Kuba Szafrański: Przepisy z wielkiego finału

MasterChef Junior: Kuba
MasterChef Junior: Kuba

Przystawka:

Bruschetta z salsą pomidorową i pastą z burraty

Składniki:

-Świeża rucola

-400 kg mąki typu ""00"

-200ml wody

-10g drożdży suche

-2 szt. pomidory malinowe

-1 ząbek czosnku

-2 doniczki bazylii

-300ml oleju

-Pomidory suszone

-1 kulka mozzarelli

-1 kulka burraty

-100ml śmietanki 30%

-Sól,Pieprz

Wykonanie:

Z wody, mąki drożdży i soli wyrabiamy ciasto. Formujemy bagietkę i pieczemy przez 45min w 180 stopniach. Burratę miksujemy ze śmietanką i mozzarellą. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy kilka listków bazylii, pomidory suszone i czosnek. Całość podsmażamy na patelni, aż woda wyparuje. Olej miksujemy z bazylią.

Bagietkę kroimy na 1,5cm kromki, na które nakładamy salsę i pastę. Wykładamy na talerz, który dekorujemy olejem bazyliowym i świeżą bazylią.

Danie Główne

I Pierś z kaczki z sosem malinowym i puree selerowo-jabłkowym

Składniki:

-1 szt. piersi z kaczki ze skórą

-200 g świeżych malin

-1/4 pomarańczy

-cynamon mielony

-150 ml wina czerwonego słodkiego

-1 szt. selera

-2 szt. jabłka

-Świeży majeranek

-500ml mleka

-50ml śmietanki 30 %

-50g masła

Wykonanie:

Pierś z kaczki smażymy na suchej patelni z dwóch stron. Następnie na drugą patelnię wrzucamy maliny, zalewamy winem i dodajemy pomarańcz. Redukujemy przez 5min i miksujemy. Seler i jabłko gotujemy w mleku do miękkości i miksujemy na puree.

Kaczkę kroimy w 1cm plastry, które układamy na talerzu razem z puree. Całość

polewamy sosem malinowym.

Deser

I Karmelowa panna cotta na agarze z musem z marakui

Składniki:

-5 szt. marakui

-1,6g Agar

-100 mleka

-100 ml śmietanki 36%

-50g masła

-50g cukru

Wykonanie:

Markuje przecieramy przez sitko. Cukier rozpuszczamy na patelni, aż powstanie karmel. Następnie dolewamy śmietankę, mleko i dodajemy masła. Do całości dodajemy agar, energicznie mieszamy i przekładamy do foremki. Panna Cotta przekładamy do lodówki na 10 minut.

Panna cotte wyjmujemy z foremek, układamy na talerzu, polewamy syropem z marakui i ozdabiamy świeżą markują.

podziel się:

Pozostałe wiadomości