Antek Lis: Szkolny obiad

Antek Lis: Szkolny obiad
Antek Lis: Szkolny obiad
  • Dorsz z kopytkami i brukselką oraz zupa z dyni.
  • Składniki:
  • - 2 ziemniaki
  • - 300g marchewki
  • - 180g mąki
  • - 20g skrobi
  • - szczypta cukru
  • - 3 laski cynamonu
  • - 70g masła
  • - 400g brukselki
  • - 4 łyżki octu balsamicznego
  • - szczypta cukru
  • - szczypta soli
  • - trawa cytrynowa
  • - mięta
  • - dynia
  • - 2 ząbki czosnku
  • - rozmaryn
  • - 3 łyżki masła orzechowego
  • - 250g mleka kokosowego
  • - marchewka
  • - cebula
  • - pietruszka (korzeń)
  • - seler naciowy
  • - 50g oliwy z oliwek
  • - łyżeczka cynamonu
  • - łyżeczka pieprzu nepalskiego
  • - łyżeczka kardamonu
  • Wykonanie:
  • Zupa
  • Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy i gotujemy bulion.
  • Dynię kroimy i na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażamy i dodajemy rozmarynu, następnie wkładamy do piekarnika na 180C na czas ok 10 min. Po tym czasie blendujemy z bulionem, mlekiem kokosowym i masłem orzechowym. Doprawiamy pieprzem nepalskim, cynamonem i kardamonem.
  • Brukselki
  • Ocet redukujemy na suchej patelni. Brukselkę gotujemy w wodzie z solą i cukrem, następnie wsadzamy do wody z lodem. Kroimy brukselki na pół, wsadzamy na blaszkę, polewamy zredukowanym octem balsamicznym i pieczemy w 190C przez 15-20 min.
  • Dorsz
  • Na rozgrzanej patelni z masłem smażymy dorsza z trawą cytrynową i miętą.
  • Lemoniada
  • Wodę z cukrem gotujemy i dodajemy lawendę. Następnie przykrywamy i odstawiamy na ok. 60 min. Sok z 4 cytryn wyciskamy i dodajemy razem z wodą do lemoniady.
  • Kopytka
  • Marchewkę gotujemy z ziemniakami, przeciskamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy wałek i kroimy kopytka. Gotujemy w wodzie z solą przez ok. 4 min. Smażymy na patelni z dodatkiem cynamonu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości