- 1. Martyna Trojanowska, Bartosz Daroń
- Tort z kremem z białej czekolady i mascarpone z galaretką jabłkową – „Tajemniczy ogród”
- Składniki:
- Biszkopt:
- -7 jaj
- -Szczypta soli
- -7 łyżek mąki tortowej
- -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- -5 łyżek cukru
- Krem:
- -2 tabliczki białej czekolady
- -400g śmietanki 30%
- -200g serka mascarpone
- -Żółty barwnik
- Galaretka:
- -400g soku jabłkowego
- -5g agaru
- Dekoracje:
- -1 karambola
- -1 kaki
- -1 marakuja
- -1 granat
- -30g borówki
- -30g maliny
- -30g truskawki
- -Motylki waflowe Dr. Oetker
- -Mięta
- Wykonanie:
- Biszkopt
- Nastaw piekarnik na 210 stopni. Białka ubij w mikserze z solą. Po ubiciu na sztywną pianę dodaj cukier, a następnie stopniowo dodawaj żółtka. Przesianą mąkę stopniowo połącz z masą za pomocą szpatułki. Następnie masę przełóż do formy i włóż ją do rozgrzanego piekarnika jednocześnie zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Piecz przez 23 minuty sprawdzając czy patyczek jest suchy. Po upieczeniu zrzuć biszkopt na deskę do krojenia z wysokości około 30 centymetrów.
- Krem
- Śmietankę ubić na wysokich obrotach do uzyskania bitej śmietany. Po ubiciu stopniowo dodajemy serek mascarpone mieszając na średnich obrotach. Rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej studzimy i dodajemy stopniowo do kremu mieszając mikserem na małych obrotach.
- Galaretka
- Sok jabłkowy gotujemy i dodajemy agar. Mieszamy przez dwie minuty a potem przekładamy galaretkę na blaszkę. Blaszkę wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu wykrawamy kształt koła wielkości upieczonego biszkoptu.
- Podanie
- Upieczony biszkopt przekrawamy. Dolną część nasączamy wodą z sokiem z borówek i smarujemy kremem, na który wykładamy świeże maliny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i wykładamy krem na cały tort. Następnie na górę wykładamy galaretkę i przyozdabiamy owocami oraz innymi dodatkami.
- 2. Julia Bednarczyk i Gabriel Gwozdowski
- Tort z kremem z pistacji i owoców i galaretką z owoców leśnych - „Leśne pagórki”
- Składniki:
- Biszkopt
- -13 jaj
- -500 g cukru
- -650 g mąki
- -Szczypta soli
- -1/2 pasty waniliowej Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker
- Krem pistacjowo-owocowy
- -300 g borówek
- -150 g malin
- -350 g mascarpone
- -150 ml śmietanki 36%
- -100 g cukru
- -pasta pistacjowa-70 g
- Galaretka owoce leśne
- -150 g truskawki
- -50 g borówek
- -100 g malin
- -100 ml wody
- -70 g cukru
- -3 g agaru
- Wykonanie
- Biszkopt
- Jajka ubić ze szczyptą soli na sztywną błyszczącą pianę. Dodawać stopniowo po jednym żółtku razem z cukrem. Następnie dodać mąkę pszenną. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką i wlać do formy. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Po włożeniu biszkoptu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
- Krem
- Ubić śmietankę 36% na sztywno. Podczas mieszania mikserem stopniowo dodawać cukier. Dodać schłodzony serek mascarpone i wymieszać. Dodać owoce oraz pastę z pistacji. Całość wymieszać silikonową szpatułką.
- Galaretka
- Wlewamy wodę do rondelka i dodajemy owoce z cukrem. Następnie wstawiamy garnek na gaz i czekamy aż woda się zagotuje, a owoce zmiękną. Całość przesiewamy przez sitko, żeby został sam sok. Do soku wsypujemy agar i gotujemy, aż do momentu pojawienia się bąbelków. Przelewamy do płaskiej formy i wkładamy do lodówki na 10-15 min. Gdy galaretka ostygnie można pokroić ją w kostkę i dodać wg uznania do tortu.
- 3. Emilia Dymek, Nadia Paździur
- Tort z kremem mascarpone i galaretką owoce leśne – „Wyprawa do Japonii”
- Biszkopt:
- -10 jajek
- -8 łyżek cukru
- -10 łyżek mąki
- -Szczypta soli
- Masa
- -1 opakowanie serka mascarpone , 200 g
- -3 śmietany 30%, 200 ml
- -5 łyżek cukru pudru
- -1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker
- -Jedno Mango
- -Maliny
- -Truskawki
- -3 pomarańcze
- -Galaretka Dr.Oetker „owoce leśne”
- Dodatki:
- -Ozdoba z lukru plastycznego i barwniki spożywcze
- Wykonanie:
- Biszkopt
- Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i żółtku. Następnie przesianą mąkę i ręcznie mieszamy do połączenia składników. Następnie pieczemy w 180 stopniach, ok. 30 min., do suchego patyczka.
- Krem
- Ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy mascarpone, cały czas mieszając. Dodajemy cukier puder i nasiona z laski wanilii.
- Podanie:
- Przekrawamy biszkopt w połowie. Nasączamy przekrojony biszkopt sokiem z pomarańczy. Na pierwszą część nakładamy masę. Wydrążamy środek w masie i do środka dajemy galaretkę. Masę i galaretkę posypujemy świeżymi owocami. Drugą część biszkoptu nakładamy na pierwszą i powtarzamy wszystkie czynności. Całość tortu tynkujemy masą. Na wierzch tortu nakładamy dekoracja z masy cukrowej.
- 4. Ignacy Jabłoński, Kornel Mazuruk
- Tort z kremem mascarpone i galaretką winogronową – „Tort Tłuściocha”
- Składniki
- Biszkopt:
- -10 białek
- -8 łyżek cukru
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -7 łyżek mąki pszennej
- -10 żółtek
- -Szczypta sól
- Krem:
- -Śmietanka 36%
- -400 g serka mascarpone
- -1 kostka masła
- -barwnik niebieski
- Galaretka:
- - winogrona
- -3 łyżki cukru
- -2 g agaru
- Dodatki
- owoce wg. Uznania
- Wykonanie
- Biszkopt
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy na formę do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
- Krem:
- Ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy mascarpone i płynne masło, cały czas mieszając. Do gotowej masy dodajemy niebieski barwnik i mieszamy.
- Galaretka:
- Wlewamy wodę do rondelka i dodajemy winogrona. Następnie wstawiamy garnek na gaz i czekamy aż woda się zagotuje, a owoce zmiękną. Całość przecieramy przez sitko, żeby został sam sok(200 ml) Do soku wsypujemy agar i gotujemy, aż do momentu pojawienia się bąbelków. Przelewamy do płaskiej formy i wkładamy do lodówki na 10-15 min. Gdy galaretka ostygnie można pokroić ją w kostkę i dodać wg uznania do tortu.
- Podanie:
- Poziomo przekrawamy biszkopt, żeby powstały dwie części. Na pierwszą cześć wykładamy krem i kawałki pokrojonej galaretki, przykrywamy drugą częścią. Powstały tort tynkujemy pozostałem kremem z każdej strony. Na wierzy tortu wykładamy owoce i pozostałą galaretkę.
- 5. Kalina Sójkowska, Tymon Dressler
- I Tort truskawkowo-malinowy z kremem mascarpone „letnio-zimowy”
- Składniki:
- Biszkopt
- -4 łyżki mąki tortowej 450
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- -5 jajek
- -5 łyżek cukru
- Krem:
- -200g serka mascarpone
- -200ml śmietanki 30%
- -4 łyżki drobnego cukru
- Dekoracja:
- -maliny
- -truskawki
- -galaretka
- -posypka
- - Motylki waflowe Dr. Oetker
- -lukier plastyczny
- -barwniki
- -listki mięty
- Wykonanie:
- Biszkopt:
- Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy stopniowo cukier i mieszamy do gładkiej masy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i mieszamy. Do gotowej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Po nagrzaniu piekarnika wstawiamy biszkopt i zmniejszamy do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, po wyciągnięciu biszkoptu czekamy 20 minut i kroimy poziomo na pół.
- Krem:
- Ubijamy śmietankę 30% na sztywno (żeby się nie zważyła powinna być schłodzona i nie powinniśmy ubijać jej zbyt długo, aby się nie rozwarstwiła). Dodajemy mascarpone i mieszamy. Następnie dodajemy cukier i mieszamy powstały krem. Biszkopt przekładamy kremem, dodając maliny i truskawki.
- Gotowy tort dekorujemy: owocami, galaretką, posypką i figurkami zrobionymi z masy lukrowej.
- 6. Kaja Ciąpała, Antek Wasik
- Owocowa skrzynia marzeń
- Tort waniliowo-malinowo-borówkowy „Owocowa skrzynia marzeń”
- Składniki:
- -Biszkopt
- -10 jajek
- -8 łyżek mąki tortowej
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -10 łyżek cukru
- Krem:
- -500 ml śmietanki
- -500g mascarpone
- -2 łyżki cukru pudru
- -¼ Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker
- -1 łyżeczka pasty waniliowej Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker
- Żelka truskawkowo-malinowa:
- -70g świeżych truskawek
- -30g świeżych malin
- -Woda
- -3 łyżki cukru,
- -3g agaru
- Galaretka:
- -Jedno opakowanie przezroczystej galaretki o smaku truskawkowym
- -0,5l soku z jabłek
- Wykonanie:
- Biszkopt:
- Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Ubijając białka, stopniowo dodajemy cukier. Wszystko robimy na niskich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Po wymieszaniu, powoli dodajemy po 1 łyżce przesianej mąki ziemniaczanej i mąki pszennej. Gotową masę delikatnie mieszamy szpatułką do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche, jeżeli tak wyjmujemy i odkładamy.
- Krem;
- Do misy miksera wlewamy śmietankę oraz mascarpone, całość miksujemy do momentu uzyskania sztywnej masy. Dodajemy po 1 łyżce cukru, laskę wanilii oraz pastę waniliową.
- Żelka truskawkowo-malinowa
- Do garnka wrzucić truskawki i maliny, dolać wody i zasypać 3 łyżkami cukru. Gotować, a gdy się zagotuje, zblendować. Przelać przez sitko ,odmierzyć 300 ml, znowu wlać do garnka i dodać 3 gramy agaru. Zagotować, przelać do pojemniczków i zostawić do stężenia.
- Galaretka:
- Przezroczystą galaretkę o smaku truskawkowym zrobić według instrukcji z opakowania, zastępując wodę sokiem z jabłek. Galaretkę wlać do okrągłej formy i zostawić do stężenia.
- Podanie:
- Biszkopty przekroić na 2 części (potrzebne są dwa biszkopty). Na 1 część biszkoptu nakładamy krem i borówki. Nakładamy drugi blat biszkoptu, wykładamy krem na brzegach, a do środka wkładamy żelkę truskawkowo-malinową. Nałożyć trzeci blat biszkoptu, wykładamy krem na brzegach, a do środka wkładamy żelkę truskawkowo-malinową. Nałożyć ostatni blat biszkoptu, tak aby spodnia część biszkoptu była wierzchem do góry. Gotowy tort tynkujemy pozostałym kremem, a na wierz wykładamy krem i galaretkę na środku. Następnie, dekorujemy owocami (w naszym przypadku truskawkami i borówkami). Można także, ulepić
- ozdoby z masy marcepanowej (np. skrzynia). Gotowy tort oprószamy złotą posypką.
- 7. Gosia Szczęsnowicz, Mikołaj Kubacki
- Tort z kremem mascarpone, galaretką i malinami „Wakacyjna przygoda Gosi i Mikołaja”
- Składniki:
- Biszkopt:
- -10 jajek
- -8 łyżek mąki pszennej
- -8 łyżek cukru
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -szczypta soli
- Z takiej ilości powinien wyjść 1 mały i 1 duży blat. Oba będą potrzebne do wykonania tortu.
- Krem:
- -500 g mascarpone
- -500 ml śmietanki 36%
- -1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker
- -3 łyżki cukru pudru
- Pozostałe składniki:
- -barwniki spożywcze
- -1 galaretka żółta
- -1 galaretka niebieska
- -masa cukrowa
- -1 tabliczka białej czekolady
- -120 g malin
- Wykonanie:
- Biszkopt:
- Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce, następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Mąkę dodajemy partiami, mieszając już nie mikserem a drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy. Po włożeniu do pieca, temperaturę obniżyć do 180 stopni.
- Piec ok 25 minut.
- Krem:
- Ubić śmietankę 36%, następnie dodać serek mascarpone. Laskę wanilii rozciąć i wnętrze dodać do kremu. Dodać 4 łyżki cukru pudru, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Podanie:
- Biszkopt rozciąć poziomo, aby powstały dwie części. Nałożyć krem i borówki, na borówki nałożyć krem drugą i żółtą galaretkę. Położyć drugą część biszkoptu, nałożyć krem.
- Z małego biszkoptu wyciąć kształt wulkanu, posmarować kremem, zabarwionym na brązowo barwnikami. Pozostałą część pokruszyć - będzie użyta jako piasek. Stężałą niebieską galaretką pociąć na małe kawałki i wymieszać z niewielka ilością kremu.Z masy cukrowej wyciąć kształt prostokąta - koc na plaże. Białą czekoladę roztopić z musem z malin. Po rozpuszczeniu przelać przez sitko aby usunąć pestki. Na połowie tortu wyłożyć niebieską galaretkę, drugą połowe tortu obsypać pokruszonym biszkoptem. Na pokruszony biszkopt imitujący piasek ustawiamy wulkan biszkoptowy i polewamy go malinami z czekoladą. Obok „wulkany” ustawiamy prostokąty z masy cukrowej symbolizujące koce.
- 8. Zosia Konarska, Kuba Szafrański
- Tort czekoladowe marzenie
- Składniki:
- Biszkopt:
- -10 jajek
- -6 łyżek mąki tortowej
- -4 łyżki kakao
- -10 łyżek cukru
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -szczypta soli
- Krem:
- -1 litr śmietanki 36 %
- -500 g mascarpone
- -szklanka cukru pudru
- -4 łyżki kakao
- Galaretka:
- -500 ml soku jabłkowego
- -5 g agaru
- -2 łyżki cukru
- Wykonanie:
- Biszkopt:
- Oddzielić białko od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po kolei żółtka, mieszając na wolnych obrotach. Dodać cukier, mąkę i kakao, nadal mieszając. Piec 30 minut w temp. 180-200 stopni. Po ostygnięciu przekrawamy na trzy blaty.
- Krem:
- Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i stopniowo cukier puder.
- Galaretka:
- Sok jabłkowy wlać do garnka, dodać agar, cukier i zagotować. Gotować przez 5 minut. Przelać do foremki i pozostawić do zastygnięcia w lodówce na 25 minut.
- Na pierwszy blat biszkoptu nakładamy galaretką i kremem, przykrywamy drugi biszkoptem i nakładamy kolejną warstwą kremu. Pozostałym kremem tynkujemy tort. Na górę tortu wykładamy świeże owoce.
podziel się: