Nikodem Gruszka: Burger Górala

Nikodem Gruszka: Burger Górala
Nikodem Gruszka: Burger Górala
  • Burger Górala
    • Składniki na 1 sztukę:
      • - boczek parzony 150g
        • - oscypek do krojenia w plastry
          • - olej rzepakowy do smażenia 1l
            • - sałata siewna
              • - wołowina z łopatki 250g
                • - ogórek pikle kanapkowy
                  • - cebula czerwona
                    • - pomidor malinowy
                      • - pieprz w młynku
                        • - sól w młynku
                          • - papryka słodka mielona
                            • - 4 jajka
                              • - ocet
                                • - woda
                                  • - czarnuszka
                                    • - patyczek do burgera
                                      • Składniki na bułkę:
                                        • - 1,5kg mąki pszennej
                                          •  - litr kremowego jogurtu naturalnego
                                            • - cukier
                                              • - soda oczyszczona
                                                • - proszek do pieczenia
                                                  • Składniki do zrobienia sosu burgerowego:
                                                    • - musztarda sarepska
                                                      • - miód wielokwiatowy
                                                        • - cytryna
                                                          • - olej rzepakowy
                                                            • - sól w młynku
                                                              • - pieprz w młynku
                                                                • - przecier pomidorowy
                                                                  • - cebula biała
                                                                    • - ogórek kiszony
                                                                      • Przepis:
                                                                        • Majonez zmieszać razem z ketchupem i dodać pokrojoną drobno cebulę i ogórka kiszonego.
                                                                          • Wykonanie:
                                                                            • 1.      Przygotowuję ciasto na bułki przy pomocy robota planetarnego. Formuję bułki i wkładam do piekarnika.
                                                                              • 2.      Mielę mięso na burgera. Wyrabiam je, przyprawiam i formuję. Kroję boczek w plastry.
                                                                                • 3.      Wyjmuję bułki z piekarnika.
                                                                                  • 4.      Zaczynam przygotowywać sos burgerowy.
                                                                                    • 5.      Kroję dodatki.
                                                                                      • 6.      Smażę mięso oraz na drugiej patelni boczek.
                                                                                        • 7.      Pod koniec smażenia mięsa, dodaję oscypka na górę.
                                                                                          • 8.      Składam wszystko w całość.
                                                                                            • Składniki podane są na 1 porcję. 
                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości