Tymek Walko i mama Milena
Włoskie pozdrowienia znad Bałtyku
Krem z białych warzyw
- kalafior
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 ziemniak
- gałka muszkatołowa
- migdały w płatkach
- zioła do dekoracji
- pieprz
- sól
Ugotować wszystkie warzywa. Zblendować na gładki krem, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Krem przelać do talerzy. Posypać płatkami.
Dorada
- 3 dorady
- pomidorki koktajlowe 20 szt.
- 4 ząbki czosnku,sól
- oliwa
- bazylia świeża
- oregano świeże
- białe wino 100ml
Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć doradę 1 minutę z każdej strony. Zalać winem, flambirować. Podlać wodą, dodać przekrojone na pół pomidorki oraz zioła. Doprawić solą. Gotować przez 15 minut.
Kompot jabłkowo-gruszkowy z suszoną śliwką
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- 100g śliwek suszonych
- cukier z Wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker (na oko) https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/maki-i-cukry/cukier-z-wanilia-bourbon-dr-oetkera.html
- cynamon Dr. Oetker
Jabłka i gruszki obrać, wrzucić do 1 l wody. Gotować 40 minut. Dodać cynamon i cukier z wanilią do smaku.
Janek Rol-Szkaradziński i mama Ania
Nowoczesna góralska wariacja obiadowa
Prawie jak u babci
Kotlety:
- 1kg łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, curry
- oscypek
Mięso zmiel, przypraw (sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek). Dodaj jajko, wymieszaj. Odłóż do lodówki na 10 minut.
Oscypki pokrój w kostkę. Podziel mięso na mniejsze porcje. Uformuj w kulki, na środek połóż kawałki oscypka (można dodać kolendrę). Szczelnie zawiń, tak aby ser był w środku. Smaż do momentu aż mięso będzie gotowe.
Sos pieczarkowy:
- 1/2 kg pieczarek,2 cebule
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g masła
- sól i pieprz
Pieczarki i cebulę podsmaż na patelni, dopraw. Dolej śmietankę i masło. Zredukuj. Dopraw ponownie i gotowe.
Surówka:
- 1 woreczek kapusty kiszonej (500 g )
- 2 jabłka
- 1 łyżka cukru
- 2 marchewki,cebula
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Pokrój w kostkę cebulę i dodaj do kapusty. Dosyp cukier. Wymieszaj. Dodaj starte ze skórką jabłka oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Polej oliwą. Wymieszaj.
Puree dyniowe:
- 1 średnia dnia hokkaido
- 100 g masła
- 50 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz, curry
Dynie umyj,obierz ze skóry, wydrąż pestki. Pokrój na kostkę. Wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem. Polej oliwą, posyp przyprawami. Zapiekaj około 20 minut w tempurze 180 stopni.
Wyłóż do ostudzenia. Dodaj masło, sól, pieprz, odrobinę curry i mielonego imbiru. Wszystko zmiksuj.
Krem cebulowy:
- 4 duże cebule
- serek pleśniowy
- serek kanapkowy
- śmietanka 30%
- śmietanka 18%
- masło
- oliwka z oliwek,
- wywar jarzynowy
- kolendra, pietruszka natka, curry, sól, pieprz, zioła prowansalskie
- szczypiorek
Pół cebuli lekko przysmaż. Resztę cebuli z serkami, śmietanką słodką i kwaśną zmiksuj. Do warzywnego wywaru dodaj zmiksowane cebule. Dodaj resztę śmietany i w razie potrzeby serków. Gotuj około 15 minut na małym ogniu. Dopraw przyprawami. Gotuj kolejne 5 minut. Posyp startym serem, polej śmietanką i dodaj posiekany szczypior.
Kompot:
- mrożone owoce (śliwki, maliny, wiśnie, borówki)
- miód
- goździki
- imbir
- starta skórka z cytryny
Nalej do garnka 2 litry wody. Dodaj wszystkie owoce. Gotuj około 20 minut. Dopraw przyprawami i miodem.
Wiktoria Chmielewska i tata Adam
Domowa dyniowa z Gutkowa
- 1 kg dyni (z Gutkowa)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Imbir ok. 50-100g (według uznania)
- oliwa
- mleczko kokosowe
- śmietanka 30%
Obierz dynię i pokrój w niewielką kostkę, rozłóż na blaszkę i polej odrobiną oliwy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz około pół godziny.
