Wielki piknik w kuchni "MasterChefa"! Poznajcie smakowite przepisy!

MasterChef
MasterChef
W szóstym odcinku uczestnicy zostali poddani próbie w ramach tematycznej konkurencji piknikowej. W duchu rywalizacji i współpracy, podzieleni na pary, wspólnie stworzyli dania idealne na piknik. Od lekkich przekąsek po klasyczne dania główne. Wygląda smakowicie!
MasterChef
MasterChef
  • 1 Maciek Pisarczyk, Kamil Zych – żółci
  • I Sałatka z cykorią, fenkułem, pomarańczą i truskawkami
  • II Koreczki z anchovy i oliwkami
  • III Bajgle z serkiem i łososiem
  • IV Quiche z serem długo dojrzewającym
  • V Limonkowe ciasteczka
  • VI Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
  • VII Sok rabarbarowo-jabłkowy
  • VIII Gravlox z łososia
  • I Sałatka z cykorią, fenkułem, pomarańczą i truskawkami
  • Składniki:
  • 1 fenkuł
  • 1 cykoria
  • 1 pomarańcza
  • 5 truskawek
  • Dressing:
  • 50ml soku z pomarańczy
  • 150ml oliwy
  • Łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu
  • Sól do smaku
  • Wykonanie:
  • Fenkuł i cykorię tniemy na mandolinie. Truskawki tniemy w ćwiartki. Wycinamy filety z pomarańczy. Składniki do dressingu emulgujemy rózgą, przelewamy do dyspenzera. Sałatkę przystrajamy koperkiem.
  • II Koreczki z anchovy, oliwkami i podpłomykiem
  • Składniki:
  • Słoik oliwek ok. 200 g
  • Słoik anchovy ok. 50 g
  • Podpłomyki wykonujemy z ciasta na bajgle (przepis III). Porcjujemy kulki około 65g, następnie na suchej patelni na nisko-średnim ogniu smażymy aż wyrosną i się zarumienią Koreczki składamy z wyciętych podpłomyków, filetów anchovy i oliwek.
  • III Bajgle z serkiem i łososiem
  • Bajgle (ciasto)
  • Składniki:
  • 500g mąki
  • 260g wody
  • 10g soli
  • 25g drożdży
  • 5g sody oczyszczonej
  • sezam
  • Wykonanie:
  • Składniki mieszamy, przekładamy ciasto co 10 minut, odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 30-40 minut). Porcjujemy kulki po ok. 65g, po 5 minutach formujemy bajgle. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Gotujemy bajgle w kąpieli wodnej z sodą oczyszczoną przez około 2 minuty (1 minuta na stronę). Posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C około 15-17 minut.
  • Serek:
  • Składniki:
  • 1 serek Philadelphia
  • 5 rzodkiewek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • Plastry łososia wędzonego
  • Wykonanie:
  • Rzodkiewkę kroimy na drobną kosteczkę. Mieszamy z serkiem, solą i pieprzem.
  • Podanie:
  • Bajgla przekrawamy na pół, smarujemy przygotowanym serkiem z obu stron. Na jedną część nakładamy łososia i przykrywamy.
  • IV Tartaletki (Quiche) z serem długo dojrzewającym
  • Tartaletki:
  • Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 50 g chorizo
  • 2 szalotki
  • Ćwiartka papryczki chili
  • 2 gruszki
  • 50 g sera długo dojrzewającego
  • Wykonanie:
  • Tartaletki
  • Mąki łączymy z masłem i jajkiem, formujemy na jednolitą masę. Foliujemy i odkładamy na 20 minut do zamrażarki. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, podsypując mieszaniną mąki pszennej i migdałowej. Nakładamy ciasto na wysmarowane masłem foremki do tartaletek, a następnie mrozimy.
  • Wypełnienie z sera długo dojrzewającego
  • Chorizo przesmażamy na patelni, dodajemy drobno pokrojone szalotkę oraz chili. Następnie przerzucamy masę do osobnego pojemnika i na pustą patelnię po chorizo dodajemy posiekane gruszki (odkładamy kilka plasterków do udekorowania tartaletki) z odrobiną masła i cukru. Gruszki podsmażamy aż do skarmelizowania następnie mieszamy z chorizo oraz szalotkami i z serem długo dojrzewającym. Do przestygniętej masy dodajemy dwa ubite jajka.
  • Tartaletki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Po lekkim zbrązowieniu się ciasta (około 10 minutach) dodajemy zemulgowaną masę do tartaletek i pieczemy aż wypełnienie się zetnie, około 20-25 minut.
  • W międzyczasie karmelizujemy na patelni plasterki gruszki z odrobiną masła i cukru, a następnie dekorujemy nimi gotowe tarty.
  • V Limonkowe ciasteczka
  • Składniki:
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 75 g mąki
  • 75 g masła
  • Pół tabliczki białej czekolady
  • 1 jajko
  • 1 limonka
  • Szczypta soli
  • Cukier puder
  • 100 g śmietanki 32%
  • Wykonanie:
  • Limonkę umyć, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki, sok wycisnąć, a następnie zblendować skórkę z 75% soku z limonki (resztę zachować na lukier) z cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Dodać masło, zblendować ponownie. Wyjąć masę i wyrobić z mąką i jajkiem. W razie potrzeby podsypywać dodatkowo mąką. Ciasto powinno być miękkie i maślane. Po wyrobieniu schłodzić ciasto w lodówce lub zamrażarce. Schłodzone ciasto uformować w kulki o średnicy około 2 cm, włożyć do środka ćwierć kostki czekolady, kulki obtoczyć w cukrze, a następnie w cukrze pudrze. Piec w 200 stopniach C około 10 minut. Ciasteczka powinny delikatnie się rozpłynąć, a cukier puder popękać na powierzchni, tworząc ładny wzorek. Zagotować śmietankę, opcjonalnie z kroplą pasty waniliowej. Zdjąć z ognia, a następnie dodać pozostały sok z limonki, resztę białej czekolady i 100 g cukru pudru, aż do uzyskania niezbyt gęstego lukru. Polać nim ostudzone ciasteczka.
  • VI Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
  • Ciasto na drożdżówki z przepisu na bajgle nr. III
  • Bajgle (ciasto)
  • Składniki:
  • 500g mąki
  • 260g wody
  • 10g soli
  • 25g drożdży
  • 5g sody oczyszczonej
  • sezam
  • Wykonanie:
  • Składniki mieszamy, przekładamy ciasto co 10 minut, odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 30-40 minut). Porcjujemy kulki po ok. 65g, po 5 minutach formujemy bajgle. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Gotujemy bajgle w kąpieli wodnej z sodą oczyszczoną przez około 2 minuty (1 minuta na stronę). Posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C około 15-17 minut.
  • Ciasto na kruszonkę z przepisu na Limonkowe ciasteczka nr. V
  • Składniki:
  • 3 truskawki
  • Cukier
  • Ciasto z ciasta na ciasteczka limonkowe:
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 75 g mąki
  • 75 g masła
  • Pół tabliczki białej czekolady
  • 1 jajko
  • 1 limonka
  • Szczypta soli
  • Cukier puder
  • 100 g śmietanki 32%
  • Wykonanie:
  • Formujemy placuszki, dodajemy plasterki truskawek, posypujemy kruszonką z ciasta na ciasteczka limonkowe. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 20-25minut, aż drożdżówki się zarumienią. Po przechłodzeniu można polać lukrem z przepisu na ciasteczka limonkowe.
  • VII Sok rabarbarowo-jabłkowy
  • Składniki:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 łodygi selera
  • 2 jabłka
  • Cukier do smaku
  • Wykonanie:
  • Owoce i warzywa wkładamy do sokowirówki, wyciskamy sok. Filtrujemy przez gazę. Podgrzewamy na rondlu i doprawiamy cukrem do smaku (napój ma być zbalansowany, nie przesadzamy z cukrem).
  • VIII Gravlox z łososia
  • Składniki:
  • 200g łososia
  • 100g soli
  • 100g cukru
  • Pół pęczka koperku
  • 3 cytrusy (cytryna, limonka, grejpfrut)
  • Wykonanie:
  • Robimy zaprawę do peklowania mieszając sól, cukier oraz skórki z cytrusów. Dodajemy posiekany koperek. Łososia obsypujemy mieszaniną do peklowania, odstawiamy na około 1h do lodówki. Łososia płuczemy po tym czasie w zimnej wodzie, kroimy w cienkie plasterki.
  • Upieczone bajgle podajemy z serkiem, łososiem oraz koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Karolina Grzelak, Joanna Szymanowska – pomarańczowi
  • I Bułki z marynowanym łososiem, bakłażanem, jajkiem, majonezem, sałatą i oliwą koperkową
  • II Kompot z truskawek i rabarbaru
  • III Tarta z boczkiem, pomidorami i serem długo dojrzewającym
  • IV Letni deser z kremem truskawkowym i świeżymi owocami
  • I Bułki z marynowanym łososiem, bakłażanem, jajkiem, majonezem, sałatą i oliwą koperkową
  • Marynowany łosoś:
  • Składniki:
  • 300g łosoś bez skóry
  • 100g cukier
  • 150g sól
  • 1 cytryna
  • 12 mln białe wytrawne wino
  • Wykonanie:
  • W miseczce mieszamy skórki z cytryny, białe wino, cukier i sól. W przygotowanej marynacie umieszczamy oczyszczonego łososia i pozostawiamy pod przykryciem na 45 minut. Po upływie czasu płuczemy filet z łososia pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy łososia w grube plastry.
  • Bułki:
  • Składniki:
  • 400g mąki
  • 50g cukru
  • 100g mleka
  • 20-25g drożdży
  • 4 jajka
  • 170g roztopionego masła
  • Wykonanie:
  • Podgrzewamy w rondelku mleko z cukrem do temperatury 36,6 stopni C i dodajemy drożdży. Mieszamy wszystko i przykrywamy zaczyn ściereczką, czekamy aż pojawią się na nim bąbelki. Do miksera dodajemy mąki i mieszamy ją z zaczynem, kolejno dodajemy jajka. Po scaleniu się ciasta dodajemy zimne roztopione masło i wszystko miksujemy ok 8 min.
  • Majonez:
  • Składniki:
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pół łyżeczki musztardy
  • Szczypta soli
  • Majonez do smaku
  • Wykonanie:
  • Żółtka wkładamy do blendera, skraplamy sokiem z cytryny i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy wszystko i po pół min. Dolewamy wolno oleju aż uzyskamy konsystencje majonezu. Dodajemy majonez do smaku.
  • Bakłażan:
  • Składniki:
  • Pół bakłażana
  • Szczypta soli
  • Olej
  • Wykonanie:
  • Bakłażan kroimy w plastry, smarujemy oliwą i doprawiamy szczyptą soli. Pieczemy w 200 stopniach po 7 minut z każdej ze stron.
  • Jajko:
  • Składniki:
  • 1 jajko
  • Woda
  • Szczypta soli
  • Wykonanie:
  • Jajo gotujemy na twardo.
  • Oliwa koperkowa:
  • Składniki:
  • 0,5l oleju
  • 3 pęczki koperku
  • Szczypta soli
  • Wykonanie:
  • Olej rzepakowy podgrzewamy do temperatury 55 stopni C. Do blendera wkładamy liście koperku i zalewamy podgrzanym olejem i miksujemy przez ok. 5 min. Przyprawiamy solą do smaku. Oliwę przelewamy przez sitko, które wcześniej wykładamy gazą.
  • Sałatka z vinegret:
  • Vinegret:
  • Składniki:
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Łyżeczka cukru
  • Pół łyżeczki musztardy dijon
  • Wykonanie:
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą rózgą.
  • Sałatka:
  • Składniki:
  • Pół papryki czerwonej
  • Pół papryki zielonej
  • Pół ogórka zielonego
  • Pół czerwonej cebuli
  • 6 szt. zielonych szparagów
  • 2 szt. pomidorów
  • Rukola
  • Roszponka
  • Ser długo dojrzewający
  • Wykonanie:
  • Warzywa kroimy w drobną kostkę i polewamy vinegretem.
  • Podanie:
  • Bułki przekrawamy na dwie części i smarujemy majonezem. Następnie nakładamy bakłażana, jajko, marynowanego łososia. Na talerzu układamy przygotowana bułkę, a obok niej sałatkę z vinegretem, talerz zdobimy oliwa koperkową.
  • II Kompot z truskawek i rabarbaru
  • Składniki:
  • 1,5 kg rabarbaru
  • 1,5 kg truskawek
  • 2 l wody
  • 100 g cukru
  • Wykonanie:
  • Rabarbar i truskawki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki gotować ok. 30 minut, następnie przecedzić owoce. Wstawić kompot do lodówki przed wypiciem.
  • III Tarta z boczkiem, pomidorami i serem długo dojrzewającym
  • Ciasto na tartę:
  • Składniki:
  • 150 g mąki
  • 70 g masła
  • 30 g smalcu
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • Wykonanie:
  • W robocie kuchennym wymieszać mąkę z solą, masłem i smalcem do uzyskania konsystencji kruszonki, następnie dodajemy żółtko i mieszamy dalej do wyrobienia kuli z masy. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy na pół h do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na stolnicy i wykładamy na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką foremkę do tarty. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach do zarumienienia.
  • Farsz do tarty:
  • Składniki:
  • 100 g boczku surowego
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 130 ml mleka
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Pokrojony w plasterki pomidor
  • Szczypta oregano
  • Wykonanie:
  • Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy partiami mleko, ciągle mieszając do uzyskania gęstego sosu. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz wsypujemy ser długo dojrzewający. Boczek i szalotkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Na podpieczone korpusy tarty wykładamy farsz, następnie wykładamy warstwę smażonego boczku z szalotką, pokrojone pomidory i kolejną warstwę farszu. Całość posypujemy startym serem długo dojrzewającym oraz oregano. Tatrę pieczemy ok. 25 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
  • IV Letni deser z kremem truskawkowym i świeżymi owocami
  • Składniki:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • 100 g ananasa
  • Wykonanie:
  • 150 g truskawek przekładamy do rondelka z 50g cukru pudru i redukujemy ok. 10 minut. Następnie wkładamy do lodówki do ostudzenia. Śmietankę, ser mascarpone i pozostały cukier puder ubijamy robotem kuchennym. Na koniec łączymy masę ze schłodzonymi truskawkami.
  • Podanie:
  • Krem truskawkowy przekładamy do ozdobnych miseczek i dekorujemy świeżymi owocami.
  • 3. Dariusz Lisowski, Misza Kopacz - niebiescy
  • I Kanapki ze stekiem, grillowanymi warzywami, boczkiem, pesto i sosem majonezowym
  • II Tartaletki z mięsem wieprzowo- wołowym
  • III Sałata z warzywami, polędwiczką wieprzową i miodowym vinegret
  • IV Drożdżówki z serem i borówkami
  • V Kompot rabarbarowo-gruszkowo-jabłkowy
  • I Kanapki ze stekiem, grillowanymi warzywami, boczkiem, pesto i sosem majonezowym
  • Bułki i zaczyn:
  • Zaczyn:
  • Składniki:
  • 150 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • Wykonanie:
  • Składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 10 min.
  • Bułki:
  • Składniki:
  • 400 gr mąki
  • Sól
  • Pół łyżeczki suszonego tymianku
  • Łyżka czarnuszki
  • Wykonanie:
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Następnie formujemy 4 bułki i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopni przez 40 min.
  • Pesto
  • Składniki:
  • dwie garście listków bazylii
  • 2 łyżki orzeszków nerkowca
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 100 g sera długo dojrzewającego
  • Sól
  • Pieprz
  • Wykonanie:
  • Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Warzywa grillowane:
  • Składniki:
  • Bakłażan
  • Pieczarki
  • sól
  • Warzywa grillujemy z solą.
  • Mięso:
  • Składniki:
  • 4 plastry boczku
  • 200 gr antrykotu
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 gałązki tymianku
  • Wykonanie:
  • Plastry grillujemy na chrupko na suchej patelni. Antrykot kroimy w cienkie paski i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek z solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  • Sos majonezowy:
  • Składniki:
  • 1 żółtko
  • Ocet
  • Sól
  • Pieprz
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1cm papryczki chili
  • Wykonanie:
  • Żółtko wrzucamy do pojemnika, dodajemy sól, pieprz, ocet i blendujemy powoli dodając olej. Następnie dorzucamy chili, żeby uzyskać gęsty, pikantny majonez.
  • Podanie:
  • Spód bułki smarujemy pesto, na to nakładamy steka, następnie grillowane warzywa, boczek i plastry ogórka konserwowego. Wierzch bułki smarujemy sosem i składamy całość.
  • II Tartaletki z mięsem wieprzowo- wołowym
  • Składniki:
  • 100 g rostbefu
  • 100 g polędwicy wieprzowej
  • pół papryki
  • pół cebuli
  • 2 gałązki pietruszki
  • 1 jajko
  • Łyżka śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 50g sera długo dojrzewającego
  • Łyżeczka majeranku
  • Sól
  • Pieprz
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • Sól
  • 1 jajko
  • Wykonanie:
  • Przesypujemy mąkę, dodajemy jajko i zimne masło. Szybko zagniatamy i odkładamy do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso mielimy dwa razy i dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek, sól i pieprz. Przesmażamy mięso. Osobno smażymy paprykę z cebulą i łączymy z mięsem. Jajko roztrzepujemy i łączymy z mlekiem i śmietaną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy naczynie do tartaletki. Ciasto nakłuwamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy tartaletkę, studzimy. Następnie nakładamy farsz i zalewamy sosem. Całość pokrywamy startym serem..
  • III Sałata z warzywami, polędwiczką wieprzową i miodowym vinegret
  • Składniki:
  • 100 g roszponki
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki czerwonej
  • 100 g malin
  • 100 g polędwiczki wieprzowej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka miodu
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 gałązki koperku
  • Wykonanie:
  • Polędwiczkę kroimy na cienkie plastry i krótko smażymy. Oliwę łączymy z miodem, octem, solą, pieprzem i koperkiem, całość miksujemy. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy i polewamy vinegretem.
  • IV Drożdżówki z serem i borówkami:
  • Zaczyn
  • Składniki:
  • 150 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • Wykonanie:
  • Składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 10 min.
  • Drożdżówki:
  • Składniki:
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 50 g borówek
  • 100 g sera twarogowego półtłustego
  • 50 g czekolady
  • Wykonanie:
  • Przesianą mąkę mieszamy z zaczynem, dodajemy jajka roztarte z cukrem, wlewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Następnie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Dzielimy na 5 części, formujemy kulki i robimy wgłębienie w środku. Mieszamy twaróg z borówkami i układamy na bułeczkach. Pieczemy 35 min w temperaturze 180 stopni. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy nią bułeczki.
  • V Kompot rabarbarowo-gruszkowo-jabłkowy
  • Składniki:
  • 200 g rabarbaru
  • 200 g jabłek
  • 200 g gruszek
  • 100 g cukru
  • 1,5 l wody
  • Wykonanie:
  • Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 40min.
  • 4 Michał Podulski i Tomasz Marczewski
  • I Bułki z pastą makrelową
  • II Tarta szpinakowo-grzybowa
  • III Sałatka wiosenna z polędwicą wołową
  • IV Racuchy z konfiturą truskawkową
  • V Kompot z jabłek i rabarbaru
  • I Bułki z pastą makrelową
  • Pasta makrelowa:
  • Składniki:
  • 1 makrela
  • 50 g masła
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 jajka na twardo
  • 50g passaty pomidorowej
  • Pół pęczka koperku
  • Szczypiorek
  • Sól ,Pieprz
  • Wykonanie:
  • Makrelę obieramy i oddzielamy ości. Blendujemy z masłem. Ogórki i jajka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy passatę i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Bułki:
  • Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • Płaska łyżka soli
  • 25g drożdży
  • Szczypta cukru
  • Pół litra mleka
  • Pół kostki masła
  • Wykonanie:
  • Mleko podgrzewamy z masłem, dodajemy cukier, studzimy do max 36 stopni C, dodajemy drożdże. Mąkę mieszamy z solą, dolewamy zaczyn i w mikserze mieszamy składniki na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy po jednym jajku mieszając. Odstawiamy do wyrośnięcia (x2). Formujemy bułki i pieczemy w 215 stopni przez ok. 45 min.
  • Podanie:
  • Podajemy razem z pastą dodając pomidory, sałatę i ogórka.
  • II Tarta szpinakowo-grzybowa
  • Ciasto na tartę:
  • Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • Sól 5 g
  • Wykonanie:
  • Zimne masło pokrojone w kostkę dodajemy do mąki z żółtkiem i solą. Wyrabiamy ciasto. Formujemy placek, zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min.
  • Następnie wałkujemy na obsypanym mąką blacie. Wyklejamy blachę ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy groch, fasolę lub inne ziarna jako obciążenie, aby tarta się nie podniosła w trakcie pieczenia. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, aż tarta będzie miała złoty kolor i będzie lekko twarda. Następnie dodajemy farsz, posypujemy serem i pieczemy przez kolejne 40 minut.
  • Farsz:
  • Składniki:
  • 2 szalotki
  • Środkowe części szparagów
  • Pół główki czosnku
  • Paczka szpinaku
  • Paczka grzybów shitake
  • Trójkąt sera
  • 200 ml śmietanki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz
  • Wykonanie:
  • Szalotki, szparagi i czosnek kroimy i wrzucamy na patelnię w celu przesmażenia. Po ok. 2 min dodajemy szpinak i grzyby. Przesmażany kolejne 3-4 min. Zalewamy śmietanką, dodajemy jajko, masło i energicznie mieszamy. Gotujemy w powstałej masie ok. 5 min. Doprawiamy przyprawami wedle uznania. Farsz odstawiamy w celu przelania na tartę. Po przelaniu na wypieczoną tartę pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 min. Podajemy gorącą lub przestudzoną.
  • III Sałatka wiosenna z polędwicą wołową
  • Składniki:
  • 2 sałaty rzymskie
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 50g malin
  • 50g borówek
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka słodka czerwona
  • Pęczek szparagów
  • 1 stek z polędwicy wołowej
  • Sos sojowy
  • Pieprz ,Sól
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Papryka ostra
  • 1 główka czosnku
  • Olej
  • Masło
  • Winegret:
  • Składniki:
  • 50g Oleju
  • 50g Oliwy
  • 2 łyżki Musztardy dijon
  • 20g Octu balsamicznego
  • 10g Syropu klonowego
  • Wykonanie:
  • Marynujemy mięso w zalewie z oleju, papryki ostrej, kilku kropel sosu sojowego, soli i pieprzu z rozmarynem. Odstawiamy na bok na 10 min. Po tym czasie smażymy mięso na medium-rare, pod koniec smażenia bastujemy masłem z tymiankiem i czosnkiem. Ściągamy z patelni do wystudzenia. Szparagi - kwiaty grillujemy lub przesmażamy lekko na oliwie. Ściągamy z patelni do ostudzenia. Sałatę rozrywamy na drobne kawałki, warzywa kroimy. Łączymy składniki w misce nie mieszając (warstwami). Dosypujemy owoce. Przestudzone szparagi i polędwicę kroimy i dodajemy do sałatki. Winegret - składniki mieszamy i zalewamy sałatkę tuż przed podaniem i wymieszaniem składników.
  • Podanie:
  • Podajemy w głębokich talerzach lub miskach.
  • IV Racuchy z konfiturą truskawkową
  • Konfitura truskawkowa
  • Składniki:
  • 350 g truskawek
  • 3 laski rabarbaru
  • 150 g cukru
  • Cukier waniliowy 12 g
  • Wykonanie:
  • Wszystkie składniki kroimy i zagotowujemy ze sobą z odrobiną wody do czasu uzyskania konsystencji konfitury.
