Nikodem Gruszka: Szkolny obiad

Nikodem Gruszka: Szkolny obiad
Nikodem Gruszka: Szkolny obiad
  • Zupa pomidorowa
    • Składniki:
      • - włoszczyzna
        • - 1 udko z kurczaka
          • - ziele angielskie
            • - liść laurowy
              • - passata pomidorowa
                • - śmietana 18%
                  • - sól do smaku
                    • - pieprz do smaku
                      • - ryż
                        • - natka pietruszki
                          • Nalać wodę do garnka a następnie zagotować. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz udko z kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Potem dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy kolejną chwilę. Wlewamy passatę.
                            • Do kubka odlewamy 1 chochlę zupy i dolewamy śmietanę, całość mieszamy.
                              • Zawartość kubka wlewamy z powrotem do garnka z zupą.
                                • W osobnym garnku gotujemy ryż, solimy.
                                  • Zupę podajemy w miseczkach z ryżem. Ozdabiamy natką pietruszki.
                                    •  Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią
                                      • Składniki:
                                        • - 1kg schabu bez kości
                                          • - bułka tarta
                                            • - mąka pszenna
                                              • - 4 jajka
                                                • - mleko
                                                  • - ogórek zielony -2 szt.
                                                    • - śmietana 18%
                                                      • - 1 kg ziemniaków
                                                        • - pieprz
                                                          • - sól
                                                            • - koperek
                                                              • - smalec
                                                                • - olej
                                                                  • - cukier
                                                                    • Wykonanie:
                                                                      • Schabowego kroimy w 1 cm plastry, ubijamy.
                                                                        • Przygotowujemy 3 miski. Do pierwszej wsypujemy mąkę pszenną. W drugiej ubijamy jajka i dodajemy mleko. Do trzeciej wsypujemy bułkę tartą.
                                                                          • Mięso przyprawiamy pieprzem i solą.
                                                                            • Na patelni roztapiamy kostkę smalcu, dolewamy odrobinę oleju.
                                                                              • Plastry kotleta schabowego obtaczamy w mące, następnie w jajku z mlekiem i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowanego kotleta smażymy na patelni z olejem i smalcem na złocisty kolor.
                                                                                • Ogórki obieramy ze skórki. Dodajemy śmietanę, koperek, sól oraz cukier. Całość mieszamy.
                                                                                  •  Ziemniaki obieramy ze skórki. Wodę w garnku solimy i gotujemy.
                                                                                    • Ziemniaki układamy na talerzu, obok kładziemy kotleta i mizerię.
                                                                                      •  Kompot
                                                                                        • Składniki:
                                                                                          • - 5 jabłek
                                                                                            • - woda
                                                                                              • - cukier
                                                                                                • - goździki
                                                                                                  • Wodę wlewamy do garnka, dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki, goździki oraz cukier i zagotowujemy. Gotujemy aż jabłka będą miękkie.
                                                                                                    • Gotowy kompot podajemy w miseczce lub kubku.
                                                                                                      • Owoce pod kruszonką
                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                          • - mąka pszenna (200g)
                                                                                                            • - masło (pół kostki)
                                                                                                              • - cukier (3 łyżki)
                                                                                                                • - czerwone owoce (np. truskawki, maliny)
                                                                                                                  • Do miseczki wsypujemy owoce. Na to kładziemy ciasto (kruszonkę) przygotowaną z mąki, masła i cukru.
                                                                                                                    • Piekarnik ustawiamy na 170 stopni C. Wkładamy miseczki z owocami i kruszonką. Wyciągamy z piekarnika po około 20 minutach, kiedy ciasto z góry będzie przyrumienione.
                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości