Bartosz Pastuszak: Szkolny obiad

Bartosz Pastuszak: Szkolny obiad
Bartosz Pastuszak: Szkolny obiad
  • Pierwsze danie: Zupa pomidorowa z ryżem
    • Drugie danie: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym
      • Napój: Kompot z czarnej porzeczki, truskawki i jabłka
        • Zupa pomidorowa
          • Składniki:
            • - jedno udko z kurczaka
              • - 4 skrzydełka z kurczaka
                • - 1 cała włoszczyzna
                  • - 2 cebule średnie
                    • - pół główki czosnku
                      • - ok. 7 liści laurowych
                        • - ok.7 sztuk ziela angielskiego
                          • - sól i pieprz
                            • - ok.30 ml oliwy z oliwek
                              • - 400g krojonych pomidorów w puszce
                                • - 50g koncentratu pomidorowego
                                  • - ok.300ml pasaty pomidorowej
                                    • - ryż (200g)
                                      • Placki ziemniaczane z sosem i ogórkiem
                                        • Składniki:
                                          • - ok. 10 średnich ziemniaków
                                            • - 2 cebule
                                              • - 1/2 ząbki czosnku
                                                • - 1 jajko
                                                  • - sól i pieprz
                                                    • - olej do smażenia
                                                      • Sos pieczarkowy
                                                        • Składniki:
                                                          • - 400g pieczarek
                                                            • - 1 cebula
                                                              • - ząbek czosnku
                                                                • - 100/150 ml śmietanki 30%
                                                                  • - oliwa z oliwek
                                                                    • - dwa ogórki kiszone
                                                                      • Kompot
                                                                        • Składniki:
                                                                          • - 4 jabłka
                                                                            • - 500g czarnej porzeczki
                                                                              • - 400g truskawek
                                                                                • –       200ml miodu
                                                                                  • –       
                                                                                    • Zupa pomidorowa
                                                                                      • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, warzywa i mięso rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia, skropl oliwą z oliwek, posól i popieprz. Kiedy piekarnik się nagrzeje wstaw do niego blaszkę i piecz przez ok. 30 min do momentu aż wszystko się przyrumieni. Gdy bulion będzie miał już piękny złoty kolor, trzeba przecedzić warzywa i mięso, następnie bulion przelać do garnka i dodać koncentrat, pomidory, passatę, oraz wybrane przyprawy. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5-10 min. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
                                                                                        • Placki ziemniaczane
                                                                                          • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, bezpośrednio do większej i płaskiej miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i pozostawić tak na ok. 5 minut. W międzyczasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszając. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać drobno startą cebulę, czosnek, jajko oraz dwie szczypty soli i pieprzu. Rozgrzać patelnię i wlać olej. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj. Nakładaj masę po 1 pełnej łyżce na rozgrzany olej i rozprowadź na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Gotowe placki odłóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni, kiedy są chrupiące.
                                                                                            • Sos pieczarkowy
                                                                                              • Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Cebulę podsmaż na oliwie, następnie dorzuć pieczarki i je również podsmaż. Posól i popierz, dolej śmietankę partiami, gotuj do momentu aż sos się zagotuje, ciągle mieszając.
                                                                                                • Ogórki pokrój w paski.
                                                                                                  • Kompot
                                                                                                    • Wszystkie owoce umyj i wyczyść, jabłka wydrąż. Owoce wrzuć do garnka i zalej wodą, gotuj aż owoce zaczną się rozpadać i oddadzą cały swój smak i kolor. Kiedy kompot się zagotuje, odłóż go do schłodzenia. Kiedy już będzie schłodzony, dodaj miodu (w ilości zależnej od tego jak słodki smak chcesz uzyskać i od tego, jak kwaśna była czarna porzeczka).
                                                                                                      • * Z owoców które zostały możesz zrobić mus lub smoothie (owoce daj do blendera i zalej jogurtem naturalnym, możesz posypać granolą albo orzechami lub płatkami owsianymi.
                                                                                                        • Ryż przełóż do miseczki i zalej zupą, możesz przyozdobić danie natką pietruszki lub kleksem śmietany 18%. Placki połóż na talerzu i polej sosem pieczarkowym, na sos połóż koperek lub natkę, obok do schrupania ogórek kiszony. Kompot przelej do kubeczków.
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości