Kuba Tomaszczyk w „MasterChef Junior”
Gdy 12-letni Kuba dowiedział się, że jego ulubione kulinarne show będzie miało edycję dla dzieci, nie zawahał się ani przez chwilę i postanowił wziąć w nim udział. Castingowym daniem, które zagwarantowało mu miejsce w programie były ślimaki z ciasta francuskiego z tuńczykiem i sosem czosnkowym. Chłopiec wręcz oczarował jury swoim talentem, a jego ciężka praca i serce, które wkładał w każde danie, zaprowadziły go wprost do finału, w którym zajął drugie miejsce.
Kuba Tomaszczyk w „MasterChef”
Kuba Tomaszczyk przypomniał o sobie i swoich umiejętnościach na castingu do 11 edycji „MasterChefa”. Przygotował na nim tuńczyka z czarnuszką, dzikim ryżem i pesto kolendrowo-bazyliowym, a danie to zagwarantowało mu miejsce w programie. Jury „MasterChefa” składające się z doświadczonych mistrzów gastronomii, takich jak: Magda Gessler, Anna Starmach i Michela Morana niejednokrotnie było pod wrażeniem umiejętności młodego kucharza.
W finale programu danie z truflą okazało się wyzwaniem dla Kuby, jednak chłopak wiedział, że może nie mieć trzeciej szansy na zwycięstwo, wziął się w garść i przygotował wyśmienite danie, które zagwarantowało mu zwycięstwo. Najmłodszy w Polsce „MasterChef” uważa jednak, że mimo wygranej musi jeszcze wiele się nauczyć i będzie dalej kształcić się i uczestniczyć w różnych kursach gotowania.
Zwycięstwo Kuby świętował nie tylko on wraz z rodziną, ale również jego szkoła – Technikum Gastronomiczne w Tychach. Nauczyciele chłopaka podkreślają, że po wygranej Kuba się nie zmienił i nadal jest tym samym skromnym, pracowitym chłopakiem, dla którego w kuchni liczy się współpraca.
Wiosną 2023 roku Kuba dwukrotnie odwiedził studio 8. edycji "MasterChefa Juniora", gdzie był gościnnym jurorem. Dodatkowo był też jednym z uczestników specjalnej edycji "MasterChef. Wielkie grillowanie".
Kuba Tomaszczyk – prywatnie
Kuba Tomaszczyk pochodzi z Tychów. Gotowania od najmłodszych lat uczyła go babcia. To właśnie ona rozpaliła w sercu chłopca miłość do gotowania, która trwa po dziś dzień. Jego autorytetami kulinarnymi są Michel Moran i Gordon Ramsay.
Mama Kuby – Izabela Tomaszczyk wielokrotnie podkreślała, że jej syn od zawsze marzył o karierze w gastronomii. Już jako dziecko pisał do znanych szefów kuchni z prośbą o przyjęcie go na staż. Wielokrotnie mu się udawało, pracował z nimi w kuchni i wiele się nauczył.
W wolnym czasie Kuba Tomaszczyk uprawia sporty wodne i zimowe, trenuje sztuki walki oraz jeździ na desce. Chłopak aktywnie działa również na Instagramie, a na swoim profilu @kuba.tomaszczyk dzieli się przepisami i różnymi chwilami ze swojego codziennego życia.
Autor: Aleksandra Wolniewicz