Antek Lis: Wellington

Antek Lis: Wellington
Antek Lis: Wellington
  • Wellington
    • Składniki na naleśniki:
      • - 200g mleka
        • - 100g mąki
          • - 2 łyżki oleju
            • - jajko
              • - szczypta soli
                • Składniki na mus pieczarkowy:
                  • - 12 pieczarek
                    • - 3 liście laurowe
                      • - szalotka
                        • Składniki na polędwicę:
                          • - ciasto francuskie
                            • - 500g polędwicy wołowej
                              • - prosciutto
                                • - musztarda
                                  • - sól, pieprz
                                    • Składniki na puree selerowe:
                                      • - seler (korzeń)
                                        • - tymianek 
                                          • - 50g śmietanki 36%
                                            • - 70g mleka
                                              • - 70g masła
                                                • Składniki na puree z batatów:
                                                  • - batat
                                                    • - 10g imbiru
                                                      • - 100g masła
                                                        • - łyżka syropu klonowego
                                                          • Składniki na sos:
                                                            • - marchew
                                                              • - pietruszka
                                                                • - cebula
                                                                  • - seler 
                                                                    • - 150g madery
                                                                      • - 4 skrzydełka
                                                                        • - 400g ogona wołowego
                                                                          • Wykonanie:
                                                                            • Naleśniki 
                                                                              • Mieszamy wszystkie składniki i smażymy naleśniki. 
                                                                                • Mus pieczarkowy
                                                                                  • Pieczarki kroimy i mielimy razem z szalotką. Na suchej patelni odparowujemy wodę. 
                                                                                    • Sos
                                                                                      • Gotujemy bulion. Kości pieczemy w 210C w piekarniku. Kiedy są już gotowe dodajemy do bulionu i gotujemy przez kolejne 30min. Następnie odcedzamy i redukujemy. Na suchej patelni odparowujemy alkohol z wina i dodajemy do sosu.
                                                                                        • Puree z selera
                                                                                          • Seler z masłem, śmietanką, tymiankiem i mlekiem zgrzewamy i pieczemy sous vide przez ok.40 min., następnie całość blendujemy.
                                                                                            • Puree z batata
                                                                                              • Batat gotujemy w sous vide. Następnie blendujemy z masłem i startym imbirem oraz dodajemy syropu klonowego.
                                                                                                • Mięso
                                                                                                  • Mięso obsmażamy na patelni, następnie smarujemy musztardą i zawijamy w prosciutto, mus pieczarkowy i naleśnik. Odkładamy na 10 min do lodówki. Następnie owijamy w ciasto francuskie i pieczemy w 210C z termosondą, dopóki nie osiągnie 45C w środku. 
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości