- Zupa pomidorowa
- Składniki:
- - włoszczyzna
- - 1 udko z kurczaka
- - ziele angielskie
- - liść laurowy
- - passata pomidorowa
- - śmietana 18%
- - sól do smaku
- - pieprz do smaku
- - ryż
- - natka pietruszki
- Nalać wodę do garnka a następnie zagotować. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz udko z kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Potem dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy kolejną chwilę. Wlewamy passatę.
- Do kubka odlewamy 1 chochlę zupy i dolewamy śmietanę, całość mieszamy.
- Zawartość kubka wlewamy z powrotem do garnka z zupą.
- W osobnym garnku gotujemy ryż, solimy.
- Zupę podajemy w miseczkach z ryżem. Ozdabiamy natką pietruszki.
- Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią
- Składniki:
- - 1kg schabu bez kości
- - bułka tarta
- - mąka pszenna
- - 4 jajka
- - mleko
- - ogórek zielony -2 szt.
- - śmietana 18%
- - 1 kg ziemniaków
- - pieprz
- - sól
- - koperek
- - smalec
- - olej
- - cukier
- Wykonanie:
- Schabowego kroimy w 1 cm plastry, ubijamy.
- Przygotowujemy 3 miski. Do pierwszej wsypujemy mąkę pszenną. W drugiej ubijamy jajka i dodajemy mleko. Do trzeciej wsypujemy bułkę tartą.
- Mięso przyprawiamy pieprzem i solą.
- Na patelni roztapiamy kostkę smalcu, dolewamy odrobinę oleju.
- Plastry kotleta schabowego obtaczamy w mące, następnie w jajku z mlekiem i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowanego kotleta smażymy na patelni z olejem i smalcem na złocisty kolor.
- Ogórki obieramy ze skórki. Dodajemy śmietanę, koperek, sól oraz cukier. Całość mieszamy.
- Ziemniaki obieramy ze skórki. Wodę w garnku solimy i gotujemy.
- Ziemniaki układamy na talerzu, obok kładziemy kotleta i mizerię.
- Kompot
- Składniki:
- - 5 jabłek
- - woda
- - cukier
- - goździki
- Wodę wlewamy do garnka, dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki, goździki oraz cukier i zagotowujemy. Gotujemy aż jabłka będą miękkie.
- Gotowy kompot podajemy w miseczce lub kubku.
- Owoce pod kruszonką
- Składniki:
- - mąka pszenna (200g)
- - masło (pół kostki)
- - cukier (3 łyżki)
- - czerwone owoce (np. truskawki, maliny)
- Do miseczki wsypujemy owoce. Na to kładziemy ciasto (kruszonkę) przygotowaną z mąki, masła i cukru.
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni C. Wkładamy miseczki z owocami i kruszonką. Wyciągamy z piekarnika po około 20 minutach, kiedy ciasto z góry będzie przyrumienione.
podziel się: