Krystian i Kamil: Micha pełna smaków, czyli ramen tantanmen 

Krystian i Kamil: Micha pełna smaków, czyli ramen tantanmen
Krystian i Kamil: Micha pełna smaków, czyli ramen tantanmen

Składniki:

Wywar: 3 l wody porcja rosołowa z indyka porcja wieprzowych żeberek lub boczku algi kombu pokrojony w plastry imbir 1 cebula 1 por dymka kilka ząbków czosnku

6 grzybów shitake

1 papryka suszona anchołyżeczka pieprzu syczuańskiego 4 łyżki płatków bonito mirin

sos sojowy

sól do smaku 

Smażona wołowina:400 g mielonej wieprzowiny lub proteiny roślinnej łyżka startego imbiru ząbek czosnku 2 łyżki pasty z fasoli z dodatkiem chilli (tobanjan) (1-2) łyżeczki pasty ssamjang 2 pokrojone dymki 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka oleju sezamowego do smażenia   Tare: 2-3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki pasty sojowej miso lub doenjang łyżka mirin łyżka drobno rozgniecionego pieprzu syczuańskiego   Dodatki: makaron ramen domowe, marynowane 12 godzin jajka mayak (do każdej porcji jedno) kilka nori shichimi togarashi olej chilli, dymka 

Przygotowanie:

Mięso gotujemy w garnku i zbieramy szumowinę. Kiedy woda jest już bardziej klarowna, dodajemy wszystkie składniki oprócz cebuli, pora i czosnku i gotujemy 1,5 h.Następnie dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy jeszcze około 30 min. Wywar odcedzamy przez drobne sito tak, aby pozostał klarowny.   Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy czosnek, imbir, pokrojoną dymkę i przesmażamy. Dodajemy pasty a po szybkim przesmażeniu - mięso i sos sojowy. Całość smażymy do momentu, aż wołowina będzie gotowa (ok. 5 minut) i mocno soczysta.   Składniki na tare łączymy ze sobą w miseczce na gładką i jednolita pastę. Takie tare możemy teraz użyć na 2 sposoby: dolać trochę wywaru do miski, wymieszać i połączyć w garnku lub dodać łyżkę tare bezpośrednio na talerz i zalać bulionem mieszając w talerzu. Wybierając opcję z garnkiem musimy pamiętać, żeby nie doprowadzić do zagotowania wywaru, ponieważ pasta może się lekko zważyć. Jeżeli tak się stanie, używamy blendera, który idealnie rozbija grudki.   Do miski na ramen wykładamy makaron i nori. Zalewamy gorącym wywarem. Wkładamy jajko przekrojone na pół, około 2-3 łyżki mięsa, wszystko posypujemy dymką i sachimi togarashi. Smacznego! W opcji wege – bulion przygotowujemy bez mięsa z dodatkiem warzyw korzennych i alg, zamiast mięsa -proteina/tofu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości