Ola Sopella: Makaron bazyliowy z sosem maślano-winnym z dodatkiem krewetek, przegrzebek i anchois

Ola Sopella: Makaron bazyliowy z sosem maślano-winnym z dodatkiem krewetek, przegrzebek i anchois
Ola Sopella: Makaron bazyliowy z sosem maślano-winnym z dodatkiem krewetek, przegrzebek i anchois
  • Makaron bazyliowy z sosem maślano-winnym z dodatkiem krewetek, przegrzebek i anchois
  • Składniki na makaron bazyliowy:
  • - 250 g mąki
  • - 7 żółtek
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 łyżki ciepłej wody
  • - 800 ml wody
  • Wykonanie:
  • 1. Zagotuj wodę z łyżeczką soli.
  • 2. Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera.
  • 3. Ciasto przykryj miską i odstaw do odpoczynku na 15 minut.
  • 4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, złożone na pół, a następnie jeszcze raz na pół.
  • 5. Pokrój na cienkie paski i wrzuć do gotującej się wody na około 8 minut.
  • 6. Wyjmij makaron po ugotowaniu.
  • Składniki na sos maślano-winny:
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 szalotka
  • - 1 łyżka masła
  • - 100 ml wina
  • - sól i pieprz
  • Wykonanie:
  • 1. Podsmaż czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę na złoty kolor.
  • 2. Dodaj masło i wino, duś pod przykryciem przez 10 minut, na koniec dopraw.
  • Składniki na przegrzebki oraz krewetki:
  • - 300 g krewetek
  • - 300 g przegrzebek
  • - 150 g masła
  • - kilka gałązek rozmarynu i tymianku
  • - 2 ząbki czosnku
  • - sól i pieprz
  • Wykonanie:
  • 1. Na jednej patelni podsmaż krewetki i przegrzebki. Rozpuść 75 g masła, dodaj krewetki i przegrzebki.
  • 2. Po 3 minutach dodaj czosnek, rozmaryn, tymianek oraz resztę masła i masełkuj owoce morza.
  • 3. Dopraw na koniec.
  • - Muszle św. Jakuba sparz w osolonej gorącej wodzie.
  • - Makaron wymieszaj z sosem oraz owocami morza, dodaj 50 g pokrojonego anszua.
  • - Cały makaron wyłóż na muszle, posyp granatem oraz orzechami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości