Przystawka:
Bruschetta z salsą pomidorową i pastą z burraty
Składniki:
-Świeża rucola
-400 kg mąki typu ""00"
-200ml wody
-10g drożdży suche
-2 szt. pomidory malinowe
-1 ząbek czosnku
-2 doniczki bazylii
-300ml oleju
-Pomidory suszone
-1 kulka mozzarelli
-1 kulka burraty
-100ml śmietanki 30%
-Sól,Pieprz
Wykonanie:
Z wody, mąki drożdży i soli wyrabiamy ciasto. Formujemy bagietkę i pieczemy przez 45min w 180 stopniach. Burratę miksujemy ze śmietanką i mozzarellą. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy kilka listków bazylii, pomidory suszone i czosnek. Całość podsmażamy na patelni, aż woda wyparuje. Olej miksujemy z bazylią.
Bagietkę kroimy na 1,5cm kromki, na które nakładamy salsę i pastę. Wykładamy na talerz, który dekorujemy olejem bazyliowym i świeżą bazylią.
Danie Główne
I Pierś z kaczki z sosem malinowym i puree selerowo-jabłkowym
Składniki:
-1 szt. piersi z kaczki ze skórą
-200 g świeżych malin
-1/4 pomarańczy
-cynamon mielony
-150 ml wina czerwonego słodkiego
-1 szt. selera
-2 szt. jabłka
-Świeży majeranek
-500ml mleka
-50ml śmietanki 30 %
-50g masła
Wykonanie:
Pierś z kaczki smażymy na suchej patelni z dwóch stron. Następnie na drugą patelnię wrzucamy maliny, zalewamy winem i dodajemy pomarańcz. Redukujemy przez 5min i miksujemy. Seler i jabłko gotujemy w mleku do miękkości i miksujemy na puree.
Kaczkę kroimy w 1cm plastry, które układamy na talerzu razem z puree. Całość
polewamy sosem malinowym.
Deser
I Karmelowa panna cotta na agarze z musem z marakui
Składniki:
-5 szt. marakui
-1,6g Agar
-100 mleka
-100 ml śmietanki 36%
-50g masła
-50g cukru
Wykonanie:
Markuje przecieramy przez sitko. Cukier rozpuszczamy na patelni, aż powstanie karmel. Następnie dolewamy śmietankę, mleko i dodajemy masła. Do całości dodajemy agar, energicznie mieszamy i przekładamy do foremki. Panna Cotta przekładamy do lodówki na 10 minut.
Panna cotte wyjmujemy z foremek, układamy na talerzu, polewamy syropem z marakui i ozdabiamy świeżą markują.