- Burger Górala
- Składniki na 1 sztukę:
- - boczek parzony 150g
- - oscypek do krojenia w plastry
- - olej rzepakowy do smażenia 1l
- - sałata siewna
- - wołowina z łopatki 250g
- - ogórek pikle kanapkowy
- - cebula czerwona
- - pomidor malinowy
- - pieprz w młynku
- - sól w młynku
- - papryka słodka mielona
- - 4 jajka
- - ocet
- - woda
- - czarnuszka
- - patyczek do burgera
- Składniki na bułkę:
- - 1,5kg mąki pszennej
- - litr kremowego jogurtu naturalnego
- - cukier
- - soda oczyszczona
- - proszek do pieczenia
- Składniki do zrobienia sosu burgerowego:
- - musztarda sarepska
- - miód wielokwiatowy
- - cytryna
- - olej rzepakowy
- - sól w młynku
- - pieprz w młynku
- - przecier pomidorowy
- - cebula biała
- - ogórek kiszony
- Przepis:
- Majonez zmieszać razem z ketchupem i dodać pokrojoną drobno cebulę i ogórka kiszonego.
- Wykonanie:
- 1. Przygotowuję ciasto na bułki przy pomocy robota planetarnego. Formuję bułki i wkładam do piekarnika.
- 2. Mielę mięso na burgera. Wyrabiam je, przyprawiam i formuję. Kroję boczek w plastry.
- 3. Wyjmuję bułki z piekarnika.
- 4. Zaczynam przygotowywać sos burgerowy.
- 5. Kroję dodatki.
- 6. Smażę mięso oraz na drugiej patelni boczek.
- 7. Pod koniec smażenia mięsa, dodaję oscypka na górę.
- 8. Składam wszystko w całość.
- Składniki podane są na 1 porcję.
podziel się: