Maja Klejnot: Szkolny obiad

Maja Klejnot: Szkolny obiad
Maja Klejnot: Szkolny obiad
  • Szkolny obiad
  • Pulpety
  • Składniki:
  • - mięso mielone wieprzowe (650 g)
  • - 1-2 jajka
  • - pół litra oleju
  • - bułka tarta
  • - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany
  • - 1 mozzarella
  • Puree ziemniaczane
  • Składniki:
  • - 500 g ziemniaków
  • - 1 pęczek koperku
  • - 50 g masła
  • - 20 ml śmietanki
  • - sól do smaku
  • Buraczki
  • Składniki:
  • - 0,5 kg buraków
  • - 2 łyżki octu
  • - 50 g masła
  • - cukier
  • - sól
  • - pieprz
  • Zupa
  • Składniki:
  • - skrzydełka z kurczaka (kilka sztuk)
  • - udko z kurczaka
  • - 4 marchewki
  • - 2 pietruszki
  • - 1 seler naciowy
  • - 1 seler
  • - 1 większa cebula
  • - 4-5 ogórków kiszonych
  • - 200-300 ml wody po ogórkach kiszonych
  • - 2-3 ziemniaki
  • - 100 g masła
  • - liść laurowy
  • - ziele angielskie
  • - sól
  • - pieprz
  • Kogel - mogel
  • Składniki:
  • - 4 żółtka jaja
  • - 8 łyżeczek cukru
  • - 200 g malin
  • - trochę soku z cytryny
  • - odrobina cukru
  • Pulpety
  • Mięso przekładamy do miski dodajemy jajka i przyprawy, następnie wrzucamy bułkę tartą i łączymy wszystko w jedną całość. Kiedy mięso będzie miało w miarę zbitą konsystencję, zaczynamy formować placki, do środka dodając po kawałku mozzarelli. Lepimy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju do zarumienienia.
  • Puree ziemniaczane
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki, gotujemy aż zmiękną. Następnie odcedzamy, przecieramy przez praskę. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję na puree dodajemy masło, śmietankę i pokrojony koperek. Finalnie doprawiamy .
  • Buraczki
  • Buraki obieramy, kroimy na 4 części i wrzucamy do wody. Dolewamy 2 łyżki octu, żeby buraki nie straciły swojego koloru. Po ugotowaniu czekamy aż ostygną, następnie ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni z masłem. Doprawiamy według uznania.
  • Zupa
  • Na początek obieramy wszystkie warzywa i kroimy w mniejsze kawałki, a cebulę opalamy (skrzydełka i udka można wrzucić na chwilę do piekarnika, żeby się zarumieniły). Do garnka wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, następnie dodajemy mięso i opaloną cebulę. Całość gotujemy przez 15 minut, następnie dorzucamy warzywa i gotujemy przez następną godzinę lub dłużej. Po tym czasie wyjmujemy warzywa, na tarce trzemy ogórki i podsmażamy chwilę na maśle. Ziemniaki kroimy w małą kostkę i dorzucamy do zupy. Po 10-15 minutach trzemy już wcześniej ugotowaną marchewkę i dodajemy ją wraz z ogórkami. Gotujemy chwilę i dolewamy wodę z ogórków, po czym gotujemy jeszcze kolejną chwilę. Gotową zupę doprawiamy.
  • Kogel - mogel
  • Żółtka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
  • Maliny kładziemy na patelnię i czekamy aż zmiękną. Dodajemy cukier i sok z cytryny,
  • na dno kieliszka wlewamy mus z malin, a na to ubitą masę.
podziel się:

Pozostałe wiadomości