- Zdrowy raj
- Smoothie:
- - 1 ogórek
- - 3-4 łodygi selera naciowego
- - Pół awokado
- - 2 gruszki
- - 1 banan
- - 1 łyżeczka syropu z agawy
- Kasza gryczana z musem z mango i ananasa
- - 1 mango
- - Pół ananasa
- - 100 gram kaszy gryczanej
- - 20 ml mleka owsianego
- Dorsz ze skarmelizowanym ryżem
- - 200 gram dorsza
- - Pół cukinii
- - 1/4 papryki czerwonej
- - 1/4 papryki żółtej
- - 100 gram ryżu
- - 10 gram masła
- - 2 łyżki oliwy z oliwek
- - Pół cebuli
- - 2 ząbki czosnku
- - Szczypta soli
- - Szczypta pieprzu
- - Szczypta tymianku
- Mus z papryki
- - 1 papryka słodka
- - 1 papryka czerwona
- - Pół cebuli czerwonej
- - 3 ząbki czosnku
- - Sól i pieprz do smaku
- Wykonanie:
- Dorsza marynujemy w oliwie, soli, pieprzu i tymianku, następnie układamy go w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy dorsza na parze w 100 stopniach przez 15-20 minut, pilnując, aby nie przypalił się. W międzyczasie gotujemy ryż. Wyciągamy dorsza z piekarnika, a cukinię i papryki podsmażamy na patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy ugotowany ryż i mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.
- Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości, a następnie dodajemy do blendera dojrzałe mango, ananasa i mleko owsiane. Blendujemy na gładką masę, a następnie przecedzamy przez sito do ugotowanej kaszy. Wyciągamy środek z ananasa i wypełniamy go kaszą, dekorując wierzch malinami, jeżynami, ananasem i orzechami nerkowca.
- Smoothie:
- Wrzucamy owoce do blendera kielichowego i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelewamy do szklanki i podajemy.
podziel się: