"Milionerzy". 10 pytań z historii. Nie wszyscy sobie z nimi poradzili

Milionerzy
Milionerzy
W "Milionerach" pytania z szeroko pojętej historii trafiają się często. Jedni gracze czują się w tej dziedzinie jak ryba w wodzie, inni, widząc pytanie, wiedzą, że zaczęły się dla nich schody. Zobaczcie 10 pytań z historii, które padły w tym sezonie

1. Piotr Jurczyk

Milionerzy: O kim Długosz napisał te słowa?

O kim Długosz pisał: "Kazimierz król, pofolgowawszy swej rozpuście i pogardziwszy żoną Adelajdą [...] połącza się z Czeszką, Rokiczaną"?

A: o Kazimierzu Odnowicielu

B: o Kazimierzu Wielkim

C: o Kazimierzu Jagiellończyku

D: o Janie Kazimierzu Wazie

- Mam swój typ, ale chciałbym skorzystać z telefonu do przyjaciela. Paweł, mój kolega, zna się na historii — przyznał Piotr. I miał rację. Przyjaciel od razu wskazał odpowiedź B. I słusznie.

2. Tomasz Witkiewicz

Milionerzy: Kto złożył śluby obierając Matkę Boską za patronkę i Królową Korony Polskiej?

Kto 1 kwietnia 1656 roku złożył w katedrze lwowskiej śluby obierając Matkę Boską za patronkę i Królową Korony Polskiej?

A: Zygmunt III Waza

B: Władysław IV Waza

C: Jan II Kazimierz Waza

D: Stanisław Leszczyński

W odpowiedzi na pytanie pomogła Tomkowi znajomość "Potopu" Sienkiewicza.

- Z tego co pamiętam, to cała intryga w "Ogniem i Mieczem" wzięła się m.in. stąd, że nie dotrzymano promowanej przez Władysława IV ugody chadziackiej, więc nastąpił bunt Kozaków, ponieważ król umarł i nie mógł wymusić tego porozumienia. W związku z czym panował już Jan II Kazimierz Waza. Cały potop dzieje się w jego panowaniu - wydedukował gracz i defitywnie zaznaczył odpowiedź C.

- To jest poprawna odpowiedź. Warto czytać - poinformował Hubert Urbański.

3. Marcin Kuczyński

240419_milionerzy_odc731_tc4_www
Milionerzy: Pytanie z historii za 40 tysięcy pogrążyło Marcina

Mistrz zakonu krzyżackiego Albrecht Hohenzollern złożył hołd lenny królowi Zygmuntowi Staremu, który był:

A) jego pradziadkiem

B) bratem jego matki

C) bratem jego ojca

D) jego ojcem

Marcin od razu odrzucił odpowiedzi A) i D) i wahał się pomiędzy dwoma pozostałymi. Ostatecznie stwierdził, że chodzi o stryja, czyli odpowiedź C) i tu się pomylił. Ten błąd kosztował go 19 tysięcy i możliwość dalszej gry!

4. Patryk Andrys

Milionerzy: Kto według Długosza nie mógł być pasowany na rycerza?

Kto według Długosza nie mógł być pasowany na rycerza, ponieważ podczas bitwy pod Grunwaldem zabił wroga niezgodnie z kodeksem rycerskim?

A: Zawisza Czarny

B: Zyndram z Maszkowic

C: Zbigniew Oleśnicki

D: Kuno von Lichtenstein

- Niestety, aż tak dobrze Kronik Długosza nie znam, żeby znać odpowiedź. A 75 tysięcy to bardzo fajna suma, więc... - skomentował Patryk i postanowił wycofać się z gry. Gdyby grał dalej obstawiłby odpowiedź B, która okazała się błędna.

- Poprawna odpowiedź, o i tu Cię mogę zaskoczyć, Zbigniew Oleśnicki. Zyskał wdzięczność króla Jagiełły, któremu tym czynem ratował życie zresztą, ale wybrał stan duchowny i już w 1423 roku został biskupem krakowskim - podsumował Hubert Urbański.

5. Remigiusz Kania

240325_milionerzy_716_tc5_www
Milionerzy: Wiedza historyczna przydała się Remigiuszowi!

Ziemia Sasinów to kraina historyczna i terytorium plemienne w południowo-zachodniej części Prus. Dziś jest to południowo-zachodnia część wojewódźtwa:

A) podlaskiego

B) zachodniopomorskiego

C) warmińsko-mazurskiego

D) lubuskiego

Remigiusz szybko rozprawil się z pytaniem i z prawie stuprocentową pewnością zaznaczył odpowiedź: warmińsko-mazurskie.

6. Damian Michałowski i Sebastian Szczęsny

5
Milionerzy: Pytanie za 125 tysięcy złotych dotyczyło Apokalipsy św. Jana

Kto w "Apokalipsie św. Jana" godzien jest otworzyć księgę i złamać jej siedem pieczęci?

A) święty Jan

B) aniołowie siedmiu kościołów

C) starcy

D) 7-rożny i 7-oczny Baranek

- 7-rożny i 7-oczny Baranek out, wiadomo, aniołowie? Starcy? Jacy starcy? - myśleli głośno Damian i Sebastian. Nie mając pojęcia, jaka jest prawidłowa odpowiedź, decydują się na telefon do przyjaciela, Konrada. Ten jednak niewiele pomaga i w ostatniej chwili sugeruje odpowiedź C.