Do garnka wsyp pokrojoną cebulę, dodaj oliwy i podsmaż, następnie dodaj czosnek i dalej smaż przez kilka minut. Dodaj następnie upieczoną dynię i całość gotuj około 15 minut. Przed podaniem całość zblenduj. Postaraj się, aby nie pozostały żadne grudki.
Nałóż na głęboki talerz lub miskę, dodaj mleczka kokosowego i śmietankę. Ozdób listkami mięty.
Ravioli z krewetkami na niedzielę
- 300 g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 5 g masła
- 200 g krewetek
- ricotta 200 g
- natka pietruszki
- 1 żółta papryczka chili
- 10 łyżek pulpy z mango
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- oliwa
- sól
- pieprz
Wsyp mąkę na stolnicę i dodaj wymieszane 3 jaka i zagnieć. Pod koniec dodaj szczyptę soli. Zawiń w folię spożywczą i odłóż na około pół godziny.
Na rozgrzaną patelnię włóż masło i pokrojone w paski krewetki. Smaż do zarumienienia, dodaj wówczas pokrojoną natkę pietruszki, pulpę z mango, ostrą paprykę curry, oliwę, sól i pieprz do smaku. Całość trzymaj na ogniu ok. 5 minut. Całość odcedź przez sitko i sos odstaw na później. Krewetki odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodaj do krewetek ricottę, 1/3 papryczki chili oraz pokrojoną natkę z pietruszki.
Rozwałkuj ciasto na cienko. Wytnij kwadraciki, wypełnij farszem i połącz je w taki sposób, aby farsz nie wydostał się ze środka podczas gotowania. Zagotuj wodę i lekko osól. Gotuj 4 minuty. Wyjmij na płaski talerz i udekoruj. Całość polej odłożonym sosem mango z chili.
Domowy kompocik
- ok. 2.5 l wody
- 4 jabłka
- 200 g wiśni
- 100 g żurawiny
- 100 g malin
- 1 cytryna
Wstaw wodę do zagotowania, następnie dodaj przygotowane owoce. Pamiętaj, aby pokroić jabłka w dużą kostkę. Całość gotuj przez około 30 minut. Na koniec dodaj cukier do smaku. Odstaw do schłodzenia. Podaj na koniec kilka listków mięty i gotowe.
Adam Kominek i mama Kasia
Zupa cebulowa
- 4 cebule
- bulion warzywny
- 3 plastry boczku wędzonego
- przyprawy
Cebule pokrój i zeszklij na oleju. Do kielicha miksera włóż cebulę i bulion. Zmiksuj. Przelej do garnka i zagotuj. Dopraw do smaku. Boczek usmaż na patelni i odsącz na papierze z nadmiaru tłuszczu. Zupę podawaj z chipsem z boczku i udekoruj świeżymi ziołami.
Zboczone rolady z pyrkami i mizerią
- 3 plastry schabu
- 6 plastrów boczku wędzonego
- ogórek kiszony pokrojony w słupki
- 3 kawałki świeżej papryki
- 3 małe kawałki parzonego boczku
- pyry
- 2 ogórki szklarniowe
- kwaśna śmietana 18%
- musztarda
- sól
- pierz
- słodka papryka
- 1 łyżka mąki
- sok z cytryny
- cukier
Pyry obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Plastry schabu rozbij tłuczkiem. Każdy posyp solą, pieprzem, słodką papryką i posmaruj musztardą. Na brzegu plastra połóż kawałek boczku, papryki, ogórka kiszonego i zawiń w roladę, a następnie owiń ją dwoma plastrami boczku wędzonego i zepnij wykałaczką. Rolady podpiecz na patelni, podlej gorąca wodą i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wyciągnij rolady i zagęść sos mąką.
Ogórki obierz ze skórki, poszatkuj na plastry, dodaj pokrojoną drobno cebulę i kwaśną śmietanę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Przełóż do salaterki i udekoruj świeżym koperkiem.
Ugotowane pyry wyłóż na talerz, z roladą, polej sosem i udekoruj świeżymi ziołami.
Kompot owocowy
- truskawki
- wiśnie
- świeży ananas
- 2 laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetkerhttps://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/produkty-z-wanilia/laska-wanilii-z-wysp-pacyfiku-dr-oetkera.html
- 1,5 l wody
- cukier do smaku
Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj około 30 minut. Dosłodź do smaku według uznania.
Ewa Ziemiańska i mama Kasia
Zupa krem z pora, marchewki i serka camembert
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 cebula
- śmietana 18%
- serek camembert
- ser halloumi
- pestki dyni
Ugotować wywar z warzyw, dodać serek camembert i zblendować. Zabielić śmietaną.
Serek halloumi zgrillować na patelni, pestki uprażyć. Nalać zupę do miseczek, ozdobić serkiem halloumi i prażonymi pestkami dyni.
Niedzielne kotlety schabowe, z ziemniaczkami i surówką colesław
- 5 plastrów schabu
- sól, pieprz
- bułka tarta
- ziemniaki
- koperek
- 2 marchewki
- kapusta
- cebula
- musztarda
- śmietana
- cytryna
Wykroić plastry schabu, ubić, doprawić.
Wbić jajko do miseczki, przyprawić solą i pieprzem. W drugiej miseczce przygotować bułkę tartą. Opanierować i usmażyć na smalcu.
Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i ubić z masełkiem i mlekiem.
Cebulę, marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce, zasolić. Po 20 minutach dodać 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę musztardy, sól i pieprz.
Kompocik "Owocowe tornado"
- 3 litry wody
- 3-4 łyżki cukru
- wiśnie, maliny, borówki, truskawki, jabłka (świeże lub mrożone)
Zagotować wodę, dosłodzić do smaku, dorzucić owoce, zagotować i zgasić. Odcedzić kompot i schłodzić w lodówce.
Wojtek Czajkowski i mama Danuta
Krem z dyni
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- por
- pieprz, sól, ziele angielskie, papryka ostra, imbir
- boczek
Wszystkie składniki gotujemy, doprawiamy do smaku i blendujemy.
Boczek obsmażamy i przygotowujemy z niego chips, który układamy na zupie.
Pierogi
- ½ kg mąki poznańskiej
- 40 ml oleju
- 150 ml ciepłej wody
- karkówka wieprzowa
- cebula
- masło
- pieprz, sól, tymianek
Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.
Mięso mielimy, doprawiamy i podsmażamy. Z ciasta wykrajamy kółeczka i wkładamy farsz. Gotujemy.
Kompot
- 4 jabłka
- garść jagód
- garść malin
- cukier
Wszystkie składniki gotujemy i słodzimy do smaku.
Helena Kłobucka i mama Karolina
Obiad Rodziny Kłobuckich
1. Danie: Buraczkowa z puree z ziemniaka
- 2 litry wody
- włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
- 1 kg buraków
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 10 suszonych borowików
- 5 ząbków czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- koperek i natka pietruszki
- 30/50 ml śmietanki 36%
- sól
- pieprz
- 2 łyżki ostu winnego
- 2 łyżki cukru
Pokroić wszystkie warzywa w bardzo grubą kostkę wraz z burakami. Buraki pozostawić ze skórką. Zalać wodą. Dorzucić pozostałe produkty. Gdy się wywar zagotuje, dolać ocet, żeby buraczkowa nie straciła koloru. Gotować wywar przez 1 godzinę. Doprawić do smaku. Na sam koniec dodać śmietankę i zabielić zupę.
Puree z ziemniaka:
- 6 ziemniaków
- 50 g masła
- 50 g śmietanki 18%
- koperek do posypania
Ugotować ziemniaki, odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Ubić na puree.
Nalać zupę na talerz. Obok na miseczkę wyłożyć puree z ziemniaków. Posypać koperkiem. Zupę również.
2. Danie z woka: Pad Thai à la H&K
- 6 krewetek
- makaron ryżowy
- sos ostrygowy do smaku
- sos sojowy do smaku
- sos teriyaki do smaku
- olej sezamowy
- limonka do smaku
- garść orzeszków pinii
- 2 marchewki
- 2 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 8 pieczarek
- szczypior
- kolendra
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
Zalać makaron zimną wodą i odstawić.
Posiekane warzywa wrzucić na rozgrzanego woka z olejem sezamowym, dodać wszystkie sosy, dorzucić pokrojone tofu. Dołożyć namoczony makaron. Dolać troszkę wody. Po 10 minutach makaron jest gotowy. Przyprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić imbir i czosnek. Ułożyć obrane krewetki. Podsmażyć na jednej i drugiej stronie. Dołożyć masło i limonkę.
Sos od krewetek dolać do makaronu i wymieszać.
Podanie:
Ułożyć na talerzu makaron z warzywami. Na wierzchu posypać orzeszkami i szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć jedną krewetkę, pozostałe dwie obok na talerzu. Posypać kolendrą.
3. Danie:" Idealne na niedzielę"
- 4 cytryny
- mrożone maliny
- świeże maliny
- mięta
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka imbiru startego
- cukier trzcinowy
- miód
Do miski wycisnąć cytryny, dodać do nich mrożone maliny, miód, miętę i łyżkę cukru trzcinowego. Dolać gorącej wody, mieszać, aż miód się rozpuści, a maliny się rozpadną. Przelać przez sitko. Przelany sok rozcieńczyć z wodą. Wlać do dzbanka. Ozdobić malinami.
Jan Rol-Szkaradziński
Semifeddo - lody XXL (Pasztet Jaśka)
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 140 g cukru
- 3 jajka
- baza - maliny, biała czekolada, wanilia
Karmel:
- 150 g cukru
- 200 g śmietanki 36
- 1 łyżka masła
Cukier rozpuść na patelni. Dodaj śmietankę i łyżkę masła. Zagotuj.
Przygotowanie semifreddro:
Podsmaż maliny z połową cukru. Odstaw. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z resztą cukru na parze. Białka ubij na sztywną pianę, to samo zrób ze śmietanką. Następnie połącz śmietankę z resztą składników, delikatnie mieszając. Włóż do zamrażarki na 2 godziny.
Panna cotta
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 10 g żelatyny uniwersalnej Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/zelatyna/zelatyna-20-g-dr-oetkera.html
- 50-80g cukru
- 1 laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/produkty-z-wanilia/laska-wanilii-z-wysp-pacyfiku-dr-oetkera.html
Sos malinowy:
- 200 g malin
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mleko, śmietankę, cukier i laskę wanilii zagotuj (do momentu aż cukier się rozpuści). W tym czasie zamocz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy mleko i śmietanka ostygną, dodaj żelatynę. Wymieszaj. Przelej do naczyń. Odstaw do lodówki. Udekoruj sosem malinowym.
Helena Kłobucka
Panna Cotta: „Chmurkowa fantazja Heleny"
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 ml mleka 3,2%
- 9 g żelatyny uniwersalnej Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/zelatyna/zelatyna-20-g-dr-oetkera.html
- Od 50 g do 80 g cukru
- 1 laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/produkty-z-wanilia/laska-wanilii-z-wysp-pacyfiku-dr-oetkera.html
Zagotowujemy mleko ze śmietanką, laską wanilii i cukrem (wszystko musi być dokładnie wymieszane). Ściągamy z gazu i dodajemy namoczoną żelatynę. Przelewamy do kubeczków.
Odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Sos mango i marakuja:
- 6 łyżek pulpy z mango
- 1 marakuja
- ½ cytryny
Wszystkie składniki zagotować.
Podanie:
Panna Cottę wyciągnąć z kubka. Polać sosem, ozdobić miętą. Posypać skruszonymi bezikami.
Semifreddo: „Niebo w gębie"
- 500 ml śmietanki 36%
- 70 g cukru
- 3 jajka
- kostka białej czekolady
- maliny,jagody
- beziki
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem. W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną pianę, w kolejnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Do śmietany dodajemy utarte żółtka i ubite białka. Delikatnie mieszamy. Maliny przesmażamy na patelni z cukrem. Tak, żeby cukier się rozpuścił. Beziki kruszymy. Wszystko dodajemy do masy i mieszamy. Dolewamy ciekły azot i mieszamy. Wstawiamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia do lodówki na 2 godziny.
Kruszonka z białej czekolady:
Pokruszoną białą czekoladę wstawić do piekarnika na 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut
Sos:
Mrożone maliny i mrożone jagody zagotować z cukrem. Kiedy puszczą sok, przecedzić przez sito. Postawić z powrotem na ogień, dodać skrobi i zagotować.
Podanie:
Lód pokroić w plastry, polać i przyozdobić talerz sosem. Na wierzchu posypać kruszonką z białej czekolady.
Wiktoria Chmielewska
Waniliowa chmurka semmifreddo
- 2 jajka
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- 35 g cukru
- 150 g malin
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g obranych migdałów
- dodatkowo 1 łyżeczka śmietanki 30%
- listki mięty do posiekania
- 100 g białej czekolady
- maliny i borówki do ozdoby
Żółtka oddziel od białek. Do miseczki wlej żółtka i cukier i ucieraj na parze. Śmietanę i białka ubij oddzielnie. Białko ubijaj na sztywno, natomiast śmietankę musisz wyczuć moment tuż przed uzyskaniem sztywnej masy. Do śmietany dodawaj utarte żółtka i delikatnie mieszaj szpatułką. Następnie dodaj białka i również delikatnie mieszaj szpatułką. Nerkowce upraż na suchej patelni i po ostygnięciu dodaj do wyrobionej masy. Zmrożone maliny delikatnie dodawaj do masy i wymieszaj, aby nie puściły soku. Przełóż do prostokątnej formy (najlepiej o wymiarach 28x10cm) lub innej jaką masz pod ręką. Wstaw do zamrażarki na około godzinę.
W tym czasie zrobimy ganasz z białej czekolady.
Do rondelka dodawaj jednocześnie 50 ml śmietanki i białą czekoladę. Podgrzej i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Zmiel migdały i dodaj jedną łyżeczkę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj.
Wyjmij zmrożone semifreddo, ułóż na dużym płaskim talerzu, posyp kruszonką migdałową i polej ganaszem. Ozdób listkami mięty.
Aksamitna panna cotta z jagodami
- 100 ml mleka
- 150 ml śmietanki 30 lub 36%
- 5 g żelatyny w listkach Dr. Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/zelatyna/zelatyna-w-listkach-dr-oetkera.html
- 50 g cukru
- 1 laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/produkty-z-wanilia/laska-wanilii-z-wysp-pacyfiku-dr-oetkera.html
- 50 g mrożonych malin
- 100 g mrożonych jagód
- 2 łyżki cukru
- 5 g prażonego maku
Śmietankę, mleko i cukier wlej do rondelka, dodaj pestki z laski wanilii i zagotuj. Plasterki żelatyny namocz w zimnej wodzie, tak aby woda zakryła żelatynę. Rozmiękczoną żelatynę dodaj do ciepłej, ale nie gorącej śmietanki z mlekiem (najlepiej poniżej 36°C). Mieszaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Schłodzoną śmietankę wlej do szklanego naczynia i wstaw do lodówki na około godzinę.
W tym czasie przygotuj sos. Mrożone maliny i jagody połóż na patelni, zasyp cukrem i podgrzewaj do puszczenia soku. Następnie odcedź przez sitko z gazikiem, aby uzyskać sos bez kawałków owoców.
Schłodzoną panna cottę wyjmij delikatnie z pojemnika. Sosem udekoruj talerz, połóż panna cottę, polej sosem i ozdób owocami według własnej inwencji.
Wojtek Czajkowski
Panna cotta
- 400ml śmietanki
- 100 ml mleka
- 10 g żelatyny uniwersalnej Dr. Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/zelatyna/zelatyna-20-g-dr-oetkera.html
- 70 g cukru
- 1 laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetkerhttps://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/produkty-z-wanilia/laska-wanilii-z-wysp-pacyfiku-dr-oetkera.html
Mleko, śmietanę, wanilię i cukier zagotowujemy. Do wystudzonego płynu dodajemy namoczoną żelatynę i energiczne mieszamy. Nalewamy do foremek i ostudzamy w lodówce.
Crème brûlée
- 250 ml śmietany
- 1 laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/produkty-z-wanilia/laska-wanilii-z-wysp-pacyfiku-dr-oetkera.html
- 4 żółtka
- 80g cukru
Śmietanę zagotowujemy z cukrem i wanilią, żółtka ucieramy. Do żółtek powoli dolewamy płyn. Przelewamy do kokilek i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w 110°C.
Sosy:
Karmelowy
- 100g cukru
- 100 ml śmietanki 30/36%
- 2 łyżki wody
- łyżka masła
Cukier rozpuszczamy na patelni (musimy uważać, aby się nie spalił). Jak już będzie rozpuszczony, ściągamy patelnię z gazu i wlewamy do niego śmietankę i wodę. Mieszamy do połączenia, a na koniec dodajemy masło.
Wiśniowy
- garść mrożonych wiśni
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki skrobi
Wiśnie gotujemy z cukrem. Gdy się rozpadną, przecedzamy przez sitko i dodajemy skrobię, energicznie mieszamy.
Owoce leśne
- garść malin
- garść borówek
- garść jagód
Owoce blendujemy i przecedzamy przez sitko.
Smacznego!!!
Ewa Ziemiańska
Semifreddo orzechowo-waniliowe
- 500 ml śmietanki 36%
- 3 jajka
- 70 g cukru
- orzechy pekan i włoskie
- czekolada mleczna
- beziki
- migdały
- Pasta waniliowa Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker (na oko) https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/delikatesy/przyprawy-i-pasty/pasty/pasta-waniliowa-z-wanilii-bourbon-z-madagaskaru-z-ziarenkami-wanilii-50g-dr-oetkera.html
Śmietankę i białka ubijamy w osobnych miskach. Żółtka z cukrem na parze ucieramy. Posiekane orzechy prażymy z dwoma łyżkami cukru. Do śmietanki dodajemy utarte żółtka i pastę waniliową i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy ubite białka, orzechy, beziki i posiekaną czekoladę. Mieszamy i przelewamy do formy, którą wykładamy papierem. Gotowy deser wkładamy na 2 godziny do zamrażarki.
Sos karmelowy:
2-3 łyżki cukru rozpuszczamy na patelni i dolewamy pół szklanki śmietanki 36%.
Gotowy deser polewamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami.
Panna cotta jagodowa
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetkerhttps://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/produkty-z-wanilia/laska-wanilii-z-wysp-pacyfiku-dr-oetkera.html
- Pasta waniliowa Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker (na oko) https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/delikatesy/przyprawy-i-pasty/pasty/pasta-waniliowa-z-wanilii-bourbon-z-madagaskaru-z-ziarenkami-wanilii-50g-dr-oetkera.html
- 70 g cukru
- 9 g żelatyny w listkach Dr.Oetkerhttps://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/zelatyna/zelatyna-w-listkach-dr-oetkera.html
Sos jagodowy
- 200g jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Mleko, śmietankę, cukier, laskę wanilii i pastę zagotować. Żelatynę namoczyć. Do zagotowanego mleka dodać namoczoną żelatynę i wlać do pucharków lub foremek.
Jagody podsmażyć, jak puszczą sok, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę wody.
Zastygniętą panna cottę wyłożyć na talerz i polać sosem jagodowym i ozdobić listkiem mięty.
Adam Kominek
Crème brûlée
- 4 żółtka
- 250 ml śmietany 30 %
- 10 g żelatyny w listkach Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/produkty-z-wanilia/laska-wanilii-z-wysp-pacyfiku-dr-oetkera.html
- 80 g cukru
Śmietankę z ziarnami wanilii i cukrem zagotuj. Żółtka wymieszaj. Do żółtek przelej śmietankę, cały czas mieszając. Masę przelej do kokilek i piecz w piekarniku w kąpieli wodnej w temp. 115°C przez 55 minut. Po upieczeniu posyp lekko cukrem i opal opalarką. Udekoruj ulubionymi owocami.
Panna Cotta
- 250 ml śmietanki 30 %
- 250 ml mleka
- 10 g żelatyny w listkach Dr.Oetkerhttps://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/zelatyna/zelatyna-w-listkach-dr-oetkera.html
- 1 laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetkerhttps://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/produkty-z-wanilia/laska-wanilii-z-wysp-pacyfiku-dr-oetkera.html
- 70 g cukru
Namocz żelatynę w wodzie. Wszystkie składniki, poza żelatyną, zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Nie gotuj. Przygotowaną masę przelej do form i odstaw do lodówki do stężenia.
Sos owoce leśne:
- maliny
- truskawki
- borówki
- cukier
Wszystkie owoce podsmaż na patelni, aż puszczą sok. W połowie dodaj cukier. Owoce przetrzyj przez sito.
Sos karmelowy:
- cukier
- masło
- śmietanka 30 %
Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj masło, zdejmij z ognia i dodaj śmietankę.