- Bajgiel z guacamole i grillowanym tofu
- Składniki:
- Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 14g świeżych drożdży
- 300 ml cieplej wody
- 40g cukru
- Szczypta soli
- Łyżka oleju
- Sezam do posypania
- Mleko + jajko do posmarowania bajgli
- Guacamole:
- 2 awokado
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- Łyżka soki z limonki
- Łyżka posiekanej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz
- Rukola
- Tofu:
- Kostka tofu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- Odrobina soku z limonki
- przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie Łyżka oliwy z oliwek
- Przygotowanie:
- 1. Robimy rozczyn na ciasto: mieszamy drożdże z cukrem, szczyptą soli, wodą i łyżką mąki pszennej i dokładnie mieszamy
- 2. Zostawiamy zaczyn na około 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
- 3. Po wyrośnięciu zaczynu dodajemy do go przesianej mąki i wyrabiamy ciasto około 10 minut.
- 4. Formujemy bajgle na desce podsypanej mąką
- 5. Bajgle wrzucamy do gotującej się wody z łyżką sody oczyszczonej
- 6. Po 30 sekundach odcedzamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, podsumujemy sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut
- 7. Do miski dodajemy avocado, sok z cytryny, sól i zgniatamy na gładką masę widelcem.
- 8. Dodajemy drobną posiekaną cebule i posiekaną kolendrę i przeciśnięty przez praskę czosnek
- 9. Do miseczki wlewamy sos sojowy, musztardę, miód, przyprawy, sok z limonki i oliwę, mieszamy i do gotowej marynaty dodajemy pokrojone w plasterki tofu, które odstawiamy na około 15 minut
- 10. Grillujemy tofu na patelni grillowej po około 2-3 minuty z każdej strony
- 11. Gotowego i wystudzonego bajgla przekrawamy na pół i podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia pieczywa
- 12. Składamy bajgla: smarujemy guacamole, układamy tofu, świeżą rukolę i skrapiamy sokiem z cytryny
podziel się: