Maja Klejnot - Dania finałowe

MasterChef
MasterChef
  • Przystawka
  • Tatar z jelenia
  • 200g polędwiczki z jelenia
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 słoik kaparów
  • Sos sojowy jasny
  • Musztarda francuska
  • Musztarda Dijon
  • Oliwa truflowa
  • 1 słoik borowiku marynowanych
  • 1 słoik kurki marynowane
  • 1 pęczek lubczyku
  • 100 gram jagód
  • 200 ml rumu
  • 1 litr oleju
  • 3 jajka
  • Kiełki groszku
  • Liście nasturcji
  • Kwiat rumianku
  • Sól, pieprz
  • Wykonanie:
  • Polędwicę z jelenia oczyścić z błony posiekać, pół cebuli czerwonej, ogórki kiszone, kapary i borowiki marynowane pokroić na małą kostkę, mięso przyprawić solą pieprzem musztarda sosem sojowym.
  • Uformować tatar w obręczy następnie ułożyć warstwowo przyprawione mięso następnie posiekane warzywa i grzyby i znów mięso. Na samą górę żółtko jaja ozdobić lubczykiem kiełkami groszku liśćmi nasturcji( może też być kwiatami rumianku) i kurkami.
  • Danie główne
  • Comber z królika z puree z groszku i mięty i sos z owoców leśnych,chips warzyw
  • Comber z królika 700 gram
  • 100 gram masła
  • Tymianek świeży
  • Rozmaryn świeży
  • Sól pieprz
  • 100 ml oleju
  • Sos
  • 100 gram malin
  • 100 gram jeżyn
  • 100 gram jagód
  • 200 ml wina czerwonego
  • Owoce jałowca
  • 30 gram masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szt. granatu
  • Puree
  • 1 puszka groszku
  • Mięta
  • 50 gram masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • Sól pieprz do smaku
  • Chipsy z warzyw
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • Sól pieprz
  • Papryka słodka
  • Dodatkowo
  • Jedna główka czosnku
  • 1 cebula
  • Sól pieprz
  • Wykonanie:
  • Sos :wrzucić owoce do garnka dolać odrobinę wody czekać aż owoce zmiękną dolewamy wina i czekamy aż się zredukuje dodać masło i łyżkę miodu gotować po chwili dodać owoce jałowca pogotować chwilę i przecedzić przez sitko .
  • Puree : groszek podsmażamy na maśle dodajmy trochę mięty dolewamy śmietankę i dodajemy masło .Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem przecieramy puree przez sitko.
  • Comber z królika doprawiamy solą, pieprzem, smażymy przez kilka minut do zezłocenia .Następnie dodajemy masło tymianek i rozmaryn i masełkujemy. Kroimy warzywa na plasterki wykładamy blachę papierem do pieczenia, warzywa smarujemy marynata z przyprawami pieczemy w 180 stopniach aż do chrupkości warzyw .
  • Wszystko wykładamy na talerz według uznania.
  • Deser
  • Beza Pavlova
  • 4 białka
  • 200 gram cukru drobnego
  • 1 czubata łyżka skrobi
  • 1 łyżeczka octu
  • Szczypta soli
  • Krem
  • 5 jajek
  • 400 gram cukru drobnego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 gram masła
  • 200 gram orzechów włoskich
  • 70 ml spirytusu
  • 100 gram cukru
  • 50 gram masła
  • 100 ml śmietanki
  • Szczypta soli gruboziarnistej
  • Do ozdoby
  • 100 gram borówek
  • 100 gram truskawek
  • 2 figi
  • Mięta
  • Kwiatki do dekoracji jadalne
  • Wykonanie:
  • 4 białka ubijamy ze szczyptą soli dodając powoli 200 gram cukru pod koniec ubijania gdy beza będzie już sztywna dodajemy łyżeczkę octu oraz czubata łyżeczkę skrobi kukurydzianej piec pięć minut w temperaturze 170 stopni przez 10 min następnie zmniejszamy do temperatur 120 i pieczemy przez 40 minut .
  • Krem; białka ubić na pianę dodać cukier i żółtka. Masło rozetrzeć dodawać pomału białka z cukrem i żółtkami.Następnie dodać kawę rozpuszczoną w małej ilości wody oraz alkohol wymieszać do połączenia składników, schłodzić w lodówce na patelnię dodać wodę, cukier gdy cukier się rozpuści dodać masło a po chwili śmietankę na koniec dodać szczyptę soli schłodzą .BezE napełnić kremem oraz posiekanymi orzechami w słonym karmelu udekorować według uznania.
podziel się:

Pozostałe wiadomości