Poznajcie słodkie przepisy z pierwszego odcinka 8 edycji

MasterChef Junior
MasterChef Junior
W pierwszej części odcinka kuchnia MasterChefa zamienił się w prawdziwą tropikalną wyspę. Tematem konkurencji były galaretkowe torty, które dzieci musiały zrobić w parach
  • 1. Martyna Trojanowska, Bartosz Daroń                            
    • Tort z kremem z białej czekolady i mascarpone z galaretką jabłkową – „Tajemniczy ogród”
      • Składniki:
        • Biszkopt:
          • -7 jaj
            • -Szczypta soli
              • -7 łyżek mąki tortowej
                • -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
                  • -5 łyżek cukru
                    • Krem:
                      • -2 tabliczki białej czekolady
                        • -400g śmietanki 30%
                          • -200g serka mascarpone
                            • -Żółty barwnik
                              • Galaretka:
                                • -400g soku jabłkowego
                                  • -5g agaru
                                    • Dekoracje:
                                      • -1 karambola
                                        • -1 kaki
                                          • -1 marakuja
                                            • -1 granat
                                              • -30g borówki
                                                • -30g maliny
                                                  • -30g truskawki
                                                    • -Motylki waflowe Dr. Oetker
                                                      • -Mięta
                                                        • Wykonanie:
                                                          • Biszkopt
                                                            • Nastaw piekarnik na 210 stopni. Białka ubij w mikserze z solą. Po ubiciu na sztywną pianę dodaj cukier, a następnie stopniowo dodawaj żółtka. Przesianą mąkę stopniowo połącz z masą za pomocą szpatułki. Następnie masę przełóż do formy i włóż ją do rozgrzanego piekarnika jednocześnie zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Piecz przez 23 minuty sprawdzając czy patyczek jest suchy. Po upieczeniu zrzuć biszkopt na deskę do krojenia z wysokości około 30 centymetrów.
                                                              • Krem
                                                                • Śmietankę ubić na wysokich obrotach do uzyskania bitej śmietany. Po ubiciu stopniowo dodajemy serek mascarpone mieszając na średnich obrotach. Rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej studzimy i dodajemy stopniowo do kremu mieszając mikserem na małych obrotach.
                                                                  • Galaretka
                                                                    • Sok jabłkowy gotujemy i dodajemy agar. Mieszamy przez dwie minuty a potem przekładamy galaretkę na blaszkę. Blaszkę wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu wykrawamy kształt koła wielkości upieczonego biszkoptu.
                                                                      • Podanie
                                                                        • Upieczony biszkopt przekrawamy. Dolną część nasączamy wodą z sokiem z borówek i smarujemy kremem, na który wykładamy świeże maliny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i wykładamy krem na cały tort. Następnie na górę wykładamy galaretkę i przyozdabiamy owocami oraz innymi dodatkami.
                                                                          • 2. Julia Bednarczyk i Gabriel Gwozdowski
                                                                            • Tort z kremem z pistacji i owoców i galaretką z owoców leśnych - „Leśne pagórki”
                                                                              • Składniki:
                                                                                • Biszkopt
                                                                                  • -13 jaj
                                                                                    • -500 g cukru
                                                                                      • -650 g mąki
                                                                                        • -Szczypta soli
                                                                                          • -1/2 pasty waniliowej Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker
                                                                                            • Krem pistacjowo-owocowy
                                                                                              • -300 g borówek
                                                                                                • -150 g malin
                                                                                                  • -350 g mascarpone
                                                                                                    • -150 ml śmietanki 36%
                                                                                                      • -100 g cukru
                                                                                                        • -pasta pistacjowa-70 g
                                                                                                          • Galaretka owoce leśne
                                                                                                            • -150 g truskawki
                                                                                                              • -50 g borówek
                                                                                                                • -100 g malin
                                                                                                                  • -100 ml wody
                                                                                                                    • -70 g cukru
                                                                                                                      • -3 g agaru
                                                                                                                        • Wykonanie
                                                                                                                          • Biszkopt
                                                                                                                            • Jajka ubić ze szczyptą soli na sztywną błyszczącą pianę. Dodawać stopniowo po jednym żółtku razem z cukrem. Następnie dodać mąkę pszenną. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką i wlać do formy. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Po włożeniu biszkoptu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
                                                                                                                              • Krem
                                                                                                                                • Ubić śmietankę 36% na sztywno. Podczas mieszania mikserem stopniowo dodawać cukier. Dodać schłodzony serek mascarpone i wymieszać. Dodać owoce oraz pastę z pistacji. Całość wymieszać silikonową szpatułką.
                                                                                                                                  • Galaretka
                                                                                                                                    • Wlewamy wodę do rondelka i dodajemy owoce z cukrem. Następnie wstawiamy garnek na gaz i czekamy aż woda się zagotuje, a owoce zmiękną. Całość przesiewamy przez sitko, żeby został sam sok. Do soku wsypujemy agar i gotujemy, aż do momentu pojawienia się bąbelków. Przelewamy do płaskiej formy i wkładamy do lodówki na 10-15 min. Gdy galaretka ostygnie można pokroić ją w kostkę i dodać wg uznania do tortu.
                                                                                                                                      • 3. Emilia Dymek, Nadia Paździur
                                                                                                                                        • Tort z kremem mascarpone i galaretką owoce leśne – „Wyprawa do Japonii
                                                                                                                                          • Biszkopt:
                                                                                                                                            • -10 jajek
                                                                                                                                              • -8 łyżek cukru
                                                                                                                                                • -10 łyżek mąki
                                                                                                                                                  • -Szczypta soli
                                                                                                                                                    • Masa
                                                                                                                                                      • -1 opakowanie serka mascarpone , 200 g
                                                                                                                                                        • -3 śmietany 30%, 200 ml
                                                                                                                                                          • -5 łyżek cukru pudru
                                                                                                                                                            • -1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker
                                                                                                                                                              • -Jedno Mango
                                                                                                                                                                • -Maliny
                                                                                                                                                                  • -Truskawki
                                                                                                                                                                    • -3 pomarańcze
                                                                                                                                                                      • -Galaretka Dr.Oetker „owoce leśne”
                                                                                                                                                                        • Dodatki:
                                                                                                                                                                          • -Ozdoba z lukru plastycznego i barwniki spożywcze
                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                              • Biszkopt
                                                                                                                                                                                • Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i żółtku. Następnie przesianą mąkę i ręcznie mieszamy do połączenia składników. Następnie pieczemy w 180 stopniach, ok. 30 min., do suchego patyczka.
                                                                                                                                                                                  • Krem
                                                                                                                                                                                    • Ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy mascarpone, cały czas mieszając. Dodajemy cukier puder i nasiona z laski wanilii.
                                                                                                                                                                                      • Podanie:
                                                                                                                                                                                        • Przekrawamy biszkopt w połowie. Nasączamy przekrojony biszkopt sokiem z pomarańczy. Na pierwszą część nakładamy masę. Wydrążamy środek w masie i do środka dajemy galaretkę. Masę i galaretkę posypujemy świeżymi owocami. Drugą część biszkoptu nakładamy na pierwszą i powtarzamy wszystkie czynności. Całość tortu tynkujemy masą. Na wierzch tortu nakładamy dekoracja z masy cukrowej.
                                                                                                                                                                                          • 4. Ignacy Jabłoński, Kornel Mazuruk
                                                                                                                                                                                            • Tort z kremem mascarpone i galaretką winogronową – „Tort Tłuściocha”
                                                                                                                                                                                              • Składniki
                                                                                                                                                                                                • Biszkopt:
                                                                                                                                                                                                  • -10 białek
                                                                                                                                                                                                    • -8 łyżek cukru
                                                                                                                                                                                                      • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                        • -7 łyżek mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                          • -10 żółtek
                                                                                                                                                                                                            • -Szczypta sól
                                                                                                                                                                                                              • Krem:
                                                                                                                                                                                                                • -Śmietanka 36%
                                                                                                                                                                                                                  • -400 g serka mascarpone
                                                                                                                                                                                                                    • -1 kostka masła
                                                                                                                                                                                                                      • -barwnik niebieski
                                                                                                                                                                                                                        • Galaretka:
                                                                                                                                                                                                                          • - winogrona
                                                                                                                                                                                                                            • -3 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                              • -2 g agaru
                                                                                                                                                                                                                                • Dodatki
                                                                                                                                                                                                                                  • owoce wg. Uznania
                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie
                                                                                                                                                                                                                                      • Biszkopt
                                                                                                                                                                                                                                        • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy na formę do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
                                                                                                                                                                                                                                          • Krem:
                                                                                                                                                                                                                                            • Ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy mascarpone i płynne masło, cały czas mieszając. Do gotowej masy dodajemy niebieski barwnik i mieszamy.
