"O Jezus, nawet Jagna, która gotuje rzyga..." – kulinarne wyzwanie w 5. odcinku "Azja Express"

Azja Express: Przed uczestnikami kulinarne wyzwanie!
W 5. odcinku 4. sezonu "Azja Express" uczestnicy stanęli przed kulinarnym wyzwaniem, które wystawiło ich żołądki na ciężką próbę. Misja z morskimi ogórkami okazała się dla wielu par jednym z najbardziej ekstremalnych zadań do tej pory!
Azja Express, sezon 4, odcinek 5
Azja Express, sezon 4, odcinek 5

W nowym odcinku „Azja Express” uczestnicy trafili na zachodnie wybrzeże Filipin, gdzie musieli zmierzyć się z nietypową próbą – degustacją strzykwy, znanej również jako morski ogórek. Choć w kuchni orientalnej to cenny przysmak, dla naszych par okazał się to prawdziwy test wytrzymałości. Od samego początku emocje sięgały zenitu – już pierwsze kęsy tej wyszukanej potrawy wywołały skrajne reakcje.

Azja Expres: strzykwa na talerzu – rarytas czy koszmar?

Choć strzykwa uznawana jest za luksusowy produkt o wielu zdrowotnych właściwościach, nie wszyscy uczestnicy "Azja Express" potrafili docenić jej smak.

O nie... chłopaki rzygają
skomentowała Ania Chrzanowska, siostra Wiktora Dyduły.

Potrawa, choć na pierwszy rzut oka wyglądała niepozornie, zaskoczyła swoją konsystencją i specyficznym smakiem.

To obleśne było, naprawdę... Te wszystkie błony...
mówił Jacek Jelonek, z niesmakiem wspominając pierwszy kontakt z tym filipińskim przysmakiem.

Wielu uczestników z trudem przełamywało swoją niechęć, starając się jak najszybciej ukończyć zadanie. Nie zabrakło jednak momentów pełnych odrazy i zniechęcenia.

Tak mnie zakłuło w gardle
powiedziała Fabienne, nie kryjąc obrzydzenia. 

Sytuacja była tak ekstremalna, że nawet Jagna, która jest znana z umiejętności kulinarnych, miała problemy z przełknięciem dania.

O Jezus, nawet Jagna, która gotuje, rzyga...
skwitowała Ania, obserwując reakcję koleżanki.

Azja Express - co czeka nas w 5. odcinku?

W kolejnym odcinku niestrudzeni podróżnicy będą mieli okazję poznać prawdziwe smaki Filipin i poczuć niepowtarzalną atmosferę zachodniego wybrzeża Morza Południowochińskiego.

Wyścig rozpocznie misja kulinarna. Strzykwa, zwana morskim ogórkiem, to wyszukany i drogocenny rarytas, jednak nie wszyscy uczestnicy docenią jego niezwykły smak i właściwości…

Aby pozostać w strefie kulinariów, następne zadanie będzie również związane z orientalną kuchnią i jej podstawowym składnikiem, czyli rybnym sosem. Uczestnicy dostaną niepowtarzalną szansę by uczestniczyć w procesie produkcji tej ważnej przyprawy. Trzy najszybsze pary, najbardziej przesiąknięte aromatem fermentujących ryb, zapewnią sobie udział w kolejnej grze oraz nocleg.

Pozostali skorzystają z oczyszczającej morskiej kąpieli i na własną rękę rozpoczną poszukiwania miejsca do spania.

Rankiem następnego dnia uczestników czeka spacer brzegiem morza. Nie dane im jednak będzie nacieszyć się relaksującą przechadzką, ponieważ dostaną zadanie wydobycia z morskich otchłani ważnej wiadomości od prowadzącej. Niestety wzburzone fale, u niektórych par, wywołają równie wzburzone reakcje… Kto tym razem, mimo komunikacyjnych sztormów, dotrze pierwszy na metę? Premiera 5. odcinka "Azja Express" w sobotę, 28 września o 19:30 w TVN i na platformie Max!

Czytaj też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości