- 1 Maciek Pisarczyk, Kamil Zych – żółci
- I Sałatka z cykorią, fenkułem, pomarańczą i truskawkami
- II Koreczki z anchovy i oliwkami
- III Bajgle z serkiem i łososiem
- IV Quiche z serem długo dojrzewającym
- V Limonkowe ciasteczka
- VI Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
- VII Sok rabarbarowo-jabłkowy
- VIII Gravlox z łososia
- I Sałatka z cykorią, fenkułem, pomarańczą i truskawkami
- Składniki:
- 1 fenkuł
- 1 cykoria
- 1 pomarańcza
- 5 truskawek
- Dressing:
- 50ml soku z pomarańczy
- 150ml oliwy
- Łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki miodu
- Sól do smaku
- Wykonanie:
- Fenkuł i cykorię tniemy na mandolinie. Truskawki tniemy w ćwiartki. Wycinamy filety z pomarańczy. Składniki do dressingu emulgujemy rózgą, przelewamy do dyspenzera. Sałatkę przystrajamy koperkiem.
- II Koreczki z anchovy, oliwkami i podpłomykiem
- Składniki:
- Słoik oliwek ok. 200 g
- Słoik anchovy ok. 50 g
- Podpłomyki wykonujemy z ciasta na bajgle (przepis III). Porcjujemy kulki około 65g, następnie na suchej patelni na nisko-średnim ogniu smażymy aż wyrosną i się zarumienią Koreczki składamy z wyciętych podpłomyków, filetów anchovy i oliwek.
- III Bajgle z serkiem i łososiem
- Bajgle (ciasto)
- Składniki:
- 500g mąki
- 260g wody
- 10g soli
- 25g drożdży
- 5g sody oczyszczonej
- sezam
- Wykonanie:
- Składniki mieszamy, przekładamy ciasto co 10 minut, odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 30-40 minut). Porcjujemy kulki po ok. 65g, po 5 minutach formujemy bajgle. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Gotujemy bajgle w kąpieli wodnej z sodą oczyszczoną przez około 2 minuty (1 minuta na stronę). Posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C około 15-17 minut.
- Serek:
- Składniki:
- 1 serek Philadelphia
- 5 rzodkiewek
- Sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- Plastry łososia wędzonego
- Wykonanie:
- Rzodkiewkę kroimy na drobną kosteczkę. Mieszamy z serkiem, solą i pieprzem.
- Podanie:
- Bajgla przekrawamy na pół, smarujemy przygotowanym serkiem z obu stron. Na jedną część nakładamy łososia i przykrywamy.
- IV Tartaletki (Quiche) z serem długo dojrzewającym
- Tartaletki:
- Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 3 jajka
- 100 g masła
- 50 g chorizo
- 2 szalotki
- Ćwiartka papryczki chili
- 2 gruszki
- 50 g sera długo dojrzewającego
- Wykonanie:
- Tartaletki
- Mąki łączymy z masłem i jajkiem, formujemy na jednolitą masę. Foliujemy i odkładamy na 20 minut do zamrażarki. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, podsypując mieszaniną mąki pszennej i migdałowej. Nakładamy ciasto na wysmarowane masłem foremki do tartaletek, a następnie mrozimy.
- Wypełnienie z sera długo dojrzewającego
- Chorizo przesmażamy na patelni, dodajemy drobno pokrojone szalotkę oraz chili. Następnie przerzucamy masę do osobnego pojemnika i na pustą patelnię po chorizo dodajemy posiekane gruszki (odkładamy kilka plasterków do udekorowania tartaletki) z odrobiną masła i cukru. Gruszki podsmażamy aż do skarmelizowania następnie mieszamy z chorizo oraz szalotkami i z serem długo dojrzewającym. Do przestygniętej masy dodajemy dwa ubite jajka.
- Tartaletki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Po lekkim zbrązowieniu się ciasta (około 10 minutach) dodajemy zemulgowaną masę do tartaletek i pieczemy aż wypełnienie się zetnie, około 20-25 minut.
- W międzyczasie karmelizujemy na patelni plasterki gruszki z odrobiną masła i cukru, a następnie dekorujemy nimi gotowe tarty.
- V Limonkowe ciasteczka
- Składniki:
- 50 g cukru trzcinowego
- 75 g mąki
- 75 g masła
- Pół tabliczki białej czekolady
- 1 jajko
- 1 limonka
- Szczypta soli
- Cukier puder
- 100 g śmietanki 32%
- Wykonanie:
- Limonkę umyć, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki, sok wycisnąć, a następnie zblendować skórkę z 75% soku z limonki (resztę zachować na lukier) z cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Dodać masło, zblendować ponownie. Wyjąć masę i wyrobić z mąką i jajkiem. W razie potrzeby podsypywać dodatkowo mąką. Ciasto powinno być miękkie i maślane. Po wyrobieniu schłodzić ciasto w lodówce lub zamrażarce. Schłodzone ciasto uformować w kulki o średnicy około 2 cm, włożyć do środka ćwierć kostki czekolady, kulki obtoczyć w cukrze, a następnie w cukrze pudrze. Piec w 200 stopniach C około 10 minut. Ciasteczka powinny delikatnie się rozpłynąć, a cukier puder popękać na powierzchni, tworząc ładny wzorek. Zagotować śmietankę, opcjonalnie z kroplą pasty waniliowej. Zdjąć z ognia, a następnie dodać pozostały sok z limonki, resztę białej czekolady i 100 g cukru pudru, aż do uzyskania niezbyt gęstego lukru. Polać nim ostudzone ciasteczka.
- VI Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
- Ciasto na drożdżówki z przepisu na bajgle nr. III
- Bajgle (ciasto)
- Składniki:
- 500g mąki
- 260g wody
- 10g soli
- 25g drożdży
- 5g sody oczyszczonej
- sezam
- Wykonanie:
- Składniki mieszamy, przekładamy ciasto co 10 minut, odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 30-40 minut). Porcjujemy kulki po ok. 65g, po 5 minutach formujemy bajgle. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Gotujemy bajgle w kąpieli wodnej z sodą oczyszczoną przez około 2 minuty (1 minuta na stronę). Posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C około 15-17 minut.
- Ciasto na kruszonkę z przepisu na Limonkowe ciasteczka nr. V
- Składniki:
- 3 truskawki
- Cukier
- Ciasto z ciasta na ciasteczka limonkowe:
- 50 g cukru trzcinowego
- 75 g mąki
- 75 g masła
- Pół tabliczki białej czekolady
- 1 jajko
- 1 limonka
- Szczypta soli
- Cukier puder
- 100 g śmietanki 32%
- Wykonanie:
- Formujemy placuszki, dodajemy plasterki truskawek, posypujemy kruszonką z ciasta na ciasteczka limonkowe. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 20-25minut, aż drożdżówki się zarumienią. Po przechłodzeniu można polać lukrem z przepisu na ciasteczka limonkowe.
- VII Sok rabarbarowo-jabłkowy
- Składniki:
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 łodygi selera
- 2 jabłka
- Cukier do smaku
- Wykonanie:
- Owoce i warzywa wkładamy do sokowirówki, wyciskamy sok. Filtrujemy przez gazę. Podgrzewamy na rondlu i doprawiamy cukrem do smaku (napój ma być zbalansowany, nie przesadzamy z cukrem).
- VIII Gravlox z łososia
- Składniki:
- 200g łososia
- 100g soli
- 100g cukru
- Pół pęczka koperku
- 3 cytrusy (cytryna, limonka, grejpfrut)
- Wykonanie:
- Robimy zaprawę do peklowania mieszając sól, cukier oraz skórki z cytrusów. Dodajemy posiekany koperek. Łososia obsypujemy mieszaniną do peklowania, odstawiamy na około 1h do lodówki. Łososia płuczemy po tym czasie w zimnej wodzie, kroimy w cienkie plasterki.
- Upieczone bajgle podajemy z serkiem, łososiem oraz koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- 2. Karolina Grzelak, Joanna Szymanowska – pomarańczowi
- I Bułki z marynowanym łososiem, bakłażanem, jajkiem, majonezem, sałatą i oliwą koperkową
- II Kompot z truskawek i rabarbaru
- III Tarta z boczkiem, pomidorami i serem długo dojrzewającym
- IV Letni deser z kremem truskawkowym i świeżymi owocami
- I Bułki z marynowanym łososiem, bakłażanem, jajkiem, majonezem, sałatą i oliwą koperkową
- Marynowany łosoś:
- Składniki:
- 300g łosoś bez skóry
- 100g cukier
- 150g sól
- 1 cytryna
- 12 mln białe wytrawne wino
- Wykonanie:
- W miseczce mieszamy skórki z cytryny, białe wino, cukier i sól. W przygotowanej marynacie umieszczamy oczyszczonego łososia i pozostawiamy pod przykryciem na 45 minut. Po upływie czasu płuczemy filet z łososia pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy łososia w grube plastry.
- Bułki:
- Składniki:
- 400g mąki
- 50g cukru
- 100g mleka
- 20-25g drożdży
- 4 jajka
- 170g roztopionego masła
- Wykonanie:
- Podgrzewamy w rondelku mleko z cukrem do temperatury 36,6 stopni C i dodajemy drożdży. Mieszamy wszystko i przykrywamy zaczyn ściereczką, czekamy aż pojawią się na nim bąbelki. Do miksera dodajemy mąki i mieszamy ją z zaczynem, kolejno dodajemy jajka. Po scaleniu się ciasta dodajemy zimne roztopione masło i wszystko miksujemy ok 8 min.
- Majonez:
- Składniki:
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Pół łyżeczki musztardy
- Szczypta soli
- Majonez do smaku
- Wykonanie:
- Żółtka wkładamy do blendera, skraplamy sokiem z cytryny i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy wszystko i po pół min. Dolewamy wolno oleju aż uzyskamy konsystencje majonezu. Dodajemy majonez do smaku.
- Bakłażan:
- Składniki:
- Pół bakłażana
- Szczypta soli
- Olej
- Wykonanie:
- Bakłażan kroimy w plastry, smarujemy oliwą i doprawiamy szczyptą soli. Pieczemy w 200 stopniach po 7 minut z każdej ze stron.
- Jajko:
- Składniki:
- 1 jajko
- Woda
- Szczypta soli
- Wykonanie:
- Jajo gotujemy na twardo.
- Oliwa koperkowa:
- Składniki:
- 0,5l oleju
- 3 pęczki koperku
- Szczypta soli
- Wykonanie:
- Olej rzepakowy podgrzewamy do temperatury 55 stopni C. Do blendera wkładamy liście koperku i zalewamy podgrzanym olejem i miksujemy przez ok. 5 min. Przyprawiamy solą do smaku. Oliwę przelewamy przez sitko, które wcześniej wykładamy gazą.
- Sałatka z vinegret:
- Vinegret:
- Składniki:
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- Sok z cytryny
- Łyżeczka cukru
- Pół łyżeczki musztardy dijon
- Wykonanie:
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą rózgą.
- Sałatka:
- Składniki:
- Pół papryki czerwonej
- Pół papryki zielonej
- Pół ogórka zielonego
- Pół czerwonej cebuli
- 6 szt. zielonych szparagów
- 2 szt. pomidorów
- Rukola
- Roszponka
- Ser długo dojrzewający
- Wykonanie:
- Warzywa kroimy w drobną kostkę i polewamy vinegretem.
- Podanie:
- Bułki przekrawamy na dwie części i smarujemy majonezem. Następnie nakładamy bakłażana, jajko, marynowanego łososia. Na talerzu układamy przygotowana bułkę, a obok niej sałatkę z vinegretem, talerz zdobimy oliwa koperkową.
- II Kompot z truskawek i rabarbaru
- Składniki:
- 1,5 kg rabarbaru
- 1,5 kg truskawek
- 2 l wody
- 100 g cukru
- Wykonanie:
- Rabarbar i truskawki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki gotować ok. 30 minut, następnie przecedzić owoce. Wstawić kompot do lodówki przed wypiciem.
- III Tarta z boczkiem, pomidorami i serem długo dojrzewającym
- Ciasto na tartę:
- Składniki:
- 150 g mąki
- 70 g masła
- 30 g smalcu
- Pół łyżeczki soli
- 1 żółtko
- Wykonanie:
- W robocie kuchennym wymieszać mąkę z solą, masłem i smalcem do uzyskania konsystencji kruszonki, następnie dodajemy żółtko i mieszamy dalej do wyrobienia kuli z masy. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy na pół h do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na stolnicy i wykładamy na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką foremkę do tarty. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach do zarumienienia.
- Farsz do tarty:
- Składniki:
- 100 g boczku surowego
- 2 szalotki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 130 ml mleka
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Pokrojony w plasterki pomidor
- Szczypta oregano
- Wykonanie:
- Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy partiami mleko, ciągle mieszając do uzyskania gęstego sosu. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz wsypujemy ser długo dojrzewający. Boczek i szalotkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Na podpieczone korpusy tarty wykładamy farsz, następnie wykładamy warstwę smażonego boczku z szalotką, pokrojone pomidory i kolejną warstwę farszu. Całość posypujemy startym serem długo dojrzewającym oraz oregano. Tatrę pieczemy ok. 25 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
- IV Letni deser z kremem truskawkowym i świeżymi owocami
- Składniki:
- 200 ml śmietanki 36%
- 100 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 250 g truskawek
- 100 g ananasa
- Wykonanie:
- 150 g truskawek przekładamy do rondelka z 50g cukru pudru i redukujemy ok. 10 minut. Następnie wkładamy do lodówki do ostudzenia. Śmietankę, ser mascarpone i pozostały cukier puder ubijamy robotem kuchennym. Na koniec łączymy masę ze schłodzonymi truskawkami.
- Podanie:
- Krem truskawkowy przekładamy do ozdobnych miseczek i dekorujemy świeżymi owocami.
- 3. Dariusz Lisowski, Misza Kopacz - niebiescy
- I Kanapki ze stekiem, grillowanymi warzywami, boczkiem, pesto i sosem majonezowym
- II Tartaletki z mięsem wieprzowo- wołowym
- III Sałata z warzywami, polędwiczką wieprzową i miodowym vinegret
- IV Drożdżówki z serem i borówkami
- V Kompot rabarbarowo-gruszkowo-jabłkowy
- I Kanapki ze stekiem, grillowanymi warzywami, boczkiem, pesto i sosem majonezowym
- Bułki i zaczyn:
- Zaczyn:
- Składniki:
- 150 ml wody
- 20 g drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- Wykonanie:
- Składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 10 min.
- Bułki:
- Składniki:
- 400 gr mąki
- Sól
- Pół łyżeczki suszonego tymianku
- Łyżka czarnuszki
- Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Następnie formujemy 4 bułki i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopni przez 40 min.
- Pesto
- Składniki:
- dwie garście listków bazylii
- 2 łyżki orzeszków nerkowca
- 100 ml oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 100 g sera długo dojrzewającego
- Sól
- Pieprz
- Wykonanie:
- Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Warzywa grillowane:
- Składniki:
- Bakłażan
- Pieczarki
- sól
- Warzywa grillujemy z solą.
- Mięso:
- Składniki:
- 4 plastry boczku
- 200 gr antrykotu
- Łyżka oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
- 2 gałązki tymianku
- Wykonanie:
- Plastry grillujemy na chrupko na suchej patelni. Antrykot kroimy w cienkie paski i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek z solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Sos majonezowy:
- Składniki:
- 1 żółtko
- Ocet
- Sól
- Pieprz
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1cm papryczki chili
- Wykonanie:
- Żółtko wrzucamy do pojemnika, dodajemy sól, pieprz, ocet i blendujemy powoli dodając olej. Następnie dorzucamy chili, żeby uzyskać gęsty, pikantny majonez.
- Podanie:
- Spód bułki smarujemy pesto, na to nakładamy steka, następnie grillowane warzywa, boczek i plastry ogórka konserwowego. Wierzch bułki smarujemy sosem i składamy całość.
- II Tartaletki z mięsem wieprzowo- wołowym
- Składniki:
- 100 g rostbefu
- 100 g polędwicy wieprzowej
- pół papryki
- pół cebuli
- 2 gałązki pietruszki
- 1 jajko
- Łyżka śmietany
- 3 łyżki mleka
- 50g sera długo dojrzewającego
- Łyżeczka majeranku
- Sól
- Pieprz
- 250 g mąki
- 150 g masła
- Sól
- 1 jajko
- Wykonanie:
- Przesypujemy mąkę, dodajemy jajko i zimne masło. Szybko zagniatamy i odkładamy do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso mielimy dwa razy i dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek, sól i pieprz. Przesmażamy mięso. Osobno smażymy paprykę z cebulą i łączymy z mięsem. Jajko roztrzepujemy i łączymy z mlekiem i śmietaną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy naczynie do tartaletki. Ciasto nakłuwamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy tartaletkę, studzimy. Następnie nakładamy farsz i zalewamy sosem. Całość pokrywamy startym serem..
- III Sałata z warzywami, polędwiczką wieprzową i miodowym vinegret
- Składniki:
- 100 g roszponki
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- 100 g malin
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka miodu
- Sól
- Pieprz
- 2 gałązki koperku
- Wykonanie:
- Polędwiczkę kroimy na cienkie plastry i krótko smażymy. Oliwę łączymy z miodem, octem, solą, pieprzem i koperkiem, całość miksujemy. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy i polewamy vinegretem.
- IV Drożdżówki z serem i borówkami:
- Zaczyn
- Składniki:
- 150 ml mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- Wykonanie:
- Składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 10 min.
- Drożdżówki:
- Składniki:
- 400 g mąki
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- 50 g borówek
- 100 g sera twarogowego półtłustego
- 50 g czekolady
- Wykonanie:
- Przesianą mąkę mieszamy z zaczynem, dodajemy jajka roztarte z cukrem, wlewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Następnie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Dzielimy na 5 części, formujemy kulki i robimy wgłębienie w środku. Mieszamy twaróg z borówkami i układamy na bułeczkach. Pieczemy 35 min w temperaturze 180 stopni. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy nią bułeczki.
- V Kompot rabarbarowo-gruszkowo-jabłkowy
- Składniki:
- 200 g rabarbaru
- 200 g jabłek
- 200 g gruszek
- 100 g cukru
- 1,5 l wody
- Wykonanie:
- Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 40min.
- 4 Michał Podulski i Tomasz Marczewski
- I Bułki z pastą makrelową
- II Tarta szpinakowo-grzybowa
- III Sałatka wiosenna z polędwicą wołową
- IV Racuchy z konfiturą truskawkową
- V Kompot z jabłek i rabarbaru
- I Bułki z pastą makrelową
- Pasta makrelowa:
- Składniki:
- 1 makrela
- 50 g masła
- 2 średnie ogórki kiszone
- 2 jajka na twardo
- 50g passaty pomidorowej
- Pół pęczka koperku
- Szczypiorek
- Sól ,Pieprz
- Wykonanie:
- Makrelę obieramy i oddzielamy ości. Blendujemy z masłem. Ogórki i jajka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy passatę i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Bułki:
- Składniki:
- 500g mąki pszennej
- Płaska łyżka soli
- 25g drożdży
- Szczypta cukru
- Pół litra mleka
- Pół kostki masła
- Wykonanie:
- Mleko podgrzewamy z masłem, dodajemy cukier, studzimy do max 36 stopni C, dodajemy drożdże. Mąkę mieszamy z solą, dolewamy zaczyn i w mikserze mieszamy składniki na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy po jednym jajku mieszając. Odstawiamy do wyrośnięcia (x2). Formujemy bułki i pieczemy w 215 stopni przez ok. 45 min.
- Podanie:
- Podajemy razem z pastą dodając pomidory, sałatę i ogórka.
- II Tarta szpinakowo-grzybowa
- Ciasto na tartę:
- Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 żółtko
- Sól 5 g
- Wykonanie:
- Zimne masło pokrojone w kostkę dodajemy do mąki z żółtkiem i solą. Wyrabiamy ciasto. Formujemy placek, zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min.
- Następnie wałkujemy na obsypanym mąką blacie. Wyklejamy blachę ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy groch, fasolę lub inne ziarna jako obciążenie, aby tarta się nie podniosła w trakcie pieczenia. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, aż tarta będzie miała złoty kolor i będzie lekko twarda. Następnie dodajemy farsz, posypujemy serem i pieczemy przez kolejne 40 minut.
- Farsz:
- Składniki:
- 2 szalotki
- Środkowe części szparagów
- Pół główki czosnku
- Paczka szpinaku
- Paczka grzybów shitake
- Trójkąt sera
- 200 ml śmietanki
- 100 g masła
- 1 jajko
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Pieprz
- Wykonanie:
- Szalotki, szparagi i czosnek kroimy i wrzucamy na patelnię w celu przesmażenia. Po ok. 2 min dodajemy szpinak i grzyby. Przesmażany kolejne 3-4 min. Zalewamy śmietanką, dodajemy jajko, masło i energicznie mieszamy. Gotujemy w powstałej masie ok. 5 min. Doprawiamy przyprawami wedle uznania. Farsz odstawiamy w celu przelania na tartę. Po przelaniu na wypieczoną tartę pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 min. Podajemy gorącą lub przestudzoną.
- III Sałatka wiosenna z polędwicą wołową
- Składniki:
- 2 sałaty rzymskie
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 50g malin
- 50g borówek
- 1 papryka żółta
- 1 papryka słodka czerwona
- Pęczek szparagów
- 1 stek z polędwicy wołowej
- Sos sojowy
- Pieprz ,Sól
- Tymianek
- Rozmaryn
- Papryka ostra
- 1 główka czosnku
- Olej
- Masło
- Winegret:
- Składniki:
- 50g Oleju
- 50g Oliwy
- 2 łyżki Musztardy dijon
- 20g Octu balsamicznego
- 10g Syropu klonowego
- Wykonanie:
- Marynujemy mięso w zalewie z oleju, papryki ostrej, kilku kropel sosu sojowego, soli i pieprzu z rozmarynem. Odstawiamy na bok na 10 min. Po tym czasie smażymy mięso na medium-rare, pod koniec smażenia bastujemy masłem z tymiankiem i czosnkiem. Ściągamy z patelni do wystudzenia. Szparagi - kwiaty grillujemy lub przesmażamy lekko na oliwie. Ściągamy z patelni do ostudzenia. Sałatę rozrywamy na drobne kawałki, warzywa kroimy. Łączymy składniki w misce nie mieszając (warstwami). Dosypujemy owoce. Przestudzone szparagi i polędwicę kroimy i dodajemy do sałatki. Winegret - składniki mieszamy i zalewamy sałatkę tuż przed podaniem i wymieszaniem składników.
- Podanie:
- Podajemy w głębokich talerzach lub miskach.
- IV Racuchy z konfiturą truskawkową
- Konfitura truskawkowa
- Składniki:
- 350 g truskawek
- 3 laski rabarbaru
- 150 g cukru
- Cukier waniliowy 12 g
- Wykonanie:
- Wszystkie składniki kroimy i zagotowujemy ze sobą z odrobiną wody do czasu uzyskania konsystencji konfitury.
- Racuchy:
- Składniki:
- 500 ml mleka
- 25g drożdży
- 100 g masła
- 2 jajka
- Cukier waniliowy 12 g
- 200g Cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2l oleju rzepakowego
- Wykonanie:
- W rondelku rozgrzewamy mleko z cukrem i masłem. Studzimy i kiedy osiągniemy temp. pokojową dodajemy do rondelka drożdże. Odstawiamy. W robocie mieszamy mąkę i dodajemy roztwór mleczny z drożdżami. Mieszając dodajemy pojedynczo jaja.
- Wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po ok. 20 min rozgrzewamy mocno 2 l oleju i na gorący olej wylewamy łyżka po łyżce masę. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Podajemy poprószone cukrem pudrem i zamazane w konfiturze.
- V Kompot z jabłek i rabarbaru
- Składniki:
- 4 jabłka - kwaśne odmiany
- 1 pęczek rabarbaru
- 10 goździków
- 10g cynamonu
- 200g cukru
- Wykonanie:
- Składniki kroimy i wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20/30 min. Schładzamy maksymalnie. Przecedzamy lub nie, przed nalaniem do szklanek.
- 5 Anna Brandt, Małgorzata Szymonek
- I Tarta tymiankowa z kozim serem
- II Serowe kulki z papryczką jalapeno i kolendrą
- III Bagietka z grillowanymi warzywami i stekiem
- IV Bagietka z pastą jajeczną z makrelą
- V Bułki drożdżowe z serem i truskawkami
- VI Mus truskawkowy
- VII Sałatka owocowa
- VIII Kompot truskawkowy
- IX Tacosy z sera długo dojrzewającego z pastą jajeczną z makrelą
- I Tarta tymiankowa z kozim serem
- Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 115 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 opakowanie ricotty
- 5 dużych czerwonych cebuli
- 1 rolada sera koziego
- 5 gałązek tymianku
- garść zielonych oliwek
- 1 jajko
- 1 opakowanie śmietany 18% (ok 200 ml)
- 1 łyżka cukru
- Wykonanie:
- Ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem tymianku i cukru. Cebulę połączyć z ricottą.
- Wyłożyć blachę do tarty cienko rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuć widelcem i piec 5 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nałożyć warstwę z cebuli i ricotty, pokrojoną w cienkie plastry roladę kozią, oliwki i tymianek. Całość polać roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze śmietanką. Piec ok. 30 min do uzyskania złotego koloru.
- II Serowe kulki z papryczką jalapeno i kolendrą
- Składniki:
- 150g sera długo dojrzewającego
- 30g posiekanych marynowanych papryczek jalapeno
- 40g posiekanej świeżej kolendry
- 100g mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 g panierki panco
- Wykonanie:
- Ser zetrzeć na tarce, połączyć z kolendrą i jalapeno. Wyrobić dobrze ręką, aż masa się połączy i będzie można ulepić kuleczki. Utoczone kulki włożyć do lodówki na 20 minut.
- Rozgrzać olej w głębokim garnku. Panierować kulki 2 razy: mąka, jajko, panco i ponownie: mąka, jajko, panco. Wrzucić do gorącego oleju i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na kratce i podawać jeszcze ciepłe.
- III Bagietka z grillowanymi warzywami i stekiem
- Bagietka:
- Składniki:
- 550g mąki pszennej
- 260ml ciepłej wody
- 16g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- Wykonanie:
- Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie kiedy odczyn zacznie się aktywować, połączyć z mąką i solą. Wyrabiać 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik ustawić na 250 stopni.
- Stek:
- Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej
- 50g masła
- kilka gałązek tymianku
- 1 ząbek czosnku
- Sól,Pieprz
- Wykonanie:
- Rozgrzać patelnię grillową. Steka osuszyć, natrzeć solą i pieprzem oraz odrobiną oleju.
- Smażyć na gorącej patelni z obydwu stron przez około 2 minuty. Następnie bastujemy z dodatkiem masła i tymianku. Kroimy w plastry.
- Grillowane warzywa:
- Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- Wykonanie:
- Warzywa pokroić w cienkie plastry, posolić i odstawić na 5 minut. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym. Grillować z obu stron.
- Pesto:
- Składniki:
- Garść bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 30g sera długo dojrzewającego
- 15g orzechów nerkowca
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Pół cytryny
- 100 mln oleju rzepakowego
- Wykonanie:
- Bazylię zmiksować z ząbkiem czosnku, serem długo dojrzewającym, orzechami nerkowca, szczyptą soli, pieprzu, kilkoma kroplami soku z cytryny i olejem rzepakowym. Miksować do uzyskania gładkiej pasty.
- Podanie:
- Bagietkę przeciąć wzdłuż, lekko stosować na patelni grillowej. Posmarować pesto, ułożyć świeżą mozzarellę, grillowane warzywa oraz pokrojonego steka. Przekroić, podawać.
- IV Bagietka z pastą jajeczną z makrelą
- Bagietka z przepisu nr. III
- Pasta jajeczna z makrelą :
- Składniki:
- 3 jajka
- 100g wędzonej, obranej makreli
- garść posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki serka kremowego
- Wykonanie:
- Składniki posiekać i połączyć na pastę. Doprawić solą i pieprzem.
- Bagietka:
- Składniki:
- 550g mąki pszennej
- 260ml ciepłej wody
- 16g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- Wykonanie:
- Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie kiedy odczyn zacznie się aktywować, połączyć z mąką i solą. Wyrabiać 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik ustawić na 250 stopni
- Bagietkę przeciąć wzdłuż, lekko stosować na patelni grillowej. Posmarować pastą, dodać gałązki świeżego koperku.
- V Bułki drożdżowe z serem i truskawkami:
- Składniki:
- 220 ml mleka
- 80 g cukru
- 30 dag świeżych drożdży
- 450 g mąki
- 80 g masła
- 2 jajka
- skórka otarta z jednej uprzednio sparzonej pomarańczy
- 150 g serka typu ricotta
- 250 g truskawek
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru
- Sok z połówki pomarańczy i połówki cytryny
- Wykonanie:
- Mleko lekko podgrzewamy z 20 g cukru i pokruszonymi drożdżami. Zaczyn odstawiamy na bok na kilkanaście minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy ubite jajka z cukrem, rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą z nich delikatnie rozwałkowujemy nadając im kształt prostokąta, nakładamy po łyżce serka utartego ze skórką z pomarańczy oraz cukrem, a następnie łyżką uprzednio zrobionego dżemu truskawkowego. Zawijamy bułki wzdłuż dłuższego boku. Skręcamy bułki, łączymy. Układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 18 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
- VI Mus truskawkowy:
- Składniki:
- 250g truskawek
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 soku z cytryny
- Wykonanie:
- Truskawki kroimy w drobne plastry, dodajemy cukier i sok z cytrusów. Całość gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.
- VII Sałatka owocowa
- Składniki:
- 1 melon
- 1 arbuz
- 1 ogórek zielony
- kilka listków mięty
- sok z jednej pomarańczy
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka musu z truskawek
- 1 łyżka miodu
- Wykonanie:
- Z arbuza , melona i ogórka wykrawamy kulki, dodajemy posiekane listki mięty.
- Robimy winegret z soku z pomarańczy, cytryny, oliwy, miodu oraz oliwy. Dodajemy 1 łyżkę musu z truskawek. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy .
- VIII Kompot truskawkowy
- Składniki:
- 3l wody
- 1kg truskawek
- 100g cukru
- 3 gałązki mięty
- Wykonanie:
- Umyte i pokrojone truskawki gotujemy z dodatkiem cukru i mięty przez około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
- IX Tacosy z sera długo dojrzewającego z pastą jajeczną z makrelą
- Pasta jajeczna z makrelą z przepisu nr.
- Składniki:
- 100g sera długo dojrzewającego
- Wykonanie:
- Ser zetrzeć na tarce. Uformować małe placki i smażyć na suchej rozgrzanej patelni, aż do uzyskania chrupiącego spodu. Zdjąć z patelni i nadać im kształt łódeczki.
- Podanie:
- Przygotowane tacosy nadziewamy pastą jajeczną z makrelą i układamy na talerzu.
podziel się: