Ignacy Jabłoński: Poznajcie zwycięskie menu!

MasterChef Junior: Ignacy zwycięzcą 8. edycji
MasterChef Junior: Ignacy zwycięzcą 8. edycji

Przystawka

I Ośmiorniczki z sosem mango

Składniki:

-Ośmiornica

-Pół opakowania sałaty roszponki

-1 mango

-1 owoc granatu

-60ml sok z limonki

-trawa cytrynowa

-kolendra

-mięta

-30 g cukier trzcinowy

-50 ml oliwa

-50ml sok z cytryny

-50 g kawior z łososia

-50ml ocet winny

-Sól,Pieprz

Wykonanie:

Ośmiornice oczyszczamy i gotujemy w wodzie z cukrem, solą i octem. Ośmiornice marynujemy w pieprzu, soku z cytryny, posiekanej mięcie , soli, trawie cytrynowej, oliwie i cukrze trzcinowym. Następnie odstawiamy ośmiornicę w marynacie na jedną godzinę. Mango obieramy, usuwamy pestki i wkładamy do blendera. Dodajemy owoc granatu, posiekaną miętę, sok z limonki i miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

Na środku talerza układamy roszponkę. Wykładamy ośmiornice, która polewamy musem z mango i granatu. Całość posypujemy kawiorem z łososia i owocami granatu.

Danie główne

Halibut w cytrusach z risotto

Składniki:

-Halibut duży, filet ze skórą. -3 cytryny

-limonka -Masło -Tymianek -Oliwa -Sól -Pieprz cały czarny

Bulion do ryżu:

-3 marchewki

-Korzeń pietruszki

-Seler

-Liść laurowy

Risotto:

-150 ryżu arborio

-2 szalotki

-100 ml wina białego

-2 łyżki masła klarowanego

-Świeży tymianek

Karmelizowana marchewka:

-3 kolory marchewek ( pomarańczowy , czerwona i żółta)

-Cukier

-Łyżka miodu

Wykonanie:

Halibut:

Halibuta osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbywamy ości, solimy i pieprzymy. Na patelni smażymy halibuta na maśle klarowanym uprzednio obtoczonego w mące.

Bulion:

Do garnka wrzucamy obrane warzywa na bulion. Wlewamy około litra wody i gotujemy wywar około pół godz.

Risotto:

W głębokiej patelni na łyżce masła podduszamy posiekaną szalotkę, aż zmięknie. Na patelnię dodajemy ryż, podsmażamy i mieszamy przez 3-4 minuty, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste. Nienastępnie wlewamy wino, mieszamy do momentu, aż wino odparuje, po czym wlewamy pierwszą porcję gorącego bulionu i mieszamy. Gotujemy risotto przez około 18-20 minut, cały czas mieszając i dolewając kolejne porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Zdejmujemy risotto z ognia, przekrawamy cytrynę na pół i wlewamy cały sok. Dodajemy łyżkę masła oraz listki tymianku, skórkę z cytryny i pieprz.

Karmelizowane marchewki:

Marchewki przecinamy na pół. Karmelizujemy na patelni na średnim ogniu na maśle wraz z łyżeczka miodu.

Wkładamy risotto na talerz , na nie halibuta. Smarujemy go masłem i posypujemy wiórkami z cytryny. Wykładamy kolorowe skarmelizowane marchewki.

Deser

Pannacota Matcha

Składniki:

-40g cukru

-200ml śmietanki 30 lub 36%

-200ml mleka

-Agar 0,8 g na 100g płynu

-Wanilia laska lub pasta

-2-3 łyżeczki zielonej herbaty matcha

-Listki bazylii

-Po 100 g malin, borówek, jeżyn

-200g malin, łyżka cukru do sosu

Wykonanie:

Śmietankę, mleko i cukier zagotowujemy w garnku aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy matchę i pastę waniliową, dokładnie wymieszać. Najłatwiej ją rozpuścić dodając agar po dokładnym odmierzaniu płynu w ilości 0,8 g agaru na 100 ml płynu.Śmietankę zdejmujemy z ognia, dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do szklaneczek lub silikonowych foremek i studzimy. Borówki, maliny , truskawki, jeżyny wsypujemy do rondelka z odrobiną wody. Dodajemy cukier, wanilie przesiewamy przez sito. Dodajemy agar wg proporcji. Następnie wkładamy do silikonowej formy i wlewamy na wysokość około pół cm. Maliny 200g zagotowujemy w rondelku z łyżką cukru i blendujemy do uzyskania sosu.

Wykładamy na talerz panna cottę z silikonowej formy, na niej wykładamy krążek z musu z owoców leśnych. Z boku polewamy sosem z malin. Ozdobić listkami bazylii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości