Przepyszny, mocno słodki i kreatywny Candy Bar! Poznajcie przepisy i wybierzcie swój ulubiony deser!

MasterChef
MasterChef
Tym razem uczestnicy stanęli przed wyjątkowym wyzwaniem, które sprawdziło nie tylko ich umiejętności kulinarne, ale również kreatywność. Już na samym początku zostali podzieleni na dwie drużyny, a ich zadaniem było przygotowanie przepysznych candy barów. 
MasterChef
MasterChef

Konkurencję ocenili wyjątkowi jurorzy - utalentowane dzieci z 8. edycji "MasterChef Junior", które świetnie rozumieją, co cieszy podniebienia zarówno małych, jak i dużych smakoszy. 

MasterChef
MasterChef
  • Drużyna Żółtych:
  • Anna Brandt, Tomasz Marczewski, Kamil Zych, Joanna Szymanowska, Wiktoria Nowacka, Michał Podulski
  • I Kulki z rabarbarem
  • II Tartaletki z rabarbarem i truskawkami oraz kremem patissiere:
  • III Ciasteczka kruche z lime curd i malinami
  • IV Mini torciki z bitą śmietaną i mascarpone oraz polewą porzeczkową i słonym karmelem
  • V Bezy z mascarpone i owocami
  • VI Tiramisu
  • VII Cinnamon rolls
  • Poznaj Tefal Ingenio https://swiatingenio.pl/
  • I Kulki z rabarbarem
  • Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżka masła
  • kolorowe posypki https://www.oetker.pl/
  • Wykonanie:
  • Przygotowujemy biszkopt, ubijając jajka z cukrem na puszystą pianę i stopniowo dodając po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Przygotowaną masę wylewamy na blachę do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 210 stopni C piekarniku przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Gotowy biszkopt studzimy, a w międzyczasie przygotowujemy rabarbarową masę. Pokrojony na kawałki rabarbar podgrzewamy z cukrem oraz ziarnami wanilii w rondelku. Dodajemy sok z cytryny oraz pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż do momentu powstania gęstej konfitury. Kawałki pokruszonego ciasta biszkoptowego dokładnie mieszamy z ostudzoną masą rabarbarową, tworząc dużą kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażarce. Następnie wyjmujemy, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy w zamrażarce przez kolejne 15 minut. Czekoladę roztapiamy z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotowujemy patyczki, kulki wyjmujemy z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wtykamy go w środek kulki, przebijając się mniej więcej do połowy jej średnicy. Układamy pop cake na blaszce patyczkami do góry i znowu schładzamy przez około 15 minut w zamrażarce. Po upływie tego czasu wyjmujemy pop cake z zamrażarki i zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Finalnie dekorujemy według własnego uznania.
  • II Tartaletki z rabarbarem i truskawkami oraz kremem patissiere:
  • Ciasto kruche
  • Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Konfitura
  • Składniki:
  • 200 g rabarbaru
  • 200 g truskawek oraz kilka dodatkowych do dekoracji
  • 2 gałązki mięty do dekoracji
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Krem patissiere:
  • Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 łyżka mąki
  • Wykonanie:
  • Przygotowujemy ciasto kruche łącząc ze sobą mąkę, masło ,cukier ,sól oraz żółtka. Następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy konfiturę z rabarbaru i truskawek. W tym celu kroimy na kawałki rabarbar i truskawki, wrzucamy do rondelka wraz z cukrem oraz pastą waniliową. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu uzyskania gęstej masy. Następnie przecieramy przez sito i studzimy. Krem patissiere przygotowujemy podgrzewając mleko z cukrem oraz ziarnami wanilii. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem, po czym powoli wlewamy podgrzane mleko do masy jajecznej, cały czas ubijając trzepaczką. Następnie masę podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając i dodajemy mąkę oraz zimne masło. Postały krem przecieramy przez sito i odkładamy do ostudzenia do lodówki. Wyjmujemy z lodówki kruche ciasto, rozwałkowujemy i układamy w foremkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 12 min. Upieczone tartaletki wyciągamy z foremek i wypełniamy ich dna konfiturą. Następnie kładziemy krem patissiere i dekorujemy świeżymi truskawkami i świeżymi listkami mięty.
  • III Ciasteczka kruche z lime curd i malinami
  • Ciastka kruche (słodkie):
  • Składniki:
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 370g mąki pszennej 450
  • 1 jajo
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • Wykonanie:
  • Wszystkie składniki ugniatamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Masę rozwałkowujemy na grubość ok. 0,3 cm i wycinamy ringiem cukierniczym koła o średnicy 4 cm. Następnie na każdym ciastku robimy widelcem dziurki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ciastka pieczemy przez ok. 20 min, do momentu zarumienienia.
  • Lime Curd:
  • Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 limonek
  • 120 g cukru
  • 170g masła
  • Szczypta soli
  • Wykonanie:
  • Do garnka wyciskamy sok z limonek, wsypujemy cukier i redukujemy. W miseczce ubijamy całe jaja z żółtkami. Ubitą masę przelewamy do osobnego rondelka. Następnie, nieustannie mieszając wszystko rózgą, do masy przelewamy zredukowany syrop. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, wciąż mieszając masę na ogniu do momentu osiągnięcia konsystencji jednolitego kremu. Lime Curd przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na ok. 1h. Gotowy deser ozdabiamy świeżymi malinami.
  • IV Mini torciki z bitą śmietaną i mascarpone oraz polewą porzeczkową i słonym karmelem
  • Słony karmel:
  • Składniki:
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • Szczypta soli
  • Wykonanie:
  • Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całym dnie, potrząsając rondelkiem.
  • Podgrzewamy na małym ogniu. Absolutnie nie mieszamy, do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Kiedy cukier osiągnie brązowy kolor dodajemy masło i mieszamy wszystko ze sobą, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy śmietankę, cały czas mieszając i doprowadzamy do zagotowania. W międzyczasie dodajemy sól.
  • Sos porzeczkowy:
  • Składniki:
  • 500g czarnej porzeczki
  • 4 łyżeczki miodu
  • 200ml czerwonego wina
  • Pół cytryny
  • Wykonanie:
  • Do rondelka wsypujemy oczyszczone porzeczki, dodajemy miód, i wino. Gotujemy wszystko przez 5-10 minut. Następnie miksturę owocową przecieramy przez sitko i dodajemy sok z cytryny.
  • Biszkopt:
  • Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • Składniki:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 400 g mascarpone
  • Wykonanie:
  • Ubijamy śmietankę na sztywno, następnie stopniowo dodajemy ją do mascarpone, aż do uzyskania konsystencji kremu. Biszkopt przygotowujemy ubijając jajka z cukrem na puszystą pianę, stopniowo dodając po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Przygotowaną masę wylewamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwie warstwy, a następnie wycinamy ringiem o średnicy ok. 5 cm mini torciki. Gotowy deser składamy, nasączając spód biszkoptu sosem porzeczkowym, a następnie wypełniając kremem. Kolejno nakładamy drugą warstwę biszkoptu, nasączamy go od środka sosem porzeczkowym, a na koniec polewamy torcik słonym karmelem. Dekorujemy świeżymi gałązkami porzeczek.
  • V Bezy z mascarpone i owocami
  • Składniki:
  • 7 białek jajka
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sok z połowy cytryny
  • Szczypta soli
  • 250g cukru
  • Wykonanie:
  • Białka zaczynamy ubijać z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, po czym całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę okręgi z masy. Pieczemy najpierw w temperaturze 140 stopni C przez ok. 10 min, po czym zmniejszamy temperaturę do 110 stopni C. Pieczemy przez ok. godzinę.
  • Krem:
  • Składniki:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250g mascarpone
  • 30g cukru pudru
  • Wykonanie:
  • Śmietankę ubijamy, kiedy jest prawie gotowa dodajemy mascarpone i cukier. Wykładamy na upieczone bezy i dekorujemy owocami.
