Kaja Ciąpała, Zosia Konarska, Kalina Sójkowska, Julia Bednarczyk
Fruwające donuty
Składniki na 16-20 sztuk:
-250 g mąki pszennej
-125 ciepłego mleka
-7 g drożdży suszonych instant Dr.Oetker
-40 g przestudzonego i rozpuszczonego masła
-20 g cukru
-1 jajko
-1 łyżka spirytusu lub kieliszek wódki
-Litr oleju
-200 g cukru pudru
-50-100 g mleka
-Ekstrakt migdałowy, pomarańczowy- Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr.Oetker i cytrynowy- Ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr.Oetker
Wykonanie:
Rozrobić rozczyn z 2 łyżek mąki, drożdży, ciepłego mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego maksymalnie do 30 stopni na 15-20 minut. Pozostałe składniki wsypać do miksera planetarnego, następnie dodać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść na gładką masę, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto rozwałkować na 1 cm grubości, ringiem wyciąć koła, a w środku mniejszym ringiem zrobić dziurkę. Do garnka wlać olej i nagrzać go do 180 stopni. Smażyć pączki na złoty kolor z obu stron. Udekorować lukrem, posypać ozdobami
Antek Wasik, Mikołaj Kubacki, Ignacy Jabłoński, Kuba Szafrański
DONUTY MORSKIE DELFINKI
Składniki: na 16 sztuk
-mąka pszenna 500gram
-mleko 250ml
- 14 g drożdży suszonych instant Dr.Oetker
-2 jajka
-cukier 40g
-masło 80g
-spirytus 2 kieliszki
-smalec około 5 kostek
Polewy:
-cukier puder 500g
-jedna pomarańcza
-barwnik spożywczy zielony, czerwony, niebieski
-czekolada mleczna 1 tabliczka
-czekolada gorzka 1 tabliczka
-czekolada biała 1 tabliczka
-śmietana 36% 500 ml
Wykonanie:
Donaty
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać przy pomocy miksera. Odstawić do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, aby ciasto szybciej wyrosło.Następnie ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać ringami kształt donata.
Smażyć na rozgrzanym smalcu w temp. 180 stopni. Gotowe donaty wyjąć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Polewy:
Czekoladę mleczną rozpuścić ze śmietanką, podgrzewać do uzyskania jednolitej masy.
Z białą czekoladą i gorzką powtórzyć powyższą czynność.
Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy. Nałożyć do miseczek, dodać kolorowe barwniki i wymieszać.
Donaty wyłożyć na blat, polewać polewami z czekolad i lukry. Udekorować kolorowymi posypkami.
Martyna Trojanowska, Emilia Dymek, Tymon Dressler, Bartek Daroń
Donuty bez większej straty
Składniki na 16 porcji:
-250g mąki pszennej
-125mln mleka
-15g świeżych drożdży
-Jedno jajko
-40g masła
-20g cukru
-1,5 kieliszka spirytusu
-1,5l oleju
Lukier:
-Sok z połowy cytryny
-Szklanka cukru pudru
-Barwnik czerwony i niebieski
Wykonanie:
Donaty:
Mleko z drożdżami i cukrem i dwoma łyżkami maki wymieszać ręcznie. Następnie powstały rozczyn odstawiamy do piekarnika nagrzanego do 35 stopni na 20 minut. Masło roztapiamy na patelni i czekamy, aż wystygnie. Pozostałe produkty mieszamy w mikserze planetarnym z końcówką. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do powstającego ciasta. Kiedy ciasto się wyrobi wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 35 stopni na 20 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Następnie wykrawamy koła dużym ringiem, po czym w środku wykrawamy dziurkę mniejszym ringiem. Donaty wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.
Lukier:
Do soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy energicznie rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelewamy lukier do dwóch misek, do jednej dodajemy czerwony barwnik, a do drugiej niebieski.
Usmażone Donaty smarujemy lukrem i posypujemy posypką i małymi piankami.