- Dorsz z kopytkami i brukselką oraz zupa z dyni.
- Składniki:
- - 2 ziemniaki
- - 300g marchewki
- - 180g mąki
- - 20g skrobi
- - szczypta cukru
- - 3 laski cynamonu
- - 70g masła
- - 400g brukselki
- - 4 łyżki octu balsamicznego
- - szczypta cukru
- - szczypta soli
- - trawa cytrynowa
- - mięta
- - dynia
- - 2 ząbki czosnku
- - rozmaryn
- - 3 łyżki masła orzechowego
- - 250g mleka kokosowego
- - marchewka
- - cebula
- - pietruszka (korzeń)
- - seler naciowy
- - 50g oliwy z oliwek
- - łyżeczka cynamonu
- - łyżeczka pieprzu nepalskiego
- - łyżeczka kardamonu
- Wykonanie:
- Zupa
- Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy i gotujemy bulion.
- Dynię kroimy i na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażamy i dodajemy rozmarynu, następnie wkładamy do piekarnika na 180C na czas ok 10 min. Po tym czasie blendujemy z bulionem, mlekiem kokosowym i masłem orzechowym. Doprawiamy pieprzem nepalskim, cynamonem i kardamonem.
- Brukselki
- Ocet redukujemy na suchej patelni. Brukselkę gotujemy w wodzie z solą i cukrem, następnie wsadzamy do wody z lodem. Kroimy brukselki na pół, wsadzamy na blaszkę, polewamy zredukowanym octem balsamicznym i pieczemy w 190C przez 15-20 min.
- Dorsz
- Na rozgrzanej patelni z masłem smażymy dorsza z trawą cytrynową i miętą.
- Lemoniada
- Wodę z cukrem gotujemy i dodajemy lawendę. Następnie przykrywamy i odstawiamy na ok. 60 min. Sok z 4 cytryn wyciskamy i dodajemy razem z wodą do lemoniady.
- Kopytka
- Marchewkę gotujemy z ziemniakami, przeciskamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy wałek i kroimy kopytka. Gotujemy w wodzie z solą przez ok. 4 min. Smażymy na patelni z dodatkiem cynamonu.
podziel się: