Nikodem Gruszka: Szkolny obiad

Nikodem Gruszka: Szkolny obiad
Nikodem Gruszka: Szkolny obiad
  • Zupa pomidorowa
  • Składniki:
  • - włoszczyzna
  • - 1 udko z kurczaka
  • - ziele angielskie
  • - liść laurowy
  • - passata pomidorowa
  • - śmietana 18%
  • - sól do smaku
  • - pieprz do smaku
  • - ryż
  • - natka pietruszki
  • Nalać wodę do garnka a następnie zagotować. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz udko z kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Potem dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy kolejną chwilę. Wlewamy passatę.
  • Do kubka odlewamy 1 chochlę zupy i dolewamy śmietanę, całość mieszamy.
  • Zawartość kubka wlewamy z powrotem do garnka z zupą.
  • W osobnym garnku gotujemy ryż, solimy.
  • Zupę podajemy w miseczkach z ryżem. Ozdabiamy natką pietruszki.
  •  Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią
  • Składniki:
  • - 1kg schabu bez kości
  • - bułka tarta
  • - mąka pszenna
  • - 4 jajka
  • - mleko
  • - ogórek zielony -2 szt.
  • - śmietana 18%
  • - 1 kg ziemniaków
  • - pieprz
  • - sól
  • - koperek
  • - smalec
  • - olej
  • - cukier
  • Wykonanie:
  • Schabowego kroimy w 1 cm plastry, ubijamy.
  • Przygotowujemy 3 miski. Do pierwszej wsypujemy mąkę pszenną. W drugiej ubijamy jajka i dodajemy mleko. Do trzeciej wsypujemy bułkę tartą.
  • Mięso przyprawiamy pieprzem i solą.
  • Na patelni roztapiamy kostkę smalcu, dolewamy odrobinę oleju.
  • Plastry kotleta schabowego obtaczamy w mące, następnie w jajku z mlekiem i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowanego kotleta smażymy na patelni z olejem i smalcem na złocisty kolor.
  • Ogórki obieramy ze skórki. Dodajemy śmietanę, koperek, sól oraz cukier. Całość mieszamy.
  •  Ziemniaki obieramy ze skórki. Wodę w garnku solimy i gotujemy.
  • Ziemniaki układamy na talerzu, obok kładziemy kotleta i mizerię.
  •  Kompot
  • Składniki:
  • - 5 jabłek
  • - woda
  • - cukier
  • - goździki
  • Wodę wlewamy do garnka, dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki, goździki oraz cukier i zagotowujemy. Gotujemy aż jabłka będą miękkie.
  • Gotowy kompot podajemy w miseczce lub kubku.
  • Owoce pod kruszonką
  • Składniki:
  • - mąka pszenna (200g)
  • - masło (pół kostki)
  • - cukier (3 łyżki)
  • - czerwone owoce (np. truskawki, maliny)
  • Do miseczki wsypujemy owoce. Na to kładziemy ciasto (kruszonkę) przygotowaną z mąki, masła i cukru.
  • Piekarnik ustawiamy na 170 stopni C. Wkładamy miseczki z owocami i kruszonką. Wyciągamy z piekarnika po około 20 minutach, kiedy ciasto z góry będzie przyrumienione.
podziel się:

Pozostałe wiadomości