Maja Klejnot: Szkolny obiad

Maja Klejnot: Szkolny obiad
Maja Klejnot: Szkolny obiad
  • Szkolny obiad
    • Pulpety
      • Składniki:
        • - mięso mielone wieprzowe (650 g)
          • - 1-2 jajka
            • - pół litra oleju
              • - bułka tarta
                • - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany
                  • - 1 mozzarella
                    • Puree ziemniaczane
                      • Składniki:
                        • - 500 g ziemniaków
                          • - 1 pęczek koperku
                            • - 50 g masła
                              • - 20 ml śmietanki
                                • - sól do smaku
                                  • Buraczki
                                    • Składniki:
                                      • - 0,5 kg buraków
                                        • - 2 łyżki octu
                                          • - 50 g masła
                                            • - cukier
                                              • - sól
                                                • - pieprz
                                                  • Zupa
                                                    • Składniki:
                                                      • - skrzydełka z kurczaka (kilka sztuk)
                                                        • - udko z kurczaka
                                                          • - 4 marchewki
                                                            • - 2 pietruszki
                                                              • - 1 seler naciowy
                                                                • - 1 seler
                                                                  • - 1 większa cebula
                                                                    • - 4-5 ogórków kiszonych
                                                                      • - 200-300 ml wody po ogórkach kiszonych
                                                                        • - 2-3 ziemniaki
                                                                          • - 100 g masła
                                                                            • - liść laurowy
                                                                              • - ziele angielskie
                                                                                • - sól
                                                                                  • - pieprz
                                                                                    • Kogel - mogel
                                                                                      • Składniki:
                                                                                        • - 4 żółtka jaja
                                                                                          • - 8 łyżeczek cukru
                                                                                            • - 200 g malin
                                                                                              • - trochę soku z cytryny
                                                                                                • - odrobina cukru
                                                                                                  • Pulpety
                                                                                                    • Mięso przekładamy do miski dodajemy jajka i przyprawy, następnie wrzucamy bułkę tartą i łączymy wszystko w jedną całość. Kiedy mięso będzie miało w miarę zbitą konsystencję, zaczynamy formować placki, do środka dodając po kawałku mozzarelli. Lepimy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju do zarumienienia.
                                                                                                      • Puree ziemniaczane
                                                                                                        • Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki, gotujemy aż zmiękną. Następnie odcedzamy, przecieramy przez praskę. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję na puree dodajemy masło, śmietankę i pokrojony koperek. Finalnie doprawiamy .
                                                                                                          • Buraczki
                                                                                                            • Buraki obieramy, kroimy na 4 części i wrzucamy do wody. Dolewamy 2 łyżki octu, żeby buraki nie straciły swojego koloru. Po ugotowaniu czekamy aż ostygną, następnie ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni z masłem. Doprawiamy według uznania.
                                                                                                              • Zupa
                                                                                                                • Na początek obieramy wszystkie warzywa i kroimy w mniejsze kawałki, a cebulę opalamy (skrzydełka i udka można wrzucić na chwilę do piekarnika, żeby się zarumieniły). Do garnka wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, następnie dodajemy mięso i opaloną cebulę. Całość gotujemy przez 15 minut, następnie dorzucamy warzywa i gotujemy przez następną godzinę lub dłużej. Po tym czasie wyjmujemy warzywa, na tarce trzemy ogórki i podsmażamy chwilę na maśle. Ziemniaki kroimy w małą kostkę i dorzucamy do zupy. Po 10-15 minutach trzemy już wcześniej ugotowaną marchewkę i dodajemy ją wraz z ogórkami. Gotujemy chwilę i dolewamy wodę z ogórków, po czym gotujemy jeszcze kolejną chwilę. Gotową zupę doprawiamy.
                                                                                                                  • Kogel - mogel
                                                                                                                    • Żółtka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
                                                                                                                      • Maliny kładziemy na patelnię i czekamy aż zmiękną. Dodajemy cukier i sok z cytryny,
                                                                                                                        • na dno kieliszka wlewamy mus z malin, a na to ubitą masę.
                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości