W tym odcinku zawodnicy zmierzą się z kuchnią sycylijską. Zanim przyjdzie im rywalizować o utrzymanie się w programie, Magda, Ania i Michel zabiorą ich do klimatycznych sycylijskich restauracji. To w nich będą mieli okazję zapoznać się ze smakami tej pięknej wyspy, a tylko ten, kto zrozumie co lubią sycylijczycy, będzie miał szansę przejść do kolejnego etapu. Na zawodników czeka, bowiem nie lada wyzwanie! Będą musieli przygotować fiestę dla mieszkańców przepięknego miasteczka Pollina. Do przygotowania będzie pięć potraw: przystawka, pasta, ryba, mięso i deser. Każdy z zawodników przyrządzi jedno z dań dla 50 osób. O tym, kto co będzie gotował zadecydują sami zawodnicy. Ten, kto najszybciej zrobi 10dkg makaronu będzie wybierał jako pierwszy co chce ugotować. Czy makaron jest dobry, ładny i ma szansę być smaczny zadecydują przedstawicielki koło gospodyń z Polliny.
Było ciężko:)
To coś więcej niż sztuka przygotowania posiłku.
A dlaczego nie pierogi?
Zobaczcie pokaz mistrza
Na najlepszą szóstkę, która pozostała w programie w tym odcinku czeka wspaniała niespodzianka, ale też bardzo trudne zadanie. W kuchni MasterChefa spotkają się ze swoimi najbliższymi i to z nimi będą musieli przygotować piękne, kolorowe i smaczne sushi. Zanim uczestnicy przygotują swoje konkursowe sushi, zobaczą, jak robi to sushi master Chun Fai Tsang. Po miłym rodzinnym gotowaniu przyjdzie czas na konkurencję eliminacyjną, która będzie prawdziwym wyścigiem z czasem. Każdy z uczestników będzie musiał przygotować aż trzy potrawy, a czasu będzie na to bardzo niewiele. Zadanie super wymagające, ale trudno się dziwić - to będzie walka o wejście do ćwierćfinału!!!
To zadanie dużo powiedziało o kucharskim warsztacie.
Czy wysadzi jurorów?:)
"Ja też"
Jest ciężko. Bardzo ciężko...
Musi się bardzo postarać.
W pierwszej części odcinka kucharze będą wykazywać się umiejętnościami cukierniczymi. Za zadanie dostaną przygotowanie pysznego i pięknego tortu na specjalną okazję. Ten, komu pójdzie najlepiej będzie miał dużo szczęścia. Kolejna konkurencja eliminacyjna będzie bardzo trudna i wyczerpująca, a autor najlepszego tortu w nagrodę nie będzie brał w niej udziału. Niektórzy kucharze będą musieli ugotować nawet 3 potrawy, a presja czasu będzie ogromna… Ten, kto jej nie wytrzyma będzie musiał się pożegnać z programem.
Niebiescy czy czerwoni?
Czy wysokość ma wpływ na smak potraw?
Czy drużyna jest w stanie
Ten odcinek to niezwykłe zadanie drużynowe. Zawodnicy będą przygotowywać posiłki dla pasażerów samolotu. Będą gotowali dla klientów klasy premium i biznes. Na tym jednak nie koniec, bo drużyny będą musiały same zaserwować swoje dania na pokładzie Dreamlinera Polskich Linii Lotniczych LOT. Zespół który przegra konkurencje zmierzy się z zadaniem eliminacyjnym. Wydawałoby się, że nie będzie to bardzo trudne, bo kucharze mają ugotować najsmaczniejsze danie na jakie ich stać… Jury jednak zadbała, aby utrudnić im zadanie w najbardziej niespodziewanym momencie!
:)
W kolejnym odcinku zawodnicy będą mieli niepowtarzalna okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez legendę światowej kuchni, nauczyciela Gordona Ramsaya - Michela Roux. Mistrz przygotuje swoje popisowe danie, a uczestnicy będą musieli je odtworzyć… Zwycięzca tej konkurencji zadecyduje z jakich składników będą gotować koledzy w walce o utrzymanie fartucha. Do wyboru będzie kilka lodówek, w niektórych składników jest bardzo wiele, a w innych prócz światła jest całkiem niewiele… Kto oczaruje jurorów, a kto będzie musiał rozstać się z programem, tego dowiemy się już wkrótce.
No cóż...:)
To jest klasa sama w sobie!!!
Na szczęście były tez potrawy genialne!
"Myślę, że tak!"
"Musicie być skupieni"
Czyste szaleństwo!!!!
Poznaliśmy go już po butach!!!
Gordon Ramsay to jeden z moich największych autorytetów kulinarnych!