- Kaja Ciąpała
- I Pierogi Empanadas
- Składniki:
- Ciasto:
- -750 gram mąki na pierogi Basia
- -180 – 250 ml ciepłego mleka
- -100 gram masła
- -1 żółtko
- -Szczypta soli
- -1 łyżka masła
- -1 litr oleju do smażenia
- Farsz:
- -300 gram mielonego mięsa wołowego Sokołów
- -sól,pieprz
- -1 cebula posiekana na kosteczkę
- -Łyżka koncentratu pomidorowego
- -3 łyżki oleju
- -10 zielonych, siekanych oliwek
- -¾ łyżeczki mielonego rzymskiego kminu
- -Pół łyżeczki papryki słodkiej zmielonej
- Wykonanie:
- Ciasto:
- Mąkę wsypać do miski, stopniowo dodajemy mleko mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy masło i żółtko. Dosypać soli i całość zagnieść. Jeśli jest za gęste, należy dodać masło. Wyrabiać ciasto około 10 minut.
- Farsz:
- Wlać olej na patelnię, rozgrzać i następnie dodać posiekaną cebulę. Smażyć do złotego Koloru. Dodać mięso i posypać przyprawami. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać posiekane oliwki.
- Ciasto rozwałkować na 2 milimetry, następnie wycinamy krążki. Na krążki kładziemy farsz, następnie składamy na pół i zaklejamy boki. Smażymy w oleju 180 stopni, do złotego koloru. Pierogi wykładamy na talerz.
- Antek Wasik
- IPierogi Mandu
- Składniki:
- Ciasto: -500g mąki -250g ciepłej wody -Szczypta soli Farsz -250g mięso mielone wieprzowe -1 cebula -150g kapusty pekińskiej -2 ząbki czosnku -Garść szczypiorku -Połowa imbiru -Olej sezamowy -Sos sojowy -Sos ostrygowy -sól, pieprz -cukier Wykonanie:
- Ciasto Mąkę, wodę i sól mieszamy w misce i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Następnie odstawiamy ciasto na 20 minut. Farsz Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy aż uzyskamy złoty kolor. Kapustę kroimy i wrzucamy na ciepłą patelnie na 1 minutę. Następnie podsmażoną kapustę czosnek i cebulę mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy mięso, dodajemy sos sojowy, ostrygowy, sól, pieprz, cukier, olej sezamowy, szczypiorek i drobno pokrojony imbir. Następnie w misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
- Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na środku każdego krążka nakładamy farsz i lepimy pierożki. Surowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
- Kornel Mazuruk
- Pierogi Gyoza
- Składniki:
- Ciasto
- -300g mąki pszennej
- -150 ml cieplej wody
- -Szczypta soli
- Farsz:
- -3 małe cebule dymki
- -3 ząbki czosnku
- -Zmielona wołowina
- -150g szpinaku
- -imbir
- -sól, pieprz
- -2 łyżki sosu sojowego
- -3 łyżki oleju sezamowego
- Wykonanie:
- Ciasto
- Wymieszać wodę z mąką i solą. Wyrabiać do uzyskania elastycznej konsystencji ciasta.
- Farsz
- Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy wołowinę, szpinak, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki. Na środku krążka nakładamy farsz i lepimy pierogi. Następnie pierogi wkładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Po zarumienieniu się pierożków
- Dolewamy wodę i nakładamy pokrywkę. Dusimy przez 5 minut.
- Małgorzata Szczęsnowicz
- Pierogi Momo
- Składniki:
- Ciasto:
- -300 g Mąki
- -200 ml gorącej wody
- -1 łyżeczka soli
- Farsz:
- -300 g zmielonej wołowiny
- -1 cebula
- -200 g brokułu
- -1 średnia marchewka
- -Garść świeżej kolendry
- -1 łyżeczka kurkumy
- -1 łyżeczka soli
- -0,5 łyżeczki pieprzu
- Wykonanie:
- Ciasto:
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wodę wymieszać widelcem, po chwili, gdy ciasto nie będzie już bardzo gorące zaczynamy ugniatać ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Farsz:
- Cebulkę i warzywa drobno posiekać (każde osobno), czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni podsmażyć cebulkę (na odrobinie tłuszczu) po chwili dodać czosnek, podsmażyć jeszcze ok. 1 min, potem dodać warzywa, podsmażyć ok.10 min, zdjąć z ognia.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm, wyciąć kółka. Na środek położyć farsz, zawinąć ciasto tak aby pieróg przypominał mały woreczek. Pierożki gotować na parze ok. 30 minut.
- Bartek Daroń
- Pierogi samosa
- Składniki:
- Ciasto:
- -200 gr mąki pszennej
- -80 gr roztopionego masła
- -100 ml wody
- -Szczypta soli
- Farsz:
- -2 ziemniaki gotowane
- -2 garścią groszku
- -2 cm imbiru przyciśniętego przez praskę
- -2 szczypty kminu
- -Szczypta garam masala
- -2 ząbki czosnku
- -Szczypta chili
- -2 szczypty soli
- Wykonanie:
- Ciasto:
- Składniki na ciasto mieszamy w mikserze planetarnym z końcówką hak.
- Farsz:
- Ugotowane ziemniaki zgniatamy zostawiając duże kawałki. Dodajemy groszek, imbir przeciśnięty przez praskę, kmin, garam masala, czosnek, chili, sól i wszystko razem mieszamy nie rozgniatając groszku.
- Ciasto wałkujemy na grubość 2 - 3 mm, wycinamy kwadraty o boku 10 cm.
- Farsz nakładamy na środek kwadratu i rogi zawijamy do środka spajając boki.
- Powstałe pierogi smażymy na głębokim oleju do momentu mocnego zarumienienia.
- Julia Bednarczyk
- Pierogi kołduny
- Składniki:
- Ciasto:
- -300g mąki pszennej
- -2 jajka
- -1/2 kostki masła
- -Wrząca woda (ok.100°)
- -Sól do smaku
- Farsz:
- -mięso mielone wołowe (300g)
- -2 cebule
- -2 i pół ząbka czosnku
- -sól,pieprz
- -majeranek
- -lubczyk
- Wykonanie:
- Ciasto:
- Mąkę wsypać do miski dodać gotującą się wodę. Wbić jajka dodać masło, sól i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Następnie ciasto dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ringami okrągłe kółka.
- Farsz:
- Do mielonego mięsa dodać jedną surową i jedną podsmażoną na oleju cebule. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, oliwę, majeranek, lubczyk oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
- Na środku okręgu nakładasz farsz- około pół łyżeczki na każdy kołdunek , następnie lepimy.Najpierw zlepiamy górę, potem boczki z falbanką i zawijaskiem sklejamy oba końce. Gotowe pierożki gotujemy we wrzącej wodzie.
- Emilia Dymek
- Pierogi chinkali
- Składniki :
- -500 g mąki
- -250 – 300 ml wody
- -sól do smaku
- Farsz :
- -mielone mięso wołowo – wieprzowe
- -Pół łyżeczki soli
- -Garść świeżej kolendry
- -Jedna cebula
- -Pół łyżeczki pieprz
- -bulion warzywny / woda
- Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy przez sitko ,dodajemy sól, wodę i mieszamy. Mięso mielone mieszamy z przyprawami dodajemy ok. 100 ml bulionu. Z ciasta wykrawamy małe krążki i nakładamy farsz na środek. Zlepiamy rant ciasta zbierając go do góry, powstanie coś na kształt sakiewki. Wrzucamy do gorącej osolonej wodę . Wyciągamy po około 7-10 minut.
- Kalina Sójkowska
- Pierogi tiropitakia
- Składniki:
- -ciasto Filo – 1 opakowanie
- -śmietanka 18%
- -parmezan 100g
- -cebulka 3 szt.
- -pęczek szczypiorku
- -jajka 2 szt.
- -ser feta 2 opakowania
- -4 szklanki oliwy do smażenia i smarowania ciasta
- -Dwie szczypty soli
- -kolendra do ozdoby
- Wykonanie:
- Farsz:
- Mieszamy podsmażoną lekko cebulkę z parmezanem, szczypiorkiem, jajkami, serem feta pokrojonym w kostkę, śmietankę i pieprzem. Wszystko delikatnie blendujemy.
- Nadziewanie:
- Smarujemy ciasto oliwą. Na jednym końcu układamy trochę nadzienia, a następnie składamy po skosie w trójkąt.
- Smażenie:
- Do nagrzanej oliwy wrzucam trójkąty które obsmażamy do złotego koloru z dwóch stron. Wykładam na papier i odsączamy przez 10 minut.
- Podanie:
- Pierogi nakładamy na talerz i ozdabiany świeżą kolendrą.
- 9. Kuba Szafrański
- Pierożki Dim Sum
- Składniki:
- Ciasto:
- -150ml ciepłej wody
- -300g mąki
- -Pół łyżeczki soli
- Farsz:
- -300g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- -4 duże liście kapusty Pekińskiej
- -2 ząbki czosnku
- -3⁄4 średniej cebuli
- -1⁄4 białej części pora
- -3łyżki sosu sojowego
- -3łyżki octu ryżowego
- -2łyżki oleju sezamowego
- -3łyżki mąki kukurydzianej
- Wykonanie:
- Ciasto:
- Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy razem do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Jeżeli się klei można dodać mąki. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,3-0,4mm. Wycinamy kółka używając ringów.
- Farsz:
- Cebule, pora, czosnek oraz kapustę kroimy w kostkę. Pora, czosnek, cebule oraz mięso podsmażamy na patelni przez około 2 minuty. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy.
- Na kółka z ciasta nakładamy łyżkę farszu. Zaklejamy pierożki zawijając ciasto na zewnątrz. Pierożki gotujemy na parze do momentu, aż ciasto u góry będzie miękkie. Pierożki układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym.
- Zosia Konarska
- Pierożki pielmieni
- Składniki:
- Ciasto:
- -500g mąki
- -200ml wody ciepłej
- -4 łyżki oleju
- -Łyżeczka soli
- Farsz:
- -150g mięsa wołowego mielonego sokołów
- -150g mięsa wieprzowego mielonego sokołów
- -2 małe cebule
- -sól,pieprz
- -1 jajko
- -100ml bulionu
- Wykonanie:
- Do miski wsypujemy mąkę, wodę, olej, sól i wszystko razem zagniatamy około 10 minut. Wałkujemy i wycinamy ringiem koła. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz. Do środka wyciętego koła z ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Pierożki składamy na pół i sklejamy boki. Wkładamy pielmieni do zagotowanej i osolonej wody, gotujemy do wypłynięcia.
- Gabriel Gwozdowski
- Ravioli z szpinakiem
- Składniki:
- Ciasto:
- -300g mąki pszennej
- -3 żółtka
- -1 jajo
- -Woda
- Farsz;
- -Paczka szpinaku mrożonego
- -250g serka ricotty
- -Garść startego parmezanu
- -sól, pieprz
- Wykonanie:
- Ciasto:
- Z mąki tworzymy kopiec dodajemy jajko i żółtka. Zagniatamy, w razie potrzeby dodając wodę. Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 0,5 cm. Z ciasta przygotowujemy kwadraciki o długości 5 - 7 cm.
- Farsz:
- Masło dajemy na patelnię i smażymy szpinaku do miękkości. Następnie szpinak wrzucamy do miski dodajemy ser ricotta, starty parmezan sól i pieprz. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na kwadraty z ciasta wykładamy kuleczkę farszu, zakrywamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi ciasta przyciskamy widelcem. Ravioli gotujemy w gotującej się osolonej wodzie ok 5 min.Ignacy Jabłoński
- Pierogi fataya
- Składniki:
- Ciasto:
- -0,5 kg mąki
- -200mln wody
- -1 jajko
- Farsz:
- -200 g wieprzowiny
- -0,5 cebuli
- -2 ząbki czosnku
- -1 przecier pomidorowy
- Wykonanie:
- Ciasto:
- Mieszamy wodę z mąką. Dodajemy jajko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrawamy ringiem, okrągłe placki.
- Farsz:
- Mięso mielimy i mieszamy z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy i całość smażymy.
- Na środku układamy 1 łyżeczkę nadzienia i zlepiamy pierożki. Gotowe pierożki smażymy w rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru.
- 13. Tymon Dressler
- Ostre pierożki wonton
- Składniki:
- Ciasto:
- -250-300g mąki pszennej
- -200ml ciepłej wody
- -Pół łyżeczki soli
- Farsz:
- -250g Mięsa wieprzowego
- -2cm korzenia imbiru
- -¼ pęczka Kolendry
- -Papryczka chili (przyprawa)
- -3 ząbki czosnku
- -Szklanka bulionu
- -sól, pieprz
- Wykonanie:
- Ciasto:
- Mąkę i ciepłą wodę wkładamy do miski, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie za kleiste dodajemy więcej mąki i wyrabiamy dalej. Ciasto może się lepić do rąk.
- Farsz:
- Mięso mielimy przez maszynkę. Kolendrę siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy chili wg uznania ostrości. Do farszu dolewamy bulion i czekamy aż wsiąknie w mięso cały czas mieszając.
- Ciasto wałkujemy na ok 3mm. Wykrawamy kwadraty. Na środek każdego kwadratu kładziemy kulkę farszu. Sklejamy ze sobą dwa rogi tworząc trójkąciki, następnie sklejamy dwa rogi trójkącika do środka. Pierożki gotujemy w osolonej wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia. Pierożki można podać z sosem sojowym
- Nadia Paździur
- Calzone
- Składniki:
- Ciasto:
- -10 kopiatych łyżek mąki
- -100 ml ciepłej wody
- -35g drożdży
- -2 łyżki oliwy
- -Szczypta soli
- -Szczypta cukru
- Farsz:
- -1 papryka czerwona
- -1 cebula biała
- -2 duże pieczarki
- -1 plaster ulubionej szynki( w moim przypadku szynka parmeńska)
- -sól, pieprz
- -Oliwa
- -Koncentrat pomidorowy
- -Łyżka oregano
- Wykonanie:
- Ciasto:
- Do miksera z hakiem dodajemy mąkę i oliwę. Następnie podgrzewamy w rondelku wodę kiedy osiągnie temperaturę ok. 40*C dodajemy drożdże i szczyptę cukru. Na końcu dodajemy do mąki rozczyn.
- Farsz:
- Paprykę kroimy w kostkę którą wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy nam się podsmaży, przekładamy do osobnej miski. Powtarzamy tą samą czynność z cebulą. Szynkę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki.
- Przygotowanie calzone:
- Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka. Smarujemy je koncentratem i dodajemy pozostałe składniki. Całość zlepiamy w kształt pieroga. Pieczemy w 225*C przez około 20-25min.
- Mikołaj Kubicki
- Pierogi Kreplach
- Składniki:
- Ciasto:
- -300g mąki
- -60ml ciepłej wody (ok 35-40*C)
- -1 łyżka oleju
- -1 jajko
- -Szczypta soli
- Farsz:
- -300g wołowiny
- -200g wątróbki wołowej
- -sól, pieprz
- -ząbki czosnek
- -Jedna cebula
- -1 jajko
- Wykonanie:
- Ciasto:
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, sól oraz 1 łyżkę oleju, Powoli dodajemy wodę, do momentu, aż ciasto nie stanie się zbyt kleiste. Ciasto wyrabiamy w misce ( można też użyć miksera.) Ciasto odpoczywa do momentu przygotowania farszu.
- Farsz:
- Pokrojoną Wołowinę i wątróbkę podsmażamy na razem z cebulą i czosnkiem, tak by mięso nie było w pełni usmażone. Mięso mielimy w maszynce do mielenia, do zmielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz (przyprawy według uznania).
- Ciasto wałkujemy by było bardzo cienkie, kroimy je na równe kwadraty tak, żeby można było je złożyć na idealne trójkąty. Na środek kwadratu dajemy odpowiednią ilość farszu ( zależy od wielkości kawałku ciasta). Kreplach gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
- Martyna Trojanowska
- Pierogi z serem
- Składniki:
- Ciasto:
- -400g mąki pszennej ( lub do pierogów)
- -250ml ciepłej wody
- -Szczypta soli
- Farsz
- -Twaróg półtłusty (mielony) 200g
- -2 łyżki śmietanki 18%
- -3 łyżeczki cukru z Wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker
- -2 łyżki zwykłego drobnego cukru
- Sos:
- -150g truskawek
- -150g malin
- -50 ml wody
- -1.5 łyżki cukru
- Wykonanie:
- Ciasto:
- Do miski lub miksera dodajemy mąkę , ciepłą wodę i sól i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta miskę oprószamy mąką a z ciasta formujemy kulkę i odstawiamy ciasto aby odpoczęło. Ciasto wałkujemy i wykładamy na nie farsz i formujemy pierogi. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
- Farsz:
- Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy śmietanę. Po uzyskaniu lekko chropowatej masy dodajemy 2 rodzaje cukru i mieszamy.
- Sos:
- Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do rondelka z malinami. Dodajemy cukier , wodę i gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Ostygnięty syrop blendujemy i możemy przecedzić przez sitko pestki.
podziel się: