Udka, nóżki i podudzia! Poznajcie i wybierzcie swój ulubiony przepis!

MasterChef
MasterChef
W drugiej części odcinka uczestnicy musieli zmierzyć się z tym, co kryło się pod tajemniczymi skrzynkami. Znaleźli tam wyjątkowe i niezwykle różnorodne zwierzęce nogi - od najmniejszych, delikatnych żabich udek, po imponującą nogę wołową.
MasterChef
MasterChef
  • Mauro Amarante
    • Nóżka z indyka pieczona w worku
      • Składniki:
        • 1 nóżka z indyka
          • 1 marchewka
            • 1 pietruszka
              • 2 liście laurowe
                • 1 gałązka rozmarynu
                  • 2 gałązki selera naciowego
                    • 100 ml czerwonego wina
                      • Worek do pieczenia
                        • Sól
                          • Pieprz
                            • Papryka
                              • Wykonanie:
                                • Nacinamy i otwieramy udko. Doprawiamy papryką ,solą i pieprzem. Smażymy 5 min z każdej strony i wkładamy do woreczka razem z pokrojoną w plasterki marchewką, pietruszką, liściem laurowym i rozmarynem. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 50-55 min, aż udko będzie miękkie. Po upływie tego czasu otwieramy worek, zdejmujemy liście laurowe i rozmaryn, a resztę warzyw miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
                                  • Papryka z oliwkami:
                                    • Składniki:
                                      • 1 papryka
                                        • 6 czarnych oliwek
                                          • kilka kaparów
                                            • 2 szt. anchois
                                              • Wykonanie:
                                                • Smażymy paprykę do momentu aż zrobi się miękka. Następnie dodajemy czarne oliwki, anchois i dusimy składniki. Finalnie dodajemy kapary i smażymy.
                                                  • Pieczarki
                                                    • Składniki:
                                                      • 3 pieczarki
                                                        • 1 natka pietruszki
                                                          • Wykonanie:
                                                            • Smażymy pieczarki na oleju. Kiedy się usmażą, dodajemy pietruszkę i układamy na talerzu.
                                                              • Ziemniaki z rozmarynem
                                                                • Składniki:
                                                                  • 5 małych ziemniaków
                                                                    • rozmaryn
                                                                      • masło
                                                                        • Wykonanie:
                                                                          • Gotujemy ziemniaki przez 35/40 minut, do momentu aż zrobią się miękkie. Smarujemy patelnię masłem, dodajemy ziemniaki i smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkości. Następnie dodajemy rozmaryn i smażymy jeszcze 2 minuty .
                                                                            • Podanie:
                                                                              • Na talerz wykładamy upieczoną nóżkę z indyka i wszystkie dodatki wokół niej.
                                                                                • Poznaj Tefal Ingenio https://swiatingenio.pl/
                                                                                  • Joanna Szymanowska
                                                                                    • Gotowana wołowina z łódeczkami z ziemniaka, kukurydzą, marnowanymi grzybami shimeji, puree z pietruszki i selera oraz oliwą rozmarynowo – tymiankowa
                                                                                      • Mięso z nogi tylnej krzyżowej – wołowina:
                                                                                        • Składniki:
                                                                                          • 200g mięsa z nogi tylnej krzyżowej – wołowina
                                                                                            • Zioła: słodka papryka, ostra papryka, rozmaryn, tymianek, sól , pieprz
                                                                                              • 1 łyżka Teriyaki
                                                                                                • 1 łyżeczka sosu sojowego
                                                                                                  • 2 łyżki musztardy francuskiej
                                                                                                    • masło
                                                                                                      • czosnek
                                                                                                        • cebula biała
                                                                                                          • marchewka
                                                                                                            • por
                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                • Mięso i warzywa kroimy na 3 cm kostkę. Doprawiamy przyprawami i gotujemy w garnku do uzyskania miękkości.
                                                                                                                  • Łódeczki pieczone:
                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                      • 2 ziemniaki
                                                                                                                        • papryka słodka
                                                                                                                          • sól
                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                              • Ziemniaki płuczemy i kroimy w łódki. Wycieramy je papierem aby pozbyć się nadmiaru wody i doprawiamy przyprawami. Następnie wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni C i pieczemy do uzyskania złotego koloru.
                                                                                                                                • Kukurydza:
                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                    • 2 kukurydze
                                                                                                                                      • Sól
                                                                                                                                        • Łyżka masła
                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                            • Kukurydzę gotujemy. Po ugotowaniu kukurydzę przypalamy palnikiem, solimy i smarujemy masłem.
                                                                                                                                              • Oliwa rozmarynowo - tymiankowa
                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                  • garść tymianku
                                                                                                                                                    • 4 gałązki rozmarynu
                                                                                                                                                      • Szczypta soli
                                                                                                                                                        • 300 ml oleju
                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                            • Tymianek i rozmaryn wkładamy do miseczki i opalamy palnikiem. Oliwę podgrzewamy do 55 stopni C. Następnie wszystko przekładamy do miski i blendujemy ze szczyptą soli przez ok. 3min, po czym odcedzamy przez ułożoną na sitku gazę.
                                                                                                                                                              • Grzybki shimeji marynowane w occie:
                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                  • 100ml octu
                                                                                                                                                                    • 200ml wody
                                                                                                                                                                      • 4 liście laurowe
                                                                                                                                                                        • 6 ziaren pieprzu
                                                                                                                                                                          • 6 ziaren ziela angielskiego
                                                                                                                                                                            • Grzybki shimeji
                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                • Wodę z octem i ziołami zagotowujemy. Z grzybków shimeji usuwamy twarde końcówki, po czym wsadzamy do pojemnika i zalewamy zagotowanym wywarem. Miskę przykrywamy folią spożywczą i czekamy aż wywar ostygnie.
                                                                                                                                                                                  • Puree z pietruszki i selera
                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                      • 2 pietruszki
                                                                                                                                                                                        • Pół selera
                                                                                                                                                                                          • 500ml mleka
                                                                                                                                                                                            • Łyżka cukru 
                                                                                                                                                                                              • Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                • Pół kostki masła
                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                    • Warzywa gotujemy w mleku przyprawionym cukrem i solą. Kiedy warzywa staną się miękkie, blendujemy je z masłem. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka, pozostałego po wcześniej ugotowanych warzywach. Wszystko wykładamy na talerz wg własnego uznania.
                                                                                                                                                                                                      • Podanie:
                                                                                                                                                                                                        • Na talerz wykładamy puree rozmarynowo – tymiankowe na którym układamy gotowana wołowiną. Obok nakładamy pozostałe dodatki.
                                                                                                                                                                                                          • Dariusz Lisowski
                                                                                                                                                                                                            • Nogi królicze z ziemniakami confit
                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                • 2 królicze nogi
                                                                                                                                                                                                                  • Śmietana 18% - 20 g
                                                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki musztardy dijon
                                                                                                                                                                                                                      • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                        • 1 pietruszka
                                                                                                                                                                                                                          • kawałek selera
                                                                                                                                                                                                                            • 2 pomidory
                                                                                                                                                                                                                              • 3 plasterki boczku parzonego
                                                                                                                                                                                                                                • 2 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                  • Łyżka kaparów
                                                                                                                                                                                                                                    • Tymianek
                                                                                                                                                                                                                                      • Rozmaryn
                                                                                                                                                                                                                                        • Pietruszka
                                                                                                                                                                                                                                          • Ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                                                            • 100 g masła
                                                                                                                                                                                                                                              • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                  • Cukier
                                                                                                                                                                                                                                                    • Olej
                                                                                                                                                                                                                                                      • Łyżka octu
                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                          • Nogi królicze trybujemy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie warzywa podsmażamy na maśle, po czym wrzucamy do gotującej się wody. Królika solimy i podsmażamy na tej samej patelni, dodajemy tymianek. Smażymy mięso po 3 minuty z każdej strony, po czym wrzucamy do wywaru. Ziemniaki kroimy w plasterki i wrzucamy na głęboką patelnię. Wlewamy taką ilość oleju, aby w całości przykryć ziemniaki. Dodajemy ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Konfitujemy na małym ogniu do uzyskania miękkości. Gotujemy około 40min. Pomidory podsmażamy na oleju z octem oraz odrobiną soli, pieprzu i octu. Następnie smażymy kapary (również na oleju) i wykładamy do miski razem z pomidorkami. Ugotowane mięso przerzucamy jeszcze raz na patelnię i i podsmażamy, ponownie z tymiankiem. Odkładamy królika, a to co zostało na patelni zlewamy (nie myjemy). Następnie na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy pietruszkę i tymianek wg uznania oraz musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem i redukujemy płyn.
                                                                                                                                                                                                                                                            • Smażymy plastry boczku, które następnie drobno kroimy i jeszcze raz wrzucamy na patelnię – mają być chrupkie.
                                                                                                                                                                                                                                                              • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                • Na talerzu układamy ziemniaki i posypujemy je boczkiem. Królika również przekładamy na talerz i polewamy sosem. Następnie całość kompozycji uzupełniamy pomidorami i kaparami.
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Małgorzata Szymonek
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Szafranowe risotto z grillowaną macką ośmiornicy
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Risotto:
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                          • 150g ryżu do risotto
                                                                                                                                                                                                                                                                            • 100g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100g tartego sera długo dojrzewającego
                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • bulion z ośmiornicy
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50ml białego, wytrawnego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Szczypta szafranu
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Bulion z ośmiornicy:
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 litry wody na bulion
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 duża marchew
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 korzeń pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 pałki selera naciowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 liście laurowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 5 ziaren ziela angielskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 20g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 10ml oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 gałązki rozmarynu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Pieprz w ziarnach (3 sztuki)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Oliwa pietruszkowa:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Garść pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 150mln oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Grillowane pomidorki koktajlowe:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Gałązka pomidorków koktajlowych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 5mln oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 5g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Gałązka tymianku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Chips z selera:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 seler (korzeń)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 10mln oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Gałązka tymianku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Bulion i grillowane macki ośmiornicy:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Oczyszczone i pokrojone warzywa wrzucamy do wody, razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Składniki doprowadzamy do wrzenia. Przed wrzuceniem ośmiornicy, hartujemy ją (czyli zanurzamy parę razy we wrzącej wodzie — zanurzamy i wyciągamy — powtarzamy tę czynność kilka razy). Następnie pozostawiamy macki ośmiornicy w bulionie i gotujemy przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyciągamy ośmiornicę i wkładamy do wody z lodem. Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oliwy, gałązką rozmarynu i zgniecionym ząbkiem czosnku, po czym wrzucamy macki i grillujemy je na mocno rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia mięsa.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Risotto:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Pokrojoną w drobną kostkę szalotkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i odrobiną masła. Cebulkę szklimy, po czym wrzucamy na patelnię opłukany ryż i pozostawiamy do momentu zeszklenia się. Do zawartości naczynia dolewamy wino i mieszając czekamy, aż się wchłonie w ryż. Do osobnego naczynia wlewamy gorący wywar z ośmiornicy (jedną chochlę), do tego dorzucamy nitki szafranu i moczymy przez ok. 15 minut. Następnie do ryżu dolewamy kolejną chochlę wywaru i czekamy, aż woda częściowo wsiąknie. Powtarzamy tę czynność, aż ryż osiągnie stopień ugotowania al dente. Na koniec wlewamy wodę z szafranem i mieszamy, dopóki risotto nie wsiąknie wody. Ściągamy patelnię z ognia i dodajemy do zawartości resztę masła i starty ser długo dojrzewający. Całość mieszamy, risotto powinno być kremowe i aksamitne.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Oliwa pietruszkowa:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Garść pietruszki wrzucamy do 150 ml zimnego oleju i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Garnek odstawiamy do momentu ostygnięcia, a następnie blendujemy pietruszkę i przelewamy przez gęste sito do buteleczki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Pomidorki grillowane
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Pomidorki koktajlowe na gałązce kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową z odrobiną oliwy i masła oraz gałązką rozmarynu i zgniecionym ząbkiem czosnku. Całość grillujemy do momentu pękania skórek pomidorów i uzyskania miękkości.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Chips z selera:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Korzeń selera obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wykrawamy z niego okrągłe talarki i smażymy je na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, gałązką rozmarynu i czosnkiem, aż do momentu zrumienienia się z obu stron. Po tym czasie odkładamy chipsy na ręcznik papierowy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Risotto podajemy w głębokim talerzu, na to kładziemy grillowane macki ośmiornicy, a obok gałązkę pomidorków z chipsem z selera. Brzegi dania polewamy oliwą pietruszkową.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Michał Podulski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Klopsiki królewieckie z puree z białych warzyw i chrzanu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 0,5kg mięsa z łopatki wieprzowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • słoiczek małych kaparów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 duże ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 gałązki selera naciowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1/3 korzenia selera
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • kostka masła (200g)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Garść świeżego tymianku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 fileciki anchois
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 400g śmietanki 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Łyżka chrzanu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Łyżka mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Ziemniaki i selera obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Warzywa gotujemy w posolonej wodzie do uzyskania miękkości, po czym odcedzamy i przekładamy do kielicha blendera. Do blendera dodajemy także 50g masła, 150g śmietanki 36%, szczyptę gałki muszkatołowej i kilkanaście listków tymianku oraz łyżkę chrzanu. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pierzem, a następnie przecieramy przez sito.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Marchewkę i selera naciowego kroimy w słupki i wrzucamy do wrzątku na czas ok. 30 sekund, a następnie studzimy w lodzie i karmelizujemy na patelni z odrobiną masła. Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy do niego pokrojone w romby dwie marchewki i dwie gałązki selera naciowego. Dodajemy sól i gotujemy wywar warzywny. Mięso mielimy na średnich oczkach razem z 50g masła, anchois i kilkoma kaparami. Do zmielonego mięsa dodajemy sól i pieprz, po czym mieszamy do momentu połączenia się składników, a następnie formujemy z niego pulpeciki. Wywar warzywny przecedzamy i wrzucamy do niego klopsiki, po czym gotujemy przez ok. 15 minut. 250 mg śmietanki hartujemy z wywarem, a następnie łączymy wszystko razem. Dodajemy 50g masła i kapary, całość mieszamy do momentu połączenia się składników. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go jasną zasmażką z mąki pszennej i masła.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Na talerzu wykładamy puree i układamy klopsiki i karmelizowane warzywa. Całość delikatnie polewamy sosem i posypujemy listkami tymianku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Misza Kopacz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Karmelizowane udko z kaczki, modra kapusta i ziemniaczano – maślane puree
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • udko kaczki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 200g ziemniaków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Pół główki kapusty czerwonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 pomarańcze
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 30 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Majeranek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Ostra czerwona papryka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 50g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 10ml oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Solimy i odkładamy kaczkę. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, do uzyskania miękkości. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy 25g masła i mleko, całość blendujemy. Puree doprawiamy do smaku. Kapustę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię rozgrzaną z oliwą. Do tego dodajemy cukier, resztkę masła, sól, majeranek i dolewamy ok. 100 ml wody. Całość dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości (ok. 15-20 minut). Kaczkę wykładamy na rozgrzaną patelnię i wytapiamy z niej tłuszcz. Smażymy z dwóch stron po ok. 5 minut z każdej. Po tym czasie kaczkę przekładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pozostawiamy na czas ok. 25 minut. Do tłuszczu, który pozostał po smażeniu kaczki, wlewamy sok z wyciśniętych pomarańczy i dodajemy do tego czerwoną paprykę, sól i majeranek. Całość redukujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości, następnie sos przecedzamy przez sitko.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Na talerz wykładamy puree i modrą kapustę, a na wierzch układamy udko z kaczki. Całość polewamy gotowym sosem
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • . Aleksandra Wartałowicz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Podudzie z kurczaka w ziołach, pieczone w rękawie z marchewką, pieczone młode ziemniaki w mundurkach, orzeźwiająca sałatka z ogórkiem, malinami, brokułem i marchewką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 sztuki podudzia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 pęczek kopru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 pęczek szczypiorku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 pęczek pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 główka czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Szczypta pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 50 ml oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 15 ml octu jabłkowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 sztuki ogórka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 listki sałaty lodowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 10 szt. malin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 sztuki marchwi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 10 sztuk młodych ziemniaków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Szczypta słodkiej papryki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 pomarańcze
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Brokuł
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Udka z kurczaka marynuję w oliwie z oliwek, słodkiej papryce, soli i pieprzu. Dodaję również pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz koperek, po czym łączę wszystkie składniki. Następnie obieram marchew, kroję ją w talarki i dodaję do podudzia, mieszając ze sobą składniki. Przekładam wszystkie składniki do rękawa i wkładam do nagrzanego na 220 stopni piekarnika, piekę przez 50 min.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Młode ziemniaki w mundurkach dokładnie myję pod bieżącą wodą, następnie przekrawam je na połówki. Do osolonej wody wrzucam ziemniaki i gotuję do momentu kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie. Po ugotowaniu odcedzam ziemniaki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Do szklanej miski wrzucam ziemniaki, pokrojony koperek, wlewam oliwę z oliwek i przyprawiam solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Do nagrzanego na 220 stopni C piekarnika wkładam ziemniaki i zostawiam na 30 min. Po upieczeniu ziemniaków wrzucam je na rozgrzaną patelnię z masłem i czosnkiem i smażę do zrumienienia się skórek.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Obieram ogórki ze skórki, następnie obieraczką ścinam cienkie plasterki. Wrzucam do szklanej miski, dodaję ocet jabłkowy, sól, pieprz i sok z 1 pomarańczy. Dokładnie mieszam ze sobą składniki. Do wrzącej wody w garnku na 3 min wkładam same główki brokuła. Po upływie czasu odcedzam wodę, a warzywo od razu przekładam do miski z bardzo zimną wodą. Po 5 minutach wyjmuję brokuł z wody, przyprawiam solą i sokiem z pomarańczy, po czym mieszam z ogórkami. 5 sztuk malin wrzucam na rozgrzaną patelnię z masłem, dodaję odrobinę cukru do smaku. Mieszam przez 5 min, aż do rozpadnięcia się malin. Pozostałe maliny marynuję w soku z pomarańczy. Liście sałaty lodowej myję pod bieżącą woda, osuszam.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Pieczone ziemniaki układam na środku talerza, kładę na nich podudzie. Obok układam 2 liście sałaty lodowej, a na to nakładam marynowane ogórki i brokuła. Dodaję do tego oliwę koperkową i marynowane maliny. Wierzch dania posypuję świeżym koperkiem i szczypiorkiem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Ania Brandt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • I Kotleciki jagnięce podane z puree ziemniaczanym i marchewkowym, grillowanymi warzywami oraz sosem miętowo- rozmarynowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Udziec jagnięcy:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 udziec jagnięcy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sól i pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 gałązka rozmarynu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 gałązka mięty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1/4 posiekanej świeżej papryczki chili
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Puree ziemniaczane:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 4 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 cebulki dymki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Sól i pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 łyżka masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Puree marchewkowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Szczypior z 1 dymki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1/2 papryczki chilli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sól, cukier i pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Grillowane warzywa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Biała część pora
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 cebulka dymka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1/2 sałaty rzymskiej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1/2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Udziec jagnięcy:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Mięso zmielić wraz z szalotką. Dodać jajko, chili, posiekane listki mięty i rozmarynu oraz doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić i uformować kotleciki. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem gałązki rozmarynu na złoty kolor z obydwu stron. Następnie dodać cebulę szalotkę i podlać białym winem. Chwilę pogotować, po czym kotleciki zdjąć z patelni. Powstały sos przecedzić przez sitko. Redukować do połowy początkowej objętości, dodać łyżkę masła i śmietanki 30%.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Puree marchewkowe:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną marchew, szalotkę, chili oraz szczypior. Warzywa doprawić solą i pieprzem, dodać masło. Następnie dolać wody i gotować do uzyskania miękkości, po czym zblendować i przetrzeć przez sitko.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Puree ziemniaczane:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Ziemniaki obrać, posolić i gotować z dodatkiem dymki. Gotować do uzyskania miękkości, po czym ubić z dodatkiem masła. Warzywa grillować na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Na talerz wykładamy puree marchewkowe, obok puree ziemniaczane. Na puree nakładamy kotleciki, które lekko polewamy sosem. Obok nakładamy grillowane warzywa, które dekorujemy sosem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wiktoria Nowacka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • I Żabie udka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 sztuki żabich udek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 50 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100 ml śmietanki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 150g mrożonego groszku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • liść laurowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 100g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sól i pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 50 ml białego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Świeży tymianek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ziemniaki obrać i przeciągnąć przez sokowirówkę. Sok z ziemniaka zagotować, dodać łyżkę masła, mleko i śmietankę oraz doprawić solą i pieprzem. Marchew obrać i pokroić na cztery części, po czym blanszować w gotującej się w wodzie z liściem laurowym przez ok. 5 min. Żabie udka doprawić solą i pieprzem. Groszek ugotować w posolonej wodzie, następnie odcedzić i zblendować. Dodać masło i śmietankę, po czym przetrzeć przez sitko. Udka smażyć przez ok. 4-6 min na rozgrzanej patelni. W połowie smażenia dolać wino i dodać tymianek. Roztopić masło i dodać razem z cukrem na patelnię. Następnie na patelnię wrzucić marchew i skarmelizować ją. Gotowe danie wyłożyć na talerz.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości