Joanna i Tomek: RYBA PO SĄSIEDZKU, czyli tradycyjna ukraińska sałatka śledziowa, warstwowa tzw. śledź pod szubą, śledź pod pierzynką z chlebem pszennym własnej roboty

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Składniki na salatkę:
  • 25 dkg filetów ze śledzia w oleju, naturalnych, bez dodatków
  • 2 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 10 jajek
  • 3 buraki
  • 5 ogórków kiszonych
  • pęczek szczypiorku
  • majonez (najlepiej dwa różne rodzaje, jeden bardziej wyrazisty w smaku a drugi bardziej delikatny)
  • pieprz i sól (najlepiej świeżo zmielone)
Przygotowanie:

Buraki, marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinkach. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skórki. Buraki i ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy ze skórki i również kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i na tarce o drobnych oczkach osobno ścieramy żółtka i osobno białka. Śledzia moczymy wcześniej minimum przez pół godziny w wodzie. Osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę i ogórka kiszonego razem ze skórką kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę zalewamy wrzątkiem, odczekujemy, aż zmięknie i odcedzamy. Drobno siekamy szczypiorek do dekoracji.

Tak przygotowane składniki układamy warstwowo w przezroczystym naczyniu w następującej kolejności: śledź, ziemniaki, sól i pieprz, jeden rodzaj majonezu, marchewka, cebula, ogórek, jabłko, burak, sól i pieprz, białko, drugi rodzaj majonezu, żółtko, szczypiorek. Na samym końcu kładziemy kawałek jajka i śledzia do przybrania.

Składniki na chlebek:
  • ½ kg mąki pszennej (najlepiej typ 00-450 g)
  • ½ litra ciepłej wody (najlepiej o temp. ok. 40 stopni Celsjusza)
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • ziarna (np. słonecznik, siemię lniane, dynia)
Lead:

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z ziarnami. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól i olej. Wlewamy wodę z drożdżami i przyprawami do mąki i mieszamy łyżką. Foremkę do pieczenia chleba smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do tak przygotowanej foremki. Na wierzchu posypujemy ziarnami. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy z funkcją góra/dół w temp. 180 stopni Celsjusza przez 1 h i 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z formy, najlepiej na tackę piekarniczą, aby chlebek ostygł.

Ugotowani w parach, Lublin
Ugotowani w parach, Lublin
podziel się:

Pozostałe wiadomości