Joanna i Tomek: MAŁA WIELKA MOC, czyli tradycyjne ukraiński pielmieni w dwóch odsłonach

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki wrzątku
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy do niej jajko, wsypujemy sól i wlewamy oliwę. Następnie wlewamy wrzątek i na koniec wodę gazowaną. Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite, jędrne ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.

Składniki - przybranie:
  • roztopione masło,
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • Składniki na farsz mięsny:
  • ½ kg surowego mięsa mielonego wieprzowo-cielęcego
  • 1 duża główka cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • koperek
  • pieprz i sól (najlepiej świeżo zmielone)
Przygotowanie:

Mięso oraz cebulę mielimy w maszynce do mielenia. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku i dodajemy do mięsa z cebulą. Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i koperkiem.

Składniki na farsz bezmięsny:
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • koperek
  • pieprz i sól (najlepiej świeżo mielone)
  • masło do smażenia
Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, natką pietruszki oraz koperkiem.

3 okrasy do pielmieni:

Nr 1: roztopione masło z octem jabłkowym (do roztopionego na patelni masła dodajemy klika kropli octu jabłkowego)

Nr 2: kwaśna śmietana

Nr 3: sos serowo-czosnkowy (śmietanę, majonez, serek topiony, czosnek, koperek, natkę pietruszki, pieprz i sól mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem)

Przygotowanie pielmieni:

Lepimy pierożki używając ciasta i jednego z przygotowanych farszów - najlepiej za pomocą tradycyjnej pielmienicy (tradycyjnego, ukraińskiego przyrządu do lepienia pielmieni).

Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie minutę do momentu wypłynięcia. Następnie odcedzamy je i wykładamy na patelnię, na której wcześniej roztopiliśmy masło, co zapobiegnie sklejeniu się pierożków. Tak otoczone w maśle pielmieni przekładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Do miseczek przelewamy trzy rodzaje okrasy i podajemy, aby można było okrasić wedle uznania.

UWAGA: Możemy przygotować „szczęśliwego pielmieni”: jeden pierożek zamiast tradycyjnego farszu ma w środku ząbek czosnku. Kto go wylosuje i zje całego, a w czasie jedzenia pomyśli życzenie, to jego życzenie się spełni.

Ugotowani w parach, Lublin
Ugotowani w parach, Lublin
podziel się:

Pozostałe wiadomości