Zupa cebulowa, papryka, brzoskwinie i melony, czyli uwodzicielski stół Macieja

Zupa cebulowa, papryka, brzoskwinie i melony, czyli uwodzicielski stół Macieja
Zupa cebulowa, papryka, brzoskwinie i melony, czyli uwodzicielski stół Macieja

Maciej Moroz

PRZYSTAWKA

Uwodzicielska zupa cebulowa po francusku

(czas przygotowania: 1 godzina)

Składniki:

  • 1/2 kg cebuli
  • 5 dag masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta szałwii, najlepiej świeżej
  • listek laurowy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2-3 szklanki mocnego bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • grzanki z bagietki
  • 5 dag tartego sera

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w cienkie półokrągłe plasterki cebulę podduszamy w rondlu na maśle. Możemy dodać kieliszek wody, aby poddusiła się, lecz nie spaliła. Następnie dodajemy drobno pokrojony w plasterki czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię podartą na drobne kawałki. Pamiętamy o mieszaniu. Po około pół godziny dodajemy miód, po chwili dolewamy wino i odparowujemy. Dodajemy gorący już bulion i gotujemy następne pół godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy grzanki z bagietek pokrojonych wzdłuż. Długość zależna od rozmiaru miseczek. Gdy zupa będzie gotowa, rozlewamy do żaroodpornych miseczek, wkładamy bagietkę, tak aby jedna część była zanurzona w zupie, a druga wystawała z talerza na zewnątrz. Posypujemy bagietkę startym serem (można posypać także zupę). Zapiekamy w temperaturze około 80 stopni, uważając by ser nie stopił się i nie zarumienił. Podajemy natychmiast po wyjęciu z pieca.

Uwodzicielska zupa
Uwodzicielska zupa

DANIE GŁÓWNE:

Papryka nadziewana seksapilem

(czas przygotowania: 1,5-2 h)

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki
  • saszetka ryżu (najlepiej brązowego)
  • 50 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • niecała puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki świeżej pietruszki
  • 50 g utartego ostrego sera
  • 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kroimy papryki na pół i usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy ryż.. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki w plasterkach, najlepiej osobno. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie mieszamy jajka, pokrojone w kostkę pomidory, cebulę i pieczarki oraz przyprawy i keczup. Wypełniamy paprykę farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdą połówkę nakładamy starty ser według upodobań. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni, do momentu gdy wierzch będzie ładnie przyrumieniony.

Papryka nadziewana seksapilem
Papryka nadziewana seksapilem

DESER:

Brzoskwinie i melony z temperamentnym pieprzem

(czas przygotowania: 1 h)

Składniki:

  • mały melon
  • 3 brzoskwinie
  • 100 g fety

Sos:

  • 10 pokruszonych ziarenek czarnego pieprzu
  • szczypta kruszonego chili
  • 1/4 łyżeczki tartego korzenia imbiru (dowolnie)
  • 3 ziarenka kardamonu bez łupinek
  • skórka z cytryny pokrojona w paseczki
  • 4 łyżki cukru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Półtorej szklanki wody zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy. Sos powinien być słodko – kwaśny z pikantno – korzenną nutą. Obrane owoce kroimy w kawałeczki i zalewamy ostudzonym sosem, następnie odstawiamy na pół godziny. Można odcedzić lub podać w sosie. Posypujemy pokruszoną fetą.

Brzoskwinie i melony
Brzoskwinie i melony

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości