- 25 dkg filetów ze śledzia w oleju, naturalnych, bez dodatków
- 2 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 10 jajek
- 3 buraki
- 5 ogórków kiszonych
- pęczek szczypiorku
- majonez (najlepiej dwa różne rodzaje, jeden bardziej wyrazisty w smaku a drugi bardziej delikatny)
- pieprz i sól (najlepiej świeżo zmielone)
Buraki, marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinkach. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skórki. Buraki i ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy ze skórki i również kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i na tarce o drobnych oczkach osobno ścieramy żółtka i osobno białka. Śledzia moczymy wcześniej minimum przez pół godziny w wodzie. Osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę i ogórka kiszonego razem ze skórką kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę zalewamy wrzątkiem, odczekujemy, aż zmięknie i odcedzamy. Drobno siekamy szczypiorek do dekoracji.
Tak przygotowane składniki układamy warstwowo w przezroczystym naczyniu w następującej kolejności: śledź, ziemniaki, sól i pieprz, jeden rodzaj majonezu, marchewka, cebula, ogórek, jabłko, burak, sól i pieprz, białko, drugi rodzaj majonezu, żółtko, szczypiorek. Na samym końcu kładziemy kawałek jajka i śledzia do przybrania.
Składniki na chlebek:- ½ kg mąki pszennej (najlepiej typ 00-450 g)
- ½ litra ciepłej wody (najlepiej o temp. ok. 40 stopni Celsjusza)
- 30 gramów świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżki soli
- 2 łyżki oliwy
- ziarna (np. słonecznik, siemię lniane, dynia)
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z ziarnami. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól i olej. Wlewamy wodę z drożdżami i przyprawami do mąki i mieszamy łyżką. Foremkę do pieczenia chleba smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do tak przygotowanej foremki. Na wierzchu posypujemy ziarnami. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy z funkcją góra/dół w temp. 180 stopni Celsjusza przez 1 h i 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z formy, najlepiej na tackę piekarniczą, aby chlebek ostygł.