- Ja wiem, że nie gramy na własny rachunek tylko dla podopiecznych Fundacji TVN. Moja córka korzystała z fundacji i wiem, jak ważne i potrzebne są pieniądze rodzicom, którzy borykają się z różnymi trudnościami swoich dzieci i każda złotówka jest cenna i dlatego w tym przypadku uważam, że te 35 tysięcy to bardzo dużo pieniędzy i w takim układzie ja bym podziękował - wyznał Sebastian. Damian był chętny, żeby grać dalej i spróbować wygrać dla Fundacji TVN jeszcze więcej pieniędzy, ale ostatecznie para decyduje się zrezygnować z odpowiedzi na pytanie.

Okazuje się, że był to idealny moment na przerwanie gry. Prawidłowa odpowiedź to D, czyli 7-rożny i 7-oczny Baranek, którą Damian i Sebastian odrzucili jako pierwszą.

7. Malwina Wędzikowska i Jan Pirowski

Milionerzy: "Chcesz powiedzieć, że kandydatem na prezydenta USA była latająca świnia?"

Czego nie miał Pigasus, kandydat na stanowisko prezydenta Stanów Zjednoczonych w 1968 r. z ramienia Youth International Party?

A) skrzydeł

B) ryja

C) racic

D) ogona

- Skrzydła na pewno ma, bo to Pigasus. Ryj i ogon to będą śmieszne rzeczy, ale racice? [...] Na nogach coś by miał? W racicach by chodził? Ty byś chodziła? Ja bym nie chodził? - myśli głośno Jan.

- Chcesz mi powiedzieć, że kandydatem na prezydenta Stanów Zjednoczonych była latająca świnia? - dopytuje Malwina.

Po krótkiej decyzji duet decyduje się zaznaczyć odpowiedź C. Niestety poprawna odpowiedź to skrzydła.

8. Jakub Dominiak

Milionerzy: Kto wziął udział w pogrzebie Piłsudskiego?

ako przedstawiciel Niemiec w pogrzebie Józefa Piłsudskiego wziął udział ówczesny przewodniczący Reichstagu i ostatni premier Prus:

A) Adolf Hitler

B) Hermann Goering

C) Joseph Goebbels

D) Paul von Hindenburg?

- Coś czuję, że znasz odpowiedź - skomentował Hubert Urbański.

- No właśnie i tego się boję, że też mi się tak wydaje - przyznał Jakub, który miał do swojej dyspozycji jeszcze jedno koło ratunkowe: zamianę pytania. Nie zastanawiając się jednak długo Jakub zdecydował się zaznaczyć odpowiedź A. Ryzykował tym samym 85 tysięcy złotych. Hubert nie miał dla niego dobrych wiadomości.

- Poprawna odpowiedź to Herman Goering, niestety. Hitler napisał list kondolencyjny do wdowy i wysłał telegram z kondolencjami do władz RP. Wziął też udział w mszy świętej w katedrze św. Jadwigi w Berlinie przy symbolicznej trumnie marszałka. Ale nie było go na pogrzebie - podsumował prowadzący.

9. Piotr Szczechula

240318_milionerzy_odc713_www_1
Milionerzy: Na pytanie o pustynię nie znał odpowiedzi ani gracz, ani przyjaciel pod telefonem

Która pustynia znalazła się w granicach Chile w wyniku wojny o Pacyfik nazywanej też wojną o saletrę?

A) Gobi

B) Kara-kum

C) Namib

D) Atakama

- Powiem tak, Namib kojarzy mi się z Afryką. Gobi wydaje mi się, że to jest pustynia w Azji. Zostałoby Kara-kum i Atakama - myśli głośno Piotr. Nie będąc pewnym odpowiedzi gracz decyduje się zadzwonić do swojej starszej siostry, Agaty. - Bardziej bym stawiała na Karakum - sugeruje Agata i utwierdza brata w jego podejrzeniach.

Niestety oboje nie mają racji. Piotr zaznacza odpowiedź B) i chwilę później słyszy:

- Niestety chodzi o Atakamę u wybrzeży Pacyfiku. Gdy odkryto tam bogate zasoby mineralne w drugiej połowie XIX wieku, Chile, Peru, Boliwia rozpoczęły walkę o ten właśnie region.

10. Mateusz Żaboklicki

240308_Milionerzy_odc_706_tc04 www
Milionerzy: Mateusz Żaboklicki, pytanie za 10 000 złotych

Choć miał dopiero 10 lat, a jego ojciec wciąż żył, koronowano go na króla Polski.

A) Bolesława Chrobrego

B) Kazimierza Wielkiego

C) Jana Olbrachta

D) Zygmunta Augusta

- Ciekawe pytanie - skomentował Sławomir. Po dłuższym zastanowieniu uznał, że telefon do przyjaciela będzie dobrym rozwiązaniem. Damian, kolega ze studiów od razu wskazał jedną z odpowiedzi i taką też zaznaczył gracz. Chodziło o warszawską trasę Warszawa-Zakopane i popularne ciastko wuzetkę.

Milionerzy: Co upamiętnia ten czekoladowy deser?

Oglądaj "Milionerów" w Max.

Ile osób wygrało milion w "Milionerach"?

Do tej pory mieliśmy siedmiu milionerów w polskiej edycji programu. Krzysztof Wójcik sięgnął po najwyższą nagrodę w 2010 roku. W 2018 roku emerytowana nauczycielka Maria Romanek została drugą polską milionerką, a jako trzecia, w 2019 roku, czek otrzymała Kasia Kant-Wysocka. Dwa lata później bank rozbił muzykolog Jacek Iwaszko, a w 2022 roku piątym milionerem został Tomasz Orzechowski, który zasłynął niezwykle opanowaną grą. Na początku 2024 roku szóstym milionerem został Mateusz Żaboklicki. Tomek Boruch dołącza do grona zwycięzców jako siódmy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak ciekawie można spędzić lato w mieście?
Materiał promocyjny

Jak ciekawie można spędzić lato w mieście?