- Chlebki Naan z pastą z sera fety i ze słodkimi warzywami
- Przystawka składniki
- 1 ser feta
- 50 ml oliwy
- 8 orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 10 czarnych oliwek
- 10 zielonych oliwek
- 2 łyżki miodu
- Pieprz
- 200 g mąki
- 90 ml wody
- Bazylia świeża
- Do blendera dajemy ser feta jedną łyżkę oliwy jedną łyżkę miodu Garść świeżej Bazylii jeden Ząbek czosnku i wszystko Blendujemy przez około 4 min po tym czasie dodajemy jeszcze łyżkę oliwy i Blendujemyjeszcze minutę. Na desce siekamy orzechy ,suszone pomidory, czarne i zielone oliwki i wszystko smażymy na czterech łyżka oliwy i jednej łyżce miodu dodajemy następnie pół łyżeczki pieprzu. Do miksera dodajemy Mąkę wodę oraz łyżka oliwy wszystko wyrabiamy na Gładkie ciasto.
- Z ciasta bierzemy małą kulkę i cienko ją wałkujemy następnie dajemy ją na suchą patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy około 5 min z obu stron aż wyjdą bąbelki powietrza. Na talerzu układamy łyżkę pasty z fety no to dajemy łyżkę smażonych Orzechów z warzywami i do tego dodajemy pokrojony chlebek naan. Talerz Dekorujemy suszonym chilli.
- Kaczka z pure z selera i białej czekolady,sosem wiśniowym i oliwą ziołowa.
- Główne danie składniki
- Pierś z kaczki
- Sól i pieprz
- 200g masła
- 1 duży seler
- 100 ml oleju
- Natka pietruszki
- 1 tabliczka białej czekolady
- 100 g wiśni
- 200 ml wina czerwonego
- 1 łyżka miodu
- 200 ml mleka
- Selera obieramy kroimy na mniejsze kawałki dajemy do garnka i zalewam mlekiem gotujemy do miękkości następnie dajemy do blendera dodajemy 10 g masła tabliczkę białej czekolady sporo szczyptę soli i sporo szczyptę pieprzu wszystko Blendujemy około 5 min.
- Wiśnie dajemy na patelnię zalewamy winem i dodajemy łyżkę miodu sporo szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu wszystko gotujemy około 20 min następnie dodajemy 15 g masła
- Kaczkę nacieramy solą oraz pieprzem i dajemy na patelnię z jedną łyżką oleju smażymy aż skóra będzie chrupiąca następnie obracamy dodajemy 100 g masła i kaczkę smażąc polewamy masłem następnie zdejmujemy z patelni i wkładamy na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180°C
- Do blendera dajemy spory Pęczek pietruszki jedną łyżeczkę soli i 100 ml oleju wszystko Blendujemy około 5 min
- Na talerzu układamy jedną łyżkę puree jedną łyżkę sosu wiśniowego wszystko polewamy zielona oliwą i układamy trzy plasterki Kaczki która powinna być soczysta.
- Tartaletki z galaretką z jeżyn,kremem i podpalaną bezą.
- Składniki: BEZA 2 białka 5 łyżek drobnego cukru Kilka Kropel soku z cytryny 3 krople barwnika niebieskiego
- CIASTO
- 1 Łyżeczka oliwy Szklanka mąki Pół szklanki cukru 100 g masła
- POZOSTAŁE Łyżka Żelatyny 100 g jeżyn mrożonych 10g jeżyn świeżych Sok z jednej cytryny 2 Łyżki cukru 100 g białej czekolady 100 ml Śmietanki 30% 100g Śmietanki 36% 100 g mascarpone łyżka cukru pudru Cukier waniliowy 1 łyżeczka jadalne bratki 3 szt Ozdobna Posypka Cukrowa Przygotowanie Do robota Kuchennego lub do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy aż będzie miękkie. W razie lepienia się dodajemy jedną łyżkę mąki. Ciasto wstawiamy na 10 min do lodówki owinięte folią Spożywcza. W garnku rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietanką 30%, po rozpuszczeniu przelewamy do miseczki wstawiamy do lodówki na 20 min. Po wyjęciu z lodówki ubijamy przez 5 min. Masę przekładamy do rękawa Cukierniczego Do miski Dajemy białka kilka kropel soku z cytryny i wszystko ubijamy przez 2 min następnie dodajemy cukier i ubijamy będzie aż będzie sztywna. Pod koniec dodajemy barwnik mieszamy i masę przekładamy do rękawa Cukierniczego. Do garnka Dajemy mrożone jeżyny dosypujemy Dwie Łyżki cukru i sok z jednej cytryny wszystko gotujemy Przez 10 min następnie przecieramy masę przez Sitko. Pestki wyrzucamy a do pozostałej masy dodajemy żelatynę którą rozpuszczamy. Galaretkę studzimy. Wcześniej przygotowane ciasto układamy na średniej wielkości foremce do tarty. I pieczemy aż będzie miało złoty kolor w 190°C na termo obiegu. Po wyjęciu tartaletki z piekarnika musi ona całkowicie ostygnąć, na dno wylewamy z chłodzoną galaretkę Jeżynową, odstawiamy na 10 min do zamrażarki po tym czasie wykładamy ubitą białą czekoladę ze śmietanką Następnie wykładamy beze którą podpalamy palnikiem aż zrobi się Złocista. Tartę dekorujemy świeżymi jeżynami szczyptą posypki cukrowej w kolorze różowym oraz jadalnymi bratkami
- Chlebki Naan z pastą z sera fety i ze słodkimi warzywami
- Przystawka składniki
- 1 ser feta
- 50 ml oliwy
- 8 orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 10 czarnych oliwek
- 10 zielonych oliwek
- 2 łyżki miodu
- Pieprz
- 200 g mąki
- 90 ml wody
- Bazylia świeża
- Do blendera dajemy ser feta jedną łyżkę oliwy jedną łyżkę miodu Garść świeżej Bazylii jeden Ząbek czosnku i wszystko Blendujemy przez około 4 min po tym czasie dodajemy jeszcze łyżkę oliwy i Blendujemyjeszcze minutę. Na desce siekamy orzechy ,suszone pomidory, czarne i zielone oliwki i wszystko smażymy na czterech łyżka oliwy i jednej łyżce miodu dodajemy następnie pół łyżeczki pieprzu. Do miksera dodajemy Mąkę wodę oraz łyżka oliwy wszystko wyrabiamy na Gładkie ciasto.
- Z ciasta bierzemy małą kulkę i cienko ją wałkujemy następnie dajemy ją na suchą patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy około 5 min z obu stron aż wyjdą bąbelki powietrza. Na talerzu układamy łyżkę pasty z fety no to dajemy łyżkę smażonych Orzechów z warzywami i do tego dodajemy pokrojony chlebek naan. Talerz Dekorujemy suszonym chilli.
- Kaczka z pure z selera i białej czekolady,sosem wiśniowym i oliwą ziołowa.
- Główne danie składniki
- Pierś z kaczki
- Sól i pieprz
- 200g masła
- 1 duży seler
- 100 ml oleju
- Natka pietruszki
- 1 tabliczka białej czekolady
- 100 g wiśni
- 200 ml wina czerwonego
- 1 łyżka miodu
- 200 ml mleka
- Selera obieramy kroimy na mniejsze kawałki dajemy do garnka i zalewam mlekiem gotujemy do miękkości następnie dajemy do blendera dodajemy 10 g masła tabliczkę białej czekolady sporo szczyptę soli i sporo szczyptę pieprzu wszystko Blendujemy około 5 min.
- Wiśnie dajemy na patelnię zalewamy winem i dodajemy łyżkę miodu sporo szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu wszystko gotujemy około 20 min następnie dodajemy 15 g masła
- Kaczkę nacieramy solą oraz pieprzem i dajemy na patelnię z jedną łyżką oleju smażymy aż skóra będzie chrupiąca następnie obracamy dodajemy 100 g masła i kaczkę smażąc polewamy masłem następnie zdejmujemy z patelni i wkładamy na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180°C
- Do blendera dajemy spory Pęczek pietruszki jedną łyżeczkę soli i 100 ml oleju wszystko Blendujemy około 5 min
- Na talerzu układamy jedną łyżkę puree jedną łyżkę sosu wiśniowego wszystko polewamy zielona oliwą i układamy trzy plasterki Kaczki która powinna być soczysta.
- Tartaletki z galaretką z jeżyn,kremem i podpalaną bezą.
- Składniki: BEZA 2 białka 5 łyżek drobnego cukru Kilka Kropel soku z cytryny 3 krople barwnika niebieskiego
- CIASTO
- 1 Łyżeczka oliwy Szklanka mąki Pół szklanki cukru 100 g masła
- POZOSTAŁE Łyżka Żelatyny 100 g jeżyn mrożonych 10g jeżyn świeżych Sok z jednej cytryny 2 Łyżki cukru 100 g białej czekolady 100 ml Śmietanki 30% 100g Śmietanki 36% 100 g mascarpone łyżka cukru pudru Cukier waniliowy 1 łyżeczka jadalne bratki 3 szt Ozdobna Posypka Cukrowa Przygotowanie Do robota Kuchennego lub do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy aż będzie miękkie. W razie lepienia się dodajemy jedną łyżkę mąki. Ciasto wstawiamy na 10 min do lodówki owinięte folią Spożywcza. W garnku rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietanką 30%, po rozpuszczeniu przelewamy do miseczki wstawiamy do lodówki na 20 min. Po wyjęciu z lodówki ubijamy przez 5 min. Masę przekładamy do rękawa Cukierniczego Do miski Dajemy białka kilka kropel soku z cytryny i wszystko ubijamy przez 2 min następnie dodajemy cukier i ubijamy będzie aż będzie sztywna. Pod koniec dodajemy barwnik mieszamy i masę przekładamy do rękawa Cukierniczego. Do garnka Dajemy mrożone jeżyny dosypujemy Dwie Łyżki cukru i sok z jednej cytryny wszystko gotujemy Przez 10 min następnie przecieramy masę przez Sitko. Pestki wyrzucamy a do pozostałej masy dodajemy żelatynę którą rozpuszczamy. Galaretkę studzimy. Wcześniej przygotowane ciasto układamy na średniej wielkości foremce do tarty. I pieczemy aż będzie miało złoty kolor w 190°C na termo obiegu. Po wyjęciu tartaletki z piekarnika musi ona całkowicie ostygnąć, na dno wylewamy z chłodzoną galaretkę Jeżynową, odstawiamy na 10 min do zamrażarki po tym czasie wykładamy ubitą białą czekoladę ze śmietanką Następnie wykładamy beze którą podpalamy palnikiem aż zrobi się Złocista. Tartę dekorujemy świeżymi jeżynami szczyptą posypki cukrowej w kolorze różowym oraz jadalnymi bratkami
podziel się: