- Szkolny obiad
- Pulpety
- Składniki:
- - mięso mielone wieprzowe (650 g)
- - 1-2 jajka
- - pół litra oleju
- - bułka tarta
- - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany
- - 1 mozzarella
- Puree ziemniaczane
- Składniki:
- - 500 g ziemniaków
- - 1 pęczek koperku
- - 50 g masła
- - 20 ml śmietanki
- - sól do smaku
- Buraczki
- Składniki:
- - 0,5 kg buraków
- - 2 łyżki octu
- - 50 g masła
- - cukier
- - sól
- - pieprz
- Zupa
- Składniki:
- - skrzydełka z kurczaka (kilka sztuk)
- - udko z kurczaka
- - 4 marchewki
- - 2 pietruszki
- - 1 seler naciowy
- - 1 seler
- - 1 większa cebula
- - 4-5 ogórków kiszonych
- - 200-300 ml wody po ogórkach kiszonych
- - 2-3 ziemniaki
- - 100 g masła
- - liść laurowy
- - ziele angielskie
- - sól
- - pieprz
- Kogel - mogel
- Składniki:
- - 4 żółtka jaja
- - 8 łyżeczek cukru
- - 200 g malin
- - trochę soku z cytryny
- - odrobina cukru
- Pulpety
- Mięso przekładamy do miski dodajemy jajka i przyprawy, następnie wrzucamy bułkę tartą i łączymy wszystko w jedną całość. Kiedy mięso będzie miało w miarę zbitą konsystencję, zaczynamy formować placki, do środka dodając po kawałku mozzarelli. Lepimy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju do zarumienienia.
- Puree ziemniaczane
- Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki, gotujemy aż zmiękną. Następnie odcedzamy, przecieramy przez praskę. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję na puree dodajemy masło, śmietankę i pokrojony koperek. Finalnie doprawiamy .
- Buraczki
- Buraki obieramy, kroimy na 4 części i wrzucamy do wody. Dolewamy 2 łyżki octu, żeby buraki nie straciły swojego koloru. Po ugotowaniu czekamy aż ostygną, następnie ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni z masłem. Doprawiamy według uznania.
- Zupa
- Na początek obieramy wszystkie warzywa i kroimy w mniejsze kawałki, a cebulę opalamy (skrzydełka i udka można wrzucić na chwilę do piekarnika, żeby się zarumieniły). Do garnka wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, następnie dodajemy mięso i opaloną cebulę. Całość gotujemy przez 15 minut, następnie dorzucamy warzywa i gotujemy przez następną godzinę lub dłużej. Po tym czasie wyjmujemy warzywa, na tarce trzemy ogórki i podsmażamy chwilę na maśle. Ziemniaki kroimy w małą kostkę i dorzucamy do zupy. Po 10-15 minutach trzemy już wcześniej ugotowaną marchewkę i dodajemy ją wraz z ogórkami. Gotujemy chwilę i dolewamy wodę z ogórków, po czym gotujemy jeszcze kolejną chwilę. Gotową zupę doprawiamy.
- Kogel - mogel
- Żółtka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
- Maliny kładziemy na patelnię i czekamy aż zmiękną. Dodajemy cukier i sok z cytryny,
- na dno kieliszka wlewamy mus z malin, a na to ubitą masę.
podziel się: