Rodzinne gotowanie i słodkości - przepisy z 7 odcinka!

Masterchef Junior 7 Odcinek 7
Masterchef Junior 7 Odcinek 7

Tymek Walko i mama Milena

Włoskie pozdrowienia znad Bałtyku

Krem z białych warzyw

  • kalafior
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 ziemniak
  • gałka muszkatołowa
  • migdały w płatkach
  • zioła do dekoracji
  • pieprz
  • sól

Ugotować wszystkie warzywa. Zblendować na gładki krem, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Krem przelać do talerzy. Posypać płatkami.

Dorada

  • 3 dorady
  • pomidorki koktajlowe 20 szt.
  • 4 ząbki czosnku,sól
  • oliwa
  • bazylia świeża
  • oregano świeże
  • białe wino 100ml

Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć doradę 1 minutę z każdej strony. Zalać winem, flambirować. Podlać wodą, dodać przekrojone na pół pomidorki oraz zioła. Doprawić solą. Gotować przez 15 minut.

Kompot jabłkowo-gruszkowy z suszoną śliwką

Jabłka i gruszki obrać, wrzucić do 1 l wody. Gotować 40 minut. Dodać cynamon i cukier z wanilią do smaku.

Janek Rol-Szkaradziński i mama Ania

Nowoczesna góralska wariacja obiadowa

Prawie jak u babci

Kotlety:

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, curry
  • oscypek

Mięso zmiel, przypraw (sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek). Dodaj jajko, wymieszaj. Odłóż do lodówki na 10 minut.

Oscypki pokrój w kostkę. Podziel mięso na mniejsze porcje. Uformuj w kulki, na środek połóż kawałki oscypka (można dodać kolendrę). Szczelnie zawiń, tak aby ser był w środku. Smaż do momentu aż mięso będzie gotowe.

Sos pieczarkowy:

  • 1/2 kg pieczarek,2 cebule
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • sól i pieprz

Pieczarki i cebulę podsmaż na patelni, dopraw. Dolej śmietankę i masło. Zredukuj. Dopraw ponownie i gotowe.

Surówka:

  • 1 woreczek kapusty kiszonej (500 g )
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 marchewki,cebula

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Pokrój w kostkę cebulę i dodaj do kapusty. Dosyp cukier. Wymieszaj. Dodaj starte ze skórką jabłka oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Polej oliwą. Wymieszaj.

Puree dyniowe:

  • 1 średnia dnia hokkaido
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, curry

Dynie umyj,obierz ze skóry, wydrąż pestki. Pokrój na kostkę. Wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem. Polej oliwą, posyp przyprawami. Zapiekaj około 20 minut w tempurze 180 stopni.

Wyłóż do ostudzenia. Dodaj masło, sól, pieprz, odrobinę curry i mielonego imbiru. Wszystko zmiksuj.

Krem cebulowy:

  • 4 duże cebule
  • serek pleśniowy
  • serek kanapkowy
  • śmietanka 30%
  • śmietanka 18%
  • masło
  • oliwka z oliwek,
  • wywar jarzynowy
  • kolendra, pietruszka natka, curry, sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • szczypiorek

Pół cebuli lekko przysmaż. Resztę cebuli z serkami, śmietanką słodką i kwaśną zmiksuj. Do warzywnego wywaru dodaj zmiksowane cebule. Dodaj resztę śmietany i w razie potrzeby serków. Gotuj około 15 minut na małym ogniu. Dopraw przyprawami. Gotuj kolejne 5 minut. Posyp startym serem, polej śmietanką i dodaj posiekany szczypior.

Kompot:

  • mrożone owoce (śliwki, maliny, wiśnie, borówki)
  • miód
  • goździki
  • imbir
  • starta skórka z cytryny

Nalej do garnka 2 litry wody. Dodaj wszystkie owoce. Gotuj około 20 minut. Dopraw przyprawami i miodem.

Wiktoria Chmielewska i tata Adam

Domowa dyniowa z Gutkowa

  • 1 kg dyni (z Gutkowa)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Imbir ok. 50-100g (według uznania)
  • oliwa
  • mleczko kokosowe
  • śmietanka 30%

Obierz dynię i pokrój w niewielką kostkę, rozłóż na blaszkę i polej odrobiną oliwy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz około pół godziny.

Do garnka wsyp pokrojoną cebulę, dodaj oliwy i podsmaż, następnie dodaj czosnek i dalej smaż przez kilka minut. Dodaj następnie upieczoną dynię i całość gotuj około 15 minut. Przed podaniem całość zblenduj. Postaraj się, aby nie pozostały żadne grudki.

Nałóż na głęboki talerz lub miskę, dodaj mleczka kokosowego i śmietankę. Ozdób listkami mięty.

Ravioli z krewetkami na niedzielę

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 5 g masła
  • 200 g krewetek
  • ricotta 200 g
  • natka pietruszki
  • 1 żółta papryczka chili
  • 10 łyżek pulpy z mango
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wsyp mąkę na stolnicę i dodaj wymieszane 3 jaka i zagnieć. Pod koniec dodaj szczyptę soli. Zawiń w folię spożywczą i odłóż na około pół godziny.

Na rozgrzaną patelnię włóż masło i pokrojone w paski krewetki. Smaż do zarumienienia, dodaj wówczas pokrojoną natkę pietruszki, pulpę z mango, ostrą paprykę curry, oliwę, sól i pieprz do smaku. Całość trzymaj na ogniu ok. 5 minut. Całość odcedź przez sitko i sos odstaw na później. Krewetki odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodaj do krewetek ricottę, 1/3 papryczki chili oraz pokrojoną natkę z pietruszki.

Rozwałkuj ciasto na cienko. Wytnij kwadraciki, wypełnij farszem i połącz je w taki sposób, aby farsz nie wydostał się ze środka podczas gotowania. Zagotuj wodę i lekko osól. Gotuj 4 minuty. Wyjmij na płaski talerz i udekoruj. Całość polej odłożonym sosem mango z chili.

Domowy kompocik

  • ok. 2.5 l wody
  • 4 jabłka
  • 200 g wiśni
  • 100 g żurawiny
  • 100 g malin
  • 1 cytryna

Wstaw wodę do zagotowania, następnie dodaj przygotowane owoce. Pamiętaj, aby pokroić jabłka w dużą kostkę. Całość gotuj przez około 30 minut. Na koniec dodaj cukier do smaku. Odstaw do schłodzenia. Podaj na koniec kilka listków mięty i gotowe.

Adam Kominek i mama Kasia

Zupa cebulowa

  • 4 cebule
  • bulion warzywny
  • 3 plastry boczku wędzonego
  • przyprawy

Cebule pokrój i zeszklij na oleju. Do kielicha miksera włóż cebulę i bulion. Zmiksuj. Przelej do garnka i zagotuj. Dopraw do smaku. Boczek usmaż na patelni i odsącz na papierze z nadmiaru tłuszczu. Zupę podawaj z chipsem z boczku i udekoruj świeżymi ziołami.

Zboczone rolady z pyrkami i mizerią

  • 3 plastry schabu
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • ogórek kiszony pokrojony w słupki
  • 3 kawałki świeżej papryki
  • 3 małe kawałki parzonego boczku
  • pyry
  • 2 ogórki szklarniowe
  • kwaśna śmietana 18%
  • musztarda
  • sól
  • pierz
  • słodka papryka
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • cukier

Pyry obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Plastry schabu rozbij tłuczkiem. Każdy posyp solą, pieprzem, słodką papryką i posmaruj musztardą. Na brzegu plastra połóż kawałek boczku, papryki, ogórka kiszonego i zawiń w roladę, a następnie owiń ją dwoma plastrami boczku wędzonego i zepnij wykałaczką. Rolady podpiecz na patelni, podlej gorąca wodą i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wyciągnij rolady i zagęść sos mąką.

Ogórki obierz ze skórki, poszatkuj na plastry, dodaj pokrojoną drobno cebulę i kwaśną śmietanę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Przełóż do salaterki i udekoruj świeżym koperkiem.

Ugotowane pyry wyłóż na talerz, z roladą, polej sosem i udekoruj świeżymi ziołami.

Kompot owocowy

Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj około 30 minut. Dosłodź do smaku według uznania.

Ewa Ziemiańska i mama Kasia

Zupa krem z pora, marchewki i serka camembert

  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • śmietana 18%
  • serek camembert
  • ser halloumi
  • pestki dyni

Ugotować wywar z warzyw, dodać serek camembert i zblendować. Zabielić śmietaną.

Serek halloumi zgrillować na patelni, pestki uprażyć. Nalać zupę do miseczek, ozdobić serkiem halloumi i prażonymi pestkami dyni.

Niedzielne kotlety schabowe, z ziemniaczkami i surówką colesław

  • 5 plastrów schabu
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • ziemniaki
  • koperek
  • 2 marchewki
  • kapusta
  • cebula
  • musztarda
  • śmietana
  • cytryna

Wykroić plastry schabu, ubić, doprawić.

Wbić jajko do miseczki, przyprawić solą i pieprzem. W drugiej miseczce przygotować bułkę tartą. Opanierować i usmażyć na smalcu.

Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i ubić z masełkiem i mlekiem.

Cebulę, marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce, zasolić. Po 20 minutach dodać 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę musztardy, sól i pieprz.

Kompocik "Owocowe tornado"

  • 3 litry wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • wiśnie, maliny, borówki, truskawki, jabłka (świeże lub mrożone)

Zagotować wodę, dosłodzić do smaku, dorzucić owoce, zagotować i zgasić. Odcedzić kompot i schłodzić w lodówce.

Wojtek Czajkowski i mama Danuta

Krem z dyni

  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • por
  • pieprz, sól, ziele angielskie, papryka ostra, imbir
  • boczek

Wszystkie składniki gotujemy, doprawiamy do smaku i blendujemy.

Boczek obsmażamy i przygotowujemy z niego chips, który układamy na zupie.

Pierogi

  • ½ kg mąki poznańskiej
  • 40 ml oleju
  • 150 ml ciepłej wody
  • karkówka wieprzowa
  • cebula
  • masło
  • pieprz, sól, tymianek

Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.

Mięso mielimy, doprawiamy i podsmażamy. Z ciasta wykrajamy kółeczka i wkładamy farsz. Gotujemy.

Kompot

  • 4 jabłka
  • garść jagód
  • garść malin
  • cukier

Wszystkie składniki gotujemy i słodzimy do smaku.

Helena Kłobucka i mama Karolina

Obiad Rodziny Kłobuckich

1. Danie: Buraczkowa z puree z ziemniaka

  • 2 litry wody
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
  • 1 kg buraków
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 10 suszonych borowików
  • 5 ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek i natka pietruszki
  • 30/50 ml śmietanki 36%
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki ostu winnego
  • 2 łyżki cukru

Pokroić wszystkie warzywa w bardzo grubą kostkę wraz z burakami. Buraki pozostawić ze skórką. Zalać wodą. Dorzucić pozostałe produkty. Gdy się wywar zagotuje, dolać ocet, żeby buraczkowa nie straciła koloru. Gotować wywar przez 1 godzinę. Doprawić do smaku. Na sam koniec dodać śmietankę i zabielić zupę.

Puree z ziemniaka:

  • 6 ziemniaków
  • 50 g masła
  • 50 g śmietanki 18%
  • koperek do posypania

Ugotować ziemniaki, odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Ubić na puree.

Nalać zupę na talerz. Obok na miseczkę wyłożyć puree z ziemniaków. Posypać koperkiem. Zupę również.

2. Danie z woka: Pad Thai à la H&K

  • 6 krewetek
  • makaron ryżowy
  • sos ostrygowy do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • sos teriyaki do smaku
  • olej sezamowy
  • limonka do smaku
  • garść orzeszków pinii
  • 2 marchewki
  • 2 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 8 pieczarek
  • szczypior
  • kolendra
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru

Zalać makaron zimną wodą i odstawić.

Posiekane warzywa wrzucić na rozgrzanego woka z olejem sezamowym, dodać wszystkie sosy, dorzucić pokrojone tofu. Dołożyć namoczony makaron. Dolać troszkę wody. Po 10 minutach makaron jest gotowy. Przyprawić do smaku.

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić imbir i czosnek. Ułożyć obrane krewetki. Podsmażyć na jednej i drugiej stronie. Dołożyć masło i limonkę.

Sos od krewetek dolać do makaronu i wymieszać.

Podanie:

Ułożyć na talerzu makaron z warzywami. Na wierzchu posypać orzeszkami i szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć jedną krewetkę, pozostałe dwie obok na talerzu. Posypać kolendrą.

3. Danie:" Idealne na niedzielę"

  • 4 cytryny
  • mrożone maliny
  • świeże maliny
  • mięta
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka imbiru startego
  • cukier trzcinowy
  • miód

Do miski wycisnąć cytryny, dodać do nich mrożone maliny, miód, miętę i łyżkę cukru trzcinowego. Dolać gorącej wody, mieszać, aż miód się rozpuści, a maliny się rozpadną. Przelać przez sitko. Przelany sok rozcieńczyć z wodą. Wlać do dzbanka. Ozdobić malinami.

Jan Rol-Szkaradziński

Semifeddo - lody XXL (Pasztet Jaśka)

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 140 g cukru
  • 3 jajka
  • baza - maliny, biała czekolada, wanilia

Karmel:

  • 150 g cukru
  • 200 g śmietanki 36
  • 1 łyżka masła

Cukier rozpuść na patelni. Dodaj śmietankę i łyżkę masła. Zagotuj.

Przygotowanie semifreddro:

Podsmaż maliny z połową cukru. Odstaw. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z resztą cukru na parze. Białka ubij na sztywną pianę, to samo zrób ze śmietanką. Następnie połącz śmietankę z resztą składników, delikatnie mieszając. Włóż do zamrażarki na 2 godziny.

Panna cotta

Sos malinowy:

  • 200 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mleko, śmietankę, cukier i laskę wanilii zagotuj (do momentu aż cukier się rozpuści). W tym czasie zamocz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy mleko i śmietanka ostygną, dodaj żelatynę. Wymieszaj. Przelej do naczyń. Odstaw do lodówki. Udekoruj sosem malinowym.

Helena Kłobucka

Panna Cotta: „Chmurkowa fantazja Heleny"

Zagotowujemy mleko ze śmietanką, laską wanilii i cukrem (wszystko musi być dokładnie wymieszane). Ściągamy z gazu i dodajemy namoczoną żelatynę. Przelewamy do kubeczków.

Odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Sos mango i marakuja:

  • 6 łyżek pulpy z mango
  • 1 marakuja
  • ½ cytryny

Wszystkie składniki zagotować.

Podanie:

Panna Cottę wyciągnąć z kubka. Polać sosem, ozdobić miętą. Posypać skruszonymi bezikami.

Semifreddo: „Niebo w gębie"

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 70 g cukru
  • 3 jajka
  • kostka białej czekolady
  • maliny,jagody
  • beziki

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem. W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną pianę, w kolejnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Do śmietany dodajemy utarte żółtka i ubite białka. Delikatnie mieszamy. Maliny przesmażamy na patelni z cukrem. Tak, żeby cukier się rozpuścił. Beziki kruszymy. Wszystko dodajemy do masy i mieszamy. Dolewamy ciekły azot i mieszamy. Wstawiamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia do lodówki na 2 godziny.

Kruszonka z białej czekolady:

Pokruszoną białą czekoladę wstawić do piekarnika na 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut

Sos:

Mrożone maliny i mrożone jagody zagotować z cukrem. Kiedy puszczą sok, przecedzić przez sito. Postawić z powrotem na ogień, dodać skrobi i zagotować.

Podanie:

Lód pokroić w plastry, polać i przyozdobić talerz sosem. Na wierzchu posypać kruszonką z białej czekolady.

Wiktoria Chmielewska

Waniliowa chmurka semmifreddo

  • 2 jajka
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 35 g cukru
  • 150 g malin
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g obranych migdałów
  • dodatkowo 1 łyżeczka śmietanki 30%
  • listki mięty do posiekania
  • 100 g białej czekolady
  • maliny i borówki do ozdoby

Żółtka oddziel od białek. Do miseczki wlej żółtka i cukier i ucieraj na parze. Śmietanę i białka ubij oddzielnie. Białko ubijaj na sztywno, natomiast śmietankę musisz wyczuć moment tuż przed uzyskaniem sztywnej masy. Do śmietany dodawaj utarte żółtka i delikatnie mieszaj szpatułką. Następnie dodaj białka i również delikatnie mieszaj szpatułką. Nerkowce upraż na suchej patelni i po ostygnięciu dodaj do wyrobionej masy. Zmrożone maliny delikatnie dodawaj do masy i wymieszaj, aby nie puściły soku. Przełóż do prostokątnej formy (najlepiej o wymiarach 28x10cm) lub innej jaką masz pod ręką. Wstaw do zamrażarki na około godzinę.

W tym czasie zrobimy ganasz z białej czekolady.

Do rondelka dodawaj jednocześnie 50 ml śmietanki i białą czekoladę. Podgrzej i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Zmiel migdały i dodaj jedną łyżeczkę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj.

Wyjmij zmrożone semifreddo, ułóż na dużym płaskim talerzu, posyp kruszonką migdałową i polej ganaszem. Ozdób listkami mięty.

Aksamitna panna cotta z jagodami

Śmietankę, mleko i cukier wlej do rondelka, dodaj pestki z laski wanilii i zagotuj. Plasterki żelatyny namocz w zimnej wodzie, tak aby woda zakryła żelatynę. Rozmiękczoną żelatynę dodaj do ciepłej, ale nie gorącej śmietanki z mlekiem (najlepiej poniżej 36°C). Mieszaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Schłodzoną śmietankę wlej do szklanego naczynia i wstaw do lodówki na około godzinę.

W tym czasie przygotuj sos. Mrożone maliny i jagody połóż na patelni, zasyp cukrem i podgrzewaj do puszczenia soku. Następnie odcedź przez sitko z gazikiem, aby uzyskać sos bez kawałków owoców.

Schłodzoną panna cottę wyjmij delikatnie z pojemnika. Sosem udekoruj talerz, połóż panna cottę, polej sosem i ozdób owocami według własnej inwencji.

Wojtek Czajkowski

Panna cotta

Mleko, śmietanę, wanilię i cukier zagotowujemy. Do wystudzonego płynu dodajemy namoczoną żelatynę i energiczne mieszamy. Nalewamy do foremek i ostudzamy w lodówce.

Crème brûlée

Śmietanę zagotowujemy z cukrem i wanilią, żółtka ucieramy. Do żółtek powoli dolewamy płyn. Przelewamy do kokilek i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w 110°C.

Sosy:

Karmelowy

  • 100g cukru
  • 100 ml śmietanki 30/36%
  • 2 łyżki wody
  • łyżka masła

Cukier rozpuszczamy na patelni (musimy uważać, aby się nie spalił). Jak już będzie rozpuszczony, ściągamy patelnię z gazu i wlewamy do niego śmietankę i wodę. Mieszamy do połączenia, a na koniec dodajemy masło.

Wiśniowy

  • garść mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki skrobi

Wiśnie gotujemy z cukrem. Gdy się rozpadną, przecedzamy przez sitko i dodajemy skrobię, energicznie mieszamy.

Owoce leśne

  • garść malin
  • garść borówek
  • garść jagód

Owoce blendujemy i przecedzamy przez sitko.

Smacznego!!!

Ewa Ziemiańska

Semifreddo orzechowo-waniliowe

Śmietankę i białka ubijamy w osobnych miskach. Żółtka z cukrem na parze ucieramy. Posiekane orzechy prażymy z dwoma łyżkami cukru. Do śmietanki dodajemy utarte żółtka i pastę waniliową i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy ubite białka, orzechy, beziki i posiekaną czekoladę. Mieszamy i przelewamy do formy, którą wykładamy papierem. Gotowy deser wkładamy na 2 godziny do zamrażarki.

Sos karmelowy:

2-3 łyżki cukru rozpuszczamy na patelni i dolewamy pół szklanki śmietanki 36%.

Gotowy deser polewamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami.

Panna cotta jagodowa

Sos jagodowy

  • 200g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

Mleko, śmietankę, cukier, laskę wanilii i pastę zagotować. Żelatynę namoczyć. Do zagotowanego mleka dodać namoczoną żelatynę i wlać do pucharków lub foremek.

Jagody podsmażyć, jak puszczą sok, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę wody.

Zastygniętą panna cottę wyłożyć na talerz i polać sosem jagodowym i ozdobić listkiem mięty.

Adam Kominek

Crème brûlée

Śmietankę z ziarnami wanilii i cukrem zagotuj. Żółtka wymieszaj. Do żółtek przelej śmietankę, cały czas mieszając. Masę przelej do kokilek i piecz w piekarniku w kąpieli wodnej w temp. 115°C przez 55 minut. Po upieczeniu posyp lekko cukrem i opal opalarką. Udekoruj ulubionymi owocami.

Panna Cotta

Namocz żelatynę w wodzie. Wszystkie składniki, poza żelatyną, zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Nie gotuj. Przygotowaną masę przelej do form i odstaw do lodówki do stężenia.

Sos owoce leśne:

  • maliny
  • truskawki
  • borówki
  • cukier

Wszystkie owoce podsmaż na patelni, aż puszczą sok. W połowie dodaj cukier. Owoce przetrzyj przez sito.

Sos karmelowy:

  • cukier
  • masło
  • śmietanka 30 %

Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj masło, zdejmij z ognia i dodaj śmietankę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości