- Przystawka
- Tatar z jelenia
- 200g polędwiczki z jelenia
- 1 czerwona cebula
- 4 ogórki kiszone
- 1 słoik kaparów
- Sos sojowy jasny
- Musztarda francuska
- Musztarda Dijon
- Oliwa truflowa
- 1 słoik borowiku marynowanych
- 1 słoik kurki marynowane
- 1 pęczek lubczyku
- 100 gram jagód
- 200 ml rumu
- 1 litr oleju
- 3 jajka
- Kiełki groszku
- Liście nasturcji
- Kwiat rumianku
- Sól, pieprz
- Wykonanie:
- Polędwicę z jelenia oczyścić z błony posiekać, pół cebuli czerwonej, ogórki kiszone, kapary i borowiki marynowane pokroić na małą kostkę, mięso przyprawić solą pieprzem musztarda sosem sojowym.
- Uformować tatar w obręczy następnie ułożyć warstwowo przyprawione mięso następnie posiekane warzywa i grzyby i znów mięso. Na samą górę żółtko jaja ozdobić lubczykiem kiełkami groszku liśćmi nasturcji( może też być kwiatami rumianku) i kurkami.
- Danie główne
- Comber z królika z puree z groszku i mięty i sos z owoców leśnych,chips warzyw
- Comber z królika 700 gram
- 100 gram masła
- Tymianek świeży
- Rozmaryn świeży
- Sól pieprz
- 100 ml oleju
- Sos
- 100 gram malin
- 100 gram jeżyn
- 100 gram jagód
- 200 ml wina czerwonego
- Owoce jałowca
- 30 gram masła
- 1 łyżka miodu
- 1 szt. granatu
- Puree
- 1 puszka groszku
- Mięta
- 50 gram masła
- 50 ml śmietanki 30%
- Sól pieprz do smaku
- Chipsy z warzyw
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- Sól pieprz
- Papryka słodka
- Dodatkowo
- Jedna główka czosnku
- 1 cebula
- Sól pieprz
- Wykonanie:
- Sos :wrzucić owoce do garnka dolać odrobinę wody czekać aż owoce zmiękną dolewamy wina i czekamy aż się zredukuje dodać masło i łyżkę miodu gotować po chwili dodać owoce jałowca pogotować chwilę i przecedzić przez sitko .
- Puree : groszek podsmażamy na maśle dodajmy trochę mięty dolewamy śmietankę i dodajemy masło .Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem przecieramy puree przez sitko.
- Comber z królika doprawiamy solą, pieprzem, smażymy przez kilka minut do zezłocenia .Następnie dodajemy masło tymianek i rozmaryn i masełkujemy. Kroimy warzywa na plasterki wykładamy blachę papierem do pieczenia, warzywa smarujemy marynata z przyprawami pieczemy w 180 stopniach aż do chrupkości warzyw .
- Wszystko wykładamy na talerz według uznania.
- Deser
- Beza Pavlova
- 4 białka
- 200 gram cukru drobnego
- 1 czubata łyżka skrobi
- 1 łyżeczka octu
- Szczypta soli
- Krem
- 5 jajek
- 400 gram cukru drobnego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 350 gram masła
- 200 gram orzechów włoskich
- 70 ml spirytusu
- 100 gram cukru
- 50 gram masła
- 100 ml śmietanki
- Szczypta soli gruboziarnistej
- Do ozdoby
- 100 gram borówek
- 100 gram truskawek
- 2 figi
- Mięta
- Kwiatki do dekoracji jadalne
- Wykonanie:
- 4 białka ubijamy ze szczyptą soli dodając powoli 200 gram cukru pod koniec ubijania gdy beza będzie już sztywna dodajemy łyżeczkę octu oraz czubata łyżeczkę skrobi kukurydzianej piec pięć minut w temperaturze 170 stopni przez 10 min następnie zmniejszamy do temperatur 120 i pieczemy przez 40 minut .
- Krem; białka ubić na pianę dodać cukier i żółtka. Masło rozetrzeć dodawać pomału białka z cukrem i żółtkami.Następnie dodać kawę rozpuszczoną w małej ilości wody oraz alkohol wymieszać do połączenia składników, schłodzić w lodówce na patelnię dodać wodę, cukier gdy cukier się rozpuści dodać masło a po chwili śmietankę na koniec dodać szczyptę soli schłodzą .BezE napełnić kremem oraz posiekanymi orzechami w słonym karmelu udekorować według uznania.
podziel się: