- Makaron bazyliowy z sosem maślano-winnym z dodatkiem krewetek, przegrzebek i anchois
- Składniki na makaron bazyliowy:
- - 250 g mąki
- - 7 żółtek
- - 1 łyżeczka soli
- - 2 łyżki ciepłej wody
- - 800 ml wody
- Wykonanie:
- 1. Zagotuj wodę z łyżeczką soli.
- 2. Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera.
- 3. Ciasto przykryj miską i odstaw do odpoczynku na 15 minut.
- 4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, złożone na pół, a następnie jeszcze raz na pół.
- 5. Pokrój na cienkie paski i wrzuć do gotującej się wody na około 8 minut.
- 6. Wyjmij makaron po ugotowaniu.
- Składniki na sos maślano-winny:
- - 2 ząbki czosnku
- - 1 szalotka
- - 1 łyżka masła
- - 100 ml wina
- - sól i pieprz
- Wykonanie:
- 1. Podsmaż czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę na złoty kolor.
- 2. Dodaj masło i wino, duś pod przykryciem przez 10 minut, na koniec dopraw.
- Składniki na przegrzebki oraz krewetki:
- - 300 g krewetek
- - 300 g przegrzebek
- - 150 g masła
- - kilka gałązek rozmarynu i tymianku
- - 2 ząbki czosnku
- - sól i pieprz
- Wykonanie:
- 1. Na jednej patelni podsmaż krewetki i przegrzebki. Rozpuść 75 g masła, dodaj krewetki i przegrzebki.
- 2. Po 3 minutach dodaj czosnek, rozmaryn, tymianek oraz resztę masła i masełkuj owoce morza.
- 3. Dopraw na koniec.
- - Muszle św. Jakuba sparz w osolonej gorącej wodzie.
- - Makaron wymieszaj z sosem oraz owocami morza, dodaj 50 g pokrojonego anszua.
- - Cały makaron wyłóż na muszle, posyp granatem oraz orzechami.
podziel się: