Iwo Minich, Bartek Pastuszak: Bagietka z łososiowym rilettes i z sosem beszamelowym

Iwo Minich, Bartek Pastuszak: Bagietka z łososiowym rilettes i z sosem beszamelowym
Iwo Minich, Bartek Pastuszak: Bagietka z łososiowym rilettes i z sosem beszamelowym
  • Bagietka z łososiowym rilettes i z sosem beszamelowym
  • Składniki:
  • 500 g mąki pszennej ((najlepiej typ 650))
  • około 350 ml wody (letniej )
  • 10 g drożdży (świeżych )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g filetu z łososia
  •  1,5-2 kostki masła
  • dowolne zioła np rozmaryn, tymianek
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sól, pieprz
  • Wykonanie:
  • Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody – zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  • W dużej misce umieść mąkę i sól.
  • Na sos:
50 g masła
, 40 g mąki ,400 ml mleka 1 cebula ,
bouqet garni 
,sól, pieprz
  • 40-50 g sera cheddar, gruyere, emmentaler
  • W garnuszku roztop masło z mąką, cały czas mieszając dopóki masło nie zacznie się pienić. 
Mleko wraz z przekrojoną cebulą na pół i ziołami zagotuj i porcjami cały czas mieszając dodawaj mleko. Jak beszamel będzie gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj do niego straty ser. mieszaj do rozpuszczenia się sera.
  • bagietki: Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody – zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  • W dużej misce umieść mąkę, sól.
  • Dodaj rozpuszczone drożdże do miski z mąką.
  • Dolej prawie cała wodę i wrób ciasto – jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami – jeśli trzeba, to dodaj więcej wody.
  • Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wtedy wyjmij je na stolnicę i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na trzy równe części.
  • Każdą dłońmi rozciągnij na prostokąt – złóż dłuższy bok do środka, drugim bok załóż na wierzch i zlep.
  • Rolując uformuj bagietkę tak długą jak chcesz – ale taką aby się zmieściła do piekarnika ;)
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (wysoka temperatura zapewni chrupiącą skórkę). Na dno postaw naczynie żaroodporne napełnione wodą – możesz też dodatkowo spryskać wnętrze piekarnika wodą – przed samym włożeniem blachy z bagietkami (bagietki możesz dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką).
  • Piecz w tej temperaturze około 17-20 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu wystudź.
podziel się:

Pozostałe wiadomości