Ignacy Jabłoński
I Owocowa tarta na słodko I Słona tarta z ryżem
Ciasto francuskie:
Składniki: -400g maki -350g masła -200ml zimnej wody -14g soli
Wykonanie: W wodzie rozpuszczamy sól. Rozpuszczamy 50g masła i wlewamy do miski z osoloną woda. Następnie do miski dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 15-20 min. Następnie rozwałkujemy ciasto na grubość około 2 cm. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy 300 g masła, zawijamy w kopertę i wkładamy do lodówki na 20 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkujemy, składamy do środka zewnętrzne strony ciasta i rozwałkowujemy, tą czynność powtarzany 6 razy. I Owocowa tarta na słodko
Składniki: -Ciastko francuskie -1 jabłko -5 łyżeczek cynamonu -50g cukru -50g cukru trzcinowego -100 ml wody -100g malin -Porzeczka czerwona -5 listków mięty -2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker -½ opakowania Cukru z Wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker -maliny -borówki -Jeżyny do dekoracji -Czekolada gorzka do dekoracji Wykonanie: Cukier trzcinowy oraz zwykły cukier, cynamon i wodę mieszamy w misce i dodajemy jabłko pokrojone w kawałki. Zostawiamy na około 40 min. Do formy tartaletki wkładamy ciasto francuskie. Wyciągamy jabłka z zalewy i nakładamy na ciasto francuskie. Następnie do rondelka wrzucamy maliny, cukier, ekstrakt z wanilii i gotujemy przez około 5-10 min. Gotowy mus wylewamy na jabłka. Kroimy plastry z ciasta francuskiego i układamy w kratkę na wierzchu tarty. Pieczemy około 5 min w temp 215 stopni. Następnie redukujemy temperaturę do 195 stopni i pieczemy kolejne 15-20 min W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy upieczona tarte. I Słona tarta z ryżem
Składniki: -Ciasto francuskie -200 g łososia -100g szpinaku Marynata: -Sól -Pieprz -10g cukru -20 mln oliwy -sok z połowy cytryny, -Pół cebuli szalotki -100g ryżu -Pół opakowania groszku w puszcze -Pół opakowania kukurydzy w puszcze Wykonanie: Gotujemy ryż wg. instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodajemy groszek kukurydze, sól i mieszamy. Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy łososia bez skory, a na nim szpinak, całość zwijamy. Pieczemy tarte przez 25 min w temp 195 stopni Gotową tarte kroimy, wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanym ryżem.
Kaja Ciąpała
I Rybka pod francuskim kocykiem
Ciasto francuskie
Składniki:
-400 g mąki
-200 ml lodowatej wody
-10 g soli
-350 g masła
Wykonanie:
W wodzie rozpuszczamy sól. Następnie 350 g mąki i 50g rozpuszczonego masła, dodajemy do miski z wodę i solą, całość wyrabiamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut. Pozostaje masło i mąkę mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia. Ciasto wyłożone na papier wałkujemy na kwadrat i wkładamy do lodówki na 10 minut. Wyjmujemy z lodówki obydwie rzeczy. Ciasto, które było w folii wałkujemy w kwadrat, aby ciasto z masła i mąki, można było nakryć na ciasto z folii. Tak przygotowane ciasto ponownie wkładamy do lodówki. Powinno mieć formę kwadratu. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i ponownie wałkujemy tym razem na prostokąt. Składamy na trzy równe części. Ponownie wkładamy do lodówki na 20 min. Chłodzenie, rozwałkowywanie oraz składanie na 3 części powtarzamy 6 razy.
I Rybka pod francuskim kocykiem
Składniki:
-400 g łososia
-Sól, pieprz, tymianek,
-Pół szklanki śmietanki
-4 szalotki
-1 limonka
-6 szparag
-4 łyżki drobno startego parmezanu
-5 łyżek białego wina
-Ciasto francuskie
Ciasto naleśnikowe:
-Szklanka mąki
-Szklanka mleka
-1 jajko
-Łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z limonki, solimy i popieprzymy. Obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki na jednolitą masę. Smażymy jednego naleśnika na rozgrzanej patelni z oliwą.
Kroimy w kostkę dwie szalotki, podsmażamy na maśle i zalewamy białym winem. Czekamy, aż całość się zredukuje, podgrzewając na dużym ogniu. Następnie dodajemy łyżkę masła, łyżkę śmietanki i mieszamy. Szparagi gotujemy na parze do stopnia al dente. Następnie zalewamy je sosem.Kroimy w kostkę dwie szalotki, podsmażamy na oleju. Dodajemy2 łyżki śmietanki oraz łyżkę parmezanu.Usmażony naleśnik smarujemy masłem i szalotką z parmezanem. Układamy na środku łososia i zawijamy Połowę ciasta francuskiego rozwałkowujemy na kwadrat. Układamy na nim naleśnika z łososiem. Owijamy dokładnie ciastem francuskim naleśnik. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 10 min, a następnie podwyższamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 15 min.
Francuskie kanapeczki
Składniki:
-200 g mascarpone
-200 ml śmietanki kremówki 36%
-20 g cukru
-2 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker
-Garść malin
-Ciasto francuskie
Drugą połowę ciasta francuskiego rozwałkowujemy na kwadrat a następnie wycinamy 5 kółek i pieczemy w temperaturze 200 C przez 10 minut. Laski wanilii przekrawamy i nożykiem wybieramy środek. Śmietankę ubijamy z mascarpone i wanilią. Powstałą masą nadziewamy maliny. Upieczone ciastka wykładamy, a następnie przekładamy kremem i malinami. Na górze nakładamy drugą część ciastka. Całość oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżymi owocami
Bartek Daroń
I Ptysie na pierwszą randkę
II Pagórki smaku
Ciasto francuskie
Składniki:
-400g mąki pszennej
-350g masła
-200ml zimnej wody
-12g soli
Wykonanie:
Roztapiamy 50g masła i mieszamy ją z 40g mąki. Ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, rozwałkowujemy na kwadrat i wkładamy do lodówki na 15 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 1 cm, zachowując kształt kwadratu. Na środku ciasta pozostawiamy zgrubienie o wysokości 2 cm, umieszczamy na nim masło. Brzegi ciasta zwijamy do środka i zalepiamy. Odwracamy na drugą stronę ciasto i rozwałkowujemy w jedną stronę ,cały czas podsypując mąką. Ważne, aby przy rozwałkowywaniu krótszy bok stanowił 1/3 długości dłuższego boku. Pędzelkiem odgarniamy mąkę z wierzchu i składamy ciasto na 3. Wkładamy ciasto do głębokiej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i zakrywamy folią aluminiową, wkładamy do lodówki na 15 minut. Cały proces składania powtarzamy 6 razy.
I Ptysie na pierwszą randkę
Składniki:
Krem patissiere:
-3 żółtka
-120g cukru
-15g Cukru z Wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker
-400ml mleka
-2 Lask wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker
-40g masła
-łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrami, potem dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia się składników. W rondelku zagotowujemy mleko z rozkrojonymi laskami wanilii. Po zagotowaniu, mleko przelewamy przez sitko do miski i czekamy 2 minuty. Po upływie czasu stopniowo i powoli dolewamy mleko do żółtek cały czas energicznie mieszając. Masę wlewamy do rondla i cały czas mieszając podgrzewamy masę na małym ogniu do zgęstnienia. Przelewamy krem do miski i cały czas mieszając dodajemy masło, mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego.
Krem z czekoladą:
-350g serka mascarpone
-2/3 opakowania gorzkiej czekolady 65%
-70g cukru
Wykonanie:
Wszystkie składanki wkładamy do miksera planetarnego z końcówką do ubijania. Włączamy mikser na najwyższe obroty i co jakiś czas zgarniamy łyżką krem z boków. Miksujemy do momentu usztywnienia i uzyskania lekkiej konsystencji. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego.
Sos z owoców leśnych:
-100g jeżyn
-100g borówek
-100 ml wody
-100g cukru
-3 gałązki mięty
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i gotujemy do mocnego zgęstnienia. Następnie przecedzamy przez sitko.
Ptysie:
-ciasto francuskie
-1 jajko
Wykonanie:
Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinamy 2 kółka średnim ringiem. Smarujemy od góry roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ptysia.
Upieczone ptysie nadziewamy kremem patissierre lub kremem czekoladowym. Wykładamy na talerz i polewamy z boku sosem z owoców leśnych.
II Pagórki smaku
Składniki:
Farsz:
-1 pomidor
-1 papryka
-pęczek bazylii
-1/4 puszki kukurydzy
-2 łyżki oliwy z oliwek
-Sól,Pieprz
Wykonanie:
Bazylie drobno siekamy. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy z kukurydzą na oliwie do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem
Skwarki:
-1 cebula
-4 plastry boczku
-2 łyżki oliwy
-Sól
Wykonanie:
Cebule kroimy w kostkę. Odcinamy grubą skórę od boczku, a pozostałość kroimy w słupki. Całość podsmażamy na oliwie do momentu zarumienia się boczku i zeszklenia cebuli.
Grzyby:
-13 grzybów shimeji
-2 łyżki oliwy
-Sól, Pieprz
Wykonanie:
Rozdzielić grzyby shimeji. Następnie podsmażamy je na oliwie, aż do zrumienienia i solimy.
Oliwa bazyliowa:
-500ml oliwy
-pęczek bazylii
Wykonanie:
Oliwę mielimy z bazylią w mikserze kielichowym. Powstałą płyn odcedzamy przez sitko, aby oliwa była bez zbędnych grudek.
Wykonanie:
W rozwałkowanym cieście francuskim wycinamy ringiem koła. Na środku każdego koła nakładamy farsz i zlepiamy ze sobą boki krążka. Do nagrzanego do 220 stopni piekarnika wkładamy pagórki na 20 minut. Po upieczeniu na każdy pagórek nakładamy surowy farsz, skwarki i szynkę długo-dojrzewającą opalona palnikiem. Skrapiamy talerz oliwa bazyliową i układamy usmażone grzyby.
4 Zosia Konarska
I Ciasto francuskie na słodko
II Ciasto francuskie na słono
Ciasto francuskie:
Składniki:
-400g mąki
-350g masła
-200ml zimnej wody
-14g soli
Wykonanie:
W wodzie rozpuszczamy sól, 50g rozpuszczonego masła wkładamy do miski z 40g mąką i osoloną wodą. Wyrabiamy i wkładamy do lodówki 15-20 min. Rozwałkujemy na grubość około 2 cm. Na środek dajemy 300 g masła, zawijamy w kopertę wkładamy do lodówki na 20 min. Po tym czasie wyciągamy kopertę rozwałkujemy i składamy do środka zewnętrzne strony ciasta, rozwałkowujemy i czynność tę powtarzamy 6 razy.
I Ciasto francuskie na słodko
Składniki:
-400 ml śmietanki
-2 czekolady białe
-1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker
-1 opakowanie malin
-2 opakowania jeżyn
-3 łyżki cukru
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. 200 ml śmietanki ubijamy w garnku, gotujemy pozostałą część śmietanki w rondelku. Gdy się zagotuje wrzucamy czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Następnie studzimy ją, do ubitej śmietany powoli wlewamy czekoladę, dodajemy wanilię i mieszamy. Do blendera wkładamy jeżyny, cukier i miksujemy. Z ciasta formujemy tartaletki, które pieczemy przez 10 minut. Po upieczeniu studzimy i wypełniamy kremem. Na wierzch kładziemy maliny i polewamy musem z jeżyn.
II Ciasto francuskie na słono
-200 g wołowiny .
-7 pieczarek
-Pół papryki
-Sól
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wołowinę mielimy, solimy i smażymy. Gdy się usmaży przekładamy do miski. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po smażeniu wołowiny. Usmażone pieczarki dorzucamy do miski z mięsem. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa z pieczarkami, wszystko razem mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinamy koła, na środek kładziemy farsz i zwijamy. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
Kuba Szafrański
I Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem miętowym
I Paszteciki z Pieczarkami i Boczkiem
Ciasto francuskie:
-200ml wody
-13g soli
-400g mąki
-350g masła
Wykonanie:
Sól rozpuszczamy w zimnej wodzie. 50g masła rozpuścić w rondelku. Pozostała część masła przekładamy do miski i dodajemy 40g mąki, zagniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Resztę mąki i rozpuszczone masło oraz wodę z solą zagniatamy i wkładamy do zamrażarki na 5min. Masło z mąką rozwałkowujemy pomiędzy 2 papierami do pieczenia na kształt kwadratu. Ciasto również rozwałkowujemy na kształt kwadratu. Kwadrat z masła wykładamy na kwadrat z ciasta i zawijamy rogi tak żeby nie było widać masła. Nasz kwadrat z masłem rozwałkowujemy na prostokąt 3 razy dłuższy od kwadratu i składamy biorąc 1/3 dolnej części prostokąta. Na środku prostokąta część z góry zawijamy tym razem na dół. W taki sposób powinien powstać kwadrat. Gotowy kwadrat wkładamy do zamrażarki na 10min. Po tym czasie nasz kwadrat wyjmujemy tak jak go złożyliśmy i obracamy o 180 stopni w prawo, rozwałkowujemy na prostokąt i powtarzamy czynność składania 5 razy. Po złożeniu ciasta w sumie 6 razy, można je rozwałkować i wyciąć kształty.
I Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem miętowym
Składniki:
-2 krzaki mięty
-500ml śmietanki 30%
-100g cukru
-1 limonka
Wykonanie:
Mięte miksujemy dodając 50 ml śmietanki. Resztę śmietanki ubijamy i dodajemy zmiksowaną mięte i połowę cukru. Limonkę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki. Sok z limonki wyciskamy i dodajemy na patelnie razem z połową cukru i skórkami. Gotujemy przez do momentu, aż skórki będą miękkie. Z ciasta francuskiego formułujemy coś na kształt cynamonek i pieczemy w 190 stopniach przez 25minut. Gotowe ciasteczka dekorujemy kremem i posypujemy skórką z limonki.
II Paszteciki z Pieczarkami i Boczkiem
Składniki:
-15 średnich pieczarek
-50g boczku pokrojonego w kostkę
-65ml śmietanki 30%
-2 szalotki
-1 ząbek czosnku
-300ml wody
-70g masła
-Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pieczarki i szalotkę kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na maśle. Całość dusimy dolewając wodę, dodajemy czosnek i przyprawy. 1/3 z usmażonych pieczarek przekładamy do Blendera i wlewamy śmietankę, miksujemy do momentu uzyskania gładkiego sosu. Do reszty pieczarek dodajemy podsmażony boczek. Z ciasta francuskiego formujemy kółka i na środek wykładamy, nakładamy drugim kółkiem z ciasta i sklejamy. Pieczemy 30 min w 190 stopniach i podajemy z sosem.