Konkurencję ocenili wyjątkowi jurorzy - utalentowane dzieci z 8. edycji "MasterChef Junior", które świetnie rozumieją, co cieszy podniebienia zarówno małych, jak i dużych smakoszy.
- Drużyna Żółtych:
- Anna Brandt, Tomasz Marczewski, Kamil Zych, Joanna Szymanowska, Wiktoria Nowacka, Michał Podulski
- I Kulki z rabarbarem
- II Tartaletki z rabarbarem i truskawkami oraz kremem patissiere:
- III Ciasteczka kruche z lime curd i malinami
- IV Mini torciki z bitą śmietaną i mascarpone oraz polewą porzeczkową i słonym karmelem
- V Bezy z mascarpone i owocami
- VI Tiramisu
- VII Cinnamon rolls
- Poznaj Tefal Ingenio https://swiatingenio.pl/
- I Kulki z rabarbarem
- Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 litr oleju rzepakowego
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 1 czekolada gorzka
- 1 łyżka masła
- kolorowe posypki https://www.oetker.pl/
- Wykonanie:
- Przygotowujemy biszkopt, ubijając jajka z cukrem na puszystą pianę i stopniowo dodając po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Przygotowaną masę wylewamy na blachę do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 210 stopni C piekarniku przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Gotowy biszkopt studzimy, a w międzyczasie przygotowujemy rabarbarową masę. Pokrojony na kawałki rabarbar podgrzewamy z cukrem oraz ziarnami wanilii w rondelku. Dodajemy sok z cytryny oraz pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż do momentu powstania gęstej konfitury. Kawałki pokruszonego ciasta biszkoptowego dokładnie mieszamy z ostudzoną masą rabarbarową, tworząc dużą kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażarce. Następnie wyjmujemy, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy w zamrażarce przez kolejne 15 minut. Czekoladę roztapiamy z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotowujemy patyczki, kulki wyjmujemy z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wtykamy go w środek kulki, przebijając się mniej więcej do połowy jej średnicy. Układamy pop cake na blaszce patyczkami do góry i znowu schładzamy przez około 15 minut w zamrażarce. Po upływie tego czasu wyjmujemy pop cake z zamrażarki i zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Finalnie dekorujemy według własnego uznania.
- II Tartaletki z rabarbarem i truskawkami oraz kremem patissiere:
- Ciasto kruche
- Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Konfitura
- Składniki:
- 200 g rabarbaru
- 200 g truskawek oraz kilka dodatkowych do dekoracji
- 2 gałązki mięty do dekoracji
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Krem patissiere:
- Składniki:
- 250 ml mleka
- 30 g cukru
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 80 g zimnego masła
- 1 łyżka mąki
- Wykonanie:
- Przygotowujemy ciasto kruche łącząc ze sobą mąkę, masło ,cukier ,sól oraz żółtka. Następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy konfiturę z rabarbaru i truskawek. W tym celu kroimy na kawałki rabarbar i truskawki, wrzucamy do rondelka wraz z cukrem oraz pastą waniliową. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu uzyskania gęstej masy. Następnie przecieramy przez sito i studzimy. Krem patissiere przygotowujemy podgrzewając mleko z cukrem oraz ziarnami wanilii. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem, po czym powoli wlewamy podgrzane mleko do masy jajecznej, cały czas ubijając trzepaczką. Następnie masę podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając i dodajemy mąkę oraz zimne masło. Postały krem przecieramy przez sito i odkładamy do ostudzenia do lodówki. Wyjmujemy z lodówki kruche ciasto, rozwałkowujemy i układamy w foremkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 12 min. Upieczone tartaletki wyciągamy z foremek i wypełniamy ich dna konfiturą. Następnie kładziemy krem patissiere i dekorujemy świeżymi truskawkami i świeżymi listkami mięty.
- III Ciasteczka kruche z lime curd i malinami
- Ciastka kruche (słodkie):
- Składniki:
- 100g cukru pudru
- 200g masła
- 370g mąki pszennej 450
- 1 jajo
- Szczypta soli
- Łyżeczka cukru waniliowego
- Wykonanie:
- Wszystkie składniki ugniatamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Masę rozwałkowujemy na grubość ok. 0,3 cm i wycinamy ringiem cukierniczym koła o średnicy 4 cm. Następnie na każdym ciastku robimy widelcem dziurki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ciastka pieczemy przez ok. 20 min, do momentu zarumienienia.
- Lime Curd:
- Składniki:
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 5 limonek
- 120 g cukru
- 170g masła
- Szczypta soli
- Wykonanie:
- Do garnka wyciskamy sok z limonek, wsypujemy cukier i redukujemy. W miseczce ubijamy całe jaja z żółtkami. Ubitą masę przelewamy do osobnego rondelka. Następnie, nieustannie mieszając wszystko rózgą, do masy przelewamy zredukowany syrop. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, wciąż mieszając masę na ogniu do momentu osiągnięcia konsystencji jednolitego kremu. Lime Curd przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na ok. 1h. Gotowy deser ozdabiamy świeżymi malinami.
- IV Mini torciki z bitą śmietaną i mascarpone oraz polewą porzeczkową i słonym karmelem
- Słony karmel:
- Składniki:
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- Szczypta soli
- Wykonanie:
- Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całym dnie, potrząsając rondelkiem.
- Podgrzewamy na małym ogniu. Absolutnie nie mieszamy, do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Kiedy cukier osiągnie brązowy kolor dodajemy masło i mieszamy wszystko ze sobą, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy śmietankę, cały czas mieszając i doprowadzamy do zagotowania. W międzyczasie dodajemy sól.
- Sos porzeczkowy:
- Składniki:
- 500g czarnej porzeczki
- 4 łyżeczki miodu
- 200ml czerwonego wina
- Pół cytryny
- Wykonanie:
- Do rondelka wsypujemy oczyszczone porzeczki, dodajemy miód, i wino. Gotujemy wszystko przez 5-10 minut. Następnie miksturę owocową przecieramy przez sitko i dodajemy sok z cytryny.
- Biszkopt:
- Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem:
- Składniki:
- 200 ml śmietanki 30%
- 400 g mascarpone
- Wykonanie:
- Ubijamy śmietankę na sztywno, następnie stopniowo dodajemy ją do mascarpone, aż do uzyskania konsystencji kremu. Biszkopt przygotowujemy ubijając jajka z cukrem na puszystą pianę, stopniowo dodając po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Przygotowaną masę wylewamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwie warstwy, a następnie wycinamy ringiem o średnicy ok. 5 cm mini torciki. Gotowy deser składamy, nasączając spód biszkoptu sosem porzeczkowym, a następnie wypełniając kremem. Kolejno nakładamy drugą warstwę biszkoptu, nasączamy go od środka sosem porzeczkowym, a na koniec polewamy torcik słonym karmelem. Dekorujemy świeżymi gałązkami porzeczek.
- V Bezy z mascarpone i owocami
- Składniki:
- 7 białek jajka
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Sok z połowy cytryny
- Szczypta soli
- 250g cukru
- Wykonanie:
- Białka zaczynamy ubijać z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, po czym całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę okręgi z masy. Pieczemy najpierw w temperaturze 140 stopni C przez ok. 10 min, po czym zmniejszamy temperaturę do 110 stopni C. Pieczemy przez ok. godzinę.
- Krem:
- Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 30g cukru pudru
- Wykonanie:
- Śmietankę ubijamy, kiedy jest prawie gotowa dodajemy mascarpone i cukier. Wykładamy na upieczone bezy i dekorujemy owocami.
- VI Tiramisu
- Składniki:
- 6 jajek
- 50g cukru
- 300g truskawek
- 500ml mleka
- 500g mascarpone
- 200g biszkoptów
- mięta
- Wykonanie:
- Oddzielamy białka od żółtek. Oddzielone żółtka mieszamy z cukrem, a następnie z mascarpone. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy ubite białka do żółtek w 3 porcjach (przekładamy).
- Blendujemy 200g truskawek z 200ml mleka. Następnie moczymy biszkopty w pozostałym mleku oraz w zblendowanych truskawkach. Namoczone biszkopty układamy w pojemnikach i wykańczamy masą z mascarpone. Tiramisu przyozdabiamy truskawkami, miętą oraz cukrem pudrem.
- VII Cinnamon rolls
- Składniki:
- 150 g cukru
- 50 g śmietanki 30%
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Szczypta soli
- Dwie łyżki cynamonu
- Łyżka masła orzechowego
- Łyżka kajmaku
- 50 g masła
- Wykonanie:
- W garnku rozpuszczamy 100g cukru z dodatkiem szczypty soli. Kiedy karmel osiągnie złoty kolor, dodajemy śmietankę i mieszamy. Następnie zdejmujemy z ognia i wylewamy na dno żaroodpornego naczynia o średnicy 16 cm. Na patelni rozpuszczamy masło z masłem orzechowym, kajmakiem, 50g cukru, cynamonem i szczyptą soli. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy aby masa ostygła. Następnie rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy przygotowaną masą, po czym rolujemy ciasto od jego dłuższej strony. Rulon kroimy we fragmenty o szerokości około 2 cm i wykładamy ciasno na oblaną karmelem formę. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, do momentu uzyskania złotego koloru na cieście francuskim.
- Drużyna Różowych:
- Małgorzata Szymonek , Mauro Amarante , Misza Kopacz, Darek Lisowski, Maciek Pisarczyk, Karolina Grzelak
- I Churros
- II Tiramisu
- III Makaroniki
- IV Cynamonki
- V Mini torciki
- VI Lizaki czekoladowe z biszkoptem i pistacjami (druga wersja z malinami)
- I Churros
- Składniki:
- 100ml mleka
- 100ml wody
- 100g masła
- 120g mąki
- 4 jajka
- 30g cukru
- Szczypta soli
- 1l oleju
- Wykonanie:
- Wodę z masłem, cukrem, solą i mlekiem rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i podgrzewamy. Ciasto powinno mieć jednolitą, lśniącą konsystencję. Kiedy ciasto ostudzi się do temp. 60 stopni C, wrzucamy pojedynczo jajka. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego. Olej wlewamy na płaską patelnię i podgrzewamy do temp. ok. 180 stopni C, a następnie z rękawa cukierniczego wykrawamy około 4-5 cm paski. Smażymy je przez ok. 4-5min, a następnie przyozdabiamy cukrem pudrem i kremem czekoladowym.
- Krem czekoladowy do churros:
- Składniki:
- 250g śmietanki 30%
- 250g czekolady mlecznej
- 50g masła
- Wykonanie:
- Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance, a następnie dodajemy masło. Całość ubijamy mikserem i wkładamy do lodówki. Po 30 minutach ponownie ubijamy, do momentu uzyskania konsystencji kremu.
- II Tiramisu
- Składniki:
- 6 jajek
- 50g cukru
- 300g truskawek
- 500ml mleka
- 500g mascarpone
- 200g biszkoptów
- Mięta
- Wykonanie:
- Oddzielamy białka od żółtek. Oddzielone żółtka mieszamy z cukrem i łączymy z mascarpone. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy ubite białka do żółtek w 3 porcjach (przekładamy).
- Blendujemy 200g truskawek z 200ml mleka. Następnie moczymy biszkopty w pozostałym mleku oraz w zblendowanych truskawkach. Namoczone biszkopty układamy w pojemnikach i wykańczamy masą z mascarpone. Przyozdabiamy tiramisu truskawkami, miętą oraz cukrem pudrem.
- III Makaroniki
- Składniki:
- 100g białka
- 100g cukru
- 150g mąki migdałowej
- 130g cukru pudru
- 250g mascarpone
- 250g śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 grejpfruty
- 30g cukru
- 7g żelatyny
- Wykonanie
- Białka z białym cukrem ubijamy na sztywno. Mąkę migdałową i cukier puder przesiewamy. Dodajemy białka do przesianej mieszaniny w 2 porcjach (przekładamy). Następnie silikonową szpatułką wyrabiamy do uzyskania ciągnącej się wstążki. Wkładamy całość do rękawa cukierniczego z tylką i wykładamy na matę silikonową. Uderzamy blachą w stół w celu pozbycia się nadmiaru powietrza i odkładamy do wyschnięcia na 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni C przez 12-17 minut, aż do uzyskania charakterystycznej stopki. Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem na sztywno, po czym przekładamy do rękawa cukierniczego. Grejpfruty filetujemy, podgrzewamy w rondelku z sokiem z grejpfrutów oraz cukrem. Redukujemy do momentu uzyskania konsystencji delikatnego syropu. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Syrop grejpfrutowy blendujemy, przecedzamy przez sitko, następnie dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wkładamy do lodówki do stężenia. Makaronik składamy z 2 korpusów. Na jeden wyciskamy małą kropkę z żelki grejpfrutowej, wykańczamy kremem mascarpone i nakładamy górny korpus.
- IV Cynamonki
- Składniki:
- 1kg mąki do ciast drożdżowych
- 200g masła
- 4 jajka
- 100g cukru
- 50g drożdży
- 200ml mleka
- 20g cynamonu
- Wykonanie:
- Do ciepłego mleka wrzucamy drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Ubijamy jajka z cukrem i podgrzewamy masło. W drugim pojemniku przesiewamy mąkę, do której wlewamy wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, które potem odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 12 równych części. Każdą część wałkujemy na okrągłe placuszki, smarujemy masłem, sypiemy cynamon i szczyptę cukru. Zakręcamy ciasto w rurkę, sklejamy końce i ostrym nożem przekrawamy na 2 części, zostawiając 1 cm. Następnie rozkładamy ciasto w kształcie serca. Smarujemy żółtkiem górę cynamonek i wypiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut.
- V Mini torciki
- Składniki:
- 165g cukru
- 5 jajek
- 120g mąki pszennej
- 40g skrobi ziemniaczanej
- Wykonanie:
- Wszystkie jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę ze skrobią do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką, po czym przekładamy w foremki do biszkoptu. Pieczemy w 175 stopniach C przez ok. 20 minut i wykładamy do ostudzenia. Z biszkoptu wykrawamy okrągłe mini torciki. Przekrawamy je na pół i przekładamy pozostałym kremem do churros. Dekorujemy borówkami i miętą.
- VI Lizaki czekoladowe z biszkoptem i pistacjami (druga wersja z malinami)
- Składniki:
- 100g prażonych pistacji
- 70g cukru pudru
- Pasta waniliowa
- 200g gotowego biszkoptu
- 100g mascarpone
- 200g czekolady gorzkiej (lub innej)
- 80g maliny
- Dekoracje dr. Oetker
- Wykonanie:
- Biszkopt kruszymy, dodajemy zblendowane prażone pistacje, cukier puder i mascarpone. Następnie mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji i formujemy kulki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masę z kulek nadziewamy na patyczki bambusowe, obtaczamy w roztopionej czekoladzie i przyozdabiamy zblendowanymi pistacjami i słodkimi dekoracjami. Wersję z malinami przygotowujemy analogicznie, dodając 80g malin do połowy masy z przepisu powyżej.
podziel się: