Iwo Minich, Bartek Pastuszak: Bagietka z łososiowym rilettes i z sosem beszamelowym

Iwo Minich, Bartek Pastuszak: Bagietka z łososiowym rilettes i z sosem beszamelowym
Iwo Minich, Bartek Pastuszak: Bagietka z łososiowym rilettes i z sosem beszamelowym
  • Bagietka z łososiowym rilettes i z sosem beszamelowym
    • Składniki:
      • 500 g mąki pszennej ((najlepiej typ 650))
        • około 350 ml wody (letniej )
          • 10 g drożdży (świeżych )
            • 1 łyżeczka cukru
              • 2 łyżeczki soli
                • 100 g filetu z łososia
                  •  1,5-2 kostki masła
                    • dowolne zioła np rozmaryn, tymianek
                      • łyżka majonezu
                        • łyżeczka musztardy dijon
                          • sól, pieprz
                            • Wykonanie:
                              • Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody – zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
                                • W dużej misce umieść mąkę i sól.
                                  • Na sos:
50 g masła
, 40 g mąki ,400 ml mleka 1 cebula ,
bouqet garni 
,sól, pieprz
                                    • 40-50 g sera cheddar, gruyere, emmentaler
                                      • W garnuszku roztop masło z mąką, cały czas mieszając dopóki masło nie zacznie się pienić. 
Mleko wraz z przekrojoną cebulą na pół i ziołami zagotuj i porcjami cały czas mieszając dodawaj mleko. Jak beszamel będzie gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj do niego straty ser. mieszaj do rozpuszczenia się sera.
                                        • bagietki: Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody – zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
                                          • W dużej misce umieść mąkę, sól.
                                            • Dodaj rozpuszczone drożdże do miski z mąką.
                                              • Dolej prawie cała wodę i wrób ciasto – jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami – jeśli trzeba, to dodaj więcej wody.
                                                • Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski.
                                                  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
                                                    • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wtedy wyjmij je na stolnicę i krótko zagnieć.
                                                      • Podziel ciasto na trzy równe części.
                                                        • Każdą dłońmi rozciągnij na prostokąt – złóż dłuższy bok do środka, drugim bok załóż na wierzch i zlep.
                                                          • Rolując uformuj bagietkę tak długą jak chcesz – ale taką aby się zmieściła do piekarnika ;)
                                                            • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (wysoka temperatura zapewni chrupiącą skórkę). Na dno postaw naczynie żaroodporne napełnione wodą – możesz też dodatkowo spryskać wnętrze piekarnika wodą – przed samym włożeniem blachy z bagietkami (bagietki możesz dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką).
                                                              • Piecz w tej temperaturze około 17-20 minut – aż będą rumiane.
                                                                • Po upieczeniu wystudź.
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości