Tym razem uczestnicy „MasterChefa” staną przed złotymi skrzyniami, a ich zadaniem będzie stworzenie nowoczesnej, innowacyjnej potrawy opartej na polskiej gęsi. To niezwykle wymagające wyzwanie, które połączy tradycyjną kuchnię Polski z nowoczesnymi technikami i smakami. Który uczestnik zaskoczy jurorów najbardziej kreatywnym i smakowitym daniem?
W drugiej części odcinka kuchnię programu odwiedzi francuski szef kuchni, Cyril Bosviel. To wyjątkowe spotkanie zadecyduje o tym, kto z zawodników poleci do Francji i walczyć będzie o tytuł 12. polskiego MasterChefa. Tematem konkurencji będą polskie kiszonki i słynne francuskie makaroniki. Uczestnicy będą musieli wykazać się kreatywnością w przygotowaniu dań, a jest o co walczyć! To prawdziwe wyzwanie dla wszystkich kucharzy-amatorów, którzy marzą o tytule mistrza "MasterChef".