Joanna i Tomek: MAŁA WIELKA MOC, czyli tradycyjne ukraiński pielmieni w dwóch odsłonach

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
    • ½ szklanki wrzątku
      • ½ szklanki wody gazowanej
        • 1 jajko
          • 1 łyżeczka soli
            • 1 łyżka oliwy
              Przygotowanie:

              Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy do niej jajko, wsypujemy sól i wlewamy oliwę. Następnie wlewamy wrzątek i na koniec wodę gazowaną. Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite, jędrne ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.

              Składniki - przybranie:
              • roztopione masło,
                • świeżo zmielony czarny pieprz
                  • posiekana natka pietruszki
                    • Składniki na farsz mięsny:
                      • ½ kg surowego mięsa mielonego wieprzowo-cielęcego
                        • 1 duża główka cebuli
                          • 6 ząbków czosnku
                            • natka pietruszki
                              • koperek
                                • pieprz i sól (najlepiej świeżo zmielone)
                                  Przygotowanie:

                                  Mięso oraz cebulę mielimy w maszynce do mielenia. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku i dodajemy do mięsa z cebulą. Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i koperkiem.

                                  Składniki na farsz bezmięsny:
                                  • ½ kg pieczarek
                                    • 1 cebula
                                      • natka pietruszki
                                        • koperek
                                          • pieprz i sól (najlepiej świeżo mielone)
                                            • masło do smażenia
                                              Przygotowanie:

                                              Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, natką pietruszki oraz koperkiem.

                                              3 okrasy do pielmieni:

                                              Nr 1: roztopione masło z octem jabłkowym (do roztopionego na patelni masła dodajemy klika kropli octu jabłkowego)

                                              Nr 2: kwaśna śmietana

                                              Nr 3: sos serowo-czosnkowy (śmietanę, majonez, serek topiony, czosnek, koperek, natkę pietruszki, pieprz i sól mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem)

                                              Przygotowanie pielmieni:

                                              Lepimy pierożki używając ciasta i jednego z przygotowanych farszów - najlepiej za pomocą tradycyjnej pielmienicy (tradycyjnego, ukraińskiego przyrządu do lepienia pielmieni).

                                              Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie minutę do momentu wypłynięcia. Następnie odcedzamy je i wykładamy na patelnię, na której wcześniej roztopiliśmy masło, co zapobiegnie sklejeniu się pierożków. Tak otoczone w maśle pielmieni przekładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Do miseczek przelewamy trzy rodzaje okrasy i podajemy, aby można było okrasić wedle uznania.

                                              UWAGA: Możemy przygotować „szczęśliwego pielmieni”: jeden pierożek zamiast tradycyjnego farszu ma w środku ząbek czosnku. Kto go wylosuje i zje całego, a w czasie jedzenia pomyśli życzenie, to jego życzenie się spełni.

                                              Ugotowani w parach, Lublin
                                              Ugotowani w parach, Lublin
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości