Maja Klejnot - Dania finałowe

MasterChef
MasterChef
  • Przystawka
    • Tatar z jelenia
      • 200g polędwiczki z jelenia
        • 1 czerwona cebula
          • 4 ogórki kiszone
            • 1 słoik kaparów
              • Sos sojowy jasny
                • Musztarda francuska
                  • Musztarda Dijon
                    • Oliwa truflowa
                      • 1 słoik borowiku marynowanych
                        • 1 słoik kurki marynowane
                          • 1 pęczek lubczyku
                            • 100 gram jagód
                              • 200 ml rumu
                                • 1 litr oleju
                                  • 3 jajka
                                    • Kiełki groszku
                                      • Liście nasturcji
                                        • Kwiat rumianku
                                          • Sól, pieprz
                                            • Wykonanie:
                                              • Polędwicę z jelenia oczyścić z błony posiekać, pół cebuli czerwonej, ogórki kiszone, kapary i borowiki marynowane pokroić na małą kostkę, mięso przyprawić solą pieprzem musztarda sosem sojowym.
                                                • Uformować tatar w obręczy następnie ułożyć warstwowo przyprawione mięso następnie posiekane warzywa i grzyby i znów mięso. Na samą górę żółtko jaja ozdobić lubczykiem kiełkami groszku liśćmi nasturcji( może też być kwiatami rumianku) i kurkami.
                                                  • Danie główne
                                                    • Comber z królika z puree z groszku i mięty i sos z owoców leśnych,chips warzyw
                                                      • Comber z królika 700 gram
                                                        • 100 gram masła
                                                          • Tymianek świeży
                                                            • Rozmaryn świeży
                                                              • Sól pieprz
                                                                • 100 ml oleju
                                                                  • Sos
                                                                    • 100 gram malin
                                                                      • 100 gram jeżyn
                                                                        • 100 gram jagód
                                                                          • 200 ml wina czerwonego
                                                                            • Owoce jałowca
                                                                              • 30 gram masła
                                                                                • 1 łyżka miodu
                                                                                  • 1 szt. granatu
                                                                                    • Puree
                                                                                      • 1 puszka groszku
                                                                                        • Mięta
                                                                                          • 50 gram masła
                                                                                            • 50 ml śmietanki 30%
                                                                                              • Sól pieprz do smaku
                                                                                                • Chipsy z warzyw
                                                                                                  • 1 seler
                                                                                                    • 1 pietruszka
                                                                                                      • 2 marchewki
                                                                                                        • 3 ziemniaki
                                                                                                          • Sól pieprz
                                                                                                            • Papryka słodka
                                                                                                              • Dodatkowo
                                                                                                                • Jedna główka czosnku
                                                                                                                  • 1 cebula
                                                                                                                    • Sól pieprz
                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                        • Sos :wrzucić owoce do garnka dolać odrobinę wody czekać aż owoce zmiękną dolewamy wina i czekamy aż się zredukuje dodać masło i łyżkę miodu gotować po chwili dodać owoce jałowca pogotować chwilę i przecedzić przez sitko .
                                                                                                                          • Puree : groszek podsmażamy na maśle dodajmy trochę mięty dolewamy śmietankę i dodajemy masło .Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem przecieramy puree przez sitko.
                                                                                                                            • Comber z królika doprawiamy solą, pieprzem, smażymy przez kilka minut do zezłocenia .Następnie dodajemy masło tymianek i rozmaryn i masełkujemy. Kroimy warzywa na plasterki wykładamy blachę papierem do pieczenia, warzywa smarujemy marynata z przyprawami pieczemy w 180 stopniach aż do chrupkości warzyw .
                                                                                                                              • Wszystko wykładamy na talerz według uznania.
                                                                                                                                • Deser
                                                                                                                                  • Beza Pavlova
                                                                                                                                    • 4 białka
                                                                                                                                      • 200 gram cukru drobnego
                                                                                                                                        • 1 czubata łyżka skrobi
                                                                                                                                          • 1 łyżeczka octu
                                                                                                                                            • Szczypta soli
                                                                                                                                              • Krem
                                                                                                                                                • 5 jajek
                                                                                                                                                  • 400 gram cukru drobnego
                                                                                                                                                    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
                                                                                                                                                      • 350 gram masła
                                                                                                                                                        • 200 gram orzechów włoskich
                                                                                                                                                          • 70 ml spirytusu
                                                                                                                                                            • 100 gram cukru
                                                                                                                                                              • 50 gram masła
                                                                                                                                                                • 100 ml śmietanki
                                                                                                                                                                  • Szczypta soli gruboziarnistej
                                                                                                                                                                    • Do ozdoby
                                                                                                                                                                      • 100 gram borówek
                                                                                                                                                                        • 100 gram truskawek
                                                                                                                                                                          • 2 figi
                                                                                                                                                                            • Mięta
                                                                                                                                                                              • Kwiatki do dekoracji jadalne
                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                  • 4 białka ubijamy ze szczyptą soli dodając powoli 200 gram cukru pod koniec ubijania gdy beza będzie już sztywna dodajemy łyżeczkę octu oraz czubata łyżeczkę skrobi kukurydzianej piec pięć minut w temperaturze 170 stopni przez 10 min następnie zmniejszamy do temperatur 120 i pieczemy przez 40 minut .
                                                                                                                                                                                    • Krem; białka ubić na pianę dodać cukier i żółtka. Masło rozetrzeć dodawać pomału białka z cukrem i żółtkami.Następnie dodać kawę rozpuszczoną w małej ilości wody oraz alkohol wymieszać do połączenia składników, schłodzić w lodówce na patelnię dodać wodę, cukier gdy cukier się rozpuści dodać masło a po chwili śmietankę na koniec dodać szczyptę soli schłodzą .BezE napełnić kremem oraz posiekanymi orzechami w słonym karmelu udekorować według uznania.
                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości