- Polędwica Wellington z puree z selera
- Składniki na polędwicę:
- - polędwica wołowa (60dag)
- - musztarda Dijon (3-4 łyżki)
- - szynka prosciutto- 6 plastrów
- - ciasto francuskie – 1 opakowanie
- - jajko (1szt)
- - olej(do smażenia)
- Składniki na masę pieczarkową:
- - pieczarki (30dag)
- - czosnek (1 ząbek)
- - liść laurowy
- - kasza gryczana (1/4 szklanki)
- - cebula szalotka (1szt)
- - olej
- - sól, pieprz
- Składniki na masę naleśnikową:
- - mąka (1 szklanka)
- - woda (3/4 szklanki)
- - jajko (1 szt)
- - mleko (1 szklanka)
- - olej (do smażenia)
- - sól (szczypta)
- Składniki na puree z selera:
- - seler (1 szt)
- - masło (30g)
- - śmietanka 30% (20ml)
- - mleko (50ml)
- - tymianek (do smaku)
- - sól, pieprz (do smaku)
- Składniki na sos:
- - bulion mięsny (1 szklanka)
- - wino czerwone (1 szklanka)
- - bulion warzywny (marchew 2 szt, pietruszka 1 szt, seler 1 szt, cebula, woda, szalotka)
- - ogon świński (1 szt)
- - skrzydełka (5szt)
- Wykonanie:
- Bulion
- Obrane warzywa włożyć do garnka, zalać wodą i zacząć gotować. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego na 210 stopni C na czas 20 minut. Następnie mięso przełożyć do gotujących się warzyw. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelnię wlać szklankę czerwonego wina i zredukować, następnie dolać szklankę przygotowanego wcześniej bulionu i również zredukować.
- Puree
- Obranego i pokrojonego na kawałki selera pakujemy sous vide, dokładamy masło, śmietanę iprzyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 85 stopni C piekarnika na czas 45 minut. Selera blendujemy, przed podaniem warto przecisnąć go przez sito.
- Mięso
- Mięso umyć, uformować nożem, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię i obsmażyć polędwicę z każdej strony na złoty kolor. Następnie położyć na talerz iposmarować musztardą. Odstawić. Rozdrobnić w malakserze cebulę oraz pieczarki i smażyć na rozgrzanej patelni z liściem laurowym i ugotowaną kaszą gryczaną.
- Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
- Naleśniki
- Składniki na naleśniki połączyć ze sobą i wyrabiać do uzyskania gładkiej masy za pomocą blendera ręcznego. Smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Naleśniki powinny być jak najcieńsze.
- Zawinięcie:
- Na rozłożone naleśniki układamy plastry szynki prosciutto, następnie porcję pieczarek z kaszą. Na wierzchu układamy mięso. Zawijamy w naleśniki, okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnie rozwijamy ciasto francuskie i zawijamy nim Wellingtona, zlepiając brzegi. Układamy „zlepieniem” do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nacinamy ozdobnie nożem w kilku miejscach. Na koniec smarujemy rozmąconym żółtkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C, aż osiągniemy temperaturę mięsa rzędu 45 stopni C. Przygotowanego Wellingtona kroimy w plastry i podajemy z sosem i puree z selera.
podziel się: