Tomasz Jakubiak to charyzmatyczny polski kucharz, właściciel restauracji, felietonista i autor książek kulinarnych oraz dziennikarz kulinarny. Prowadzący wielu programów kulinarnych, a także juror w MasterChef Junior. Gotowaniem zajmuje się od najmłodszych lat i jak sam mówi, jest to jego największa pasja, miłość i żywioł. O jedzeniu może opowiadać godzinami, a swoje historie doprawia szczyptą poczucia humoru. Prywatnie dużo podróżuje i z zaciekawieniem poznaje nieznane mu dotąd kuchnie.
Tomasz Jakubiak — prowadzący Master Chef Junior
W 2022 roku Tomasz Jakubiak zasiadł w jury programu kulinarnego „MasterChef Junior”, zastępując w nim miejsce innego znanego kucharza i restauratora – Mateusza Gesslera. Z wielkim zaangażowaniem podchodzi do programów skierowanych do najmłodszych.
Inne programy z udziałem Tomasza Jakubiaka
Zanim kucharz zasiadł w jury MasterChef Junior, można było oglądać go w innych programach kulinarnych m.in. w:
- „Sztuka mięsa”,
- „Jakubiak rozgryza Polskę”,
- „Jakubiak w sezonie”,
- „Jakubiak lokalnie”,
- „Jakubiak rodzinnie”.
Gościł on również w programach takich jak „Dzień dobry TVN” czy „Pytanie na śniadanie”.
Na podstawie prowadzonych przez niego programów powstały również książki: „Jakubiak lokalnie” oraz „Z miłości do lokalności. Tradycyjne dania w nowej odsłonie”.
Jakubiak jest również autorem felietonów kulinarnych publikowanych w magazynie „Moje gotowanie”. Współpracował również z magazynem kulinarnym „Food Service” oraz serwisem internetowym newgastro.pl. Radiowych audycji z jego udziałem można było słuchać m.in. w radiu „Czwórka” i „Antyradiu”.
Oprócz powyższych Tomasz Jakubiak prowadzi również warsztaty kulinarne i różnego rodzaju pokazy sztuki gastronomicznej. W festiwalach i konkursach kulinarnych uczestniczy także jako trener i juror. Brał udział m.in. w „Food Film Festival’u” oraz jest organizatorem Warszawskiej imprezy, która poświęcona jest kuchni ulicznej – „Street Food Festival by Tomasz Jakubiak”.
Tomasz w sercu ma nie tylko pasję do jedzenia, ale również ogromną miłość do drugiego człowieka, co pokazuje, wspierając akcje charytatywne organizowane m.in. przez SOS Wioski dziecięce czy Fundację Klubu szefów Kuchni.