  • VI Tiramisu
  • Składniki:
  • 6 jajek
  • 50g cukru
  • 300g truskawek
  • 500ml mleka
  • 500g mascarpone
  • 200g biszkoptów
  • mięta
  • Wykonanie:
  • Oddzielamy białka od żółtek. Oddzielone żółtka mieszamy z cukrem, a następnie z mascarpone. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy ubite białka do żółtek w 3 porcjach (przekładamy).
  • Blendujemy 200g truskawek z 200ml mleka. Następnie moczymy biszkopty w pozostałym mleku oraz w zblendowanych truskawkach. Namoczone biszkopty układamy w pojemnikach i wykańczamy masą z mascarpone. Tiramisu przyozdabiamy truskawkami, miętą oraz cukrem pudrem.
  • VII Cinnamon rolls
  • Składniki:
  • 150 g cukru
  • 50 g śmietanki 30%
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Szczypta soli
  • Dwie łyżki cynamonu
  • Łyżka masła orzechowego
  • Łyżka kajmaku
  • 50 g masła
  • Wykonanie:
  • W garnku rozpuszczamy 100g cukru z dodatkiem szczypty soli. Kiedy karmel osiągnie złoty kolor, dodajemy śmietankę i mieszamy. Następnie zdejmujemy z ognia i wylewamy na dno żaroodpornego naczynia o średnicy 16 cm. Na patelni rozpuszczamy masło z masłem orzechowym, kajmakiem, 50g cukru, cynamonem i szczyptą soli. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy aby masa ostygła. Następnie rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy przygotowaną masą, po czym rolujemy ciasto od jego dłuższej strony. Rulon kroimy we fragmenty o szerokości około 2 cm i wykładamy ciasno na oblaną karmelem formę. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, do momentu uzyskania złotego koloru na cieście francuskim.
  • Drużyna Różowych:
  • Małgorzata Szymonek , Mauro Amarante , Misza Kopacz, Darek Lisowski, Maciek Pisarczyk, Karolina Grzelak
  • I Churros
  • II Tiramisu
  • III Makaroniki
  • IV Cynamonki
  • V Mini torciki
  • VI Lizaki czekoladowe z biszkoptem i pistacjami (druga wersja z malinami)
  • I Churros
  • Składniki:
  • 100ml mleka
  • 100ml wody
  • 100g masła
  • 120g mąki
  • 4 jajka
  • 30g cukru
  • Szczypta soli
  • 1l oleju
  • Wykonanie:
  • Wodę z masłem, cukrem, solą i mlekiem rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i podgrzewamy. Ciasto powinno mieć jednolitą, lśniącą konsystencję. Kiedy ciasto ostudzi się do temp. 60 stopni C, wrzucamy pojedynczo jajka. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego. Olej wlewamy na płaską patelnię i podgrzewamy do temp. ok. 180 stopni C, a następnie z rękawa cukierniczego wykrawamy około 4-5 cm paski. Smażymy je przez ok. 4-5min, a następnie przyozdabiamy cukrem pudrem i kremem czekoladowym.
  • Krem czekoladowy do churros:
  • Składniki:
  • 250g śmietanki 30%
  • 250g czekolady mlecznej
  •  50g masła
  • Wykonanie:
  • Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance, a następnie dodajemy masło. Całość ubijamy mikserem i wkładamy do lodówki. Po 30 minutach ponownie ubijamy, do momentu uzyskania konsystencji kremu.
  • II Tiramisu
  • Składniki:
  • 6 jajek
  • 50g cukru
  • 300g truskawek
  • 500ml mleka
  • 500g mascarpone
  • 200g biszkoptów
  • Mięta
  • Wykonanie:
  • Oddzielamy białka od żółtek. Oddzielone żółtka mieszamy z cukrem i łączymy z mascarpone. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy ubite białka do żółtek w 3 porcjach (przekładamy).
  • Blendujemy 200g truskawek z 200ml mleka. Następnie moczymy biszkopty w pozostałym mleku oraz w zblendowanych truskawkach. Namoczone biszkopty układamy w pojemnikach i wykańczamy masą z mascarpone. Przyozdabiamy tiramisu truskawkami, miętą oraz cukrem pudrem.
  • III Makaroniki
  • Składniki:
  • 100g białka
  • 100g cukru
  • 150g mąki migdałowej
  • 130g cukru pudru
  • 250g mascarpone
  • 250g śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 grejpfruty
  • 30g cukru
  • 7g żelatyny
  • Wykonanie
  • Białka z białym cukrem ubijamy na sztywno. Mąkę migdałową i cukier puder przesiewamy. Dodajemy białka do przesianej mieszaniny w 2 porcjach (przekładamy). Następnie silikonową szpatułką wyrabiamy do uzyskania ciągnącej się wstążki. Wkładamy całość do rękawa cukierniczego z tylką i wykładamy na matę silikonową. Uderzamy blachą w stół w celu pozbycia się nadmiaru powietrza i odkładamy do wyschnięcia na 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni C przez 12-17 minut, aż do uzyskania charakterystycznej stopki. Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem na sztywno, po czym przekładamy do rękawa cukierniczego. Grejpfruty filetujemy, podgrzewamy w rondelku z sokiem z grejpfrutów oraz cukrem. Redukujemy do momentu uzyskania konsystencji delikatnego syropu. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Syrop grejpfrutowy blendujemy, przecedzamy przez sitko, następnie dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wkładamy do lodówki do stężenia. Makaronik składamy z 2 korpusów. Na jeden wyciskamy małą kropkę z żelki grejpfrutowej, wykańczamy kremem mascarpone i nakładamy górny korpus.
  • IV Cynamonki
  • Składniki:
  • 1kg mąki do ciast drożdżowych
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 50g drożdży
  • 200ml mleka
  • 20g cynamonu
  • Wykonanie:
  • Do ciepłego mleka wrzucamy drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Ubijamy jajka z cukrem i podgrzewamy masło. W drugim pojemniku przesiewamy mąkę, do której wlewamy wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, które potem odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 12 równych części. Każdą część wałkujemy na okrągłe placuszki, smarujemy masłem, sypiemy cynamon i szczyptę cukru. Zakręcamy ciasto w rurkę, sklejamy końce i ostrym nożem przekrawamy na 2 części, zostawiając 1 cm. Następnie rozkładamy ciasto w kształcie serca. Smarujemy żółtkiem górę cynamonek i wypiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut.
  • V Mini torciki
  • Składniki:
  • 165g cukru
  • 5 jajek
  • 120g mąki pszennej
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • Wykonanie:
  • Wszystkie jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę ze skrobią do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką, po czym przekładamy w foremki do biszkoptu. Pieczemy w 175 stopniach C przez ok. 20 minut i wykładamy do ostudzenia. Z biszkoptu wykrawamy okrągłe mini torciki. Przekrawamy je na pół i przekładamy pozostałym kremem do churros. Dekorujemy borówkami i miętą.
  • VI Lizaki czekoladowe z biszkoptem i pistacjami (druga wersja z malinami)
  • Składniki:
  • 100g prażonych pistacji
  • 70g cukru pudru
  • Pasta waniliowa
  • 200g gotowego biszkoptu
  • 100g mascarpone
  • 200g czekolady gorzkiej (lub innej)
  • 80g maliny
  • Dekoracje dr. Oetker
  • Wykonanie:
  • Biszkopt kruszymy, dodajemy zblendowane prażone pistacje, cukier puder i mascarpone. Następnie mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji i formujemy kulki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masę z kulek nadziewamy na patyczki bambusowe, obtaczamy w roztopionej czekoladzie i przyozdabiamy zblendowanymi pistacjami i słodkimi dekoracjami. Wersję z malinami przygotowujemy analogicznie, dodając 80g malin do połowy masy z przepisu powyżej.
podziel się:

Pozostałe wiadomości