Czy może być coś lepszego niż donut?! Tak!!! 100 donutów! Poznajcie przepisy!

MasterChef Junior
MasterChef Junior
W czwartym odcinku mali kucharze zostali podzieleni na grupy, aby przygotować co najmniej 100 pysznych i fantazyjnych donutów. Jak im poszło?!
MasterChef Junior
MasterChef Junior

Kaja Ciąpała, Zosia Konarska, Kalina Sójkowska, Julia Bednarczyk

 Fruwające donuty

Składniki na 16-20 sztuk:

-250 g mąki pszennej

-125 ciepłego mleka

-7 g drożdży suszonych instant Dr.Oetker

-40 g przestudzonego i rozpuszczonego masła

-20 g cukru

-1 jajko

-1 łyżka spirytusu lub kieliszek wódki

-Litr oleju

-200 g cukru pudru

-50-100 g mleka

-Ekstrakt migdałowy, pomarańczowy- Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr.Oetker i cytrynowy- Ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr.Oetker

Wykonanie:

Rozrobić rozczyn z 2 łyżek mąki, drożdży, ciepłego mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego maksymalnie do 30 stopni na 15-20 minut. Pozostałe składniki wsypać do miksera planetarnego, następnie dodać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść na gładką masę, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto rozwałkować na 1 cm grubości, ringiem wyciąć koła, a w środku mniejszym ringiem zrobić dziurkę. Do garnka wlać olej i nagrzać go do 180 stopni. Smażyć pączki na złoty kolor z obu stron. Udekorować lukrem, posypać ozdobami

Antek Wasik, Mikołaj Kubacki, Ignacy Jabłoński, Kuba Szafrański

DONUTY MORSKIE DELFINKI

Składniki: na 16 sztuk

-mąka pszenna 500gram

-mleko 250ml

- 14 g drożdży suszonych instant Dr.Oetker

-2 jajka

-cukier 40g

-masło 80g

-spirytus 2 kieliszki

-smalec około 5 kostek

Polewy:

-cukier puder 500g

-jedna pomarańcza

-barwnik spożywczy zielony, czerwony, niebieski

-czekolada mleczna 1 tabliczka

-czekolada gorzka 1 tabliczka

-czekolada biała 1 tabliczka

-śmietana 36% 500 ml

Wykonanie:

Donaty

Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać przy pomocy miksera. Odstawić do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, aby ciasto szybciej wyrosło.Następnie ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać ringami kształt donata.

Smażyć na rozgrzanym smalcu w temp. 180 stopni. Gotowe donaty wyjąć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Polewy:

Czekoladę mleczną rozpuścić ze śmietanką, podgrzewać do uzyskania jednolitej masy.

Z białą czekoladą i gorzką powtórzyć powyższą czynność.

Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy. Nałożyć do miseczek, dodać kolorowe barwniki i wymieszać.

Donaty wyłożyć na blat, polewać polewami z czekolad i lukry. Udekorować kolorowymi posypkami.

Martyna Trojanowska, Emilia Dymek, Tymon Dressler, Bartek Daroń

Donuty bez większej straty

Składniki na 16 porcji:

-250g mąki pszennej

-125mln mleka

-15g świeżych drożdży

-Jedno jajko

-40g masła

-20g cukru

-1,5 kieliszka spirytusu

-1,5l oleju

Lukier:

-Sok z połowy cytryny

-Szklanka cukru pudru

-Barwnik czerwony i niebieski

Wykonanie:

Donaty:

Mleko z drożdżami i cukrem i dwoma łyżkami maki wymieszać ręcznie. Następnie powstały rozczyn odstawiamy do piekarnika nagrzanego do 35 stopni na 20 minut. Masło roztapiamy na patelni i czekamy, aż wystygnie. Pozostałe produkty mieszamy w mikserze planetarnym z końcówką. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do powstającego ciasta. Kiedy ciasto się wyrobi wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 35 stopni na 20 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Następnie wykrawamy koła dużym ringiem, po czym w środku wykrawamy dziurkę mniejszym ringiem. Donaty wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.

Lukier:

Do soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy energicznie rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelewamy lukier do dwóch misek, do jednej dodajemy czerwony barwnik, a do drugiej niebieski.

Usmażone Donaty smarujemy lukrem i posypujemy posypką i małymi piankami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości