Zupa cebulowa, papryka, brzoskwinie i melony, czyli uwodzicielski stół Macieja

Zupa cebulowa, papryka, brzoskwinie i melony, czyli uwodzicielski stół Macieja
Zupa cebulowa, papryka, brzoskwinie i melony, czyli uwodzicielski stół Macieja

Maciej Moroz

PRZYSTAWKA

Uwodzicielska zupa cebulowa po francusku

(czas przygotowania: 1 godzina)

Składniki:

  • 1/2 kg cebuli
    • 5 dag masła
      • 1 łyżeczka suszonego tymianku
        • 1-2 ząbki czosnku
          • szczypta szałwii, najlepiej świeżej
            • listek laurowy
              • 1 łyżeczka miodu
                • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
                  • 2-3 szklanki mocnego bulionu warzywnego
                    • sól
                      • pieprz
                        • grzanki z bagietki
                          • 5 dag tartego sera

                            Sposób przygotowania:

                            Pokrojoną w cienkie półokrągłe plasterki cebulę podduszamy w rondlu na maśle. Możemy dodać kieliszek wody, aby poddusiła się, lecz nie spaliła. Następnie dodajemy drobno pokrojony w plasterki czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię podartą na drobne kawałki. Pamiętamy o mieszaniu. Po około pół godziny dodajemy miód, po chwili dolewamy wino i odparowujemy. Dodajemy gorący już bulion i gotujemy następne pół godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem.

                            Przygotowujemy grzanki z bagietek pokrojonych wzdłuż. Długość zależna od rozmiaru miseczek. Gdy zupa będzie gotowa, rozlewamy do żaroodpornych miseczek, wkładamy bagietkę, tak aby jedna część była zanurzona w zupie, a druga wystawała z talerza na zewnątrz. Posypujemy bagietkę startym serem (można posypać także zupę). Zapiekamy w temperaturze około 80 stopni, uważając by ser nie stopił się i nie zarumienił. Podajemy natychmiast po wyjęciu z pieca.

                            Uwodzicielska zupa
                            Uwodzicielska zupa

                            DANIE GŁÓWNE:

                            Papryka nadziewana seksapilem

                            (czas przygotowania: 1,5-2 h)

                            Składniki:

                            • 4 duże czerwone papryki
                              • saszetka ryżu (najlepiej brązowego)
                                • 50 dag pieczarek
                                  • 2 jajka
                                    • niecała puszka pomidorów
                                      • 1 cebula
                                        • 3 ząbki czosnku
                                          • 3 łyżki keczupu
                                            • 2 łyżeczki oregano
                                              • 1 łyżeczka tymianku
                                                • 2 łyżeczki świeżej pietruszki
                                                  • 50 g utartego ostrego sera
                                                    • 3 łyżki oleju
                                                      • natka pietruszki
                                                        • sól i pieprz

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Kroimy papryki na pół i usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy ryż.. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki w plasterkach, najlepiej osobno. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie mieszamy jajka, pokrojone w kostkę pomidory, cebulę i pieczarki oraz przyprawy i keczup. Wypełniamy paprykę farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdą połówkę nakładamy starty ser według upodobań. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni, do momentu gdy wierzch będzie ładnie przyrumieniony.

                                                          Papryka nadziewana seksapilem
                                                          Papryka nadziewana seksapilem

                                                          DESER:

                                                          Brzoskwinie i melony z temperamentnym pieprzem

                                                          (czas przygotowania: 1 h)

                                                          Składniki:

                                                          • mały melon
                                                            • 3 brzoskwinie
                                                              • 100 g fety

                                                                  Sos:

                                                                  • 10 pokruszonych ziarenek czarnego pieprzu
                                                                    • szczypta kruszonego chili
                                                                      • 1/4 łyżeczki tartego korzenia imbiru (dowolnie)
                                                                        • 3 ziarenka kardamonu bez łupinek
                                                                          • skórka z cytryny pokrojona w paseczki
                                                                            • 4 łyżki cukru
                                                                              • sok z cytryny

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Półtorej szklanki wody zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy. Sos powinien być słodko – kwaśny z pikantno – korzenną nutą. Obrane owoce kroimy w kawałeczki i zalewamy ostudzonym sosem, następnie odstawiamy na pół godziny. Można odcedzić lub podać w sosie. Posypujemy pokruszoną fetą.

                                                                                Brzoskwinie i melony
                                                                                Brzoskwinie i melony

                                                                                Autor: TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!