Marta Kornacka: Tiramisu

Marta Kornacka: Tiramisu
Marta Kornacka: Tiramisu
  • Tiramisu
    • Składniki:
      • - 200ml zaparzonej mocnej kawy
        • - 50ml likieru
          • - 4 jajka
            • - 500g serka mascarpone
              • - 6 łyżek cukru pudru
                • - podłużne biszkopty
                  • - 2 łyżki kakao
                    • Wykonanie:
                      • Żółtka ubij z cukrem pudrem na jasny krem.
                        • Dodawaj do kremu stopniowo mascarpone, mieszając drewnianą łyżką aż powstanie jednolita, gęsta masa.
                          • W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
                            • Ubite na sztywno białka zacznij dodawać stopniowo do gęstego kremu z mascarpone. Mieszaj całość delikatnie i powoli przy pomocy szpatułki.
                              • Biszkopty namocz w kawie, wymieszanej z likierem i układaj obok siebie w naczyniu lub pucharku.
                                • Na biszkopty nałóż krem i powtórz czynność.
                                  • Na koniec górę deseru posyp przesianym przez sito kakao.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości