Przepisy z wylosowanych w 7. odcinku produktów

MasterChef Junior
MasterChef Junior
Poznajcie przepisy naszych kucharzy i kucharek z 7. odcinka.

1 Kaja Ciąpała

I Tuńczyk w cytrusach z chrupiącym tiulem. 

Składniki:

Tuńczyk:

Stek z tuńczyka 100 gram

Sól

Cukier

Sałatka:

1 avocado

2 limonki

1 pomarańcza

1 szalotka

1/4 pomelo

Łyżka ziaren granatu

Świeża kolendra

Szczypta chili

Chrupiący tul:

75 ml oleju

65 ml wody

15 gram pszennej mąki

Wykonanie:

Tuńczyk:

Tuńczyka marynujemy w soli, cukrze i odkładamy do lodówki. Następnie opłukujemy letnią wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażyć wg. uznania. Ja polecam na blue- rare, aby wydobyć najwięcej smaku. Po pieczeniu odkładamy rybę na 2-3 minuty, aby odpoczęła.

Sałatka:

Avocado, pomelo i szalotkę kroimy w kostkę. Skrapiamy obficie sokiem z limonki i pomarańczy. Dodajemy świeżo pokrojoną kolendrę, ziarna granatu i chili. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Chrupiący tiul:

Wszystkie składniki mieszamy i smażymy na średnio rozgrzanej patelni do zastygnięcia. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienia. W cieście zaczną powstawać bąbelki o nieregularnych kształtach. 

Podanie:

Na talerzu układamy łososia, a na nim chrupiący tiul, obok nakładamy sałatkę.

2 Zosia Konarska

I Stek z sosem serowym

Składniki:

Sos serowy:

200 ml śmietanki 30 %

Około 100 g sera roquefort

Sól do smaku

Stek:

1 polędwica wołowa

2 szczypty soli

Oliwa z oliwek do smażenia

Łyżka masła

Sałatka z serem roquefort:

Pół bakłażana

Cukinia mała

4 pieczarki

Pół cytryny

Garść orzechów włoskich

50 g sera roquefort

Sól do smaku

Chipsy z ziemniaków:

1 l oleju

2 duże ziemniaki

Sól do smaku

Wykonanie:

Sos serowy:

Do garnka wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Wrzucamy pokruszony ser i mieszać, aż się rozpuści. Na koniec solimy do smaku.

Stek:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Steka nacieramy solą. Smażymy na rozgrzanej oliwie po 2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego bez przykrycia i pieczemy przez 4 minuty. Wyjmujemy steka do odpoczęcia na 3 minuty. Po tym czasie kładziemy masło na steka aby się roztopiło.

Sałatka z serem roquefort:

Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i grillujemy. Gdy będą gotowe przekładamy do miski. Pieczarki siekamy i grillujemy, przekładamy do miski. Orzechy siekamy i dorzucamy do sałatki. Ser kroimy w małą kosteczkę i dorzucamy do sałatki. Sałatkę polewamy wyciśniętą cytryną i doprawiamy solą. Całość mieszamy.

Chipsy z ziemniaków:

Ziemniaki obieramy i trzemy na mandolinie. Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Doprawiamy solą.

Podanie:

Steka polewamy sosem, podajemy z chipsami z ziemniaków i sałatką.

3 Bartek Daroń

 I Leśna pułapka 

Składniki:

Puree:

Połowa pietruszki (korzeń)  1/3 kalarepy 1/3 selera korzennego 60ml śmietanki 30% 40g masła Szczypta soli 1l wody

Sos owocowy: 100 g borówek 70 g malin 40 g cukru 150 ml wody

Oliwa rozmarynowa: 400 ml oliwy z oliwek 5 gałązek rozmarynu

Stek: 20cm oczyszczonego combra z sarny Szczypta soli 2 ząbki czosnku w skórce Gałązka tymianku 80g masła 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Puree:

Warzywa gotujemy do miękkości i blendujemy na gładka konsystencje, dodając sól. Do rondla dodajemy pastę warzywną, śmietankę i cały czas mieszamy mieszając. Następnie  dodajemy masło i chwilę smażymy. Na końcu przeciskamy puree przez sitko do słoiczka.

Sos owocowy: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy. Redukujemy sos cały czas mieszając i uważamy, aby się nie przypalił. Kiedy sos zgęstnieje odcedzamy go przez sitko. 

Oliwa rozmarynowa: Oliwę rozgrzać na patelni do 40 stopni. Następnie przelewamy ją do miksera kielichowego i dodajemy rozmaryn. Blendujemy wszystko na wysokich obrotach. Powstałą oliwę przecedzamy przez sitko i odstawiamy.

Stek:

Mięso kroimy na pół i nacieramy solą. Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kawałki sarny przez 3 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło z rozmarynem i zgniecionym czosnkiem, masełkujemy przez 1 minutę. Odstawiamy mięso do odpoczynku na 4 minuty

Podanie:

Na talerz wykładamy stek, obok puree i sos owocowy, talerz skrapiamy oliwą.

4 Emilia Dymek

I Grasica cielęca z sosem malinowym z puree z selera naciowego i jabłka.

Składniki :

Grasica cielęca, dwa kawałki

Mąka

Masło do smażenia

Tymianek świeży

Ocet

Sól

Puree z selera naciowego i jabłka:

Seler naciowy

Jabłko

Oliwa

Czosnek ząbek

Sól

Pieprz

Sos malinowy:  

2 garście malin

2 łyżki cukru

Pół szklanki wody

Wykonanie:

Grasica:

Gotujemy wodę i dodajemy do niej spirytus i sól. Na gotującą się wodę wrzucamy grasicę i  gotujemy przez 1 minutę . Wyciągamy i wrzucamy do zimnej miski. Odrywamy błonki, przekrajamy na pół i obtaczamy w mące. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z masłem.

Puree z selera naciowego i jabłka:

Seler naciowy myjemy i kroimy w kosteczkę, z jabłkiem postępujemy tak samo. Wrzucamy na patelnie i smażymy do lekkiego przyrumienienia. Następnie blendujemy, dodajemy czosnek,  sól i pieprz do smaku.

Sos malinowy:

Do rondelka wrzucamy maliny, zalewamy je wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy i mieszamy, aż powstanie płynna konsystencja. Następnie przeciskamy powstały sos przez sitko.

Podanie:

Na talerzu układamy usmażoną grasicę i puree. Talerz skrapiamy sosem malinowym.

5 Martyna Trojanowska

I Pierś z kaczki z sosem z serka ricotta , ziemniaczkami hasselback , dipem z serka ricotta i smażonym porem

Składniki:

150g piersi z kaczki

1 średniej wielkości ziemniak

½ łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki ostrej

Sól i pieprz do smaku

30 ml oliwy

200g serka ricotta

80g kiszonych ogórków

Pęczek koperku

20 ml wody z ogórków

25g pora (białej części)

Łyżeczka cukru

3 łyżki śmietanki 30%

Listek bazylii

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki i gotujemy al dente. Do miseczki dodajemy oliwę , paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz i wszystko mieszamy. Pędzelkiem smarujemy ziemniaki i pieczemy przez 15 min w 200 stopniach. Ogórka kroimy w drobną kostkę wrzucamy do miski z posiekanym koperkiem, połową serka ricotta, wodą z ogórków, solą i pieprzem do smaku, po czym odstawiamy. Do miski dodajemy pozostała ricottę, śmietankę i mieszamy. Na patelni podsmażamy szalotkę i zalewamy ricottą i śmietanką, chwilę gotujemy. Na patelni podsmażamy pora , po chwili dodajemy cukier i jeszcze chwilę podsmażamy. Kaczkę kładziemy na zimną patelnię i smażyć do momentu, aż kaczka będzie brązowa.

Podanie:

Na talerzu robimy  kleksa z dipu, nakładamy ziemniaka, pokrojoną kaczkę , pora i polewamy sosem kaczkę, układamy listek bazylii.

6 Kuba Szafrański

I Ciasto drożdżowe z musem mango-marakuja

Składniki:

Ciasto:

150ml ciepłego mleka

35g Drożdży suszonych instant Dr.Oetker

70g roztopionego masła

1 jajko

450g mąki

100g cukru

Mus mango:

2 Mango

2 markuje

2 łyżki miodu

3 łyżki cukru trzcinowego

Łyżeczka Pasty waniliowej Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Pieczemy przez 35min w temperaturze 195 stopni.

Mus mango:

Jedno mango kroimy w drobną kostkę i przekładamy na patelnie. Pozostałe owoce oczyszczamy i blendujemy na gładką pastę, po czym przekładamy na patelnie razem dodając miód, cukier oraz wanilią. Gotuje przez około 2min, aż mus zgęstnieje.

Podanie:

Ciasto po upieczeniu studzimy, kroimy na pół i przekładamy musem. Gotowe ciasto przekładamy na talerz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości