- Tiramisu
- Składniki:
- - 200ml zaparzonej mocnej kawy
- - 50ml likieru
- - 4 jajka
- - 500g serka mascarpone
- - 6 łyżek cukru pudru
- - podłużne biszkopty
- - 2 łyżki kakao
- Wykonanie:
- Żółtka ubij z cukrem pudrem na jasny krem.
- Dodawaj do kremu stopniowo mascarpone, mieszając drewnianą łyżką aż powstanie jednolita, gęsta masa.
- W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
- Ubite na sztywno białka zacznij dodawać stopniowo do gęstego kremu z mascarpone. Mieszaj całość delikatnie i powoli przy pomocy szpatułki.
- Biszkopty namocz w kawie, wymieszanej z likierem i układaj obok siebie w naczyniu lub pucharku.
- Na biszkopty nałóż krem i powtórz czynność.
- Na koniec górę deseru posyp przesianym przez sito kakao.
podziel się: