Poznajcie mięsne przepisy z 2 odcinka!

MasterChef Junior
MasterChef Junior
W drugiej części w kuchni królowało mięso, a Tomasz Jakubiak pokazał jak zrobić idealne marynaty do żeberek.
MasterChef Junior
MasterChef Junior
  • Kaja Ciąpała
    • Żeberka teryiaki
      • Składniki:
        • -Żeberka wieprzowe
          • Marynata:
            • -5 łyżek sosu teryiaki
              • -2 i pół łyżki sosu sojowego
                • -Łyżka posiekanego szczypiorku
                  • -Pół łyżeczki posiekanych papryczek chili
                    • -Pół łyżeczki sosu rybnego
                      • -1 łyżeczka oleju sezamowego
                        • -3 łyżki cukru brązowego
                          • -2 łyżki sezamu
                            • Krążki z ziemianka:
                              • -4 całe ziemniaki
                                • -sól, pieprz
                                  • -Zioła (opcjonalnie)
                                    • Pak-choi:
                                      • -1 główka kapusty pak-choi
                                        • -1 łyżka sosu teryiaki
                                          • -1 łyżka sosu sojowego
                                            • -1 łyżeczka sosu ostrygowego
                                              • Wykonanie:
                                                • Żeberka:
                                                  • Wszystkie składniki na marynatę należy podgrzać, tak aby cukier się rozpuścił. Należy uważa
                                                    • , aby nie spalić cukru. Żeberka zasypujemy cukrem i solą. Czekamy 10 minut, aż żeberka wypuszczą soki. Myjemy żeberka i wycieramy ręcznikiem papierowym, po czym nacieramy marynatą. Następnie całość wkładamy na 5 minut do lodówki. Żeberka pieczemy w 185 stopniach przez jedną godzinę,
                                                      • Krążki z ziemniaka:
                                                        • Wyciąć z ziemniaka ringiem małe krążki. Doprawić przyprawami i polać oliwą z oliwek.
                                                          • Wstawić do piekarnika nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 20 minut. Po tym czasie, przysmażyć z dwóch stron na patelni.
                                                            • Kapusta pak-choi:
                                                              • Liście pak-choi umyć i osuszyć. Posiekać czosnek i podsmażyć na oleju do złotego koloru. Wrzucić pak-choi i zalać sosami. Gotować, aż liście zmiękną.
                                                                • Na talerz wykładamy upieczone żeberka, krążki z ziemniaka i kapustę pak-choi.
                                                                  • Gabriel Gwozdowski
                                                                    • Żeberka jak marzenie
                                                                      • Składniki:
                                                                        • -Pół żeberka wieprzowego
                                                                          • Marynata:
                                                                            • -2 łyżki musztardy
                                                                              • -Łyżka ziół prowansalskich
                                                                                • -Garść szczypiorku
                                                                                  • -2 dymki
                                                                                    • -150ml oliwy z oliwek
                                                                                      • -Sok z połowy limonki
                                                                                        • -Łyżeczka soli
                                                                                          • -Szczypta pieprzu
                                                                                            • Dodatki:
                                                                                              • -Papryka żółta i papryką czerwoną
                                                                                                • -2 ziemniaki
                                                                                                  • -1 pomidor
                                                                                                    • -2 szalotki
                                                                                                      • Oliwa ziołowa :
                                                                                                        • -Garść ziół prowansalskich
                                                                                                          • -50 mil oliwa
                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                              • Żeberko oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Składniki na marynatę mieszamy w misce, następnie umieszczamy w niej mięso na 10 minut. Mięso w marynacie zawijamy w rękaw do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 80 min.
                                                                                                                • Ziemniaka kroimy w cienkie plasterki. Paprykę i szalotki polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
                                                                                                                  • Do blendera wrzucamy zioła prowansalskie i oliwę, Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
                                                                                                                    • Po wyjęciu żeberek z piekarnika umieszczamy je ba talerzu, układamy pieczone warzywa, dekorujemy ręcznie robiona ziołowa oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
                                                                                                                      • Gosia Szczęsnowicz
                                                                                                                        • Przysmak smakosza - Żeberka wieprzowe z chipsami ziemniaczanymi, stekiem z kalafiora, pieczoną marchewką i sałatką
                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                            • -400 g żeberek wieprzowych
                                                                                                                              • Marynata:
                                                                                                                                • -Szczypta Soli
                                                                                                                                  • -Łyżeczka cukru  
                                                                                                                                    • -150g musztardy
                                                                                                                                      • -160 g miodu
                                                                                                                                        • Dodatki:
                                                                                                                                          • -1,5 łyżeczki curry
                                                                                                                                            • -0,5 szalotki
                                                                                                                                              • -2 ziemniaki
                                                                                                                                                • -Ostra papryczka w proszku
                                                                                                                                                  • -0,5 kalafiora
                                                                                                                                                    • -3 marchewki
                                                                                                                                                      • -świeża kolendra
                                                                                                                                                        • -łyżeczka oregano
                                                                                                                                                          • -Łyżeczka curry
                                                                                                                                                            • -sól, pieprz
                                                                                                                                                              • -0,5 kapusta pekińskiej
                                                                                                                                                                • -0,5 pomidora
                                                                                                                                                                  • -1 papryka
                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                      • Żeberka
                                                                                                                                                                        • Żeberka obficie wysmarować cukrem, następnie solą i odłożyć na 10 minut. W tym czasie przygotować marynatę: masło wymieszać z musztardą, dodać curry, sól i pieprz. Z żeberek zmyć sól z cukrem i następnie wysmarować je marynatą. W stawić do piekarnika na 1 h 20 min w temperaturze 185 stopni.
                                                                                                                                                                          • Dodatki
                                                                                                                                                                            • Marchewkę położyć na blaszce, polać oliwą, dodać zioła prowansalskie, curry, sól, pieprz, oregano i świeżą kolendrę. Piec 30 minut w 185 stopniach.
                                                                                                                                                                              • Sałatę pekińską posiekać, wrzucić do miski, pomidor pokroić dodać do sałaty, paprykę pokroić i dorzucić do reszty.
                                                                                                                                                                                • Ziemniaki cienko pokroić w plastry, przyprawić ostrą papryczką, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Usmażyć na głębokim oleju.
                                                                                                                                                                                  • Różyczki kalafiora pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na patelni do zarumienienia.
                                                                                                                                                                                    • Na talerz wykładamy upieczone żeberka, obok dodajemy upieczone warzywa.
                                                                                                                                                                                      • Martyna Trojanowska
                                                                                                                                                                                        • Żeberka północ -południe
                                                                                                                                                                                          • Żeberka cielęce w marynacie słodko-słonej z ziemniaczanymi rozetkami, grillowaną cukinią i oliwą ziołową
                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                              • -Żeberka cielęce
                                                                                                                                                                                                • -Pęczek Szczypiorku
                                                                                                                                                                                                  • -1 szalotka
                                                                                                                                                                                                    • -2 łyżki Miodu
                                                                                                                                                                                                      • -1.5 łyżki Musztardy
                                                                                                                                                                                                        • -Łyżeczka Papryki słodkiej
                                                                                                                                                                                                          • -Łyżeczka Papryki ostrej
                                                                                                                                                                                                            • -2 łyżeczki soli
                                                                                                                                                                                                              • -½ łyżeczki Pieprzu
                                                                                                                                                                                                                • -Łyżka oleju sezamowego
                                                                                                                                                                                                                  • -100g Passaty pomidorowej
                                                                                                                                                                                                                    • -Łyżka Sosu sojowego
                                                                                                                                                                                                                      • -Połowa cukinii
                                                                                                                                                                                                                        • -Odrobina Oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                          • -4 średniej wielkości ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                            • -10 g masła (zimnego)
                                                                                                                                                                                                                              •  -2 łyżeczki cukru
                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                  • Żeberka natrzeć łyżeczką soli, cukru i odstawić na 15 minut. Żeberka w soli i cukrze płuczemy i delikatnie osuszamy. Do dużej miski dodajemy posiekany szczypiorek, szalotkę i dodajemy płynny miód, musztardę, paprykę słodką i ostrą , olej sezamowy, passate pomidorową. Wszystkie składniki mieszamy i marynujemy żeberka. Zamarynowane żeberka przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach
                                                                                                                                                                                                                                    • Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy z masłem. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. Przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy tzw. choinki, które pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 min. Cukinię grillujemy na oliwie i wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zioła prowansalskie blendujemy z oliwą i przecedzamy przez sitko.
                                                                                                                                                                                                                                      • Na talerz wykładamy upieczone żeberka, pieczone choinki z ziemniaków i cukinie, która polewamy oliwą.
                                                                                                                                                                                                                                        • Kornel Mazuruk
                                                                                                                                                                                                                                          • Wygodne żeberka
                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki :
                                                                                                                                                                                                                                              • -250 g żeberek cielęcych
                                                                                                                                                                                                                                                • -Łyżeczka soli i pół łyżeczki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                  • Marynata
                                                                                                                                                                                                                                                    • -3 cebule
                                                                                                                                                                                                                                                      • -4 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                        • -5 liści mięty
                                                                                                                                                                                                                                                          • -Garść kolendry
                                                                                                                                                                                                                                                            • -Łyżkę oleju sezamowego
                                                                                                                                                                                                                                                              • -Łyżkę sosu sojowy
                                                                                                                                                                                                                                                                • -Łyżeczka oregano
                                                                                                                                                                                                                                                                  • -Łyżeczka bazylii
                                                                                                                                                                                                                                                                    • -2 łyżki oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sałatka:
                                                                                                                                                                                                                                                                        • -70 ml oliwy ziołowej
                                                                                                                                                                                                                                                                          • -2 pomidory
                                                                                                                                                                                                                                                                            • -Pół ogórka
                                                                                                                                                                                                                                                                              • -Pół sałaty
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Mięso obsypujemy solą i cukrem -odstawiamy na 5 minut. Następnie myjemy żeberka i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wrzucamy posiekaną cebule, ząbki czosnku, miętę, kolendrę. Dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, oregano, bazylię i oliwę. Marynujemy żeberka w powstałej marynacie przez 10 min. Następnie pieczemy żeberka w 180 stopniach przez 70 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Kroimy pomidory, ogórka i sałatę. Do blendera wrzucamy zioła prowansalskie i zalewamy oliwą, wszystko blendujemy na jednolitą masę. Do pokrojonych warzyw wlewamy oliwę ziołową.   
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Oddzielamy upieczone żeberka od kości żeberka. Mięso z żeberek wykładamy na talerz i dodajemy sałatę z oliwa ziołową.
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Zosia Konarska
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Bajeczne żeberka
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -1 żeberko cielęce
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -1 łyżka cynamonu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -1 łyżka kminu rzymskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -1 łyżka soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -2 łyżki curry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -70 ml oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -1 łyżeczka pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sałatka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -Jeden bakłażan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -1 cukinia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -1 szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -1 papryka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -Pół kalafiora
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -Łyżeczka soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -Pół łyżeczki pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -30 mln oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Chipsy z ziemniaków:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -4 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -sól do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -olej do smażenia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso kładziemy na deskę, w misce mieszamy oliwę i wszystkie przyprawy. Mięso marynujemy w zalewie przez 10 minut. Wkładamy do rękawa i pieczemy przez 1 godzinę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w paski i kładziemy na patelnie grillową i grillujemy. Kalafiora gotujemy do miękkości. Potem wrzucamy go do gorącego oleju i czekamy aż będzie złocisty. Następnie kładziemy go na papier, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w kostkę, kalafiora rozrywamy na małe kawałeczki. Wsypujemy wszystko do miski i doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ziemniaki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mandolinie. Wrzucamy do gorącego oleju i smażymy na złocisty kolor. Po usmażeniu kładziemy na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy solą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Na talerz wykładamy upieczone żeberka, obok nakładamy upieczone warzywa i chipsy z ziemniaków.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Ignacy Jabłoński
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Żeberka wieprzowe z puree ziemniaczanym z chipsami z ziemniaków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Mięso:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -1 żeberko wieprzowe(ok.400-500 g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -100 g musztardy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -200 g miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -3 łyżeczki słodkiej papryki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -pół łyżeczki soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Puree ziemniaczane:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • - 4 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • - Łyżeczka soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Chipsy:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -3 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -papryka słodka wedle uznania
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -niecałe pół łyżeczki soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -30 mln oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wymieszać musztardę z miodem i posmarować żeberka. Posypać je solą i papryką. Włożyć do rękawa i piec 1,15 h w 180 stopniach.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Gotować do miękkości a potem zblendować.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Ziemniaki pokroić na drobne plasterki i włożyć na gorący olej. Piec do zrumienienia. Wyjąć, odsączyć na papierze z nadmiaru oleju i posypać przyprawami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Upieczone żeberka wykładamy na talerz. Obok układamy ziemniaczane puree i chipsy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Antek Wasik
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Amerykańscy wędrowcy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -żeberka wieprzowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -ziemniaki ze skórką 3 sztuki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -cebula czerwona 2 sztuki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -sól 3 łyżki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -pieprz 2 szczypty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -miód wielokwiatowy 80 gram
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -ketchup 200 gram
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -musztarda Dijon 1 czubata łyżka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -cukier ok. 100 gram
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -zioła prowansalskie szczypta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -rozmaryn suszony szczypta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -papryka ostra szczypta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -papryka słodka 1 łyżeczka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -oregano suszone szczypta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -jajko całe 1 sztuka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -mąka pszenna 1 szklanka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -olej do smażenia plus
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -3 łyżki do marynaty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Żeberka zasypać cukrem i solą. Odstawiamy żeberka na 15 minut . Następnie mieszamy ketchup, musztardę i pozostałą ilość cukru. Dodajemy miód, pieprz i sól.Żeberka myjemy i wrzucamy do marynaty na 10 minut. Przekładamy żeberka do rękawa i pieczemy w 185 stopniach przez 80 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Ziemniaki myjemy, wrzucamy do gotującej wody na około 15 - 20 minut. Odcedzamy i kroimy na łódeczki. Zioła, paprykę ostrą, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu mieszamy z oliwą. Smarujemy każdego marynatą wykładamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w temp.185 stopni.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Cebulę kroimy w krążki, posypujemy mąką i zostawiamy na 10 minut.Następnie obtaczać je w roztrzepanym jajku, znowu w mące i wrzucić do rozgrzanego oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Żeberka i ziemniaki wyjmujemy z piekarnika. Żeberka kroimy i wykładamy na talerz, obok nich wykładamy łódeczki z ziemniaków i onion ringsy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości