- Wellington
- Składniki na naleśniki:
- - 200g mleka
- - 100g mąki
- - 2 łyżki oleju
- - jajko
- - szczypta soli
- Składniki na mus pieczarkowy:
- - 12 pieczarek
- - 3 liście laurowe
- - szalotka
- Składniki na polędwicę:
- - ciasto francuskie
- - 500g polędwicy wołowej
- - prosciutto
- - musztarda
- - sól, pieprz
- Składniki na puree selerowe:
- - seler (korzeń)
- - tymianek
- - 50g śmietanki 36%
- - 70g mleka
- - 70g masła
- Składniki na puree z batatów:
- - batat
- - 10g imbiru
- - 100g masła
- - łyżka syropu klonowego
- Składniki na sos:
- - marchew
- - pietruszka
- - cebula
- - seler
- - 150g madery
- - 4 skrzydełka
- - 400g ogona wołowego
- Wykonanie:
- Naleśniki
- Mieszamy wszystkie składniki i smażymy naleśniki.
- Mus pieczarkowy
- Pieczarki kroimy i mielimy razem z szalotką. Na suchej patelni odparowujemy wodę.
- Sos
- Gotujemy bulion. Kości pieczemy w 210C w piekarniku. Kiedy są już gotowe dodajemy do bulionu i gotujemy przez kolejne 30min. Następnie odcedzamy i redukujemy. Na suchej patelni odparowujemy alkohol z wina i dodajemy do sosu.
- Puree z selera
- Seler z masłem, śmietanką, tymiankiem i mlekiem zgrzewamy i pieczemy sous vide przez ok.40 min., następnie całość blendujemy.
- Puree z batata
- Batat gotujemy w sous vide. Następnie blendujemy z masłem i startym imbirem oraz dodajemy syropu klonowego.
- Mięso
- Mięso obsmażamy na patelni, następnie smarujemy musztardą i zawijamy w prosciutto, mus pieczarkowy i naleśnik. Odkładamy na 10 min do lodówki. Następnie owijamy w ciasto francuskie i pieczemy w 210C z termosondą, dopóki nie osiągnie 45C w środku.
podziel się: