Marta Kornacka: Tiramisu

Marta Kornacka: Tiramisu
Marta Kornacka: Tiramisu
  • Tiramisu
  • Składniki:
  • - 200ml zaparzonej mocnej kawy
  • - 50ml likieru
  • - 4 jajka
  • - 500g serka mascarpone
  • - 6 łyżek cukru pudru
  • - podłużne biszkopty
  • - 2 łyżki kakao
  • Wykonanie:
  • Żółtka ubij z cukrem pudrem na jasny krem.
  • Dodawaj do kremu stopniowo mascarpone, mieszając drewnianą łyżką aż powstanie jednolita, gęsta masa.
  • W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
  • Ubite na sztywno białka zacznij dodawać stopniowo do gęstego kremu z mascarpone. Mieszaj całość delikatnie i powoli przy pomocy szpatułki.
  • Biszkopty namocz w kawie, wymieszanej z likierem i układaj obok siebie w naczyniu lub pucharku.
  • Na biszkopty nałóż krem i powtórz czynność.
  • Na koniec górę deseru posyp przesianym przez sito kakao.
podziel się:

Pozostałe wiadomości