Po rozwodzie została z dziećmi, a długi rosną. "Używa Pani najgorszego możliwego towaru"

Zawsze lubiłam gotować!
Czy i tym razem z pomocą Magdy Gessler zadziała magia Kuchennych rewolucji?
Bar Kartuska w Gdańsku to miejsce, które od lat borykało się z problemami, zarówno finansowymi, jak i osobistymi. W najnowszym odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler postanowiła dać lokalowi nową szansę, wprowadzając zmiany, które mają przyciągnąć klientów i odmienić życie właścicielki, Ady. Czy magia rewolucji okaże się skuteczna i bar zyska nowe życie?
Kuchenne rewolucje 29, odcinek 1
Kuchenne rewolucje 29, odcinek 1

Trudne początki i gorzka degustacja

Bar Kartuska w Gdańsku: Blade buraki, obrzydliwe mielone! Konserwowany smak i sama chemia!
W Gdańsku nie było zbyt smacznie... Oglądaj odcinek na Player.pl

Bar Kartuska od kilku lat prowadzi Ada, która po rozwodzie została samotną matką dwóch synów. Mimo trudnych doświadczeń życiowych udało jej się otworzyć bar z domowym jedzeniem, jednak z czasem lokal zaczął tracić klientów, a długi rosły. W pierwszym dniu rewolucji Magda Gessler przystąpiła do degustacji dań serwowanych w barze, a jej opinie nie były pochlebne.

Zraz wołowy, gdyby nie leżał tam tyle czasu, to może byłby dobry, ale masz wrażenie, że jesz mielony zraz. Tekstura nie jest zbyt fajna
oceniła restauratorka

Kopytka miały za dużo mąki, a karkówka i sos były przepełnione wzmacniaczami smaku. Mimo to, jeden element menu zdobył jej uznanie – udko z kaczki.

Nie da się ukryć, że jest to najlepsze danie dzisiaj
powiedziała.

Nowa koncepcja i metamorfoza Bar Kartuska

Zawsze lubiłam gotować!
W tym trudnym czasie właścicielka straciła też pracę w szkolnej stołówce. Dziś jej dorośli synowie wspominają ten czas jako największe piekło. Ich ojciec zabrał im też mieszkanie, przez co zostali eksmitowani. Mimo wielu przeciwnościom losu, dzięki pozyskanym środkom unijnym Adzie udało się otworzyć bar z domowym jedzeniem z bemarów. Z roku na rok Bar Kartuska tracił jednak klientów i pogrążał się w długach. Właścicielkę w trudnej sytuacji wspierają synowie i ich życiowe partnerki. Siła rodzina to jednak wciąż za mało. Kończy się też wola walki Ady, która coraz częściej myśli o zamknięciu interesu. Czy i tym razem z pomocą Magdy Gessler zadziała magia „Kuchennych rewolucji”?

Podczas rozmowy z właścicielką Magda Gessler zauważyła, że bar potrzebuje nie tylko zmian w menu, ale również nowego podejścia do prowadzenia biznesu.

Jak Ty siebie nie polubisz, nie zaczniesz myśleć o sobie, to my tej walki nie wygramy. Wydaje mi się, że Twój stan ducha udziela się Twoim gościom
zwróciła uwagę Gessler, sugerując, że brak pewności siebie Ady odbija się na całej atmosferze w lokalu.
Czy Ada zaangażuje się w nową koncepcję restauracji?
Oglądaj odcinek na Player.pl
Magda Gessler: Totalny syf jeśli chodzi o jedzenie!
Oglądaj odcinek na Player.pl

Plan na rewolucję był prosty, ale wymagający: bar miał się specjalizować w jednym daniu – kaczce.

Rewolucyjny system naprawczy! Podaj kaczkę raz!
Oglądaj odcinek w Player.pl!
Będziemy się specjalizować na jednej rzeczy. Restauracja nazywa się "Podać kaczę raz!" Będziemy piec kaczkę w całości, marynować ją prawdziwą, dobrą, i do tego kopytka. Będzie rosół z kaczki, będzie zielono, żółtko, wiosennie
 zapowiedziała Magda Gessler, wprowadzając nową wizję dla Bar Kartuska.

W dniu powrotu Magda Gessler oceniła efekty przemian, zamawiając rosół i kaczkę.

Nie zapomnieliście przez ten czas gotować. Macie bardzo smaczną kuchnię. Jednak nie wszystko poszło zgodnie z planem – kulebiak okazał się "kompletnie skopany"
podsumowała.

 Mimo to, pozytywne zmiany dają nadzieję na lepszą przyszłość dla Ady i jej baru.

"Kuchenne rewolucje" - co wydarzy się w nowym sezonie?

Kuchenne rewolucje 29, odcinek 1
Kuchenne rewolucje 29, odcinek 1

W nowym sezonie Magda Gessler zawita między innymi do Katowic, gdzie w położonej z dala od centrum dzielnicy Stara Ligota, restaurację Meltini prowadzą Arek oraz Igor. Ten drugi do Polski przyjechał dziesięć lat temu z Ukrainy. Wspólny biznes nie idzie panom, jak trzeba. W menu pizze, pasty i pierogi, które ze średnim powodzeniem sprzedawane są „na wynos”, a do samej restauracji raczej mało kto zagląda. Pusty lokal przynosi tylko frustrację, bo nie tak model biznesowy założyli sobie właściciele. Odpowiedzialny za kuchnię Igor ma sporo pomysłów na zmiany w menu, ale spotyka się to zawsze z niechęcią Arka, który uważa że zmiany to ryzyko i za duże koszty dla wyjątkowo skromnego budżetu... Lokal nie zarabia na siebie tak jak powinien, co przekłada się ostatecznie na relacje między wspólnikami. Czy Magda Gessler zainspiruje polsko-ukraiński duet do zmian i przekona do walki o sukces?

Z kolei w Bobrowej słynna restauratorka wpadnie jak przysłowiowa śliwka w kompot. Obiecana, tytułowa Paleta Smaków najpierw okaże się „paletą smrodu”. A potem smaki…daleko im będzie do ideału. Tym niemniej właśnie śliwka ostatecznie okaże się wybawieniem. Jan i Mariola jako bardzo młodzi ludzie wyemigrowali z Bobowej do Londynu, a po ponad dekadzie wrócili w rodzinne strony i ciężko zarobione pieniądze zainwestowali w Paletę Smaków. Choć gastronomia była dla nich „terra incognita” i nie wiedzieli o niej prawie nic. Marzenia i ambicje przeniesienia londyńskich klimatów pod strzechy Bobowej były ogromne, rzeczywistość mniej zachwycająca. To, co na początku wydawało się strzałem w dziesiątkę, bardzo szybko stało się kulą u nogi. I choć od przybytku podobno głowa nie boli, to jeśli jest to „przybytek” złożony z utraconych pieniędzy, rosnących lawinowo długów i coraz to nowych komorników… to głowa rozboleć może. Zwłaszcza jeśli jest się głęboko przeświadczonym, że jedzenie, które się podaje jest dobre, a tylko świat wokół jest zły. Tym samym Magda Gessler zrewolucjonizować musiała będzie też… ego.

Czytaj też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości