Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bajgiel z guacamole i grillowanym tofu

Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bajgiel z guacamole i grillowanym tofu
Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bajgiel z guacamole i grillowanym tofu
  • Bajgiel z guacamole i grillowanym tofu
    • Składniki:
      • Ciasto:
        • 500g mąki pszennej
          • 14g świeżych drożdży
            • 300 ml cieplej wody
              • 40g cukru
                • Szczypta soli
                  • Łyżka oleju
                    • Sezam do posypania
                      • Mleko + jajko do posmarowania bajgli
                        • Guacamole:
                          • 2 awokado
                            • 1/2 małej cebuli czerwonej
                              • Łyżka soki z limonki
                                • Łyżka posiekanej kolendry
                                  • 1 ząbek czosnku
                                    • Sól i pieprz
                                      • Rukola
                                        • Tofu:
                                          • Kostka tofu
                                            • 3 łyżki sosu sojowego
                                              • 2 łyżeczki miodu
                                                • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
                                                  • Odrobina soku z limonki
                                                    • przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie Łyżka oliwy z oliwek
                                                      • Przygotowanie:
                                                        •  1. Robimy rozczyn na ciasto: mieszamy drożdże z cukrem, szczyptą soli, wodą i łyżką mąki pszennej i dokładnie mieszamy
                                                          • 2. Zostawiamy zaczyn na około 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
                                                            • 3. Po wyrośnięciu zaczynu dodajemy do go przesianej mąki i wyrabiamy ciasto około 10 minut.
                                                              • 4. Formujemy bajgle na desce podsypanej mąką
                                                                • 5. Bajgle wrzucamy do gotującej się wody z łyżką sody oczyszczonej
                                                                  • 6. Po 30 sekundach odcedzamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, podsumujemy sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut
                                                                    • 7. Do miski dodajemy avocado, sok z cytryny, sól i zgniatamy na gładką masę widelcem.
                                                                      • 8. Dodajemy drobną posiekaną cebule i posiekaną kolendrę i przeciśnięty przez praskę czosnek
                                                                        • 9. Do miseczki wlewamy sos sojowy, musztardę, miód, przyprawy, sok z limonki i oliwę, mieszamy i do gotowej marynaty dodajemy pokrojone w plasterki tofu, które odstawiamy na około 15 minut
                                                                          • 10. Grillujemy tofu na patelni grillowej po około 2-3 minuty z każdej strony
                                                                            • 11. Gotowego i wystudzonego bajgla przekrawamy na pół i podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia pieczywa
                                                                              • 12. Składamy bajgla: smarujemy guacamole, układamy tofu, świeżą rukolę i skrapiamy sokiem z cytryny
                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości