- Składniki na kulki ryżowe
- 1 torebka Ryżu
- 2 łyżki parmezanu
- Bułka tarta do obtoczenia
- 1 jako
- 2 łyżki mąki
- 1 litr oleju
- Składnik na Farsz :
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka mascarpone
- 1 łyżka gorgonzoli
- 1 łyżka sosu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- Sos pomidorowy :
- 1 puszka pomidorów w całości
- Cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- Bazylia suszona
- Oregano suszona
- Sól
- Pieprz
- Wykonanie sosu pomidorowego :
- Cebulę z czosnkiem podsmażamy na koniec cebulę karmelizujemy ,dodajemy puszkę pomidorów dodajemy przyprawy na koniec sos blendujemy
- Wykonanie farszu :
- Pierś z kurczaka mielimy i podsmażamy na oleju po usmażeniu dodajemy mascarpone i inne sery na koniec 2 łyżki naszego sosu pomidorowego
- Wykonanie Arancini :
- Ugotowany ryż pomieszać z parmezanem i podzielić na 2 części przełożyć jedną część na folię spożywczą z ryżu zrobić kulkę do środka dać farsz drugą częścią ryżu przykryć farsz kulkę obtoczyć w mące ,jajku i bułce tartej .Arancini włożyć na gorący olej smażyć około 1,5 minuty do zarumienienia
- Oliwę pietruszkowe i sos pomidorowy podajemy na talerz a na sosy arancini na sam koniec posypujemy je parmezanem
podziel się: