W 9. odcinku u Kuby Wojewódzkiego na słynnej kanapie pojawi się Wojciech Modest Amaro. Co wiemy o pionierze polskiej gastronomii?
- Kiedy i gdzie urodził się Wojciech Modest Amaro?
- Jak zdobył gwiazdkę Michelin i co wyróżniało jego kuchnię?
- W jakich programach występował?
- Dlaczego wycofał się z mediów i czym zajmuje się obecnie?
- Jakie znaczenie miała duchowość w jego przemianie życiowej?
"Kuba Wojewódzki" 37, odc. 9. Od Sosnowca po Michelin
Wojciech Modest Amaro, urodzony 12 lutego 1972 roku w Sosnowcu, to nie tylko szef kuchni, ale ikona polskiej gastronomii. Jego restauracja Atelier Amaro jako pierwsza w Polsce zdobyła prestiżową gwiazdkę Michelin – symbol doskonałości kulinarnej. Amaro promował kuchnię opartą na naturze, sezonowości i lokalnych składnikach.
Zobacz: Gorący pocałunek Kuby Wojewódzkiego i Norbiego. Jak do tego doszło?
"Kuba Wojewódzki" 37, odc. 9. Kariera międzynarodowa i filozofia smaku
Amaro odbył w 2008 roku staż u Ferrana Adrii w jego legendarnej restauracji El Bulli, uznawanej za jedną z najlepszych na świecie.
Po powrocie do Polski postawił sobie za cel wzniesienie rodzimej kuchni na światowy poziom. W Atelier Amaro łączył nowoczesne techniki z tradycyjnym podejściem do natury.
"Kuba Wojewódzki" 37, odc. 9. Telewizja, duchowość i nowe życie
Amaro był jurorem "Top Chefa", prowadził "Hell’s Kitchen" i zdobył rozpoznawalność poza światem restauracji. Od kilku lat coraz więcej mówi też o duchowej przemianie. Założył fundację Nowe Życie Polska i zniknął z mediów na rzecz życia zgodnego z wartościami chrześcijańskimi. Jego powrót do programu Kuby Wojewódzkiego z pewnością wywoła wiele emocji.
Autor: Dagmara Gancarz