  • Racuchy:
  • Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 25g drożdży
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • Cukier waniliowy 12 g
  • 200g Cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2l oleju rzepakowego
  • Wykonanie:
  • W rondelku rozgrzewamy mleko z cukrem i masłem. Studzimy i kiedy osiągniemy temp. pokojową dodajemy do rondelka drożdże. Odstawiamy. W robocie mieszamy mąkę i dodajemy roztwór mleczny z drożdżami. Mieszając dodajemy pojedynczo jaja.
  • Wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po ok. 20 min rozgrzewamy mocno 2 l oleju i na gorący olej wylewamy łyżka po łyżce masę. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Podajemy poprószone cukrem pudrem i zamazane w konfiturze.
  • V Kompot z jabłek i rabarbaru
  • Składniki:
  • 4 jabłka - kwaśne odmiany
  • 1 pęczek rabarbaru
  • 10 goździków
  • 10g cynamonu
  • 200g cukru
  • Wykonanie:
  • Składniki kroimy i wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20/30 min. Schładzamy maksymalnie. Przecedzamy lub nie, przed nalaniem do szklanek.
  • 5 Anna Brandt, Małgorzata Szymonek
  • I Tarta tymiankowa z kozim serem
  • II Serowe kulki z papryczką jalapeno i kolendrą
  • III Bagietka z grillowanymi warzywami i stekiem
  • IV Bagietka z pastą jajeczną z makrelą
  • V Bułki drożdżowe z serem i truskawkami
  • VI Mus truskawkowy
  • VII Sałatka owocowa
  • VIII Kompot truskawkowy
  • IX Tacosy z sera długo dojrzewającego z pastą jajeczną z makrelą
  • I Tarta tymiankowa z kozim serem
  • Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie ricotty
  • 5 dużych czerwonych cebuli
  • 1 rolada sera koziego
  • 5 gałązek tymianku
  • garść zielonych oliwek
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie śmietany 18% (ok 200 ml)
  • 1 łyżka cukru
  • Wykonanie:
  • Ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem tymianku i cukru. Cebulę połączyć z ricottą.
  • Wyłożyć blachę do tarty cienko rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuć widelcem i piec 5 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nałożyć warstwę z cebuli i ricotty, pokrojoną w cienkie plastry roladę kozią, oliwki i tymianek. Całość polać roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze śmietanką. Piec ok. 30 min do uzyskania złotego koloru.
  • II Serowe kulki z papryczką jalapeno i kolendrą
  • Składniki:
  • 150g sera długo dojrzewającego
  • 30g posiekanych marynowanych papryczek jalapeno
  • 40g posiekanej świeżej kolendry
  • 100g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 g panierki panco
  • Wykonanie:
  • Ser zetrzeć na tarce, połączyć z kolendrą i jalapeno. Wyrobić dobrze ręką, aż masa się połączy i będzie można ulepić kuleczki. Utoczone kulki włożyć do lodówki na 20 minut.
  • Rozgrzać olej w głębokim garnku. Panierować kulki 2 razy: mąka, jajko, panco i ponownie: mąka, jajko, panco. Wrzucić do gorącego oleju i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na kratce i podawać jeszcze ciepłe.
  • III Bagietka z grillowanymi warzywami i stekiem
  • Bagietka:
  • Składniki:
  • 550g mąki pszennej
  • 260ml ciepłej wody
  • 16g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • Wykonanie:
  • Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie kiedy odczyn zacznie się aktywować, połączyć z mąką i solą. Wyrabiać 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik ustawić na 250 stopni.
  • Stek:
  • Składniki:
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 50g masła
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól,Pieprz
  • Wykonanie:
  • Rozgrzać patelnię grillową. Steka osuszyć, natrzeć solą i pieprzem oraz odrobiną oleju.
  • Smażyć na gorącej patelni z obydwu stron przez około 2 minuty. Następnie bastujemy z dodatkiem masła i tymianku. Kroimy w plastry.
  • Grillowane warzywa:
  • Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • Wykonanie:
  • Warzywa pokroić w cienkie plastry, posolić i odstawić na 5 minut. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym. Grillować z obu stron.
  • Pesto:
  • Składniki:
  • Garść bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 30g sera długo dojrzewającego
  • 15g orzechów nerkowca
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Pół cytryny
  • 100 mln oleju rzepakowego
  • Wykonanie:
  • Bazylię zmiksować z ząbkiem czosnku, serem długo dojrzewającym, orzechami nerkowca, szczyptą soli, pieprzu, kilkoma kroplami soku z cytryny i olejem rzepakowym. Miksować do uzyskania gładkiej pasty.
  • Podanie:
  • Bagietkę przeciąć wzdłuż, lekko stosować na patelni grillowej. Posmarować pesto, ułożyć świeżą mozzarellę, grillowane warzywa oraz pokrojonego steka. Przekroić, podawać.
  • IV Bagietka z pastą jajeczną z makrelą
  • Bagietka z przepisu nr. III
  • Pasta jajeczna z makrelą :
  • Składniki:
  • 3 jajka
  • 100g wędzonej, obranej makreli
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki serka kremowego
  • Wykonanie:
  • Składniki posiekać i połączyć na pastę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Bagietka:
  • Składniki:
  • 550g mąki pszennej
  • 260ml ciepłej wody
  • 16g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • Wykonanie:
  • Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie kiedy odczyn zacznie się aktywować, połączyć z mąką i solą. Wyrabiać 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik ustawić na 250 stopni
  • Bagietkę przeciąć wzdłuż, lekko stosować na patelni grillowej. Posmarować pastą, dodać gałązki świeżego koperku.
  • V Bułki drożdżowe z serem i truskawkami:
  • Składniki:
  • 220 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 30 dag świeżych drożdży
  • 450 g mąki
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej uprzednio sparzonej pomarańczy
  • 150 g serka typu ricotta
  • 250 g truskawek
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • Sok z połówki pomarańczy i połówki cytryny
  • Wykonanie:
  • Mleko lekko podgrzewamy z 20 g cukru i pokruszonymi drożdżami. Zaczyn odstawiamy na bok na kilkanaście minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy ubite jajka z cukrem, rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą z nich delikatnie rozwałkowujemy nadając im kształt prostokąta, nakładamy po łyżce serka utartego ze skórką z pomarańczy oraz cukrem, a następnie łyżką uprzednio zrobionego dżemu truskawkowego. Zawijamy bułki wzdłuż dłuższego boku. Skręcamy bułki, łączymy. Układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 18 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
  • VI Mus truskawkowy:
  • Składniki:
  • 250g truskawek
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 soku z cytryny
  • Wykonanie:
  • Truskawki kroimy w drobne plastry, dodajemy cukier i sok z cytrusów. Całość gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.
  • VII Sałatka owocowa
  • Składniki:
  • 1 melon
  • 1 arbuz
  • 1 ogórek zielony
  • kilka listków mięty
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musu z truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • Wykonanie:
  • Z arbuza , melona i ogórka wykrawamy kulki, dodajemy posiekane listki mięty.
  • Robimy winegret z soku z pomarańczy, cytryny, oliwy, miodu oraz oliwy. Dodajemy 1 łyżkę musu z truskawek. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy .
  • VIII Kompot truskawkowy
  • Składniki:
  • 3l wody
  • 1kg truskawek
  • 100g cukru
  • 3 gałązki mięty
  • Wykonanie:
  • Umyte i pokrojone truskawki gotujemy z dodatkiem cukru i mięty przez około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
  • IX Tacosy z sera długo dojrzewającego z pastą jajeczną z makrelą
  • Pasta jajeczna z makrelą z przepisu nr.
  • Składniki:
  • 100g sera długo dojrzewającego
  • Wykonanie:
  • Ser zetrzeć na tarce. Uformować małe placki i smażyć na suchej rozgrzanej patelni, aż do uzyskania chrupiącego spodu. Zdjąć z patelni i nadać im kształt łódeczki.
  • Podanie:
  • Przygotowane tacosy nadziewamy pastą jajeczną z makrelą i układamy na talerzu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości