Sekret sylwetki Igi Świątek ujrzał światło dzienne. Te składniki wykluczyła z diety

Iga Świątek
Projekt Plaża 2025. Filip Lato zaśpiewa w Dziwnowie
Iga Świątek od lat zachwyca nie tylko grą na korcie, ale też doskonałą formą fizyczną. Choć nie ukrywa miłości do polskich smaków (m.in. makaronu z truskawkami), w jej diecie są składniki, których zdecydowanie unika. Wiemy, co je, a czego zdecydowanie wystrzega się zwyciężczyni tegorocznego Wimbledonu.
Z ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:
  • Jak wygląda codzienne menu Igi Świątek?
  • Jakich produktów nie znajdziemy na jej talerzu?

Tak na co dzień odżywia się Iga Świątek. Dzięki tym składnikom zachowuje formę

Nie milkną echa historycznego zwycięstwa Igi Świątek podczas finału tegorocznego Wimbledonu. 24-letnia tenisistka pokonała rywalkę Amandę Anisimovą 6:0, 6:0, stając się pierwszą Polską, która sięgnęła po historyczne trofeum. Sukces sportsmenki nie byłby możliwy, gdyby nie zrównoważona dieta, wpływająca na jej kondycję fizyczną.

Okazuje się, że dieta Igi jest odpowiednio zbilansowana i zawiera dzienną dawkę 2600 kilokalorii. Opiera się na dokładnych proporcjach - 50% węglowodanów, 30% tłuszczów i 20% białka. Na śniadanie spożywa delikatną owsiankę, która składa się z mleka roślinnego, borówek, jabłek z cynamonem i jogurtu.

Dalsze posiłki zawierają dużą ilość odzwierzęcego białka. Polka stawia na chude mięso — kurczaka lub łososia, który spożywa w towarzystwie ryżu basmati, batatów i warzyw. Tuż obok nich znajduje się porządna dawka warzyw, w szczególności brokułów lub sałaty z awokado. Nie brakuje także pożywnych smoothies, które składają się z witaminowych składników — szpinaku, bananów czy mleka migdałowego.

W jadłospisie 24-latki nie brakuje miejsca na drobne zachcianki. Raz na jakiś czas pozwala sobie na ukochany makaron z truskawkami czy słodkie tiramisu.

Iga Świątek
Iga Świątek
Źródło: Getty Images Europe

Tych dań wystrzega się Iga Świątek. Ludzie mogą być zdziwieni

By utrzymać fenomenalną formą fizyczną i zachować energię niezbędną do rywalizacji, Iga Świątek świadomie rezygnuje ze składników, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jej organizm. Jak okazuje się, w jej codziennym menu nie znajdziemy potraw zawierających gluten i laktozę. Na dobre pożegnała też produkty mleczne, zastępując je lżejszymi roślinnymi zamiennikami.

Jadłospis tenisistki nie zawiera również przetworzonych potraw. Na darmo szukać tam produktów ciężkostrawnych czy fast foodów, które dzięki kompozycjom smakowym, są uwielbiane przez większość ludzi.

Iga Świątek
Iga Świątek
Źródło: Getty Images Europe