Antek Lis: Szkolny obiad

Antek Lis: Szkolny obiad
Antek Lis: Szkolny obiad
  • Dorsz z kopytkami i brukselką oraz zupa z dyni.
    • Składniki:
      • - 2 ziemniaki
        • - 300g marchewki
          • - 180g mąki
            • - 20g skrobi
              • - szczypta cukru
                • - 3 laski cynamonu
                  • - 70g masła
                    • - 400g brukselki
                      • - 4 łyżki octu balsamicznego
                        • - szczypta cukru
                          • - szczypta soli
                            • - trawa cytrynowa
                              • - mięta
                                • - dynia
                                  • - 2 ząbki czosnku
                                    • - rozmaryn
                                      • - 3 łyżki masła orzechowego
                                        • - 250g mleka kokosowego
                                          • - marchewka
                                            • - cebula
                                              • - pietruszka (korzeń)
                                                • - seler naciowy
                                                  • - 50g oliwy z oliwek
                                                    • - łyżeczka cynamonu
                                                      • - łyżeczka pieprzu nepalskiego
                                                        • - łyżeczka kardamonu
                                                          • Wykonanie:
                                                            • Zupa
                                                              • Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy i gotujemy bulion.
                                                                • Dynię kroimy i na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażamy i dodajemy rozmarynu, następnie wkładamy do piekarnika na 180C na czas ok 10 min. Po tym czasie blendujemy z bulionem, mlekiem kokosowym i masłem orzechowym. Doprawiamy pieprzem nepalskim, cynamonem i kardamonem.
                                                                  • Brukselki
                                                                    • Ocet redukujemy na suchej patelni. Brukselkę gotujemy w wodzie z solą i cukrem, następnie wsadzamy do wody z lodem. Kroimy brukselki na pół, wsadzamy na blaszkę, polewamy zredukowanym octem balsamicznym i pieczemy w 190C przez 15-20 min.
                                                                      • Dorsz
                                                                        • Na rozgrzanej patelni z masłem smażymy dorsza z trawą cytrynową i miętą.
                                                                          • Lemoniada
                                                                            • Wodę z cukrem gotujemy i dodajemy lawendę. Następnie przykrywamy i odstawiamy na ok. 60 min. Sok z 4 cytryn wyciskamy i dodajemy razem z wodą do lemoniady.
                                                                              • Kopytka
                                                                                • Marchewkę gotujemy z ziemniakami, przeciskamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy wałek i kroimy kopytka. Gotujemy w wodzie z solą przez ok. 4 min. Smażymy na patelni z dodatkiem cynamonu.
                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości