Czy restauracja "Zapiecek", którą namierzyła Magda Gessler ma szansę podnieść się z kryzysu. To, że odwiedzają ja tylko kibice piłkarscy nie niepokoi tak bardzo jak fakt, że nie chcą nic jeść. Czy znana restauratorka sprawi, że "Zapiecek" stanie miejscem, w którym je się chętnie i smacznie?
„Karczma Polany” to prawdziwa góralska restauracja w Kościelisku. W drodze do tej niewielkiej miejscowości położonej u podnóża Tatr, położonej 6 kilometrów od Zakopanego jest sporo restauracji, pizzerii i karczm. Kiedy się tu dotrze można być już naprawdę solidnie najedzonym. Karczma musi być wyjątkowa, żeby chcieć w ogóle do niej docierać.
Nałęczów to perła Lubelszczyzny, słynąca z wód i świeżego powietrza. Zaglądają tu nie tylko kuracjusze, ale również zwykli turyści. Dlatego też łatwiej tu znaleźć pensjonat niż restaurację. Jednak od 3 lat działa tutaj Karczma Nałęczowska, którą prowadzi pan Wojciech ze swoją długoletnią narzeczoną Mariolą. On jest szefem, ona zarządza. Jaki mają problem i z czego oczekują od Magdy Gessler?
Stolica Polski to centrum multikulturowe. Mamy tutaj pomieszanie języków, osobowości i smaków. Nie dziwi więc nikogo, że to właśnie w Warszawie, po sukcesach w Gdyni, swoją restaurację postanowił otworzyć Wei Heping. Mieszka on w Polsce z żoną od 20 lat i jest przekonany, że dobrze zna podniebienia Polaków. Niestety, nie dopuszcza do siebie myśli, że gusta się zmieniają, a kuchnia chińska w naszym kraju nie jest już tak interesująca, jak jeszcze kilka lat temu. Jednak duży lokal w centrum miasta z rozbudowaną kartą, który miał być spełnieniem marzeń, stał się miejscem przynoszącym same straty. Przyjaciele Wei podpowiedzieli mu, że jeżeli chce mieć salę pełną gości, potrzebuje Magdy Gessler. Posłuchał się i zaprosił do siebie znaną restauratorkę. Zapomniał jednak, że to nie jest zwykła wizyta towarzyska, a rewolucyjna...
Tarnów słynie przede wszystkim z pięknego ratusza i najładniejszego dworca w Polsce. Tarnów jest też dobrze znany kibicom żużla. Unia Tarnów to mistrz Polski z 2004 i 2005 roku. To w Tarnowie na robotniczym osiedlu znajduje się restauracja „Braterska”, która odwiedzana jest głównie podczas transmisji meczów żużlowych.
„Karczma przy dworze” to element kompleksu hotelowo-gastronomicznego „Dwór Ostoya” w Jasionce, niedaleko Rzeszowa. Jest to interes rodzinny, 13 lat temu zakupiony przez dwóch braci – Krzysztofa i Józefa. Od 3 lat do spółki dopuszczana jest Magdalena, córka Józefa, który powoli wycofuje się z prowadzenia Dworu.
Mało kto wie, że nie tylko Zielone Wzgórze ma swoją szaloną Anię. Mają ją też Tarnowskie Góry, które słyną z tego, że są Paryżem Śląska. W tym uroczym miejscu, na skrzyżowaniu ruchliwej trasy swoją restaurację otworzyła kobieta zafascynowana opowieściami o rudowłosej dziewczynce. Restauracja Ania z Zielonego Wzgórza miała być początkiem. Tak jak powstawały kolejne części przygód Ani Shirley, tak w różnych miastach miały powstawać restaurację jej poświęcone. Niestety rzeczywistość okazała się inna. Kulinarna Ania nie zyskała sobie tylu fanów, co ta literacka.
W kujawskim uzdrowisku, Inowrocławiu w głębokim uśpieniu znajduje się „Penelopa”. Chociaż starożytna bohaterka Odysei kojarzy się głównie z Grecją, w tej inowrocławskiej restauracji serwowana jest głównie kuchnia włoska, ale klienci również mogą liczyć na dania polskie, a nawet steki. Mimo że miasto słynne z tężni solankowych co roku przyciąga wielu kuracjuszy, to do „Penelopy” nikt nie zagląda.
Nowogród i okolice to kraina miodem i piwem płynące. To stąd pochodzi „miód kurpiowski” znany od setek lat. A okoliczne browary produkują słynne piwa miodowe. To tutaj znajduje się restauracja Panorama, usytuowana na skarpie z przepięknym widokiem na lasy i Narew. Klientów jednak w niej brak, za to zarządzających jest za dużo. Jaki pomysł na odświeżenie tego miejsca ma Magda Gessler?
Brak managera, wysokie ceny, niewykwalifikowany personel i plagiat. To tylko nieliczne problemy, z którymi tym razem zmierzy się Magda Gessler. A to wszystko w pięknej scenerii zamków krzyżackich.
Na samo wspomnienie tej twarzy jedni dostają gęsiej skórki, inni są od razu ugotowani. Nic nie ujdzie jej uwadze, zajrzy w każdy kąt, powącha, dotknie. Mrożonki wyczuwa na kilometr, a każdą fuszerkę wytknie palcem. Magda Gessler powraca. Szykują się kolejne „Kuchenne rewolucje”. Będzie się działo! Śmiech, łzy, prawdziwe wzloty i najprawdziwsze upadki w kolejnym sezonie „Kuchennych rewolucji”
Darjan Brydż to pełna nazwa restauracji położonej w samym centrum urokliwej Bystrzycy Kłodzkiej. Pierwsza część nazwy to skrót od imion wspólników: Dariusza i Jana, natomiast druga została przejęta z całym lokalem.
Barbarossa od 10 lat gości na mapie restauracji w Siedlcach. Był to prezent od ojca dla córki Basi. Jednak młoda kobieta zanim go otrzymała musiała skończyć szkołę gastronomiczną, a później sama zapracować na spłatę kredytu.
Przemyśl to miasto wielu kultur i wyznań. To również miasto dwóch Barcelonek. Jedna to popularna nazwa lokalnej drużyny piłkarskiej, druga to restauracja prowadzona przez byłego piłkarza, pana Rolanda.
Karczma u Jędzy miała być spełnieniem marzeń Sylwii i Bogdana. Ona kosmetyczka, on budowlaniec. Bez żadnego doświadczenia postanowili otworzyć restaurację na obrzeżach Krakowa.
Widok na panoramę Warszawy z 38. piętra budynku Intraco. Właśnie to urzekło pana Antoniego, obecnego właściciela restauracji Valencia, tak bardzo, że postanowił zaryzykować. Odkupił lokal i stał się restauratorem. Ponieważ ta branża jest dla niego obca poprosił o pomoc brata Artura, który ma więcej doświadczenia. Ten z kolei zaprosił do współpracy swoją synową Ulę. I tak Antoni jest prezesem, Artur dyrektorem, a Ula menedżerką. I jest pięknie, ale niestety tylko za oknem.
Wieliczka - turystyczne miasto, wszystkim znane z unikatowej w skali świata kopalni soli, którą odwiedza ponad 1 mln turystów rocznie. To tutaj od blisko 30 lat znajduje się restauracja Maxim, prowadzona przez pana Andrzeja, który jakiś czas temu włączył w interes córkę i syna. Niegdyś ciesząca się wielką popularnością, dziś świeci pustkami. Pan Andrzej winą za to niepowodzenie obarcza dzieci, te natomiast twierdzą, że ojciec na nic im nie pozwala.
Miało być radośnie i kolorowo. Miała być odrobina Indii na szarym blokowisku. Miał być Bollywood. Niestety. Zamiast tego jest zapłakana, zmęczona Polka i wybuchowy Hindus. I tylko czasem jest słońce, ale niestety częściej deszcz. Z tą polsko-hinduską mieszanką w restauracji Indian Ocean może sobie poradzi tylko Magda Gessler.
20 lat temu najlepsze zapiekanki w Tomaszowie Mazowieckim serwował pan Andrzej w Barze u Jędrusia. Dzisiaj w tym miejscu jest pizzerio-pub Alchemik, a jego właścicielem jest syn Andrzeja, Michał. Nowy właściciel chciałby kontynuować tradycje rodzinne i stworzyć przyjemną restaurację osiedlową. Nie wie jednak, co powinien zrobić, żeby jego lokal się wyróżnił i przyciągnął klientów.
Jerzy Michalik właściciel restauracji Kuchnia i wino, otwierając swój lokal 2 lata temu chciał, żeby to właśnie u niego pszczynianie poznali smak dobrej kuchni i dobrego wina. Liczył również, że miejsce to będzie chętnie odwiedzane przez rzesze przyjezdnych. Jednak mimo reklamy na biletach do Zagrody Żubrów, turyści się nie pojawili. Okoliczni mieszkańcy zaglądają, ale rzadko.
Restauracja Peper's to rodzinny interes w Białymstoku. Przez kilka lat była tutaj kuchnia wegetariańska, ale 7 lat temu ojciec rodziny postanowił przekazać biznes swoim dwóm starszym córkom - Edycie i Monice. Te zmieniły profil restauracji, postawiły na kuchnię meksykańską. Znając ją z tylko... internetu.
Restauracja Colloseum mieści się na obrzeżach Tychów. Zaledwie kilka kroków od Jeziora Paprocińskiego, w malowniczej, leśnej scenerii. Problem w tym, że nie każdy Tyszanin wybierający się w te okolice na spacer trafia właśnie do niej na włoski obiad. Goście wpadają tutaj tylko w weekend, kiedy to Colloseum zmienia się w dyskotekę. Lokalem zarządza rodzeństwo wymagająca Jola i osiem lat młodszy Michał. Niestety brat z siostrą obwiniają siebie nawzajem o bark klientów i rosnące długi.