Ola Sopella: Makaron bazyliowy z sosem maślano-winnym z dodatkiem krewetek, przegrzebek i anchois

Ola Sopella: Makaron bazyliowy z sosem maślano-winnym z dodatkiem krewetek, przegrzebek i anchois
Ola Sopella: Makaron bazyliowy z sosem maślano-winnym z dodatkiem krewetek, przegrzebek i anchois
  • Makaron bazyliowy z sosem maślano-winnym z dodatkiem krewetek, przegrzebek i anchois
    • Składniki na makaron bazyliowy:
      • - 250 g mąki
        • - 7 żółtek
          • - 1 łyżeczka soli
            • - 2 łyżki ciepłej wody
              • - 800 ml wody
                • Wykonanie:
                  • 1. Zagotuj wodę z łyżeczką soli.
                    • 2. Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera.
                      • 3. Ciasto przykryj miską i odstaw do odpoczynku na 15 minut.
                        • 4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, złożone na pół, a następnie jeszcze raz na pół.
                          • 5. Pokrój na cienkie paski i wrzuć do gotującej się wody na około 8 minut.
                            • 6. Wyjmij makaron po ugotowaniu.
                              • Składniki na sos maślano-winny:
                                • - 2 ząbki czosnku
                                  • - 1 szalotka
                                    • - 1 łyżka masła
                                      • - 100 ml wina
                                        • - sól i pieprz
                                          • Wykonanie:
                                            • 1. Podsmaż czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę na złoty kolor.
                                              • 2. Dodaj masło i wino, duś pod przykryciem przez 10 minut, na koniec dopraw.
                                                • Składniki na przegrzebki oraz krewetki:
                                                  • - 300 g krewetek
                                                    • - 300 g przegrzebek
                                                      • - 150 g masła
                                                        • - kilka gałązek rozmarynu i tymianku
                                                          • - 2 ząbki czosnku
                                                            • - sól i pieprz
                                                              • Wykonanie:
                                                                • 1. Na jednej patelni podsmaż krewetki i przegrzebki. Rozpuść 75 g masła, dodaj krewetki i przegrzebki.
                                                                  • 2. Po 3 minutach dodaj czosnek, rozmaryn, tymianek oraz resztę masła i masełkuj owoce morza.
                                                                    • 3. Dopraw na koniec.
                                                                      • - Muszle św. Jakuba sparz w osolonej gorącej wodzie.
                                                                        • - Makaron wymieszaj z sosem oraz owocami morza, dodaj 50 g pokrojonego anszua.
                                                                          • - Cały makaron wyłóż na muszle, posyp granatem oraz orzechami.
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości