Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bajgiel z guacamole i grillowanym tofu

Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bajgiel z guacamole i grillowanym tofu
Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bajgiel z guacamole i grillowanym tofu
  • Bajgiel z guacamole i grillowanym tofu
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 14g świeżych drożdży
  • 300 ml cieplej wody
  • 40g cukru
  • Szczypta soli
  • Łyżka oleju
  • Sezam do posypania
  • Mleko + jajko do posmarowania bajgli
  • Guacamole:
  • 2 awokado
  • 1/2 małej cebuli czerwonej
  • Łyżka soki z limonki
  • Łyżka posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz
  • Rukola
  • Tofu:
  • Kostka tofu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • Odrobina soku z limonki
  • przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie Łyżka oliwy z oliwek
  • Przygotowanie:
  •  1. Robimy rozczyn na ciasto: mieszamy drożdże z cukrem, szczyptą soli, wodą i łyżką mąki pszennej i dokładnie mieszamy
  • 2. Zostawiamy zaczyn na około 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • 3. Po wyrośnięciu zaczynu dodajemy do go przesianej mąki i wyrabiamy ciasto około 10 minut.
  • 4. Formujemy bajgle na desce podsypanej mąką
  • 5. Bajgle wrzucamy do gotującej się wody z łyżką sody oczyszczonej
  • 6. Po 30 sekundach odcedzamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, podsumujemy sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut
  • 7. Do miski dodajemy avocado, sok z cytryny, sól i zgniatamy na gładką masę widelcem.
  • 8. Dodajemy drobną posiekaną cebule i posiekaną kolendrę i przeciśnięty przez praskę czosnek
  • 9. Do miseczki wlewamy sos sojowy, musztardę, miód, przyprawy, sok z limonki i oliwę, mieszamy i do gotowej marynaty dodajemy pokrojone w plasterki tofu, które odstawiamy na około 15 minut
  • 10. Grillujemy tofu na patelni grillowej po około 2-3 minuty z każdej strony
  • 11. Gotowego i wystudzonego bajgla przekrawamy na pół i podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia pieczywa
  • 12. Składamy bajgla: smarujemy guacamole, układamy tofu, świeżą rukolę i skrapiamy sokiem z cytryny
podziel się:

Pozostałe wiadomości