Bartosz Pastuszak: Atlantyda (Przegrzebka z puree z gruszki, bekonowym chipsem i grillowanym pomidorkiem koktajlowym. Krewetka z sosem a’la, puree z oberbiby (kalarepy) i grillowany pomidorek)

Bartosz Pastuszak: Atlantyda (Przegrzebka z puree z gruszki, bekonowym chipsem i grillowanym pomidorkiem koktajlowym. Krewetka z sosem a’la, puree z oberbiby (kalarepy) i grillowany pomidorek)
Bartosz Pastuszak: Atlantyda (Przegrzebka z puree z gruszki, bekonowym chipsem i grillowanym pomidorkiem koktajlowym. Krewetka z sosem a’la, puree z oberbiby (kalarepy) i grillowany pomidorek)
  • Atlantyda (Przegrzebka z puree z gruszki, bekonowym chipsem i grillowanym pomidorkiem koktajlowym. Krewetka z sosem a’la, puree z oberbiby (kalarepy) i grillowany pomidorek)
  • Składniki:
  • - 4 przegrzebki
  • - 300g groszku zielonego
  • - 2-3 łyżki wina białego
  • - Około 50-100g masła
  • - 3-4 łyżki śmietanki 36%
  • - 4 plasterki boczku
  • - 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • - 30 ml oliwy z oliwek
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 100g masła
  • - Kilka gałązek rozmarynu
  • - 4 krewetki
  • - 2 małe papryczki chili
  • - Jeden pomidorek koktajlowy (zgrillowany)
  • - Ząbek czosnku (również zgrillowany)
  • - Jedna mała kalarepa
  • - Trochę masła (około 50-60g)
  • Dekoracja: możesz użyć świeżych owoców (marakuja, smoczy owoc i czerwonego grejpfruta)
  • Wykonanie:
  • 1. Groszek przepłucz i zagotuj przez 3 minuty. Następnie przelej groszek bez wody do nowego rondla i dodaj połowę masła. Kiedy masło się rozpuści, wlej wino i gotuj do momentu odparowania wina. Dodaj resztę masła i śmietankę, a następnie zmiksuj, aż uzyskasz konsystencję puree.
  • 2. Usmaż boczek aż będzie chrupki. Pomidorki włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, posyp solą i pieprzem, dodaj czosnek i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C na funkcji turbo grill.
  • 3. Na rozgrzanej patelni podsmaż przegrzebki przez 1 minutę z jednej strony, a następnie dodaj masła z rozmarynem .
  • 4. W miseczce wymieszaj krewetki z oliwą pozostałą po pomidorach, pokrojonym drobno pomidorkiem, papryczką chili i czosnkiem. Smaż na rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony.
  • 5. Ugotuj kalarepę w osolonej wodzie, a następnie zblenduj ją i dodaj masło.
  • Podanie:
  • Wykorzystaj muszelki z przegrzebek, nałóż do środka puree z groszku, następnie umieść przegrzebki obok bekonu i pomidorka koktajlowego. Na drugiej stronie talerza umieść sos z kalarepy, a obok krewetkę i pomidorka. Możesz udekorować talerz różyczkami z pitaji i kawałkami grejpfruta oraz marakują.
podziel się:

Pozostałe wiadomości