                                                                                                                                                                                                                                              • Galaretka:
                                                                                                                                                                                                                                                • Wlewamy wodę do rondelka i dodajemy winogrona. Następnie wstawiamy garnek na gaz i czekamy aż woda się zagotuje, a owoce zmiękną. Całość przecieramy przez sitko, żeby został sam sok(200 ml) Do soku wsypujemy agar i gotujemy, aż do momentu pojawienia się bąbelków. Przelewamy do płaskiej formy i wkładamy do lodówki na 10-15 min. Gdy galaretka ostygnie można pokroić ją w kostkę i dodać wg uznania do tortu.
                                                                                                                                                                                                                                                  • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                    • Poziomo przekrawamy biszkopt, żeby powstały dwie części. Na pierwszą cześć wykładamy krem i kawałki pokrojonej galaretki, przykrywamy drugą częścią. Powstały tort tynkujemy pozostałem kremem z każdej strony. Na wierzy tortu wykładamy owoce i pozostałą galaretkę.
                                                                                                                                                                                                                                                      • 5. Kalina Sójkowska, Tymon Dressler
                                                                                                                                                                                                                                                        • I Tort truskawkowo-malinowy z kremem mascarpone „letnio-zimowy”
                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                            • Biszkopt
                                                                                                                                                                                                                                                              • -4 łyżki mąki tortowej 450
                                                                                                                                                                                                                                                                • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                                                  • -5 jajek
                                                                                                                                                                                                                                                                    • -5 łyżek cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Krem:
                                                                                                                                                                                                                                                                        • -200g serka mascarpone
                                                                                                                                                                                                                                                                          • -200ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                            • -4 łyżki drobnego cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                              • Dekoracja:
                                                                                                                                                                                                                                                                                • -maliny
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -truskawki
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -galaretka
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -posypka
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • - Motylki waflowe Dr. Oetker
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -lukier plastyczny
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -barwniki
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -listki mięty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Biszkopt:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy stopniowo cukier i mieszamy do gładkiej masy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i mieszamy. Do gotowej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Po nagrzaniu piekarnika wstawiamy biszkopt i zmniejszamy do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, po wyciągnięciu biszkoptu czekamy 20 minut i kroimy poziomo na pół.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Krem:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Ubijamy śmietankę 30% na sztywno (żeby się nie zważyła powinna być schłodzona i nie powinniśmy ubijać jej zbyt długo, aby się nie rozwarstwiła). Dodajemy mascarpone i mieszamy. Następnie dodajemy cukier i mieszamy powstały krem. Biszkopt przekładamy kremem, dodając maliny i truskawki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Gotowy tort dekorujemy: owocami, galaretką, posypką i figurkami zrobionymi z masy lukrowej.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 6. Kaja Ciąpała, Antek Wasik
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Owocowa skrzynia marzeń
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                •  Tort waniliowo-malinowo-borówkowy „Owocowa skrzynia marzeń
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -Biszkopt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -10 jajek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -8 łyżek mąki tortowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -10 łyżek cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Krem:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -500 ml śmietanki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -500g mascarpone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -2 łyżki cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -¼ Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -1 łyżeczka pasty waniliowej Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Żelka truskawkowo-malinowa:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -70g świeżych truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -30g świeżych malin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -Woda
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -3 łyżki cukru,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -3g agaru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Galaretka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -Jedno opakowanie przezroczystej galaretki o smaku truskawkowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -0,5l soku z jabłek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Biszkopt:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Ubijając białka, stopniowo dodajemy cukier. Wszystko robimy na niskich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Po wymieszaniu, powoli dodajemy po 1 łyżce przesianej mąki ziemniaczanej i mąki pszennej. Gotową masę delikatnie mieszamy szpatułką do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche, jeżeli tak wyjmujemy i odkładamy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Krem;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Do misy miksera wlewamy śmietankę oraz mascarpone, całość miksujemy do momentu uzyskania sztywnej masy. Dodajemy po 1 łyżce cukru, laskę wanilii oraz pastę waniliową.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Żelka truskawkowo-malinowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Do garnka wrzucić truskawki i maliny, dolać wody i zasypać 3 łyżkami cukru. Gotować, a gdy się zagotuje, zblendować. Przelać przez sitko ,odmierzyć 300 ml, znowu wlać do garnka i dodać 3 gramy agaru. Zagotować, przelać do pojemniczków i zostawić do stężenia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Galaretka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Przezroczystą galaretkę o smaku truskawkowym zrobić według instrukcji z opakowania, zastępując wodę sokiem z jabłek. Galaretkę wlać do okrągłej formy i zostawić do stężenia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Biszkopty przekroić na 2 części (potrzebne są dwa biszkopty). Na 1 część biszkoptu nakładamy krem i borówki. Nakładamy drugi blat biszkoptu, wykładamy krem na brzegach, a do środka wkładamy żelkę truskawkowo-malinową. Nałożyć trzeci blat biszkoptu, wykładamy krem na brzegach, a do środka wkładamy żelkę truskawkowo-malinową. Nałożyć ostatni blat biszkoptu, tak aby spodnia część biszkoptu była wierzchem do góry. Gotowy tort tynkujemy pozostałym kremem, a na wierz wykładamy krem i galaretkę na środku. Następnie, dekorujemy owocami (w naszym przypadku truskawkami i borówkami). Można także, ulepić
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • ozdoby z masy marcepanowej (np. skrzynia). Gotowy tort oprószamy złotą posypką.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 7. Gosia Szczęsnowicz, Mikołaj Kubacki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      •  Tort z kremem mascarpone, galaretką i malinami „Wakacyjna przygoda Gosi i Mikołaja”
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Biszkopt:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -10 jajek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -8 łyżek mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -8 łyżek cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Z takiej ilości powinien wyjść 1 mały i 1 duży blat. Oba będą potrzebne do wykonania tortu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Krem:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -500 g mascarpone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -500 ml śmietanki 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -3 łyżki cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Pozostałe składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -barwniki spożywcze
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -1 galaretka żółta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -1 galaretka niebieska
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -masa cukrowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -1 tabliczka białej czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -120 g malin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Biszkopt:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce, następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Mąkę dodajemy partiami, mieszając już nie mikserem a drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy. Po włożeniu do pieca, temperaturę obniżyć do 180 stopni.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Piec ok 25 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Krem:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Ubić śmietankę 36%, następnie dodać serek mascarpone. Laskę wanilii rozciąć i wnętrze dodać do kremu. Dodać 4 łyżki cukru pudru, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Biszkopt rozciąć poziomo, aby powstały dwie części. Nałożyć krem i borówki, na borówki nałożyć krem drugą i żółtą galaretkę. Położyć drugą część biszkoptu, nałożyć krem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Z małego biszkoptu wyciąć kształt wulkanu, posmarować kremem, zabarwionym na brązowo barwnikami. Pozostałą część pokruszyć - będzie użyta jako piasek. Stężałą niebieską galaretką pociąć na małe kawałki i wymieszać z niewielka ilością kremu.Z masy cukrowej wyciąć kształt prostokąta - koc na plaże. Białą czekoladę roztopić z musem z malin. Po rozpuszczeniu przelać przez sitko aby usunąć pestki. Na połowie tortu wyłożyć niebieską galaretkę, drugą połowe tortu obsypać pokruszonym biszkoptem. Na pokruszony biszkopt imitujący piasek ustawiamy wulkan biszkoptowy i polewamy go malinami z czekoladą. Obok „wulkany” ustawiamy prostokąty z masy cukrowej symbolizujące koce.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 8. Zosia Konarska, Kuba Szafrański
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Tort czekoladowe marzenie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Biszkopt:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -10 jajek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -6 łyżek mąki tortowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -4 łyżki kakao
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -10 łyżek cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Krem:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -1 litr śmietanki 36 %
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -500 g mascarpone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -szklanka cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -4 łyżki kakao
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Galaretka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -500 ml soku jabłkowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -5 g agaru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -2 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Biszkopt:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Oddzielić białko od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po kolei żółtka, mieszając na wolnych obrotach. Dodać cukier, mąkę i kakao, nadal mieszając. Piec 30 minut w temp. 180-200 stopni. Po ostygnięciu przekrawamy na trzy blaty.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Krem:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i stopniowo cukier puder.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Galaretka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sok jabłkowy wlać do garnka, dodać agar, cukier i zagotować. Gotować przez 5 minut. Przelać do foremki i pozostawić do zastygnięcia w lodówce na 25 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Na pierwszy blat biszkoptu nakładamy galaretką i kremem, przykrywamy drugi biszkoptem i nakładamy kolejną warstwą kremu. Pozostałym kremem tynkujemy tort. Na górę tortu wykładamy świeże owoce.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości