W tym odcinku zawodnicy zmierzą się z kuchnią sycylijską. Zanim przyjdzie im rywalizować o utrzymanie się w programie, Magda, Ania i Michel zabiorą ich do klimatycznych sycylijskich restauracji. To w nich będą mieli okazję zapoznać się ze smakami tej pięknej wyspy, a tylko ten, kto zrozumie co lubią sycylijczycy, będzie miał szansę przejść do kolejnego etapu. Na zawodników czeka, bowiem nie lada wyzwanie! Będą musieli przygotować fiestę dla mieszkańców przepięknego miasteczka Pollina. Do przygotowania będzie pięć potraw: przystawka, pasta, ryba, mięso i deser. Każdy z zawodników przyrządzi jedno z dań dla 50 osób. O tym, kto co będzie gotował zadecydują sami zawodnicy. Ten, kto najszybciej zrobi 10dkg makaronu będzie wybierał jako pierwszy co chce ugotować. Czy makaron jest dobry, ładny i ma szansę być smaczny zadecydują przedstawicielki koło gospodyń z Polliny.