Jakie dania przygotowała Ida Rojewska w finale "MasterChef Nastolatki 2"? 

Ida Rojewska w finale 2. edycji programu "MasterChef Nastolatki"
Ida Rojewska w finale 2. edycji programu "MasterChef Nastolatki"
Źródło: x-news

Co przygotowała Ida Rojewska w finale "MasterChef Nastolatki 2"? W wielkim finale kulinarnego show młoda kucharka postawiła na odważne, ale perfekcyjnie zbalansowane smaki. Jej ceviche z labraksa zachwyciło jury. Na danie główne zaserwowała grillowaną ośmiornicę. Deser? Spektakularne smażone lody. Sprawdź przepisy!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować:
  • Ceviche z labraksa z czerwoną pomarańczą, chipsem z papieru ryżowego
  • Grillowaną i glazurowaną ośmiornicę w sosie miso z limonką, podana na risotto z karmelizowanym batatem i szparagami na maśle
  • Lody matcha na bazie białej czekolady i mleczka kokosowego, smażone w tempurze z sosem mango-marakuja i imbirem

Co przygotowała Ida Rojewska na przystawkę w finale "MasterChef Nastolatki 2"?

Ceviche z labraksa z czerwoną pomarańczą, chipsem z papieru ryżowego, musem z awokado, marynowanym ogórkiem i rzodkiewką, podane z sosem ponzu

Składniki:

  • Labraks – filet -2szt.
  • Cytrusy – cytryna, limonka, czerwona pomarańcza
  • Papier ryżowy-12 arkusze
  • Suszone glony-20 g
  • Awokado-1szt.
  • Ogórek-1szt.
  • Sos sojowy
  • Sos ponzu
  • Mirin
  • Ocet ryżowy
  • Sake
  • Rzodkiewka-2szt.
  • Kolendra (liście i nasiona)
  • .śmietana -20 ml
  • -olej -0,5 l

Przygotowanie:

  • Filet labraksa pokroić w cienkie plasterki. Wycisnąć sok z cytrusów i zalać nim rybę. Odstawić do zamarynowania.
  • Pokroić ogórka w cienkie plasterki i zamarynować w mieszance sosu sojowego, octu ryżowego i rozgniecionego czosnku.
  • W garnku podgrzać ponzu, mirin, sake i kawałek czerwonej pomarańczy, aby odparować alkohol.
  • Zblendować awokado z limonką i odrobiną śmietanki, przełożyć do rękawa cukierniczego.
  • Na rozgrzany olej wrzucić papier ryżowy i smażyć do napuchnięcia. Odsączyć na papierze, posypać pudrem z suszonych glonów i soli.
  • Podanie: Na talerzu rozprowadzić sos ponzu, ułożyć ceviche, przekładając marynowanym ogórkiem, rzodkiewką i kawałkami czerwonej pomarańczy. Dodać kropki musu z awokado, udekorować kolendrą i kwiatami. Na wierzchu położyć chips ryżowy.

Czytaj też: Poruszająca historia uczestniczki "MasterChef Nastolatki". Julię wsparła osoba, która odmieniła jej życie w domu dziecka

Co przygotowała Ida Rojewska na danie główne w finale "MasterChef Nastolatki 2"?

Grillowana i glazurowana ośmiornica w sosie miso z limonką, podana na risotto z karmelizowanym batatem i szparagami na maśle

Składniki:

  • Ośmiornica-
  • Cebula-1 szt
  • Marchew-1szt
  • Czosnek-3 ząbki
  • Imbir-20 g
  • Białe wino-200ml
  • Ryż Arborio-100 g
  • Pasta miso
  • Sos sojowy
  • Sos mirin
  • Ocet ryżowy
  • Limonka (sok i skórka)-2szt.
  • Olej sezamowy i zwykły
  • Batat-2szt.
  • Miód
  • Masło
  • Szparagi-pęczek

Przygotowanie:

  • Wstawić do garnka wodę, dodać marchew, cebulę, czosnek i imbir. Zagotować, następnie zahartować ośmiornicę (zanurzając na kilka sekund we wrzątku i wyjmując trzykrotnie), po czym gotować do miękkości.
  • Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać ryż Arborio i zalać białym winem. Stopniowo podlewać wywarem z ośmiornicy, mieszając do uzyskania kremowej konsystencji.
  •  Karmelizowany batat: Pokroić batata w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać sól i miód, karmelizować do złotego koloru. Część batata wmieszać do risotto.
  • Szparagi: Pokroić szparagi na pół, podsmażyć na maśle z dodatkiem skórki z limonki i odrobiną soku.
  • Wymieszać miso, sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, sok z limonki i cukier. Podgrzać na patelni do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Wyjąć ugotowaną ośmiornicę, pokroić macki i grillować na mocno rozgrzanej patelni lub grillu. Smarować glazurą podczas grillowania.
  • Podanie: Na środku talerza ułożyć risotto, na wierzchu ułożyć karmelizowanego batata. Mackę ośmiornicy zakręcić wokół risotto. Szparagi ułożyć wokół kompozycji.

Co przygotowała Ida Rojewska na deser w finale "MasterChef Nastolatki 2"?

Lody matcha na bazie białej czekolady i mleczka kokosowego, smażone w tempurze z sosem mango-marakuja i imbirem

Składniki:

  • Śmietanka 30%-200ml
  • Biała czekolada-70 g
  • Matcha
  • Mango-1szt.
  • Marakuja-2szt.
  • Imbir
  • Jajko-2szt.
  • Płatki corn flakes / wiórki kokosowe / sezam (czarny i biały)
  • Liofilizowane owoce (maliny, rokitnik)
  • Mąka pszenna
  • Skrobia kukurydziana
  • Woda gazowana
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Rozpuścić białą czekoladę w śmietance, dodać matchę i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić, następnie ubić i zamrozić w formie kulek.
  • Pokroić mango i marakuję, dodać starty imbir i gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos.
  • Wymieszać pokruszone płatki corn flakes, wiórki kokosowe i sezam.
  • Wymieszać mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą i wodę gazowaną, aż powstanie lekko lejące ciasto.
  • Zamrożone kulki lodowe obtoczyć w jajku, następnie w panierce. Ponownie zamrozić, potem obtoczyć w tempurze i smażyć na gorącym oleju przez kilka sekund, aż się zarumienią. Odsączyć na papierowym ręczniku.
  • Podanie: Na talerzu rozprowadzić sos mango-marakuja, położyć na nim kulkę lodów, posypać sproszkowaną matchą i startą białą czekoladą. Udekorować świeżą miętą i kwiatami.

Czytaj też: Takich mazurków jeszcze nie jedliście! Przepisy uczestników "MasterChef Nastolatki" na wielkanocne wypieki

podziel się:

Pozostałe wiadomości