Ugotowani w parach: Pięć czekoladowych deserów na Światowy Dzień Czekolady!

Ugotowani w parach: Kamil i Krystian opowiadają o sobie przy deserze
W programie "Ugotowani w parach" mogliśmy podziwiać wiele naprawdę udanych deserów. Wiele z nich praktycznie zdecydowało o czyjejś wygranej. Z okazji Światowego Dnia Czekolady poznajcie pięć przepisów na czekoladowe desery!
Krystian i Kamil: Czekolada w dwóch odsłonach, czyli monodesery czekoladowe z ganache z ciemnej i białej czekolady
Krystian i Kamil: Czekolada w dwóch odsłonach, czyli monodesery czekoladowe z ganache z ciemnej i białej czekolady

Składniki:

  • Składniki na ganache z ciemnej czekolady:
    • 300 ml śmietanki 30%, 400 g tabliczki ciemnej czekolady
      • Składniki na ganache z białej czekolady:
        • 150 ml śmietanki 30%, 400 g tabliczki białej czekolady

          Przygotowanie:

          Rozgrzewamy śmietankę w rondelku. Czekoladę siekamy na drobne kawałki, umieszczamy w misce, zalewamy ciepłą śmietanką i zostawiamy na parę minut. Następnie delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia, docelowo chłodzimy w lodówce. Ubijamy mikserem na puszystą masę

          Składniki:

          • Galaretka z białego musującego wina:
            • 750 ml musującego wina, 160 ml wody, 5 łyżeczek cukru, 5 łyżek agaru
              • Gruszki w czerwonym winie:
                • 1 cytryna, 4 gruszki, 0,5 szklanki cukru, ekstrakt waniliowy, szczypta cynamonu
                  • Spód:
                    • 250 g mąki żytniej, 145 g palonego masła
                      • 125 g cukru muscovado, 100 g orzeszków pekan, szczypta soli

                        Przygotowanie:

                        Galaretka z białego musującego wina: W rondelku mieszamy wodę, cukier i agar. Gotujemy, aż do rozpuszczenia się agaru. Dodajemy wino i dobrze mieszamy. Chłodzimy minimum godzinę. Aby galaretka idealnie się zsiadła, możemy zostawić w lodówce na całą noc.

                        Gruszki w czerwonym winie; Obieramy i kroimy gruszki, wkładamy do wody z sokiem cytrynowym i pozwalamy im się namoczyć. Czerwone wino, cukier, skórkę cytrynową, ekstrakt waniliowy i cynamon umieszczamy w rondlu. Podgrzewamy, aż do zagotowania, zmniejszamy ogień i dusimy do 30 minut. Studzimy gruszki, a następnie kroimy w kostkę. W międzyczasie mocno redukujemy pozostały sos i dodajemy do kostek gruszki.

                        Spód: Masło rozpuszczamy do momentu, aż będzie delikatnie brązowe. Lekko studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy okręgi i pieczemy w piekarniku, w 200 stopniach, aż do zbrązowienia.

                        Na talerz wykładamy 2 kręgi spodu. Na środek jednego wykładamy łyżkę gruszek, na środek drugiego galaretkę z wina. Przykrywamy kremem ganache – odpowiednio: gruszki – ciemnym, galaretkę- białym.  

                        POZNAŃSKA LAWA, czyli czekoladowa Lava Cake
                        POZNAŃSKA LAWA, czyli czekoladowa Lava Cake

                        Składniki:

                        • 50 g masła, 120 g czekolady, 2 jajka, 1 łyżka mąki, szczypta soli, 2 łyżki cukru

                          Przygotowanie:

                          Rozpuszczamy czekoladę z masłem. Pozostawiamy do wystudzenia. Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Mieszamy i wlewamy do foremek. Pieczemy w 190 st. C do momentu wyrośnięcia.

                          Wędzona czekolada, czyli tarta z solą wędzoną, przyozdobiona wiśniami
                          Wędzona czekolada, czyli tarta z solą wędzoną, przyozdobiona wiśniami

                          Składniki:

                          • 250 g białej czekolady, 3 łyżeczki kawy, 120 ml mleka, 250 ml śmietanki 36%, 2 białka
                            • Dodatkowo: 50 g białej czekolady,orzechy laskowe do dekoracji (oczywiście pomijamy je w wersji dla alergików)

                              Przygotowanie:

                              Jajka polewamy wrzątkiem i wybijamy białka. Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę, dodajemy mleko oraz kawę. Rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Białka również ubijamy na sztywno. Do przestudzonej czekolady z kawą dodajemy połowę ubitej śmietanki i połowę ubitych białek. Bardzo delikatnie mieszamy masę, aby nie naruszyć struktury. Dodajemy drugą połowę białek i śmietanki i ponownie delikatnie mieszamy. Mus przekładamy do miseczek i chłodzimy w lodówce. Białą czekoladę rozpuszczamy, wkładamy do woreczka, odcinamy róg woreczka i wyciskamy różne ozdoby na papierze do pieczenia. Posypujemy kawą i wkładamy do lodówki, aby stężało.  

                              Składniki na spód:

                              • 300 g markiz kakaowych z kremem waniliowym, 50 g gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej), 50 g masła, 1/2 łyżeczki wędzonej soli morskiej w płatkach

                                Przygotowanie:

                                Ciasteczka i czekoladę rozkruszamy w malakserze. Masło roztapiamy, dodajemy sól i łączymy ze zmiksowanymi ciasteczkami z czekoladą. Formę o średnicy 23 cm delikatnie smarujemy masłem. Ugniatamy masę wypukłą stroną łyżki na dnie i ścianach foremki, aż spód będzie gładki i równy .Formę wstawiamy na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.

                                Składniki na masę czekoladową:

                                • 100 g (70% miazgi kakaowej), 25 g skrobi kukurydzianej, 60 ml mleka 3,2%, 500 g śmietany kremówki, 50 g kakao w proszku, 2 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej, 30 g cukru, łyżeczka pasty z wanilii, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego 3/4 wędzonej soli w płatkach

                                  Przygotowanie:

                                  Skrobię kukurydzianką mieszamy z mlekiem trzepaczką na gładko. Czekoladę drobno siekamy. Śmietanę wlewamy do rondla z grubym dnem, dodajemy do niej czekoladę, przesiane kakao, kawę rozpuszczalną, cukier, pastę z wanilii, oliwę i sól. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, delikatnie mieszając trzepaczką, aż śmietana będzie gorąca, a czekolada się stopi i rozpuści.

                                  Zdejmujemy rondel z ognia. Do masy dodajemy mleko ze skrobią, mieszam i stawiamy rondel z powrotem na małym ogniu. Mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż krem zgęstnieje (ok. 10 minut). Od czasu do czasu zdjejmujemy rondel z ognia, energicznie mieszając, aż składniki się połączą, ale tak, żeby śmietana się nie zagotowała. Krem powinien być dość gęsty, powinien zostawiać ślad kiedy przejedzie się po nim palcem .Odstawić krem do schłodzenia. Jeszcze ciepły krem rozprowadzić na kruchym spodzie wyrównując wierzch. Tartę wstawić na całą noc do lodówki i wyjąć na 10 minut przed podaniem. Podawać z wiśniami podsmażonymi na patelni z odrobiną wytrawnego alkoholu /koniak, whiskey.

                                  La dolce vita, czyli czekoladowy fondant
                                  La dolce vita, czyli czekoladowy fondant

                                  Składniki:

                                  • masło, gorzka czekolada, 2 jajka, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka mąki

                                    Przygotowanie:

                                    Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy podczas kąpieli wodnej. Mieszamy 2 jajka z żółtkami oraz dodajemy 4 łyżeczki cukru pudru. Wszystko mieszamy dodając 2 łyżeczki mąki. W rozgrzanym do 230 stopni piekarniku trzymamy ciasto przez 6-7 minut.

                                    Ugotowani w parach: Deser najsłabszym punktem kolacji Dominika i Ireneusza?

                                    Wszystkie odcinki programu "Ugotowani w parach" są w Playerze!

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości