- Risotto all'uva dolce
- Składniki:
- Ryż arborio 200g
- Główka czosnku
- 1 Cebula duża biała
- 1 Kostka masła
- Białe wino pól wytrawne
- Parmezan 200g
- Gorgonzola 100g
- Miód wielokwiatowy
- Rozmaryn świerzy
- Winogron fioletowy bezpestkowy
- Mascarpone 100g
- Jadalne bratki fioletowe
- Kolorowy pieprz w ziarnach
- Sól gruboziarnista
- 1 Cytryna
- Sposób przygotowania:
- Na oliwie podsmażyć posiekany Czosnek i cebulę, dodać ryż i Rozmaryn, podlać białym winem i ciepłą wodą, dodać skórkę z cytryny i parmezan lub gorgonzole sól oraz pieprz na końcu dodać mascarpone. Ułożyć na talerzu, na patelni skarmelizowac Winogron przecięty w pół z miodem, ułożyć na risotto wraz z bratkami, skropić oliwą.
podziel się: