Antek Lis: Wellington

Antek Lis: Wellington
Antek Lis: Wellington
  • Wellington
  • Składniki na naleśniki:
  • - 200g mleka
  • - 100g mąki
  • - 2 łyżki oleju
  • - jajko
  • - szczypta soli
  • Składniki na mus pieczarkowy:
  • - 12 pieczarek
  • - 3 liście laurowe
  • - szalotka
  • Składniki na polędwicę:
  • - ciasto francuskie
  • - 500g polędwicy wołowej
  • - prosciutto
  • - musztarda
  • - sól, pieprz
  • Składniki na puree selerowe:
  • - seler (korzeń)
  • - tymianek 
  • - 50g śmietanki 36%
  • - 70g mleka
  • - 70g masła
  • Składniki na puree z batatów:
  • - batat
  • - 10g imbiru
  • - 100g masła
  • - łyżka syropu klonowego
  • Składniki na sos:
  • - marchew
  • - pietruszka
  • - cebula
  • - seler 
  • - 150g madery
  • - 4 skrzydełka
  • - 400g ogona wołowego
  • Wykonanie:
  • Naleśniki 
  • Mieszamy wszystkie składniki i smażymy naleśniki. 
  • Mus pieczarkowy
  • Pieczarki kroimy i mielimy razem z szalotką. Na suchej patelni odparowujemy wodę. 
  • Sos
  • Gotujemy bulion. Kości pieczemy w 210C w piekarniku. Kiedy są już gotowe dodajemy do bulionu i gotujemy przez kolejne 30min. Następnie odcedzamy i redukujemy. Na suchej patelni odparowujemy alkohol z wina i dodajemy do sosu.
  • Puree z selera
  • Seler z masłem, śmietanką, tymiankiem i mlekiem zgrzewamy i pieczemy sous vide przez ok.40 min., następnie całość blendujemy.
  • Puree z batata
  • Batat gotujemy w sous vide. Następnie blendujemy z masłem i startym imbirem oraz dodajemy syropu klonowego.
  • Mięso
  • Mięso obsmażamy na patelni, następnie smarujemy musztardą i zawijamy w prosciutto, mus pieczarkowy i naleśnik. Odkładamy na 10 min do lodówki. Następnie owijamy w ciasto francuskie i pieczemy w 210C z termosondą, dopóki nie osiągnie 45C w środku. 
podziel się:

Pozostałe wiadomości