Marcel Głuszek: Pierś z kaczki z kluskami śląskimi i sosem z owoców leśnych

Pierś z kaczki z kluskami śląskimi i sosem z owoców leśnych
Pierś z kaczki z kluskami śląskimi i sosem z owoców leśnych
  • Pierś z kaczki z kluskami śląskimi i sosem z owoców leśnych
  • Składniki:
  • Kaczka:
  • Filet z piersi z kaczki ze skórą 2 łyżki masła Gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka majeranku Sól Pieprz Kluski śląskie:
  • 500 g ziemniaków 125 g skrobi ziemniaczanej 1 jajko Mąka (450) do podsypania blatu Sos z owoców leśnych:
  • 350 g mrożonych lub świeżych owoców leśnych (jagody, jeżyny, maliny) 100 g cukru 100 ml czerwonego wina półwytrawnego Przygotowanie:
  • Kaczka:
  • Nacinamy skórę kaczki, przyprawiamy ją z obu stron solą i pieprzem. Smażymy na patelni przez około 5-6 minut z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą. Na ostatnie 2 minuty smażenia dodajemy masło oraz gałązkę świeżego tymianku lub rozmarynu. Polewamy kaczkę masłem. Po usmażeniu przekładamy pierś z kaczki na naczynie do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez 10-12 minut, aż mięso osiągnie odpowiednią temperaturę. Kluski śląskie:
  • Ugotuj ziemniaki, a następnie odcedź je i przeprasuj. Odstaw do ostygnięcia. Do ostudzonych ziemniaków dodaj skrobię i jajko, a następnie całość dobrze wymieszaj. Wyrób ciasto, formuj kluski, a następnie gotuj je przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Sos z owoców leśnych:
  • Owoce leśne wrzuć do garnka na średni ogień. Gdy zaczną puszczać sok, wsyp cukier, a następnie wlej czerwone wino. Gotuj, aż sos się zredukuje, a potem zblenduj go za pomocą blendera kielichowego.
podziel się:

Pozostałe wiadomości