Maciej Moroz
PRZYSTAWKA
Uwodzicielska zupa cebulowa po francusku
(czas przygotowania: 1 godzina)
Składniki:
- 1/2 kg cebuli
- 5 dag masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta szałwii, najlepiej świeżej
- listek laurowy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 2-3 szklanki mocnego bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- grzanki z bagietki
- 5 dag tartego sera
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w cienkie półokrągłe plasterki cebulę podduszamy w rondlu na maśle. Możemy dodać kieliszek wody, aby poddusiła się, lecz nie spaliła. Następnie dodajemy drobno pokrojony w plasterki czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię podartą na drobne kawałki. Pamiętamy o mieszaniu. Po około pół godziny dodajemy miód, po chwili dolewamy wino i odparowujemy. Dodajemy gorący już bulion i gotujemy następne pół godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy grzanki z bagietek pokrojonych wzdłuż. Długość zależna od rozmiaru miseczek. Gdy zupa będzie gotowa, rozlewamy do żaroodpornych miseczek, wkładamy bagietkę, tak aby jedna część była zanurzona w zupie, a druga wystawała z talerza na zewnątrz. Posypujemy bagietkę startym serem (można posypać także zupę). Zapiekamy w temperaturze około 80 stopni, uważając by ser nie stopił się i nie zarumienił. Podajemy natychmiast po wyjęciu z pieca.
DANIE GŁÓWNE:
Papryka nadziewana seksapilem
(czas przygotowania: 1,5-2 h)
Składniki:
- 4 duże czerwone papryki
- saszetka ryżu (najlepiej brązowego)
- 50 dag pieczarek
- 2 jajka
- niecała puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki świeżej pietruszki
- 50 g utartego ostrego sera
- 3 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy papryki na pół i usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy ryż.. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki w plasterkach, najlepiej osobno. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie mieszamy jajka, pokrojone w kostkę pomidory, cebulę i pieczarki oraz przyprawy i keczup. Wypełniamy paprykę farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdą połówkę nakładamy starty ser według upodobań. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni, do momentu gdy wierzch będzie ładnie przyrumieniony.
DESER:
Brzoskwinie i melony z temperamentnym pieprzem
(czas przygotowania: 1 h)
Składniki:
- mały melon
- 3 brzoskwinie
- 100 g fety
Sos:
- 10 pokruszonych ziarenek czarnego pieprzu
- szczypta kruszonego chili
- 1/4 łyżeczki tartego korzenia imbiru (dowolnie)
- 3 ziarenka kardamonu bez łupinek
- skórka z cytryny pokrojona w paseczki
- 4 łyżki cukru
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Półtorej szklanki wody zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy. Sos powinien być słodko – kwaśny z pikantno – korzenną nutą. Obrane owoce kroimy w kawałeczki i zalewamy ostudzonym sosem, następnie odstawiamy na pół godziny. Można odcedzić lub podać w sosie. Posypujemy pokruszoną fetą.
Autor: TVN