Nikodem Gruszka: Burger Górala

Nikodem Gruszka: Burger Górala
Nikodem Gruszka: Burger Górala
  • Burger Górala
  • Składniki na 1 sztukę:
  • - boczek parzony 150g
  • - oscypek do krojenia w plastry
  • - olej rzepakowy do smażenia 1l
  • - sałata siewna
  • - wołowina z łopatki 250g
  • - ogórek pikle kanapkowy
  • - cebula czerwona
  • - pomidor malinowy
  • - pieprz w młynku
  • - sól w młynku
  • - papryka słodka mielona
  • - 4 jajka
  • - ocet
  • - woda
  • - czarnuszka
  • - patyczek do burgera
  • Składniki na bułkę:
  • - 1,5kg mąki pszennej
  •  - litr kremowego jogurtu naturalnego
  • - cukier
  • - soda oczyszczona
  • - proszek do pieczenia
  • Składniki do zrobienia sosu burgerowego:
  • - musztarda sarepska
  • - miód wielokwiatowy
  • - cytryna
  • - olej rzepakowy
  • - sól w młynku
  • - pieprz w młynku
  • - przecier pomidorowy
  • - cebula biała
  • - ogórek kiszony
  • Przepis:
  • Majonez zmieszać razem z ketchupem i dodać pokrojoną drobno cebulę i ogórka kiszonego.
  • Wykonanie:
  • 1.      Przygotowuję ciasto na bułki przy pomocy robota planetarnego. Formuję bułki i wkładam do piekarnika.
  • 2.      Mielę mięso na burgera. Wyrabiam je, przyprawiam i formuję. Kroję boczek w plastry.
  • 3.      Wyjmuję bułki z piekarnika.
  • 4.      Zaczynam przygotowywać sos burgerowy.
  • 5.      Kroję dodatki.
  • 6.      Smażę mięso oraz na drugiej patelni boczek.
  • 7.      Pod koniec smażenia mięsa, dodaję oscypka na górę.
  • 8.      Składam wszystko w całość.
  • Składniki podane są na 1 porcję. 
podziel się:

Pozostałe wiadomości