- Bagietka z łososiowym rilettes i z sosem beszamelowym
- Składniki:
- 500 g mąki pszennej ((najlepiej typ 650))
- około 350 ml wody (letniej )
- 10 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 100 g filetu z łososia
- 1,5-2 kostki masła
- dowolne zioła np rozmaryn, tymianek
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy dijon
- sól, pieprz
- Wykonanie:
- Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody – zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
- W dużej misce umieść mąkę i sól.
- Na sos: 50 g masła , 40 g mąki ,400 ml mleka 1 cebula , bouqet garni ,sól, pieprz
- 40-50 g sera cheddar, gruyere, emmentaler
- W garnuszku roztop masło z mąką, cały czas mieszając dopóki masło nie zacznie się pienić. Mleko wraz z przekrojoną cebulą na pół i ziołami zagotuj i porcjami cały czas mieszając dodawaj mleko. Jak beszamel będzie gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj do niego straty ser. mieszaj do rozpuszczenia się sera.
- bagietki: Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody – zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
- W dużej misce umieść mąkę, sól.
- Dodaj rozpuszczone drożdże do miski z mąką.
- Dolej prawie cała wodę i wrób ciasto – jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami – jeśli trzeba, to dodaj więcej wody.
- Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wtedy wyjmij je na stolnicę i krótko zagnieć.
- Podziel ciasto na trzy równe części.
- Każdą dłońmi rozciągnij na prostokąt – złóż dłuższy bok do środka, drugim bok załóż na wierzch i zlep.
- Rolując uformuj bagietkę tak długą jak chcesz – ale taką aby się zmieściła do piekarnika ;)
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (wysoka temperatura zapewni chrupiącą skórkę). Na dno postaw naczynie żaroodporne napełnione wodą – możesz też dodatkowo spryskać wnętrze piekarnika wodą – przed samym włożeniem blachy z bagietkami (bagietki możesz dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką).
- Piecz w tej temperaturze około 17-20 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu wystudź.
podziel się: