonanie:
  • Ciasto
  • Wymieszać wodę z mąką i solą. Wyrabiać do uzyskania elastycznej konsystencji ciasta.
  • Farsz
  • Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy wołowinę, szpinak, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki. Na środku krążka nakładamy farsz i lepimy pierogi. Następnie pierogi wkładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Po zarumienieniu się pierożków
  • Dolewamy wodę i nakładamy pokrywkę. Dusimy przez 5 minut.
  • Małgorzata Szczęsnowicz
  • Pierogi Momo
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -300 g Mąki
  • -200 ml gorącej wody
  • -1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • -300 g zmielonej wołowiny
  • -1 cebula
  • -200 g brokułu
  • -1 średnia marchewka
  • -Garść świeżej kolendry
  • -1 łyżeczka kurkumy
  • -1 łyżeczka soli
  • -0,5 łyżeczki pieprzu
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wodę wymieszać widelcem, po chwili, gdy ciasto nie będzie już bardzo gorące zaczynamy ugniatać ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Farsz:
  • Cebulkę i warzywa drobno posiekać (każde osobno), czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni podsmażyć cebulkę (na odrobinie tłuszczu) po chwili dodać czosnek, podsmażyć jeszcze ok. 1 min, potem dodać warzywa, podsmażyć ok.10 min, zdjąć z ognia.
  • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm, wyciąć kółka. Na środek położyć farsz, zawinąć ciasto tak aby pieróg przypominał mały woreczek. Pierożki gotować na parze ok. 30 minut.
  • Bartek Daroń
  •  Pierogi samosa
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -200 gr mąki pszennej
  • -80 gr roztopionego masła
  • -100 ml wody
  • -Szczypta soli
  • Farsz:
  • -2 ziemniaki gotowane
  • -2 garścią groszku
  • -2 cm imbiru przyciśniętego przez praskę
  • -2 szczypty kminu
  • -Szczypta garam masala
  • -2 ząbki czosnku
  • -Szczypta chili
  • -2 szczypty soli
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Składniki na ciasto mieszamy w mikserze planetarnym z końcówką hak.
  • Farsz:
  • Ugotowane ziemniaki zgniatamy zostawiając duże kawałki. Dodajemy groszek, imbir przeciśnięty przez praskę, kmin, garam masala, czosnek, chili, sól i wszystko razem mieszamy nie rozgniatając groszku.
  • Ciasto wałkujemy na grubość 2 - 3 mm, wycinamy kwadraty o boku 10 cm.
  • Farsz nakładamy na środek kwadratu i rogi zawijamy do środka spajając boki.
  • Powstałe pierogi smażymy na głębokim oleju do momentu mocnego zarumienienia.
  • Julia Bednarczyk
  •  Pierogi kołduny
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -300g mąki pszennej
  • -2 jajka
  • -1/2 kostki masła
  • -Wrząca woda (ok.100°)
  • -Sól do smaku
  • Farsz:
  • -mięso mielone wołowe (300g)
  • -2 cebule
  • -2 i pół ząbka czosnku
  • -sól,pieprz
  • -majeranek
  • -lubczyk
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Mąkę wsypać do miski dodać gotującą się wodę. Wbić jajka dodać masło, sól i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Następnie ciasto dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ringami okrągłe kółka.
  • Farsz:
  • Do mielonego mięsa dodać jedną surową i jedną podsmażoną na oleju cebule. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, oliwę, majeranek, lubczyk oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Na środku okręgu nakładasz farsz- około pół łyżeczki na każdy kołdunek , następnie lepimy.Najpierw zlepiamy górę, potem boczki z falbanką i zawijaskiem sklejamy oba końce. Gotowe pierożki gotujemy we wrzącej wodzie.
  • Emilia Dymek
  •  Pierogi chinkali
  • Składniki :
  • -500 g mąki
  • -250 – 300 ml wody
  • -sól do smaku
  • Farsz :
  • -mielone mięso wołowo – wieprzowe
  • -Pół łyżeczki soli
  • -Garść świeżej kolendry
  • -Jedna cebula
  • -Pół łyżeczki pieprz
  • -bulion warzywny / woda
  • Wykonanie:
  • Mąkę przesiewamy przez sitko ,dodajemy sól, wodę i mieszamy. Mięso mielone mieszamy z przyprawami dodajemy ok. 100 ml bulionu. Z ciasta wykrawamy małe krążki i nakładamy farsz na środek. Zlepiamy rant ciasta zbierając go do góry, powstanie coś na kształt sakiewki. Wrzucamy do gorącej osolonej wodę . Wyciągamy po około 7-10 minut.
  • Kalina Sójkowska
  • Pierogi tiropitakia
  • Składniki:
  • -ciasto Filo – 1 opakowanie
  • -śmietanka 18%
  • -parmezan 100g
  • -cebulka 3 szt.
  • -pęczek szczypiorku
  • -jajka 2 szt.
  • -ser feta 2 opakowania
  • -4 szklanki oliwy do smażenia i smarowania ciasta
  • -Dwie szczypty soli
  • -kolendra do ozdoby
  • Wykonanie:
  • Farsz:
  • Mieszamy podsmażoną lekko cebulkę z parmezanem, szczypiorkiem, jajkami, serem feta pokrojonym w kostkę, śmietankę i pieprzem. Wszystko delikatnie blendujemy.
  • Nadziewanie:
  • Smarujemy ciasto oliwą. Na jednym końcu układamy trochę nadzienia, a następnie składamy po skosie w trójkąt.
  • Smażenie:
  • Do nagrzanej oliwy wrzucam trójkąty które obsmażamy do złotego koloru z dwóch stron. Wykładam na papier i odsączamy przez 10 minut.
  • Podanie:
  • Pierogi nakładamy na talerz i ozdabiany świeżą kolendrą.
  • 9. Kuba Szafrański
  • Pierożki Dim Sum
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -150ml ciepłej wody
  • -300g mąki
  • -Pół łyżeczki soli
  • Farsz:
  • -300g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • -4 duże liście kapusty Pekińskiej
  • -2 ząbki czosnku
  • -3⁄4 średniej cebuli
  • -1⁄4 białej części pora
  • -3łyżki sosu sojowego
  • -3łyżki octu ryżowego
  • -2łyżki oleju sezamowego
  • -3łyżki mąki kukurydzianej
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy razem do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Jeżeli się klei można dodać mąki. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,3-0,4mm. Wycinamy kółka używając ringów.
  • Farsz:
  • Cebule, pora, czosnek oraz kapustę kroimy w kostkę. Pora, czosnek, cebule oraz mięso podsmażamy na patelni przez około 2 minuty. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy.
  • Na kółka z ciasta nakładamy łyżkę farszu. Zaklejamy pierożki zawijając ciasto na zewnątrz. Pierożki gotujemy na parze do momentu, aż ciasto u góry będzie miękkie. Pierożki układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym.
  • Zosia Konarska
  • Pierożki pielmieni
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -500g mąki
  • -200ml wody ciepłej
  • -4 łyżki oleju
  • -Łyżeczka soli
  • Farsz:
  • -150g mięsa wołowego mielonego sokołów
  • -150g mięsa wieprzowego mielonego sokołów
  • -2 małe cebule
  • -sól,pieprz
  • -1 jajko
  • -100ml bulionu
  • Wykonanie:
  • Do miski wsypujemy mąkę, wodę, olej, sól i wszystko razem zagniatamy około 10 minut. Wałkujemy i wycinamy ringiem koła. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz. Do środka wyciętego koła z ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Pierożki składamy na pół i sklejamy boki. Wkładamy pielmieni do zagotowanej i osolonej wody, gotujemy do wypłynięcia.
  • Gabriel Gwozdowski
  • Ravioli z szpinakiem
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -300g mąki pszennej
  • -3 żółtka
  • -1 jajo
  • -Woda
  • Farsz;
  • -Paczka szpinaku mrożonego
  • -250g serka ricotty
  • -Garść startego parmezanu
  • -sól, pieprz
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Z mąki tworzymy kopiec dodajemy jajko i żółtka. Zagniatamy, w razie potrzeby dodając wodę. Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 0,5 cm. Z ciasta przygotowujemy kwadraciki o długości 5 - 7 cm.
  • Farsz:
  • Masło dajemy na patelnię i smażymy szpinaku do miękkości. Następnie szpinak wrzucamy do miski dodajemy ser ricotta, starty parmezan sól i pieprz. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na kwadraty z ciasta wykładamy kuleczkę farszu, zakrywamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi ciasta przyciskamy widelcem. Ravioli gotujemy w gotującej się osolonej wodzie ok 5 min.Ignacy Jabłoński
  • Pierogi fataya
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -0,5 kg mąki
  • -200mln wody
  • -1 jajko
  • Farsz:
  • -200 g wieprzowiny
  • -0,5 cebuli
  • -2 ząbki czosnku
  • -1 przecier pomidorowy
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Mieszamy wodę z mąką. Dodajemy jajko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrawamy ringiem, okrągłe placki.
  • Farsz:
  • Mięso mielimy i mieszamy z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy i całość smażymy.
  • Na środku układamy 1 łyżeczkę nadzienia i zlepiamy pierożki. Gotowe pierożki smażymy w rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru.
  • 13. Tymon Dressler
  • Ostre pierożki wonton
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -250-300g mąki pszennej
  • -200ml ciepłej wody
  • -Pół łyżeczki soli
  • Farsz:
  • -250g Mięsa wieprzowego
  • -2cm korzenia imbiru
  • -¼ pęczka Kolendry
  • -Papryczka chili (przyprawa)
  • -3 ząbki czosnku
  • -Szklanka bulionu
  • -sól, pieprz
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Mąkę i ciepłą wodę wkładamy do miski, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie za kleiste dodajemy więcej mąki i wyrabiamy dalej. Ciasto może się lepić do rąk.
  • Farsz:
  • Mięso mielimy przez maszynkę. Kolendrę siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy chili wg uznania ostrości. Do farszu dolewamy bulion i czekamy aż wsiąknie w mięso cały czas mieszając.
  • Ciasto wałkujemy na ok 3mm. Wykrawamy kwadraty. Na środek każdego kwadratu kładziemy kulkę farszu. Sklejamy ze sobą dwa rogi tworząc trójkąciki, następnie sklejamy dwa rogi trójkącika do środka. Pierożki gotujemy w osolonej wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia. Pierożki można podać z sosem sojowym
  • Nadia Paździur
  • Calzone
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -10 kopiatych łyżek mąki
  • -100 ml ciepłej wody
  • -35g drożdży
  • -2 łyżki oliwy
  • -Szczypta soli
  • -Szczypta cukru
  • Farsz:
  • -1 papryka czerwona
  • -1 cebula biała
  • -2 duże pieczarki
  • -1 plaster ulubionej szynki( w moim przypadku szynka parmeńska)
  • -sól, pieprz
  • -Oliwa
  • -Koncentrat pomidorowy
  • -Łyżka oregano
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Do miksera z hakiem dodajemy mąkę i oliwę. Następnie podgrzewamy w rondelku wodę kiedy osiągnie temperaturę ok. 40*C dodajemy drożdże i szczyptę cukru. Na końcu dodajemy do mąki rozczyn.
  • Farsz:
  • Paprykę kroimy w kostkę którą wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy nam się podsmaży, przekładamy do osobnej miski. Powtarzamy tą samą czynność z cebulą. Szynkę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki.
  • Przygotowanie calzone:
  • Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka. Smarujemy je koncentratem i dodajemy pozostałe składniki. Całość zlepiamy w kształt pieroga. Pieczemy w 225*C przez około 20-25min.
  • Mikołaj Kubicki
  • Pierogi Kreplach
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -300g mąki
  • -60ml ciepłej wody (ok 35-40*C)
  • -1 łyżka oleju
  • -1 jajko
  • -Szczypta soli
  • Farsz:
  • -300g wołowiny
  • -200g wątróbki wołowej
  • -sól, pieprz
  • -ząbki czosnek
  • -Jedna cebula
  • -1 jajko
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, sól oraz 1 łyżkę oleju, Powoli dodajemy wodę, do momentu, aż ciasto nie stanie się zbyt kleiste. Ciasto wyrabiamy w misce ( można też użyć miksera.) Ciasto odpoczywa do momentu przygotowania farszu.
  • Farsz:
  • Pokrojoną Wołowinę i wątróbkę podsmażamy na razem z cebulą i czosnkiem, tak by mięso nie było w pełni usmażone. Mięso mielimy w maszynce do mielenia, do zmielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz (przyprawy według uznania).
  • Ciasto wałkujemy by było bardzo cienkie, kroimy je na równe kwadraty tak, żeby można było je złożyć na idealne trójkąty. Na środek kwadratu dajemy odpowiednią ilość farszu ( zależy od wielkości kawałku ciasta). Kreplach gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
  • Martyna Trojanowska
  • Pierogi z serem
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -400g mąki pszennej ( lub do pierogów)
  • -250ml ciepłej wody
  • -Szczypta soli
  • Farsz
  • -Twaróg półtłusty (mielony) 200g
  • -2 łyżki śmietanki 18%
  • -3 łyżeczki cukru z Wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker
  • -2 łyżki zwykłego drobnego cukru
  • Sos:
  • -150g truskawek
  • -150g malin
  • -50 ml wody
  • -1.5 łyżki cukru
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Do miski lub miksera dodajemy mąkę , ciepłą wodę i sól i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta miskę oprószamy mąką a z ciasta formujemy kulkę i odstawiamy ciasto aby odpoczęło. Ciasto wałkujemy i wykładamy na nie farsz i formujemy pierogi. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  • Farsz:
  • Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy śmietanę. Po uzyskaniu lekko chropowatej masy dodajemy 2 rodzaje cukru i mieszamy.
  • Sos:
  • Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do rondelka z malinami. Dodajemy cukier , wodę i gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Ostygnięty syrop blendujemy i możemy przecedzić przez sitko pestki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości