Przystawka
Przegrzebki z puree z groszku z wasabi z sosem z trawy cytrynowej i białego wina z jajkiem przepiórczym.
Składniki: -3 przegrzebki -1 szklanka mrożonego groszku -Trawa cytrynowa -Sól,Pieprz -Śmietanka kremówka -Białe wino -Szalotka -3 jajka przepiórcze -łyżeczka wasabi
Wykonanie:
Groszek gotujemy i blendujemy na gładką masę. Na osobną patelnię wkładamy posiekaną
drobno szarlotkę. Przypieczoną szalotkę zalewamy białym winem i dodajemy wasabi. Wszystko redukujemy, a następnie dodajemy trzy Łyżki śmietanki kremówki. Przegrzebki osuszamy i smażymy od 60 do 77 sekund na patelni.
Na talerzu układamy usmażone przegrzebki i puree z groszku. Obok nalewamy sos i układamy jajka.
Danie główne:
Kaczkę z puree kalafiorowo pietruszkowym z musem malinowym chipsy z jarmuż z oliwą pietruszkową.
Składniki: -Pierś z kaczki -1 garść jarmużu -0.5 kalafiora -Oliwa 1 szklanka -Jadalne kwiaty -Jedna pietruszka -Jedna szklanka śmietany -Sól,Pieprz -1 garść malin -1 łyżka cukru pudru
Wykonanie: Kalafiora i pietruszkę obieramy. Następnie obrane warzywa wkładamy do rondelka i zalewamy śmietanką. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Wyjmujemy warzywa ze śmietany i blendujemy na gładką masę dodając sól i pieprz. Na zimnej patelni od strony skóry pieczemy kaczkę do zarumienienia skórki. Maliny gotujemy w rondelku, aż zmiękną. Następnie dodajemy cukier i gotujemy przez 5 minut, mieszając. Ostudzone maliny z cukrem blendujemy i dodajemy suchy jarmuż. Na blachę do pieczenia nakładamy jarmuż i polewamy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°, aż powstaną chipsy. Następnie blendujemy oliwę z pietruszką i przecedzamy przez gazy.
Kaczkę i puree wykładamy na talerz i dekorujemy jadalnymi kwiatami. Dodajemy sos i chipsy z jarmużu z oliwą pietruszkową.
Deser:
Figi marynowane w balsamico i karmelu z kremem z ricotty i watą cukrową
Składniki -Wata cukrowa -Ricotta 4 łyżki -Śmietanka kremówka 2 łyżki -1 cytryna -2 figi -10 łyżek octu balsamicznego -2 łyżki cukru pudru
-100 G cukru -Jadalne złoto
Wykonanie:
Figi wkładamy do miseczki dodajemy cukier puder i zalewamy octem balsamicznym. Na osobnej patelni rozpuszczamy cukier i mieszamy, aż powstanie karmel. Następnie dodajemy do karmelu dwie łyżki octu balsamicznego i łyżkę wody. W osobnej misce mieszamy ricottę ze śmietanką, cukrem pudrem i skórką z cytryny. Figi wkładamy do karmelu z octem balsamicznym, a następnie pieczemy w temperaturze 190° przez 10 min.
Upieczone figi wykładamy na talerz z kremem z ricotty i wata cukrową posypujemy złotem.