- Pierwsze danie: Zupa pomidorowa z ryżem
- Drugie danie: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym
- Napój: Kompot z czarnej porzeczki, truskawki i jabłka
- Zupa pomidorowa
- Składniki:
- - jedno udko z kurczaka
- - 4 skrzydełka z kurczaka
- - 1 cała włoszczyzna
- - 2 cebule średnie
- - pół główki czosnku
- - ok. 7 liści laurowych
- - ok.7 sztuk ziela angielskiego
- - sól i pieprz
- - ok.30 ml oliwy z oliwek
- - 400g krojonych pomidorów w puszce
- - 50g koncentratu pomidorowego
- - ok.300ml pasaty pomidorowej
- - ryż (200g)
- Placki ziemniaczane z sosem i ogórkiem
- Składniki:
- - ok. 10 średnich ziemniaków
- - 2 cebule
- - 1/2 ząbki czosnku
- - 1 jajko
- - sól i pieprz
- - olej do smażenia
- Sos pieczarkowy
- Składniki:
- - 400g pieczarek
- - 1 cebula
- - ząbek czosnku
- - 100/150 ml śmietanki 30%
- - oliwa z oliwek
- - dwa ogórki kiszone
- Kompot
- Składniki:
- - 4 jabłka
- - 500g czarnej porzeczki
- - 400g truskawek
- – 200ml miodu
- –
- Zupa pomidorowa
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, warzywa i mięso rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia, skropl oliwą z oliwek, posól i popieprz. Kiedy piekarnik się nagrzeje wstaw do niego blaszkę i piecz przez ok. 30 min do momentu aż wszystko się przyrumieni. Gdy bulion będzie miał już piękny złoty kolor, trzeba przecedzić warzywa i mięso, następnie bulion przelać do garnka i dodać koncentrat, pomidory, passatę, oraz wybrane przyprawy. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5-10 min. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
- Placki ziemniaczane
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, bezpośrednio do większej i płaskiej miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i pozostawić tak na ok. 5 minut. W międzyczasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszając. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać drobno startą cebulę, czosnek, jajko oraz dwie szczypty soli i pieprzu. Rozgrzać patelnię i wlać olej. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj. Nakładaj masę po 1 pełnej łyżce na rozgrzany olej i rozprowadź na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Gotowe placki odłóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni, kiedy są chrupiące.
- Sos pieczarkowy
- Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Cebulę podsmaż na oliwie, następnie dorzuć pieczarki i je również podsmaż. Posól i popierz, dolej śmietankę partiami, gotuj do momentu aż sos się zagotuje, ciągle mieszając.
- Ogórki pokrój w paski.
- Kompot
- Wszystkie owoce umyj i wyczyść, jabłka wydrąż. Owoce wrzuć do garnka i zalej wodą, gotuj aż owoce zaczną się rozpadać i oddadzą cały swój smak i kolor. Kiedy kompot się zagotuje, odłóż go do schłodzenia. Kiedy już będzie schłodzony, dodaj miodu (w ilości zależnej od tego jak słodki smak chcesz uzyskać i od tego, jak kwaśna była czarna porzeczka).
- * Z owoców które zostały możesz zrobić mus lub smoothie (owoce daj do blendera i zalej jogurtem naturalnym, możesz posypać granolą albo orzechami lub płatkami owsianymi.
- Ryż przełóż do miseczki i zalej zupą, możesz przyozdobić danie natką pietruszki lub kleksem śmietany 18%. Placki połóż na talerzu i polej sosem pieczarkowym, na sos połóż koperek lub natkę, obok do schrupania ogórek kiszony. Kompot przelej do kubeczków.
podziel się: